ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    έκθεση για τη φώκια μονάχους - μονάχους

    nefos
    24.07.2006, 21:04
    Το σωστικό έργο ενός βιολόγου και μια έκθεση φωτογραφίας για τη φώκια μονάχους - μονάχους

    Της ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

    Μια ζωή, μια ύπαρξη που, όμως, κινδυνεύει να εξαφανιστεί, να χαθεί, φτωχαίνοντας και στερώντας από το θαλάσσιο κόσμο μια ψυχούλα, η μεσογειακή φώκια μονάχους - μονάχους.

    Ενας ηλικιωμένος ψαράς με μια φώκια αγκαλιά.



    Μόλις 500 έχουν απομείνει σ' όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 200 - 250 ζουν στις δικές μας θάλασσες, 90 στη Μαυριτανία, 20 στη Μαδέρα, κάποιες στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας και μερικές διάσπαρτες στη Μεσόγειο.

    Η μεσογειακή φώκια μονάχους - μονάχους είναι το 1ο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης που απειλείται με εξαφάνιση και 1 από τα 6 πιο απειλούμενα με εξαφάνιση είδη στον κόσμο, αφού οι ψαράδες συχνά τη θανατώνουν γιατί χαλάει τα δίχτυα τους και προσπαθεί να κλέψει την ψαριά τους, αλλά απειλείται και από τη θαλάσσια ρύπανση που προκαλούν τα πλοία.

    Ετσι, ο βιολόγος Πάνος Δενδρινός, μέσα από 30 ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες του οι οποίες απεικονίζουν τη φώκια μονάχους - μονάχους, μας «συστήνει» μαζί της. Ο κ. Δενδρινός είναι ερευνητής πεδίου, δηλαδή καταγράφει τις περιοχές όπου ζει και αναπαράγεται η φώκια, φωτογραφίζοντάς τις.

    «Θέλησα να εκθέσω αυτές τις φωτογραφίες για να φέρω τον κόσμο σε επαφή με αυτό το πλάσμα, γιατί πιστεύω στην ευαισθητοποίηση μέσα από την ενημέρωση», λέει ο ίδιος.

    Την έκθεση «Φωκογένεια» διοργανώνει, στο Gallery Cafe, η μη κερδοσκοπική - μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση Mom / Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, της οποίας ο Ελληνας βιολόγος είναι ιδρυτικό μέλος και τέως πρόεδρος του Δ.Σ.

    Φωτογραφίες με τη φώκια να κολυμπάει μες στη θάλασσα με το κεφαλάκι της ίσα που να φαίνεται, να κοιμάται, ξαπλωμένη στα βότσαλα, μέσα σε μια σπηλιά, φώκιες να παίζουν, ενώ σε 3 έγχρωμες φωτογραφίες γινόμαστε μάρτυρες μιας τρυφερής στιγμής: ένας ηλικιωμένος στοργικός ψαράς στην Αλόννησο κρατάει στην αγκαλιά του μια φώκια η οποία δείχνει ν' απολαμβάνει τη θαλπωρή και την τρυφερότητα. Ο ψαράς αυτός που τόσο αγαπούσε τις φώκιες δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

    Μια φώκια ποζάρει!



    Γιατί είναι όμως τόσο επιτακτική η ανάγκη να μην εξαφανιστεί η φώκια μονάχους - μονάχους; «Η φώκια βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας, που σημαίνει ότι για να διατηρηθεί στο φυσικό της περιβάλλον, στην ουσία απαιτείται η προστασία όλου του θαλάσσιου οικοσυστήματος», εξηγεί ο κ. Δενδρινός.

    Η καθημερινή επαφή μαζί της του έχει δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσει αυτό το πλάσμα και να αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του. «Το βλέμμα της φώκιας είναι ιδιαίτερα εκφραστικό. Η φώκια είναι ανεξάρτητο και έξυπνο ζώο. Το ιδιαίτερα συγκινητικό είναι ότι αν κι έχει κυνηγηθεί από τον άνθρωπο και είναι -δικαιολογημένα- επιφυλακτική απεναντί του, αποζητά την επαφή μαζί του. Είναι μοναδικό το συναίσθημα που αισθάνομαι κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, τους μήνες Σεπτέμβριο - Οκτώβριο και Νοέμβριο, βλέποντας τις φώκιες να γεννούν στις σπηλιές και τις παραλίες και να συμβιώνουν, να συνυπάρχουν με το φυσικό περιβάλλον. Αισθανόμαι ότι αν εξαφανίζονταν, κάτι θα έλειπε από τον κόσμο».

    Ετσι, η ζωή του Ελληνα βιολόγου είναι μέσα σε ένα σκάφος, χειμώνα - καλοκαίρι, στην περιοχή της Αλοννήσου και στα γύρω νησιά, αφού εκεί ζει και αναπαράγεται η φώκια μονάχους - μονάχους, να καταγράφει πληθυσμούς, γεννήσεις και να περιθάλπει τραυματισμένες, άρρωστες και υποσιτισμένες φώκιες αλλά και νεαρά φωκάκια που έχουν χαθεί.

