Η φλογέρα που χρησιμοποιείται συνήθως στα σχολεία, δηλαδή η σοπράνο, είναι κουρδισμένη στη Ντο. Η άλτο (η αμέσως μεγαλύτερη της σοπράνο) καθώς και η σοπρανίνο (η πιο μικρή από τη σοπράνο) είναι κουρδισμένες στη Φα.
Μετά από πολύ ψάξιμο, νομίζω ότι βρήκα μερικές ΣΩΣΤΕΣ πληροφορίες:
1) Η κάθε φλογέρα είναι φτιαγμένη (κουρδισμένη) σε μια τονικότητα.
2) Υπάρχουν πολλά συστήματα και διαφορετικές παραδόσεις (πχ.πολίτικη, τούρκικη, ελληνική, Μπαροκ, Γερμανική κλπ κλπ).
3)Οι περισσότεροι κατασκευαστές σημειώνουν πάνω στη φλογέρα τον βασικό της τόνο. Οι υπόλοιποι σ΄αφήνουν να ψάχνεις μόνος σου να τον βρεις.
4) Είναι λάθος ότι η φλογέρα "είναι εύκολο όργανο". Θέλει πολύ καλό αυτί και γνώση των κλιμάκων για να παίξεις ένα σκοπό. Αν δεν έχει κανείς θεωρητικές γνώσεις μουσικής, πρέπει να ασχοληθεί πολύ και να αφιερώσει πολύ χρόνο για να μάθει να παίζει "εξ ακοής". Τα άλλα τα λένε για εφέ και συνήθως ο αρχάριος ωθείται στη λύση του δασκάλου (που αλίμονο αν κι ο "δάσκαλος" θεωρεί ότι όλες οι φλογέρες είναι "περίπου ίδιες"). Η αλήθεια είναι ότι αν έχεις μια φλογέρα σε C (ΝΤΟ) και μια σε Bb (ΣΙ ύφεση), δεν μπορείς να τις βάλεις να παίξουν ΜΑΖΙ το ίδιο τραγούδι (τον ίδιο σκοπό).
5) Δεν είναι αλήθεια ότι "Η φλογέρα που χρησιμοποιείται συνήθως στα σχολεία, δηλαδή η σοπράνο, είναι κουρδισμένη στη Ντο. Η άλτο (η αμέσως μεγαλύτερη της σοπράνο) καθώς και η σοπρανίνο (η πιο μικρή από τη σοπράνο) είναι κουρδισμένες στη Φα."
Αλήθεια είναι ότι "κάποιοι μουσικοί στα σχολεία χρησιμοποιούν και καθοδηγούν τους μαθητές τους να χρησιμοποιούν κι αυτοί φλογέρες σε κλίμακα C για λόγους ομοιομορφίας και ευκολίας.Το σε ποια κλίμακα είναι φτιαγμένη η φλογέρα δεν έχει να κάνει με το αν είναι άλτο, σοπράνο ή σοπρανίνο."
6) Αν κανείς δεν ξέρει κάτι είναι καλύτερα να το παραδέχεται παρά να ξεφουρνίζει ό,τι ναναι, μπερδεύοντας τους άλλους.
Σκέφτομαι να ξεκινήσω φλογέρα και μετά την πολυ κατατοπιστική συζήτηση για το με ποια να ξεκινήσω, ήθελα να ρωτήσω και κάτι αλλο. Έπαιζα παλιά κιθάρα, νότες διαβάζω κανονικά αλλα από θεωρία δεν έκανα πολλά.. υπαρχει καποιο βιβλίο που μπορώ να χρησιμοποιήσω για τη φλογέρα;
Ελπίζω να τα καταφέρω στην μεταβαση από έγχορδο σε πνευστό!
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΣΟΠΡΑΝΟ 'Η ΜΕ ΑΛΤΟ. Η ΣΟΠΡΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΝΤΟ ΕΝΩ Η ΑΛΤΟ ΣΕ ΦΑ. ΓΙΑ ΤΟΥς ΕΝΗΛΙΚΕΣ Η ΑΛΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΑΡΧΗ.
Αν έχεις πάρει ζεστά το θέμα με τη φλογέρα παράγγειλε μια ξύλινη με μπαρόκ δακτυλισμο σε ντο τονικότητα. Τιμές κυμαίνονται από 33- 70€. Αν σ αρέσει ο ποιμενικός ήχος με 40€ βρίσκεις χειροποίητες στον Ξυλούρη. Προσωπικά έχω και πλαστική και ξύλινη και ο ήχος τους έχει διαφορά. Η παραδοσιακή φλογέρα φτιάχνεται κανονικά μόνο από ξύλο για αυτό έχει υπέροχη ηχητική απόδοση ΑΛΛΑ θέλει συντήρηση και αφοσιωση. Η πλαστική δε θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε σχέση πάντα με την ξύλινη. Ο χαρακτήρας σου θα αποφασίσει!. Καλή επιλογή και εξάσκηση!!😊
[ τροποποιήθηκε από τον/την stardustblows, 17-10-2017 09:49 ]
ειμαι εντελως αρχαριος στην μουσικη τοσο σε πρακτικο οσο και θεωρητικο επιπεδο.θα ηθελα να ξεκινησω μαθηματα φλογερας για παραδοσιακη μουσικη κατα προτιμηση σε δασκαλο και οχι σε ωδειο,αν και στα 47 δεν ξερω ποσο ευκολο ειναι. αν υπαρχει περιπτωση να γνωριζετε καποιον σε περιοχη περιστερι ιλιον πετρουπολη που να παραδιδει μαθηματα θα με ενδιεφερε .ευχαριστω πολυ.
Kαλημέρα, η φλογέρα καλό είναι στην αρχή να είναι Πλαστική ΣΟΠΡΑΝΟ, Γερμανικό σύστημα δηλαδή το στην κατιούσα σειρά κλείσιμο μια-μία τρύπα από πάνω να είναι φυσικές οι νότες. Δηλαδή κλείνουμε την πίσω τρύπα με τον αντίχειρα του αριστερού χεριού . Με το δείκτη του αριστερού χεριού πάλι, κλείνουμε την πρώτη τρύπα Σι.Με το διπλανό δάχτυλο του ςαριστερού χεριού άλλη μια κι έχουμε 2 τρύπες κλειστές κι την πίσω ακούγεται το ΛΑ. Με το διπλανό δάχτυλο κλείνω ακόμα μια κι ακούγεται το ΣΟλ. Όλη αυτή την ώρα το δεξί χέρι απλάυποστηρίζει τη φλογέρα κρατώνταςχαμηλά. Από το Σολ και κάτω κλείνουμε τρύπες με το δεξί που ως τώρα απλά υποστήριζε. Έτσι έχουμε Φα , Μι ρε Ντο τοποθετώντας το Δεξί χέρι με το δείχτη δίπλα στο ΣΟλ κ.ο.κ. Έτσι κλείνοντας σιγά σιγά όλες τις τρύπες ακούγεται . Σι Λα ΣΟλ Φα Μι ΡΕ Ντο . Για Ντο ψηλό κλείνουμε μόνο τη δεύτερη τρύπα από πάνω. Η πίσω τρύπα (ψυχή) πάντα κλειστή μέχρι να χρειαστεί να παίξεις δύσκολες νότες ρε ψηλό κ.α. Τα παιχνιδάδικα αι βιλιοπωλεία συνήθως έχουν το Γερμανικό σύστημα. 6932503821 για πληροφορίες.Χρήστος