error 991b
ελληνική μουσική
Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

Πώς βρίσκουμε τα ονόματα των φθόγγων με βοηθητικές γραμμές

Η Μουσική Σχολή Τομπάζη που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα ο διευθυντής της κ.Γιώργος Τομπάζης, προσφέρουν στο MusicHeaven ένα πολύτιμο βιβλίο, σε ηλεκτρονική μορφή, με τίτλο Θεωρία Της Μουσικής.

Παρακάτω παρουσιάζεται το δεύτερο μάθημα από το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο προαπαιτεί να έχετε κατανοήσει το πρώτο μάθημα (Πεντάγραμμο & Νότες)

Ευχαριστούμε τη Σχολή Τομπάζη και ευχόμαστε καλή μελέτη...
Γράφει ο Jorge (jorge)
300 άρθρα στο MusicHeaven
Παρασκευή 30 Ιούν 2006

Πάνω από το πεντάγραμμο
Ένας εύκολος τρόπος για να βρίσκουμε τα ονόματα των φθόγγων με βοηθητικές γραμμές πάνω από το πεντάγραμμο είναι ο παρακάτω:
Έστω ότι μας δίνουν την παρακάτω νότα.


Παρατηρούμε ότι έχουμε την νότα Λα πάνω από το πεντάγραμμο με δύο βοηθητικές γραμμές από κάτω. Η κάθε γραμμή θα ανεβάζει την νότα μας δύο νότες προς τα πάνω . Έτσι η Λα με μία βοηθητική γραμμή θα γίνει Ντο (δύο νότες πάνω από τη Λα είναι η Ντο) και με την δεύτερη γραμμή θα γίνει Μι (δύο νότες πάνω από τη Ντο είναι η Μι).


Έστω ότι μας δίνουν την παρακάτω νότα.


Παρατηρούμε ότι έχουμε την νότα Σι πάνω από το πεντάγραμμο με δύο βοηθητικές γραμμές από κάτω. Η κάθε γραμμή θα ανεβάζει την νότα μας δύο νότες προς τα πάνω , ακριβώς όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα. Έτσι η Σι με μια βοηθητική γραμμή θα γίνει Ρε (δύο νότες πάνω από τη Σι είναι η Ρε) και με την δεύτερη γραμμή θα γίνει η Φα (δύο νότες πάνω από τη Ρε είναι η Φα).


Κάτω από το πεντάγραμμο
Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο εργαζόμαστε με τις νότες με βοηθητικές γραμμές κάτω από το πεντάγραμμο, με την διαφορά ότι μετράμε για κάθε γραμμή δύο νότες προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω.
Έστω ότι μας δίνουν την παρακάτω νότα.


Παρατηρούμε ότι έχουμε τη νότα Σι κάτω από το πεντάγραμμο με δύο βοηθητικές γραμμές. Η κάθε γραμμή κατεβάζει τη νότα μας δύο νότες. Έτσι με την πρώτη γραμμή θα έχουμε τη νότα Σολ (δύο νότες κάτω από τη Σι είναι η Σολ) και με τη δεύτερη γραμμή θα πάρουμε τη νότα Μι (δύο νότες κάτω από την Σολ είναι η Μι).


Με τον ίδιο τρόπο βρίσκουμε ότι η παρακάτω νότα είναι η ΦΑ.


Παρατηρήσεις
1.Πρέπει να προσέξουμε ότι οι βοηθητικές γραμμές πάνω από το πεντάγραμμο μας δημιουργούν νότες ψηλότερες ενώ οι βοηθητικές γραμμές κάτω από το πεντάγραμμο μας δημιουργούν νότες χαμηλότερες.
2.Στις νότες πάνω από το πεντάγραμμο οι βοηθητικές γραμμές μπαίνουν κάτω από τις νότες, ενώ στις νότες κάτω από το πεντάγραμμο οι βοηθητικές γραμμές μπαίνουν πάνω από τις νότες.
3.Σκεφτείτε ότι οι βοηθητικές γραμμές ουσιαστικά επεκτείνουν το πεντάγραμμό μας με παραπάνω γραμμές όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχέδιο.


