Mήπως, τελικά, ήταν απλά ένα ακόμα διαφημιστικό "κόλπο"? Αντιγράφω από το
Pathfinder.gr:
Εξαντλήθηκε η αυτοβιογραφία του Γκρας
Η αυτοβιογραφία του γερμανού συγγραφέα Γκίντερ Γκρας, στην οποία αποκαλύπτει πως είχε καταταγεί στα Ες-Ες στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδόν εξαντλήθηκε μέσα σε δύο ημέρες αφότου κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος Steidl Verlag.
Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο, 130.000 από τα 150.000 πρώτα αντίτυπα του βιβλίου με τίτλο "Καθαρίζοντας το κρεμμύδι" έχουν ήδη πωληθεί από την Τετάρτη, οπότε άρχισε η διάθεσή του στη Γερμανία. Αρχικά το βιβλίο επρόκειτο να κυκλοφορήσει την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά ο Steidl αποφάσισε να ξεκινήσει πρόωρα τη διάθεσή του στα βιβλιοπωλεία λόγω του σκανδάλου που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις του Γκρας, ο οποίος είχε τιμηθεί το 1999 με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Κλάουντια Γκλενεβίνκελ ανακοίνωσε πως έχει ήδη παραγγελθεί η δεύτερη έκδοση.
Εξάλλου ο γερμανός σκηνοθέτης Φόλκερ Σλέντορφ, ο οποίος μετέφερε στην οθόνη το βιβλίο του Γκρας "Το τενεκεδένιο ταμπούρλο", υπερασπίστηκε τον νομπελίστα συγγραφέα από τις επικρίσεις που δέχεται μετά την αποκάλυψη ότι είχε καταταγεί στα Ες-Ες.
Ο Σλέντορφ απευθύνει στον Γκρας "Μια επιστολή προς ένα φίλο" που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ταγκεσπίγκελ" και στην οποία γράφει πως έκανε καλά να "απελευθερωθεί" εξολομολογούμενος το παρελθόν του στην αυτοβιογραφία του.
"Σου εύχομαι να αισθανθείς ως μια μεγάλη απελευθέρωση το ότι δεν χρειάζεται πια να εμφανίζεσαι ως ένα ενσαρκωμένο μνημείο, το ότι δεν χρειάζεται πια να μιλάς από καθέδρας, και να απολαύσεις επιτέλους και εσύ ο ίδιος την ελευθερία να εκφράζεσαι να δρας όπως οι γελωτοποιοί της αυλής, όπως τα πρόσωπα που δημιούργησες", γράφει ο σκηνοθέτης.
"Ως συγγραφέας, υποβάλλεις απλώς τη γραφή σου που αφορά το πρόσωπό σου στο μοναδικό νόμο που σου είναι ιερός, δηλαδή αυτόν της τέχνης, όπως έχεις κάνει με τη γραφή σου που αφορά τα πρόσωπα που δημιούργησες", προσθέτει.
"Και εάν, με την ευκαιρία αυτή, υπάρξει κάποια ρωγμή σε ένα δημόσιο μνημείο ανεγερμένο από τη δουλειά μιας ζωής , εσύ δεν φταις σε τίποτε", γράφει επίσης ο Σλέντροφ, ο οποίος είχε τιμηθεί με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 1980 για τη μεταφορά στην οθόνη του "Τενεκεδένιου Ταμπούρλου", καθώς και με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών της προηγούμενης χρονιάς.
Α.Π.Ε.