Παράθεση από το "ΒήμαΜagazino" (21 Οκτωβρίου 2007):
"Τα κινητά τηλέφωνα είναι το τσιγάρο του 21ου αιώνα. Πρέπει να συνοδεύονται από Προειδοποιήσεις για την υγεία."
(Ο 49χρονος βρετανός Νιλ Γουίλφριντ, πατέρας 6 παιδιών, που το 2001 ανέπτυξε ακουστικό νευρίνωμα εξαιτίας της χρόνιας χρήσης του κινητού τηλεφώνου, μιλάει εκ πείρας...)
------------
[i] Περισσότερα για τη σχέση κινητών τηλεφώνων και νευρινώματος από την ιστοσελίδα www.medlook.net [i]
Κινητά τηλέφωνα αναλογικού τύπου και όγκοι ακουστικού νεύρου
15-10-2004
Οι επιδράσεις στην υγεία των κινητών τηλεφώνων πρέπει να μελετώνται συνεχώς
Η χρήση για περισσότερο από 10 χρόνια κινητών τηλεφώνων αναλογικού τύπου, συσχετίζεται με αύξηση του κινδύνου για ακουστικό νευρίνωμα στη μεριά του κεφαλιού που τοποθετείται το τηλέφωνο κατά τη χρήση του.
Ο συσχετισμός χρήσης κινητών τηλεφώνων και όγκου του ακουστικού νεύρου βρέθηκε μόνο για τα κινητά τηλέφωνα αναλογικού τύπου. Τα τηλέφωνα αναλογικής τεχνολογίας δεν χρησιμοποιούνται πλέον σήμερα. Έχουν αντικατασταθεί από κινητά τηλέφωνα ψηφιακής τεχνολογίας.
Τα κινητά τηλέφωνα αναλογικού τύπου εκπέμπουν περισσότερη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε σύγκριση με τα τηλέφωνα ψηφιακής τεχνολογίας. Τα παλαιά αναλογικά τηλέφωνα εκπέμπουν συνεχή κύματα.
Τα κινητά τηλέφωνα ψηφιακού τύπου που χρησιμοποιούνται σήμερα και έχουν αντικαταστήσει τα αναλογικά τηλέφωνα, εκπέμπουν παλμική ακτινοβολία. Συνολικά η ένταση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που δημιουργούνται κοντά στο κεφάλι από τα ψηφιακά τηλέφωνα, είναι χαμηλότερη.
Η έρευνα που βρήκε το συσχετισμό μεταξύ της χρήσης για περισσότερο από 10 χρόνια κινητών τηλεφώνων αναλογικού τύπου και αυξημένου κινδύνου για ακουστικό νευρίνωμα έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας.
Η έρευνα διήρκεσε για 3 χρόνια και αξιολόγησε 150 ασθενείς που παρουσίασαν ακουστικό νευρίνωμα και 600 άτομα που δεν είχαν μια τέτοια νόσο. Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν χρησιμοποιήσει για περισσότερο από 10 χρόνια τα πρώτα κινητά τηλέφωνα αναλογικού τύπου που εκπέμπανε ψηλότερης έντασης ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Τα ευρήματα των Σουηδών ερευνητών έδειξαν ότι ο κίνδυνος για ακουστικό νευρίνωμα ήταν διπλάσιος στους χρήστες για περισσότερο από 10 χρόνια των αναλογικών τηλεφώνων. Ο κίνδυνος εμφάνισης νευρινώματος ήταν τετραπλάσιος για τη μεριά του κεφαλιού στην οποία χρησιμοποιούταν το κινητό τηλέφωνο.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η αξιόλογη αυτή έρευνα έδειξε μόνο ένα συσχετισμό. Δεν έδειξε ούτε τεκμηρίωσε ότι η χρήση αναλογικού τύπου τηλεφώνων για περισσότερο από 10 χρόνια, είναι η αιτία πρόκλησης των ακουστικών νευρινωμάτων που παρατηρήθηκαν.
