ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    Konstantinosoa
    05.11.2012, 20:05

    Δυστυχώς νομικά ισχύουν 2 τινά:

    Τα Ελληνικά Δικαστήρια δεν δέχονται προϊόντα υποκλοπής. Αυτή η διάταξη φωτογράφιζε τον Τριανταφυλλόπουλο. Παράλληλα απαγορεύεται απ΄όσο ξέρω η τηλεοπτική δημοσίευση τέτοιου υλικού και επιτρέπεται το αυτό μόνο σε ιστοτόπους.

    Κατα δεύτερο λόγο αναδημοσιεύω:

    "σύμφωνα με τον ελβετικό νόμο που διέπει το τραπεζικό σύστημα, η όποια δημοσίευση ονομάτων καταθετών προκαλεί αυτομάτως τη διά νόμου επιβεβλημένη άρνηση των τραπεζών να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία επί των ονομάτων αυτών. 

    Πρόκειται για κλασική πρόνοια αυτοάμυνας του ελβετικού τραπεζικού συστήματος το οποίο βασίζεται στην εγγύηση της εχεμύθειας των τραπεζικών υπηρεσιών που προσφέρει. Αν η όποια «λίστα» παρέμενε απόρρητη τότε θα ήταν δυνατή η παροχή πληροφοριών για το περιεχόμενο των καταθέσεων και την ταυτότητα των καταθετών". 

    Εάν προκύψει προσαγωγή πολίτη που δεν δικαιολογεί βάση της λίστας την εξαγωγή συναλλάγματος η Εφορία θα κόψει ένα κοστούμι. Ο πολίτης θα προσφύγει το πιθανότερο στα δικαστήριο. Εκεί δεν αναγνωρίζεται ως στοιχείο η χ λίστα ως προϊόν υποκλοπής και αφού έχει δημοσιευθεί ακόμα και για ποινικά κολάσιμο λόγω και κατόπιν αιτήματος εισαγγελικών αρχών κάτι μου λέει πως λόγω του Ελβετικού Νόμου δεν θα δοθεί κανένα στοιχείο απο τις Τράπεζες.

    Ως εκ τούτου το Ελληνικό κράτος δεν θα μπορέσει να εισπράξει μια.

    Ο Βενιζέλος το είχε πει σε ανύποπτο χρόνο, τον βόλευε πολύ βέβαια, ότι η λίστα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. 

    Άλλες χώρες είτε απείλησαν παρακάμπτωντας τους νόμους τους φοροφυγάδες ή είχαν το αυτονόητο. Τους ήταν αδιάφορο νομικά αν τα στοιχεία προέρχονται απο προϊόν υποκλοπής. Γιατί ο νόμος τους το δέχεται σε αντίθεση με τον Ελληνικό.

    Δεν θέλω να επανέλθω πάλι στο θέμα μα έκρινα πως έπρεπε να αναφερθεί αυτή η νομική παράμετρος. 

    [ τροποποιήθηκε από τον/την Konstantinosoa, 05-11-2012 22:27 ]


    trelakias
    27.11.2013, 21:19

    «Αθώος. Το Τριμελές δικαστήριο αποδέχθηκε την επιχειρηματολογία μας, οπότε είμαι για δεύτερη φορά αθώος. Δεν ξέρω αν αυτή τη φορά κάποιος θα παρέμβει για να ζητήσει κάτι, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δύο δικαστήρια έχουν αποδεχθεί την αθωότητα για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ» τόνισε ο Κώστας Βαξεβάνης μιλώντας στο Κόκκινο μετά το τέλος της δίκης.

    «Η Δικαιοσύνη έπραξε το αυτονόητο, αν και όπως ξέρετε μερικές φορές τα πράγματα στη Δικαιοσύνη δεν λειτουργούν με την απλή λογική, πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχουν υποψίες ότι τα πράγματα είναι πιο πονηρά. Η ουσία πάντως είναι ότι ακριβώς ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ, ένα χρόνο ταλαιπωρίας με δύο δίκες, αυτή τη στιγμή μπορεί να πανηγυρίζει η απκαλυπτική δημοσιογραφία».

    πηγή


    Konstantinosoa
    10.12.2014, 01:37

    Θυμάστε το περίφημο θέμα με τον Βαξεβάνη τον ήρωα αυτής της υπόθεσης και την τελευταία μου τότε αναφορά πως "σύμφωνα με τον ελβετικό νόμο που διέπει το τραπεζικό σύστημα, η όποια δημοσίευση ονομάτων καταθετών προκαλεί αυτομάτως τη διά νόμου επιβεβλημένη άρνηση των τραπεζών να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία επί των ονομάτων αυτών. 