Προσοχή: Οι νότες που βλέπετε στο παράδειγμα δεν είναι η Φα και η Σολ αφού δεν χρησιμοποιούμε πεντάγραμμο αλλά εξάγραμμο. Πρόκειται, λοιπόν, για τις νότες Λα και Σι, σύμφωνα με την σειρά των φθόγγων .


Συγγραφέας: Γιώργος Τομπάζης
Tompazis.gr







Tags
Μουσική Εκπαίδευση:μάθημα θεωρίας



Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

Στείλε το άρθρο σου

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#5789   /   03.10.2006, 12:59   /   Αναφορά
Πάρα πολυ καλο με βοηθησε αρκετα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
#14595   /   12.06.2008, 19:27   /   Αναφορά
Καλή κίνηση !! Μπράβο !! Θα βοηθήσει πολλούς. Είναι καταπληκτικό γιατί όσοι προσπαθούν να μάθουν μουσική μέσω του ίντερνετ ή από βιβλία μόνοι τους είναι άνθρωποι που πραγματικά θέλουν και το γουστάρουν αυτό !! Και όχι από λόξα των γονιών τους.
#14600   /   12.06.2008, 22:33   /   Αναφορά
Παλιό και αιώνιο κόλπο! Νομίζει πως έχει βοηθήσει πολλούς αρχάριους!
#21862   /   13.02.2011, 01:33   /   Αναφορά
Αν έχετε ήδη ανακαλύψει "κολπάκια" για να βρίσκετε τις νότες μέσα στο πεντάγραμμο τότε μπορείτε να τα εφαρμόσετε για να τις βρίσκετε και έξω από αυτό!



Για παράδειγμα μπορείτε να μάθετε ξεχωριστά τις νότες που "πέφτουν" πάνω στις γραμμές και τις υπόλοιπες που είναι στα κενά.



Δηλαδή στα κενά έχουμε Φα-Λα-Ντο-Μι (σαν ποιηματάκι μοιάζει!)

Και για τις γραμμές: Σολ-Σι-Ρε-Φα (προσωπικά σκέφτομαι τις χορδές Σι-Σολ της κιθάρας και τις αντιστρέφω για να μου έρχεται κατευθείαν)



Ακόμα και αν δεν τις έχεις μάθει όλες, με μερικές μόνο μπορείς να σκεφτείς ποιες ακολουθούν ή προηγούνται.



Όσον αφορά τις γραμμές που βρίσκονται κάτω από το πεντάγραμμο, οι θέσεις των νοτών είναι ακριβώς οι ίδιες (αφού αρχίζουμε πάλι από το Μι που είναι η πρώτη γραμμή) με την διαφορά ότι μετράμε από πάνω προς τα κάτω.



Στις βοηθητικές που βρίσκονται πάνω από το πεντάγραμμο, απλά τις υπολογίζουμε αντίστροφα (αφού είμαστε συν μία μπροστά ξεκινώντας τώρα από το Φα - και όχι από το Μι - που είναι η πρώτη γραμμή από πάνω). Δηλαδή το Φα-Λα-Ντο-Μι πέφτει στις γραμμές και το Σολ-Σι-Ρε-Φα στα κενά.



Έτσι σχηματίζουμε άλλα δύο νοητά πεντάγραμμα. Προσοχή: Πρόκειται πάντα για προσωπικό τρόπο σκέψης και όχι για κανόνα.
#21863   /   13.02.2011, 01:52
Επειδή κάπου τα έμπλεξα στις κάτω βοηθητικές γραμμές. Εννοούσα πως μετράμε από πάνω προς το κάτω αντίστροφα. Δηλαδή Μι-Ρε-Ντο-Σι-Λα-Σολ-Φα-Μι

#28973   /   17.11.2014, 14:56   /   Αναφορά

Μπραβο παιδια εξαισια δουλεια με βοηθησε παρα πολυ  ευχαριστω συνεχιστε!