Η έκθεση περιλαμβάνει 12 πρωτότυπα γλυπτά, έργα από ορείχαλκο σε φυσικό μέγεθος, ορισμένα από τα οποία ξεπερνούν τα δύο μέτρα ύψος, δώδεκα επίσης πολλαπλά γλυπτά από ορείχαλκο καθώς και 21 λιθογραφίες. Ανάμεσά τους βρίσκονται χαρακτηριστικές φιγούρες από τη σουρεαλιστική μυθολογία του καλλιτέχνη: ο «Κυβιστής Αγγελος» («The Cubist Angel», 1983) γυμνός με αβγοειδές πρόσωπο και αιχμηρές γωνίες στους μηρούς και στα γόνατα, ο θαυμάσιος «Συστρεφόμενος Χριστός» με την απαράμιλλη αποτύπωση του πόνου του Εσταυρωμένου καθώς το σώμα του ακολουθεί τη συστροφή του σταυρού, η «Ωτορινολογική κεφαλή της Αφροδίτης» με την αχαλίνωτη φαντασία του καλλιτέχνη να προσθέτει στην πασίγνωστη προτομή της «Αφροδίτης της Μήλου» το αυτί στη θέση της μύτης και το αντίθετο.
«Θεία στιγμή - το Μεγάλο Στακτοδοχείο»
Αίσθηση προκαλεί και το αλλόκοτο δημιούργημα «Κοσμικός Ελέφαντας» («Cosmic Elephant»), ένα υβριδικό πλάσμα μεταξύ πτηνού, εντόμου και ελέφαντα που γέννησε η φαντασία του καλλιτέχνη και ισορροπεί στο κέντρο της αίθουσας, αλλά και η ποιητική «Θεότητα ιππεύοντας ένα Δελφίνι». Στην είσοδο του εκθεσιακού χώρου οι επισκέπτες συναντούν κι ένα γλυπτό, σχεδόν φυσικών διαστάσεων, του Τσέχου γλύπτη Josef Nalepa που αναπαριστά μεγαλόπρεπα τον Νταλί: Η δοξαστική απόδοση του θέματος επισημαίνει μάλλον ασυναίσθητα και την αμετροεπή, υπερβολικά θεατρική και συχνά ενοχλητική στάση του διάσημου σουρεαλιστή απέναντι στη ζωή.
Tο ποιητικό «Γυμνό ανεβαίνοντας τη σκάλα»
«Πηγαίος και απροσδόκητος, αιρετικός και αναχωρητής, κοινωνικός και ονειροπόλος, έζησε σε μια κρίσιμη περίοδο κοινωνικών αλλαγών ο Νταλί», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Αθηνά Σχινά στον κατάλογο και συνεχίζει: «Βιώνοντας αφ' ενός την υπαρξιακή αγωνία των προπολεμικών ταραχών, του ίδιου του καταστρεπτικού και ολέθριου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τις ελπίδες αφ' ετέρου που γεννήθηκαν μέσα από τα χαλάσματά του αλλά και τις διαψεύσεις πολλών από τους οραματισμούς και τις προσδοκίες του».
Tο θαυμάσιο γλυπτό «Συστρεφόμενος Χριστός»
Ο εορτασμός των 100 χρόνων από τη γέννηση του Σαλβατόρ Νταλί (1904-1989) το 2004 έδωσε την ευκαιρία να οργανωθούν αρκετές παρουσιάσεις της τέχνης του σε όλο τον κόσμο. Η αθηναϊκή έκθεση γίνεται με πρωτοβουλία της εταιρείας Art & Culture που διευθύνει η Αλεξάνδρα Γκίκα. Η οργάνωση της έκθεσης με έργα προερχόμενα από ιδιωτικές συλλογές γίνεται με τη συνεργασία του Βυζαντινού Μουσείου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων. Την έκθεση επιμελούνται η ιστορικός - κριτικός τέχνης Αθηνά Σχινά και η Curator De L'Art, Pick Keobandith του συλλεκτικού Οίκου Qu Art των Βρυξελλών. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Κύπρο, το Ντουμπάι και την Αυστραλία.