Επιπρόσθετα υπενθυμίζουμε ότι οι έρευνες του τύπου αυτού που βασίζονται σε ερωτηματολόγια για το τι έκαναν στο παρελθόν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, δεν αποτελούν τον πιο ορθό τρόπο για την απόδειξη συσχετισμού μεταξύ ενός παράγοντα και μιας νόσου. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην επιστημονική βιβλιογραφία που συσχετισμοί από έρευνες αυτού του τύπου διεψεύσθησαν από πιο αυστηρές μελέτες.
Για του λόγους αυτούς οι Σουηδοί ερευνητές τονίζουν ότι δεν μπορούν με βάση τα ευρήματά τους να βγουν σήμερα οποιαδήποτε οριστικά συμπεράσματα.
Δηλώνουν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες με περισσότερα στοιχεία, με μεγαλύτερο αριθμό χρηστών κινητής τηλεφωνίας και με διαφορετικές μεθοδολογίες για να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα της πραγματικής κατάστασης.
Παράλληλα εμείς θέλουμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι άλλες έρευνες που χαρακτηρίζονταν από τους ίδιους περιορισμούς όπως η έρευνα που σας παρουσιάζουμε σήμερα έδειξαν απουσία συσχετισμού χρήσης κινητών τηλεφώνων και όγκων ακουστικού νεύρου.
Το ακουστικό νευρίνωμα είναι ένας καλοήθης όγκος του ακουστικού νεύρου. Μπορεί να επηρεάσει την ακοή και η συχνότητα του είναι χαμηλότερη από ένα περιστατικό για κάθε 100.000 ενήλικες κάθε χρόνο.
Σίγουρα έρευνες αυτού του τύπου, αποτελούν έναυσμα για περισσότερες εργαστηριακές και επιδημιολογικές εργασίες που στόχο έχουν την όσο το δυνατό καλύτερη κατανόηση των πραγματικών επιπτώσεων των κινητών τηλεφώνων στην υγεία μας.
Σήμερα ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στην υγεία τα κινητά τηλέφωνα ψηφιακής τεχνολογίας. Πράγματι παρά το γεγονός ότι τα τηλέφωνα αυτά εκπέμπουν χαμηλότερης έντασης ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, εντούτοις οι φόβοι είναι πολλοί διότι η εξάπλωση τους ανά το παγκόσμιο είναι τεράστια, η χρήση τους από παιδιά παρουσιάζει τρομακτική αύξηση και ο χρόνος χρήσης από όλους αυξάνεται.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί δικαιολογημένες ανησυχίες παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι τα τηλέφωνα αυτά προκαλούν καρκίνο ή άλλες ασθένειες στον άνθρωπο. Όμως σίγουρα υπάρχουν πολλά άγνωστα στον τομέα αυτό και είναι για τους λόγους αυτούς που συνεχώς διεξάγονται έρευνες για τα εν λόγω ζητήματα.
Αναμένοντας περισσότερα στοιχεία, θέλουμε να επαναλάβουμε τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών για την προστασία του κοινού από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων: Περιορίζετε το χρόνο χρήσης του κινητού σας τηλεφώνου, χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο μόνο όταν είναι αναγκαίο και με τα ειδικά ακουστικά hands free και τα παιδιά να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα μόνο σε καταστάσεις απόλυτης ανάγκης.
Βιβλιογραφία:
Mobile phone use and acoustic neuroma, Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institute 2004,13 Οκτωβρίου
Cell phone use and auditory tumors, Neurology 23 Απριλίου 2002
World Health Organization
-----------
[i] Περισσότερα για το ακουστικό νευρίνωμα (www.gammaknifestockholm.com): [i]
Το ακουστικό νευρίνωμα (vestibular schwannoma) είναι ένας καλοήθης όγκος του ακουστικού νεύρου .Εντοπίζεται στην γεφυροπαρεγκεφαλιδική γωνία έχοντας επαφή με το στέλεχος , την παρεγκεφαλίδα και το λιθοειδές οστό . Στην πρόσθια πλευρά του όγκου βρίσκεται συχνά το προσωπικό νεύρο που παίζει ρόλο στον έλεγχο των κινήσεων των μυών του προσώπου .
