Λονδίνο: Οι άνθρωποι των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων στατιστικά γερνούν γενετικά ταχύτερα από ό,τι οι ευκατάστατοι συμπολίτες τους, δείχνει για πρώτη φορά μελέτη στη Βρετανία.
Από παλαιότερες έρευνες είναι γνωστό ότι τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, όπως και οι εργένηδες, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθειες ή και καρκίνο. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Aging Cell, δείχνει τώρα ότι η οικονομική κατάσταση σχετίζεται με την ίδια τη βιολογική γήρανση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα χαμηλού εισοδήματος παρουσιάζουν βραχύτερα τελομερή, προστατευτικές δομές στα άκρα των χρωμοσωμάτων που κονταίνουν κάθε φορά που το κύτταρο διαιρείται. Η μείωση του μήκους των τελομερών πιστεύεται ότι συνδέεται άμεσα με το γήρας.
«Η κοινωνική τάξη επηρεάζει όχι μόνο την υγεία και τις ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, αλλά και την ίδια τη διαδικασία της γήρανσης» σχολιάζει στο Reuters ο Τιμ Σπέκτορ, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Σεντ Τόμας του Λονδίνου.
Η ομάδα του Σπέκτορ συνέκρινε 1.552 δίδυμες Βρετανίδες, ηλικίας 18 έως 75 ετών, οι οποίες είχαν κατατάχθηκαν στα πέντε επίπεδα στα οποία βασίζεται η Κοινωνικο-Οικονομική Ταξινόμηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τα αποτελέσματα της σύγρκσιςη σταθμίστηκαν στη συνέχεια για παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η άσκηση, οι οποίοι επίσης επηρεάζουν τη γήρανση.
Ακόμα και αν ληφθούν υπόψη οι παράγοντες αυτοί, ο πλούτος φαίνεται ότι συνδέεται με το μήκος των τελομερών. Οι ευκατάστατες ομάδες παρουσίαζαν μακρύτερα τελομερή, μια διαφορά που αντιστοιχεί σε κέρδος επτά ετών κατά μέσο όρο.
Μάλιστα, όταν οι ερευνητές συνέκριναν 17 ζεύγη διδύμων, οι οποίες είχαν μεγαλώσει μαζί αλλά ζούσαν σε διαφορετικές συνθήκες ως ενήλικες, συνήθως λόγω γάμου, η μέση διαφορά αυξήθηκε στα εννέα χρόνια.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν το μηχανισμό του φαινομένου, ωστόσο υποψιάζονται ότι η καλή ζωή με κάποιο τρόπο μειώνει την καταστροφή των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, δραστικές μορφές του οξυγόνου οι οποίες καταστρέφουν όποιο μόριο συναντήσουν.
Το ψυχολογικό στρες που συνοδεύει συχνά τη φτώχια, «ίσως αυξλανει τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες στο σώμα» αναφέρει ο Δρ. Σπέκτορ.