    Οι φώκιες περιθάλπονται στο Κέντρο Περίθαλψης το οποίο βρίσκεται στην Αλόννησο από το 1990 και είναι το μοναδικό σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Στην Αλόννησο βρίσκεται από το 1992 και το εθνικό θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου - Βορείων Σποράδων, το μοναδικό θαλάσσιο πάρκο της χώρας.

    Η έκθεση «Φωκογένεια», στο καφέ - εστιατόριο Gallery (Αδριανού 33, Μοναστηράκι τηλ.: 210-3249080), θα διαρκέσει έως και τις 30 Αυγούστου και είναι ανοιχτή στο κοινό από Δευτέρα έως Κυριακή, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 τη νύχτα.

    ενετ- 24/07/2006

    kata_to_nia
    25.07.2006, 13:48
    Σε ευχαριστούμε που το δημοσίευσες αυτο!

    Είναι σημαντικό να προβάλλονται τέτοιες δουλειές.
    Θα πάω οπωσδήποτε!
    Hastaroth
    25.07.2006, 23:05
    Η φώκια είναι όντως έξυπνο ζώο.Σέ ένα ταξίδι μου πρίν χρόνια στίς Σποράδες μέ μικρό ιστιοπλοϊκό ενός φίλου μου (όστις ήτο και ιδρυτής τού συγκροτήματος SLOW MOTION),είχαμε την ευκαιρία νά δούμε από κοντά τόν περίφημο Θόδωρο,την μία από τίς δύο φώκιες που είχε περιθάλψει ένας ψαράς (πιθανόν ο εικονιζόμενος στην φωτογραφία τής έκθεσης) όταν τίς βρήκε μωρά εγκαταλελειμμένες.

    Ο Θόδωρος λοιπόν είναι (ελπίζω να ζή ακόμα) τόσο εξοικειωμένος μέ τους ανθρώπους ώστε πάει στίς παραλίες στήν Αλόννησο καί στά κοντινά νησιά (Πελαγονήσι,Κυρά-Παναγιά κλπ) καί παίζει μέ τους λουόμενους.Την συγκεκριμένη μέρα ήταν αραχτός πάνω στο "ducktail" (μικρή εξέδρα στην πρύμνη που χρησιμεύει για νά ρίχνουν τίς βουτιές τους οι επιβάτες) ενός μηχανοκίνητου σκάφους που ήταν αγκυροβολημένο κοντά στό δικό μας καί μία από τίς κυρίες τής παρέας εκείνης τόν τάϊζε.Πλησιάσαμε μέ το βαρκάκι καί τόν χαϊδέψαμε,χωρίς αυτός να φοβηθή καθόλου.Μάλιστα έτσι όπως τόν χαϊδευα καί μέ κοίταζε,έμοιαζε σάν γάτα.Κάποια στιγμή εμφανίστηκαν οι κύριοι τής παρέας και κατέβασαν ένα φουσκωτό γιά να πάνε λίγο πιό ανοιχτά γιά ψάρεμα.Αμέσως ο Θόδωρος βούτηξε από τήν εξεδρούλα και επιχείρησε να ανέβη κι'αυτός στο φουσκωτό,όμως ο ένας από τους ψαράδες τού είπε "Οχι,Θόδωρε,μή!" και το ζώο ξανασκαρφάλωσε στην εξέδρα!Αυτό μάς έκανε μεγάλη εντύπωση,δέν περιμέναμε οτι ένα ζώο που δέν είναι βέβαια κατοικίδιο θά μπορούσε να ακούη έτσι τους ανθρώπους.

    Υπήρξε όμως μιά αναπάντεχη συνέχεια στην συνάντησή μας μέ την εν λόγω φώκια,η οποία,όπως μάθαμε αργότερα,συνήθιζε το βράδυ νά σκαρφαλώνη στά φουσκωτά βαρκάκια (tenders) τών σκαφών γιά να κοιμηθή.Τό ίδιο επιχείρησε να κάνη καί στο δικό μας βαρκάκι τό οποίο όμως δέν ήταν φουσκωτό καί συνεπώς δέν είχε στρογγυλεμένη κουπαστή γιά να πιαστή η φώκια μέ τά πτερύγιά της.Τό αποτέλεσμα ήταν οτι τό "μπατάρισε" μέ συνέπεια να γεμίση νερό καί όπως εκείνο το βράδυ είχαμε αφήσει τά κουπιά μέσα στην βάρκα-ενώ πάντα τα ανεβάζαμε στο σκάφος-αυτά επέπλευσαν και τά πήρε το κύμα,αχρηστεύοντας έτσι το βαρκάκι.....

    Εννοείται οτι ο Θόδωρος αφού απέτυχε νά φιλοξενηθή σέ μάς,αναζήτησε (και βρήκε) "κρεβάτι" στο φουσκωτό ενός παρακειμένου σκάφους,ο ιδιοκτήτης τού οποίου περίμενε υπομονετικά την άλλη μέρα μέχρι το μεσημέρι νά ξυπνήση η φώκια γιά να ανεβάση το φουσκωτό του στό σκάφος..

    Είναι σίγουρο οτι υπάρχει θεός.Είναι επίσης σίγουρο οτι δέν είναι ο Θεός..

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Hastaroth στις 25-07-2006 23:07 ]