@ Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.
____________________________________________________________
Της ΠΑΡΗΣ ΣΠΙΝΟΥ
Ο περίπατος γύρω από την Ακρόπολη είναι ούτως ή άλλως μια όαση στην καρδιά της Αθήνας. Ο «Μεγάλος περίπατος», η πρωτότυπη έκθεση που εγκαινιάζει αύριο το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, προσπερνώντας τους σκοπέλους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του ΥΠΕΧΩΔΕ, πλουτίζει αυτή την διαδρομή με σύγχρονη τέχνη.
Συνολικά 44 καλλιτέχνες, νέοι στην πλειονότητά τους, αλλά και καθιερωμένοι, όπως οι Γιάννης Κουνέλλης, Κριστιάν Μπολτάνσκι, Βλάσης Κανιάρης, Γιώργος Χατζημιχάλης, Γκάρι Χιλ, Ιλία Καμπάκοφ, Ανίς Καπούρ, Σαντιάγκο Σιέρα δημιουργούν ένα ανοιχτό μουσείο στήνοντας «επιτόπου» έργα τους, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν ειδικά για την έκθεση. Τιμώμενος, ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης, που με τα πλακόστρωτά του κάτω από την Ακρόπολη έκανε μια «εικαστική παρέμβαση» πριν ακόμα μπει στα λεξικά τέχνης ο όρος...
Ο «Μεγάλος περίπατος» αρχίζει από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κατεβαίνει προς το Θησείο και την Αρχαία Αγορά και καταλήγει στην Τεχνόπολη. Για την καλύτερη παρουσίαση των έργων αλλά και για την προστασία τους από βανδαλισμούς, τα περισσότερα θα εκτίθενται σε παρακείμενα κτίρια: Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, Ενωση πτυχιούχων ΑΣΚΤ, Πολιτιστικό Κέντρο University of Indianapolis, Λουτρό των Αέρηδων, Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
«Είναι η πρώτη από δύο μεγάλες εκθέσεις που προγραμματίζουμε, ενόψει της ολοκλήρωσης της ανακατασκευής του κτιρίου του Φιξ, μέσα στο 2008», μας λέει η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Αννα Καφέτση, που επιμελείται την έκθεση. «Η τοπογραφία μπαίνει μέσα στην έκθεση. Δεν είναι μόνο τα έργα που θα δουν οι επισκέπτες, αλλά και το αρχιτεκτονικό και φυσικό τοπίο, η μυθολογία, οι μνήμες, οι ιστορίες που έχουμε ζήσει ή φανταζόμαστε».
**Τον διάλογο ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν, ανάμεσα στο τοπικό και το οικουμενικό ανοίγει ο Χαλίλ Ραμπά, χτίζοντας έξω από το θέατρο Διονύσου το «Νέο Παλαιστινιακό Μουσείο», με επίκεντρο το ιερό δέντρο της ελιάς. Τη «Φιλοσοφική τέντα» τους στήνουν οι Ανδρέας Αγγελιδάκης, Μίλτος Μανέτας, Αγγελος Πλέσσας στην κεντρική είσοδο της Αρχαίας Αγοράς.
**Θα υπάρχουν ηχητικά έργα: 160 καμπάνες συνθέτουν το νέο έργο του Γιάννη Κουνέλλη λίγο πριν από την είσοδο της Αρχαίας Αγοράς, όπου καταλήγει και η εγκατάσταση της Σούζαν Φίλιπς με φωνή και μουσικά όργανα που παραπέμπουν στη μυθολογική παράδοση.
**Υπαρξιακοί προβληματισμοί, όπως η μνήμη και ο θάνατος, το ταξίδι και το όνειρο διατρέχουν τη δουλειά των Κριστιάν Μπολτάνσκι, Ανίς Καπούρ, Γιώργου Χατζημιχάλη, που εκθέτουν στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Μυστικιστικού χαρακτήρια είναι το έργο του Ιρανού Κάμι, που συνδέει τον σουφισμό με την ερωτική ποίηση του Ρούμι. Μ ένα ποιητικό γλυπτό, τον «Αγγελο που πέφτει», συμμετέχει ο Ιλία Καμπάκοφ (άλσος Θησείου).
**Στην Τεχνόπολη, πάλι, θα γειτνιάσουν έργα με θέμα την έννοια του «ξένου», όπως οι «Μετανάστες» του Βλάσση Κανιάρη, η βιντεοπροβολή του Αντριάν Πάτσι με αλβανούς ανέργους αλλά και οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις του Κουτλούγκ Αταμάν με πρόσωπα του κοινωνικού περιθωρίου.
**Οσο για το βράδυ το εγκαινίων, θα υπάρχουν εκπλήξεις. Αν δείτε έναν κύριο να καταστρέφει έναν τεράστιο μεταλλικό κύβο, πρόκειται για χάπενινγκ του Νέντκο Σολακόφ...
Ο «Μεγάλος περίπατος» θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους είναι δωρεάν. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 11π.μ. - 7 μ.μ., Πέμπτη 11 π.μ.-10μ.μ.
ενετ - 16/07/2006