Για να μην ανοίγω νέο θέμα, το ρωτάω εδώ:
με ενδιαφέρει η διαφορά όσον αφορά τον τρόπο διδασκαλίας οργανου και συγκεκριμένα η χρονική διάρκεια του μαθήματος, μεταξύ Ωδείου - Φιλαρμονικής - Μουσικής σχολής - Ιδιαίτερων.
Στη φιλαρμομική για παράδειγμα η κατάσταση έχει ως εξής: σου λέει ότι το "όργανο" είναι 6-8 κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να πας οποιαδήποτε ώρα μεσα σε αυτό το διάστημα (πχ να πας στις 7) να μελετήσεις λίγο στον χώρο της φιλαρμονικής σε μια μεγάλη αίθουσα όπου μελετάνε και άλλα όργανα, και κάποια στιγμή να σε φωνάξει ο δάσκαλος για να σε εξετάσει. Η εξέταση μπορεί να είναι από 5 έως το πολύ 15 λεπτά. Εννοείται ότι έχεις μελετήσει βέβαια στο σπίτι και δεν περιμένεις να μελετήσεις την ώρα που θα πας μέσα σε αυτό το δίωρο. Εκτός και αν δεν έχεις δικό σου όργανο οπότε πας από τις 6 και λες του δασκάλου κατά τις 8 παρά και εφόσον είσαι έτοιμος να σε καλέσει για εξέταση. Ή αν δεν έχεις δικό σου όργανο μπορείς να πας σε αυτό το διάστημα κάθε μέρα και να μελετάς χωρίς να εξεταστείς όμως (θα εξετάζεσαι μόνο 1 φορά την εβδομάδα).
Το αρνητικό με το παραπάνω σύστημα των φιλαρμονικών είναι ότι εγώ μπορεί να έχω μελετήσει τέλεια στο σπίτι και να θέλω μόνο την εξέταση, να πάω στην φιλαρμονική στις 6, να "φάω" 2 ώρες περιμένοντας πότε θα με καλέσει ο δάσκαλος. Άσε που μπορεί να μου πει "δεν προλαβαίνω να σε εξετάσω" ή να με εξετάσει πολύ σύντομα και βιαστηκά γιατί δεν έχει χρόνο ή επειδή έχουν πλακώσει πολλά άτομα.
Με λίγα λόγια "τρως" 2 ώρες για μια εξέταση 5-10 λεπτών.
Σε σχέση με αυτά που αναφέρω παραπάνω, θα ήθελα να μου πειτε πως έχει το σύστημα όσον αφορά τον χρόνο εξέτασης, τη διάρκεια δηλαδή, στα Ωδεία κυρίως , αλλά και στο ιδιαίτερο, και σε μια μουσική σχολή