Να πω την αλήθεια μου αυτό το περίμενα! Παίζω (ή, τελοσπάντων, προσπαθώ να παίξω) γιουκαλέλι τους τελευταίους 8-9 μήνες και παρακολουθώ, ιντερνετικώς, την μουσική κοινότητα των γιουκουλελιστών (sic) ανά τον κόσμο! Σε διεθνές επίπεδο το ουκουλέλε (όπως είναι η εκφορά του ονόματος στα χαβανέζικα) γνωρίζει μια γενικότερη αναβίωση. Είναι πράγματι ένα αξιοθαύμαστο όργανο όπως ξεκαθάρα έδειξε ο κος. Jake Shimabukuro, το οποίο εκτός από εξαιρετικά ευέλικτο (ο διάσημος μπασίστας Lyle Ritz έσπειρε τους σπόρους για αυτήν την αναβίωση που επέρχεται, με το
Jazz άλμπουμ του 'How About Uke?') είναι και εξαιρετικά φιλικό προς το χρήστη.
Πολύ απλά εννοώ πως μέχρι ένα αρχικό στάδιο, η πρόοδος είναι ραγδαία γεγονός που σου επιτρέπει να γουστάρεις όλο και περισσότερο με το κιθαρομπαγλαμαδάκι που κρατάς και παιδεύεις!
Τελευταία έχω ψηθεί χοντρά να φτιάξω το παρακάτω ηλεκτρικό ουκουλέλε. Όχι τίποτε άλλο, αλλά βρέθηκα σε κάνα δύο-τρία τζαμαρίσματα και ήμουν ο μόνος που κρατούσε το μικρόφωνο ανάμεσα στα γόνατα!
Ίσως το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είναι πως η τέταρτη χορδή του είναι πιο πρίμα απο την τρίτη δηλαδή το πιο συνηθισμένο του κούρδισμα είναι Sol(4)-Do(4)-Mi(4)-La(4). Εναλλακτικά θα μπορούσες να πεις πως έχει τις μπάσες χορδές του στη μέση, γεγονός που επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν τεχνικές παιξίματος που ανήκουν στο μπάντζο!
Επίσης, να συμπληρώσω πως στους διάσημους γιουκουλελιστές ανήκουν/αν οι
George Harrison, Joe Strummer των Clash και Eddie Vedder των
Pearl Jam (αν και δεν ήταν ακριβώς διάσημοι για το ουκουλέλε τους!)
Και φτάνουμε στην ώρα της προπαγάνδας!
Όποιος ενδιαφέρεται για πληροφορίες όσον αφορά που στην Ελλάδα μπορεί να βρει ένα ουκουλέλε, κουρδίσματα,
συγχορδίες ή ακόμα και τρόπους να φτιάξει το δικό του χρηστικό ουκουλέλε (με μηδαμινό κόστος) και να δει αν θα κολλήσει ή όχι ή γενικότερα καλούδια (εντυπωσιακός ο Jake αλλά αν δεν ακούσεις τον Brudda IZ να τραγουδάει το medley του Somewhere over the rainbow/What a wonderful world, δεν το πιάνεις ακριβώς) θα χαρώ με το παραπάνω να βοηθήσω!
ΑΤΤΕΝΤΙΟΝ! Μη Ζγωνς Σμα Σ'λεν Φλαξ!
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : absurdus_delirium στις 21-09-2006 13:17 ]