Αν και δεν ειμαι κιθαριστας, η μικρη ενασχοληση μου με μια κιθαρουλα που εχω ( για...μαζοχιστικους σκοπους ) μου εμαθε τα εξης:
1) Αναλογα με την εφιδρωση και την τοξικοτητα του ιδρωτα των δαχτυλων σου, οι χορδες πρεπει να αλλαζονται αντιστοιχως..αναλογα!
Εαν παιζεις πολλες ωρες γενικα και τα δαχτυλα σου "ιδρωνουν" υπερβολικα, ειναι σιγουρο πως οι χορδες θα αποκτησουν εκεινο το επικινδυνο στρωμα απο σκουρια ( εμπρος για τετανικο ορο μετα το πρωτο κοψιμο ).
Εαν εισαι απο τους τυχερους που παιζεις πολλες ωρες, αλλα η εφιδρωση των δαχτυλων σου ειναι φυσιολογικη, τοτε απλως θα τις κρατησεις λιγο παραπανω καιρο.
Παρολαυτα, μετα απο καθε παιξιμο με ενα στεγνο και απαλο πανι, καλο ειναι να σκουπιζεις τις χορδες και το μπρατσο. Ετσι απορροφας το μεγαλυτερο μερος του ιδρωτα και οι χορδες διατηρουνται περισσοτερο.
Εαν εισαι μουσικος ηχογραφησεων ή πολλων live, καλο ειναι να αλλαζεις χορδες 1 μερα πριν απο την ηχογραφηση ή το live, ωστε και ο ηχος σου να εχει διαυγεια και sustain, αλλα και οι χορδες απο το συνεχομενο ημερισιο κουρδισμα να "στρωσουν".
2) Εαν δεν εχεις κανει ποτε συντηρηση στη κιθαρα σου προσωπικα, καλυτερα να βρεις εναν καλο τεχνιτη που θα τον εμπιστευεσαι και θα σου κανει τη κιθαρα σου μια φορα το χρονο ενα καλο service.
Σπανια, εφοσον βρουμε τη θεση που θες, πειραζουμε τη θεση των μαγνητων, ενω το γενικο service που κανει ενας μαστορας δε μπορουμε να το κανουμε εμεις και για λογους αγνοιας, αλλα και για λογους ελλειψης εξοπλισμου.
Με λιγα λογια, μονο εαν εισαι καλος τεχνιτης στη ζωη μπορεις να βρεις οδηγιες για να "φτιαξεις" τη κιθαρα σου. Αλλιως, μη το τολμησεις γιατι ο,τι ζημια γινει πανω στο σωμα της θα ειναι 100 φορες χειροτερο απ'ο,τι τη...φυσικη της φθορα!
3) Αυτο που μπορεις να μαθεις ( να στο δειξει ενας φιλος που ξερει ή καποιος τεχνικος ) ειναι να κανεις καλο κουρδισμα.
Και δεν εννοω απλως μια μια τις χορδες στο κουρδιστηρι και.."αυτο ειναι ολο". Εννοω να μαθεις με τις αρμονικες να βλεπεις εαν η χορδη και στο 12ο ταστο αποδιδει σωστα την αρμονικη κι αλλα πολλα "κολπα" που θα σε διευκολυνουν αφενος μεν να κουρδιζεις αψογα ( ιδιαιτερα με floyd rose ειναι απαραιτητο ), αφετερου δε να κανεις μια μινι διαγνωση εαν η κιθαρα σου θελει service ( στραβος "λαιμος" σημαινει και κακο κουρδισμα με τις αρμονικες ).
4) Τιποτα δε παει για πεταμα εαν δε το δει τεχνικος.
Οπως οι γιατροι δε μπορουν να κανουν διαγνωση απο το τηλεφωνο, ετσι κι ενας κιθαριστας δε μπρει να συμβουλεψει εναν αλλον κιθαριστα απο το internet.