ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος (Ποίηση - Πεζογραφία - Θέατρο)»
Αθήνα, 8-12 Δεκεμβρίου 2010
Μέγαρον Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα, Πανεπιστημίου 28
Αρχαιολογική Εταιρεία, Πανεπιστημίου 22
Τελετή Έναρξης: Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010, Ώρα 17.30
Μέγαρον Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα, Πανεπιστημίου 28
Η ελληνική λαογραφία είχε πάντοτε στενές σχέσεις με τη λογοτεχνία. Ξεκινούν επίσημα από το διαγωνισμό της «Εστίας» (1883) «προς συγγραφήν ελληνικού διηγήματος» με «αγωνόδικο επιτροπή» αποτελούμενη από τους Εμμ. Ροΐδη, Σπυρ. Λάμπρου, Ν. Γ. Πολίτη. Ο ίδιος ο Ν. Γ. Πολίτης έλεγε πως «το έργον του ποιητού και του καλλιτέχνου είναι τελειότερον και μονιμώτερον, όταν τας ρίζας έχη εις το πάτριον έδαφος». Η πολυσχιδής και ισχυρή προσωπικότητα του Ν. Γ. Πολίτη συνετέλεσε ώστε να συγκεντρωθεί γύρω του ένας μεγάλος αριθμός λογοτεχνών. Συνιδρυτές της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας (1908) ήταν μεγάλα ονόματα λογοτεχνών της εποχής εκείνης. Στους Εταίρους της Εταιρείας την ίδια εποχή βρίσκουμε γνωστά ονόματα λογοτεχνών (Παύλος Νιρβάνας, Γιάννης Βλαχογιάννης, Γ. Δροσίνης, Α. Καρκαβίτσας, Κ. Παλαμάς, Σίμος Δ. Μπαλάνος, Γρ. Ξενόπουλος, Αριστομ. Προβελέγγιος, Κ. Βάρναλης, Α. Πάλλης, Κ. Θεοτόκης).
Η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου συνεδρίου έχει ως στόχο την ανάδειξη και μελέτη των σχέσεων του λαϊκού πολιτισμού με την έντεχνη δημιουργία. Απώτερος σκοπός είναι, μέσα από μια συνολική προσέγγιση του λαϊκού πολιτισμού (προφορική παράδοση, ήθη-έθιμα, κοινωνική οργάνωση, κοσμοθεωρία), η πρόκληση ενός ανανεωμένου ενδιαφέροντος για την επικοινωνία της Λαογραφίας με τη Λογοτεχνία και τις μεταξύ τους οφειλές.
Υπό το φως των θεωρητικών εξελίξεων στις πολιτισμικές σπουδές και με την επέκταση της έννοιας της "αφήγησης" και του "κειμένου" πέρα από τα στενά όρια της φιλολογίας η σχέση λαϊκού πολιτισμού και έντεχνου λόγου έρχεται σήμερα ξανά στο προσκήνιο, επιτρέποντας νέες προσεγγίσεις που εμπλουτίζουν και ανανεώνουν τις παλιές.
Τα θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν το συνέδριο αναφέρονται τόσο στις θεωρητικές προσεγγίσεις των σχέσεων του λαϊκού πολιτισμού και της έντεχνης δημιουργίας όσο και στις αναζητήσεις που πιστοποιούν και προεκτείνουν αυτές τις σχέσεις.
Το Σάββατο το πρωί ο ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός θα διευθύνει συζήτηση με θέμα: «Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος: σχέση ζωής». Συζητούν μαζί του ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, ο διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο ποιητής-δοκιμιογράφος Δημ. Κοσμόπουλος και η Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.
Στο πλαίσιο και στη διάρκεια του Συνεδρίου έχουν προγραμματιστεί διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις :α) Έκθεση με τίτλο "Απ' τα ψηλά βουνά στην Ακαδημία Αθηνών" αφιερωμένη στον επιφανή λογοτέχνη και ακαδημαϊκό Ζαχαρία Παπαντωνίου. β) Κινηματογραφική παράσταση κατά την οποία θα προβληθεί η ταινία Οι σφουγγαράδες (1960) σε σκηνοθεσία του Μάνου Ζαχαρία (ελεύθερη διασκευή του διηγήματος του Ν. Κάσδαγλη «Ο Μηχανικός») γ) Μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Με δυο φεγγάρια στην καρδιά». Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Δημήτρη Ν. Παπακωνσταντίνου. Η ακαδημαϊκός Κική Δημουλά θα απαγγείλει ποιήματά της.
Ο γνωστός καλλιτέχνης-μουσικός Παντελής Θαλασσινός κατά την τελετή έναρξης του Συνεδρίου, θα παρουσιάσει έργα του εμπνευσμένα από τη λαϊκή παράδοση. Τέλος κατά την τελετή λήξης του Συνεδρίου θα παρουσιασθούν μελοποιήσεις έργων σύγχρονων Ελλήνων ποιητών από το συνθέτη-μουσικό της Λυρικής Σκηνής, δρα Νίκο Ξανθούλη.
Το συνέδριο απευθύνεται όχι μόνο σε ειδικούς της Λαογραφίας και Ανθρωπολογίας και των συναφών επιστημονικών κλάδων, όπως Φιλολογία, Κοινωνιολογία, Ιστορία κ.ά. αλλά και στους φοιτητές και καθηγητές από το χώρο της εκπαίδευσης.
Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας
της Ακαδημίας Αθηνών
σας προσκαλεί
στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
«Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος (Ποίηση - Πεζογραφία - Θέατρο)»
Αθήνα, 8-12 Δεκεμβρίου 2010
Μέγαρον Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα, Πανεπιστημίου 28
Αρχαιολογική Εταιρεία, Πανεπιστημίου 22
Τελετή Έναρξης: Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010, Ώρα 17.30
Μέγαρον Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα, Πανεπιστημίου 28
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο και το Πρόγραμμα παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.kentrolaografias.gr