Θυμάστε το περίφημο θέμα με τον Βαξεβάνη τον ήρωα αυτής της υπόθεσης και την τελευταία μου τότε αναφορά πως "σύμφωνα με τον ελβετικό νόμο που διέπει το τραπεζικό σύστημα, η όποια δημοσίευση ονομάτων καταθετών προκαλεί αυτομάτως τη διά νόμου επιβεβλημένη άρνηση των τραπεζών να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία επί των ονομάτων αυτών.
Πρόκειται για κλασική πρόνοια αυτοάμυνας του ελβετικού τραπεζικού συστήματος το οποίο βασίζεται στην εγγύηση της εχεμύθειας των τραπεζικών υπηρεσιών που προσφέρει. Αν η όποια «λίστα» παρέμενε απόρρητη τότε θα ήταν δυνατή η παροχή πληροφοριών για το περιεχόμενο των καταθέσεων και την ταυτότητα των καταθετών".
Φαντάζομαι δεν θα ακούσατε το παρακάτωτο αναδημοσιεύω απο το https://tolimeri.wordpress.com/2014/10/27/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AC-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%AF%CF%83/#more-60575)
>
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος απευθύνθηκε μέσω της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών στις αρμόδιες Ελβετικές Αρχές ζητώντας στοιχεία καταθετών που περιέχονται στα 2.000 πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ. Ωστόσο, η Ελβετία όχι μόνον αρνήθηκε να απαντήσει για τους Έλληνες καταθέτες της HSBC που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας πως η λίστα είναι παρανόμως αποκτειθείσα και δεν προκύπτει η γνησιότητά της.
Συγκεκριμένα, στο επίσημο ελβετικό έγγραφο αναφέρονται τα ακόλουθα: «Ουδεμία διοικητική συνδρομή μπορούμε να σας παράσχουμε καθότι οποιοδήποτε υλικό έχετε και αφορά τη συγκεκριμένη λίστα είναι παράνομο. Δεν στοιχειοθετείται ουδεμία εγκυρότητα στα στοιχεία τα οποία ερευνάτε καθότι ενδέχεται να είναι και αλλοιωμένα με αποτέλεσμα τη βλάβη των Ελβετικών φορολογικών αρχών και του τραπεζικού συστήματος της Ελβετίας».
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απάντηση των ελβετικών αρχών θέτει εν αμφιβόλω τη διετή έρευνα των ελληνικών φορολογικών Αρχών για τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς σε ενδεχόμενη προσφυγή των καταθετών που εμπεριέχονται στη λίστα -και ενδέχεται να δεχθούν κυρώσεις για φοροδιαφυγή- σε ελληνικά, αλλά κυρίως σε διεθνή δικαστήρια ενδεχομένως η λίστα να μην θεωρηθεί αποδεικτικό στοιχείο, λόγω της προέλευσης της (προϊόν υποκλοπής του Φαλτσιάνι).
Το τελευταίο λαβράκι το έμαθα τυχαία γιατί γενικώς το εξαφάνισαν απο τα ΜΜΕ. Δικηγόρος σε εκπομπή για το θέμα του Καρατζαφέρη το ανέφερε σε πάνελ. Δύσκολα γενικώς αλλά πάντως το βρήκα στο Διαδίκτυο.
Η λίστα Λαγκάρντ κοινώς λόγω του δεδομένου Ελβετικού και Τραπεζικού Δικαίου, διοχετεύθηκε στον Τύπο για να μην μπορούν να καταδικασθούν στα Ελληνικά Δικαστήρια οι έξυπνοι της λίστας. Απομένει να αποδειχθεί αν ο Βαξεβάνης υπήρξε ο αφελής του νομικού ξεπλύματος ή συνειδητά έκανε ότι έκανε.
Σε άλλες χώρες δεν έγινε αυτό με αποτέλεσμα οι χώρες να εκβιάσουν τους παράνομους με άλλους τρόπους στο παρασκήνιο. Γιατί γνώριζαν τί θα πει δημοσιοποίηση: Αθώωση λόγω αμφιβολιών.
Και του χρόνου με Πούλιτζερ...