Η άγνωστη Θεσσαλονίκη της Τουρκοκρατίας των αρχών του περασμένου αιώνα, αλλά και στοιχεία της πόλης από τη ρωμαϊκή εποχή, σχεδόν 20 αιώνες πριν, αναδύονται χάρη στις «αναγκαστικές» ανασκαφές, που πραγματοποιούνται για τη διάνοιξη του μετρό της πόλης.
Υπολείμματα τοίχων, αγωγών και δαπέδων, αλλά και ελάχιστα κινητά ευρήματα (ρωμαϊκά αγαλματίδια, αψίδες), μέχρι και υπολείμματα υλικών τυπογραφείου της δεκαετίας του '40 (μεταλλικά ελάσματα και επιγραφές για την Εργατική Πρωτομαγιά του 1947), χρόνια θαμμένα στα ερείπια της πόλης, ανασύρονται και μελετώνται από τους ειδικούς.
Τα πρώτα ευρήματα των αρχαιολόγων, τα οποία εντοπίστηκαν από τον Αύγουστο του 2006 μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών εργασιών κατασκευής του μετρό, ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 20ής Συνάντησης για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Ανάμεσα στα ευρήματα, εντύπωση προκάλεσε ο εντοπισμός αψιδωτής κατασκευής στη διασταύρωση των οδών Εγνατίας 22 και Αντιγονιδών, σε βάθος μόλις 25 εκατοστών από το πεζοδρόμιο. Στο ίδιο σημείο είχε αποκαλυφθεί προ ετών κτίριο με πολυτελή ψηφιδωτά δάπεδα, το οποίο είχε τότε ερμηνευθεί ως αναπαυτήριο βαλανείου.
Τμήμα περιβόλου μουσουλμανικού νεκροταφείου αποκαλύφθηκε επίσης σε ακάλυπτο χώρο δίπλα από το Χαμζά Μπέη Τζαμί (γνωστό ως Αλκαζάρ), καθώς και ίχνη στιβαρού τοίχου με μαρμάρινο κατώφλι, που οι αρχαιολόγοι ταυτίζουν με τη λεωφόρο Σαμπρί Πασά (τη σημερινή οδό Βενιζέλου), η ύπαρξη της οποίας είναι γνωστή από φωτογραφίες και παλιές περιγραφές, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει εντοπισθεί ανασκαφικά.
news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τμήμα ενός εκ των παλαιοτέρων ευρημάτων από τις ανασκαφές για το μετρό Θεσσαλονίκης
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : swkraths στις 03-03-2007 14:15 ]