ΞΑΝΘΗ
Στην Ξάνθη, στον ακριτικό αυτό νομό της χώρας μας, με το πλούσιο παρελθόν και το δυναμικό παρόν, θα συναντήσετε σε κάθε σας βήμα μαγευτικά τοπία και θαυμάσια ιστορικά μνημεία. Ταυτόχρονα, θα γευτείτε τη ζωντάνια ενός τόπου που οι κάτοικοί του ζουν και δημιουργούν με κέφι και προοπτική. Εδώ η συνύπαρξη του χριστιανικού με το μουσουλμανικό στοιχείο είναι χαρακτηριστική.
Στην καρδιά του νομού Ξάνθης βρίσκεται ο ομώνυμος δήμος με πληθυσμό 52.000 περίπου κατοίκους. Η Ξάνθη περιβάλλεται από λόφους κατάφυτους και τη διαρρέει ο ποταμός Κόσυνθος που εκβάλλει στη Βιστωνίδα λίμνη.
Ο νομός Ξάνθης διαθέτει οδικό, σιδηροδρομικό και θαλάσσιο δίκτυο μεταφορών. Αεροπορικώς μπορείτε να εξυπηρετηθείτε από τα αεροδρόμια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Για τις μετακινήσεις σας μέσα στην πόλη υπάρχει αστική συγκοινωνία. Με υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ η Ξάνθη συνδέεται με Βαφαίικα, Γενισέα, Πεζούλα, Μάνδρα, Μυρωδάτο, Άβδηρα, Κουτσό, Ποταμιά, Λάγος και Σταυρούπολη. Ο νομός συνορεύει βόρεια με τη Βουλγαρία, δυτικά με τη Δράμα και την Καβάλα, ανατολικά με τη Ροδόπη και νότια βρέχεται από το Αιγαίο.
Για τη γνωριμία σας με το νομό θα χρησιμοποιήσετε δυο βασικές αρτηρίες: Τον κάτω δρόμο (Ξάνθη-Γενισέα-Πόρτο Λάγος-Αίγειρος-Κομοτηνή) που χαμηλώνει προς τα νότια και σας προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσετε μια υπέροχη διαδρομή, μέσα από λιμνοθάλασσες και γραφικά τοπία με έντονη βλάστηση. Τον επάνω δρόμο (Ξάνθη-Κιμμέρια-Αμαξάδες-Ίασμος-Κομοτηνή) που ακολουθεί το ορεινό τοπίο, στο οποίο θα θαυμάσετε γεφύρια, ποτάμια, αλλά και απέραντα καπνοτόπια. Ο Νέστος, «το ποτάμι της ζωής», αποτελεί το φυσικό όριο ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η διαδρομή με το τρένο δίπλα στο ποτάμι είναι πραγματικά μαγευτική.
Η Ξάνθεια, ένα μικρό χωριό, αναφέρεται με αυτό το όνομα το 879 μ.Χ. Πέρασε όλες τις περιπέτειες που δοκίμασε η Θράκη. Γότθοι, Ούννοι, Βούλγαροι, Σλάβοι, Άβαροι, εμφύλιες βυζαντινές συγκρούσεις. Μετά τις καταστροφές των Σταυροφόρων και τη Φραγκοκρατία (1204-1261), η περιοχή εξαντλείται και υποτάσσεται στους Οθωμανούς Τούρκους. Η “κυρά της Θράκης” έγινε γνωστή παγκοσμίως χάρη στα περίφημα καπνά της. Η Ξάνθη σταδιακά γνωρίζει οικονομική άνθηση και ζει τη δική της belle epoque. Στα τέλη του 19ου αι. λοιπόν, και ενώ οι Τούρκοι συνεχίζουν την κυριαρχία τους, αναπτύσσεται οικονομικά και ως εκ τούτου πολιτιστικά. Η Δημογεροντία, η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργούν δημοκρατικά. Πολιτιστικοί σύλλογοι πραγματοποιούν πλούσιο έργο, ενώ κινηματογράφοι και θέατρα φιλοξενούν Έλληνες και ξένους μέχρι το 1912, όταν την κυριεύουν οι Βούλγαροι. Η απελευθέρωση της Ξάνθης έγινε στις 4 Οκτωβρίου 1919. Με το πέρασμα των χρόνων η ιστορία δεν ξεχάστηκε, οι παραδόσεις δεν χάθηκαν. Το Ρολόι της κεντρικής πλατείας χτίστηκε το 1859 και δεσπόζει στην πόλη ενώνοντας την παλιά πόλη του 19ου αι. με τη σύγχρονη που αναπτύχθηκε στον 20ό. Η Παλιά Πόλη χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1978 και σ’ αυτή συνεχίζουν να καταγράφονται ανεξάντλητες γνώσεις, εμπειρίες, αξίες, ήθη και έθιμα, τέχνη, επιστήμη, πολιτισμός. Το Λαογραφικό Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη, η Εκκλησία της Μητρόπολης, οι ναοί και τα αρχοντικά της Παλιάς Πόλης, τα παλιά καπνομάγαζα θα σας εντυπωσιάσουν με τον πλούτο και την αρχιτεκτονική τους.
Η πόλη της Ξάνθης που κατοικείται από χριστιανούς και μουσουλμάνους, με πλούσια και ποικίλη παράδοση και πολιτισμό, αποτελεί πρόκληση για τον επισκέπτη που θέλει να δοκιμάσει γεύσεις, φαγητά και γλυκά, φτιαγμένα από αγνά υλικά, με φαντασία και μεράκι. Αλλά και η διασκέδαση στη Ξάνθη, “στην πόλη με τα χίλια χρώματα”, όπως την έχουν ονομάσει όσοι έχουν περιδιαβεί τα σοκάκια, τους δρόμους και τις αγορές της, διαθέτει και αυτή μια ξεχωριστή ποικιλία επιλογών. Στέκια νεολαίας, ταβέρνες, ρεμπετάδικα, λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, κινηματογράφοι, συναυλίες. Μέσα σ’ αυτούς τους χώρους θα βιώσετε μια άμεση επικοινωνία - βασικό χαρακτηριστικό των Ξανθιωτών.
Ο επισκέπτης στην Παλιά Πόλη περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια της θα θαυμάσει τα αριστοτεχνικά οικήματα της παιδείας, της θρησκείας και της τέχνης. Η επαφή και οι επιρροές από τη Δύση έδωσαν τα νεοκλασικά αρχοντικά της. Πλατείες μικρές που θυμίζουν αλλοτινές εποχές, κτίσματα που αφηγούνται την ιστορία της πόλης. Όλα αποπνέουν την αίσθηση του πλούτου και της όμορφης ζωής που πέρασαν όσοι έζησαν εδώ τον περασμένο αιώνα. Το οδοιπορικό στην Παλιά Πόλη απαιτεί αρκετό χρόνο για να απολαύσει κανείς το μεγαλείο και τη λιτή ομορφιά του χώρου.
Ξάνθη