Τα πιο συχνά συμπτώματα του ακουστικού νευρινώματος είναι διαταραχές ακοής , επίμονο βουητό , διαταραχές ισορροπίας και πάρεση προσωπικού νεύρου.
Οι δύο εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης του ακουστικού νευρινώματος είναι η μικροχειρουργική αφαίρεση του και η θεραπεία Gamma Knife .Η πρώτη επιτυχής νευροχειρουργική αφαίρεση ενός ακουστικού νευρινώματος πραγματοποιήθηκε το 1894 . Η πρώτη Gamma Knife θεραπεία έγινε στο Sophiahemmet το 1969 . Από τότε παγκοσμίως , πάνω από 19000 ασθενείς με ακουστικό νευρίνωμα έχουν θεραπευτεί με το Gamma Knife .
Μία πρόσφατη μελέτη πάνω σε 659 ασθενείς δείχνει ότι ο έλεγχος της ανάπτυξης του νευρινώματος έχει επιτευχθεί σε 95% των περιπτώσεων .
Επίσης μια Σουηδική έρευνα (Ch.Lindquist in preparation) , αποδεικνύει ότι 90% των περιπτώσεων με ακουστικό νευρίνωμα , που έχουν υποβληθεί σε Gamma Knife θεραπεία είναι ελεγχόμενες ύστερα από διάστημα 10 ετών .
Stockholm Gamma knife Sophiahemmet Akusticusneurinom
Έλεγχος μετά από 13 χρόνια σε ακουστικό νευρίνωμα που έχει υποβληθεί σε Gamma Knife θεραπεία. Σταμάτησε η ανάπτυξη του και το μέγεθος του έχει σαφώς μειωθεί .
Ο σκοπός της θεραπείας του ακουστικού νευρινώματος είναι το καλύτερο αποτέλεσμα με το χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου. Μία άμεση σύγκριση των αποτελεσμάτων της ανοιχτής νευροχειρουργικής αντιμετώπισης των ακουστικών νευρινωμάτων και του Gamma Knife, έχει δημοσιευθεί στη Pittsburgh (Neurosergery, vol 36, Νο 1, 1995). Το Gamma Knife ήταν πιο αποτελεσματικό στη διατήρηση της φυσιολογικής μετεγχειρητικής λειτουργίας των μυών του προσώπου και της ακοής. Επίσης το Gamma Knife προσφέρει μία πιο οικονομική λύση στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενών , οι οποίοι επιστρέφουν αμέσως μετά στις καθημερινές τους ασχολίες (J.Neurosurg , vol 80 : 1011-1017 , 1994).
Τα μακρόχρονα αποτελέσματα της ακτινοθεραπείας Gamma knife είναι ίδια και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερα , συγκριτικά με τη μικροχειρουργική τεχνική .
Η διατήρηση της φυσιολογικής ακοής συντελείται σε μεγαλύτερο ποσοστό με τη μέθοδο Gamma Knife έναντι της μικροχειρουργικής .Έτσι σε 50-70% των περιπτώσεων διατηρείται η ακοή , ενώ επιπλοκές του προσωπικού νεύρου συμβαίνουν το πιο πολύ στο 6% των περιπτώσεων που έχουν υποβληθεί σε Gamma Knife.
Η εναλλακτική λύση της μικροχειρουργικής αφαίρεσης του ακουστικού νευρινώματος παρουσιάζει έναν υψηλότερο κίνδυνο μετεγχειρητικής κώφωσης και πάρεσης του προσωπικού νεύρου (J.Neurosurg , vol 94 :211-216-2001).
"Ονειρεύομαι τη ζωή σαν ένα γαλάζιο ουρανό, αεράκι αγνό και καθάριο η ζωή μου να πνέει, πουλί λευκό η ελπίδα μου θε πάντα να πετά ψηλά..."
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 21-10-2007 22:27 ]