    Πρόκειται για κλασική πρόνοια αυτοάμυνας του ελβετικού τραπεζικού συστήματος το οποίο βασίζεται στην εγγύηση της εχεμύθειας των τραπεζικών υπηρεσιών που προσφέρει. Αν η όποια «λίστα» παρέμενε απόρρητη τότε θα ήταν δυνατή η παροχή πληροφοριών για το περιεχόμενο των καταθέσεων και την ταυτότητα των καταθετών".

    Φαντάζομαι δεν θα ακούσατε το παρακάτωτο αναδημοσιεύω απο το https://tolimeri.wordpress.com/2014/10/27/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AC-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%AF%CF%83/#more-60575)>

    Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος απευθύνθηκε μέσω της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών στις αρμόδιες Ελβετικές Αρχές ζητώντας στοιχεία καταθετών που περιέχονται στα 2.000 πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ. Ωστόσο, η Ελβετία όχι μόνον αρνήθηκε να απαντήσει για τους Έλληνες καταθέτες της HSBC που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας πως η λίστα είναι παρανόμως αποκτειθείσα και δεν προκύπτει η γνησιότητά της.

    Συγκεκριμένα, στο επίσημο ελβετικό έγγραφο αναφέρονται τα ακόλουθα: «Ουδεμία διοικητική συνδρομή μπορούμε να σας παράσχουμε καθότι οποιοδήποτε υλικό έχετε και αφορά τη συγκεκριμένη λίστα είναι παράνομο. Δεν στοιχειοθετείται ουδεμία εγκυρότητα στα στοιχεία τα οποία ερευνάτε καθότι ενδέχεται να είναι και αλλοιωμένα με αποτέλεσμα τη βλάβη των Ελβετικών φορολογικών αρχών και του τραπεζικού συστήματος της Ελβετίας».

    Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απάντηση των ελβετικών αρχών θέτει εν αμφιβόλω τη διετή έρευνα των ελληνικών φορολογικών Αρχών για τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς σε ενδεχόμενη προσφυγή των καταθετών που εμπεριέχονται στη λίστα -και ενδέχεται να δεχθούν κυρώσεις για φοροδιαφυγή- σε ελληνικά, αλλά κυρίως σε διεθνή δικαστήρια ενδεχομένως η λίστα να μην θεωρηθεί αποδεικτικό στοιχείο, λόγω της προέλευσης της (προϊόν υποκλοπής του Φαλτσιάνι).


    Το τελευταίο λαβράκι το έμαθα τυχαία γιατί γενικώς το εξαφάνισαν απο τα ΜΜΕ. Δικηγόρος σε εκπομπή για το θέμα του Καρατζαφέρη το ανέφερε σε πάνελ. Δύσκολα γενικώς αλλά πάντως το βρήκα στο Διαδίκτυο.

    Η λίστα Λαγκάρντ κοινώς λόγω του δεδομένου Ελβετικού και Τραπεζικού Δικαίου, διοχετεύθηκε στον Τύπο για να μην μπορούν να καταδικασθούν στα Ελληνικά Δικαστήρια οι έξυπνοι της λίστας. Απομένει να αποδειχθεί αν ο Βαξεβάνης υπήρξε ο αφελής του νομικού ξεπλύματος ή συνειδητά έκανε ότι έκανε.

    Σε άλλες χώρες δεν έγινε αυτό με αποτέλεσμα οι χώρες να εκβιάσουν τους παράνομους με άλλους τρόπους στο παρασκήνιο. Γιατί γνώριζαν τί θα πει δημοσιοποίηση: Αθώωση λόγω αμφιβολιών.

    Και του χρόνου με Πούλιτζερ...

     



    Hastaroth
    10.12.2014, 12:09

    Προφανώς η Λαγκάρντ αυτόν τον σκοπό είχε όταν έδωσε την λίστα στον Παπακωνσταντίνου.

    Ηλπιζε δηλαδή ότι αυτός,ώς ΥΠΟΙΚ,θα έψαχνε την λίστα σε συνεργασία με την Εφορία (τής οποίας είναι ο πολιτικός προϊστάμενος),θα εντόπιζε τα παρανόμως εξαχθέντα κεφάλαια και τους κεφαλαιο-κράτες αυτών και μετά η Εφορία θα έκοβε τα αναλογούντα "κουστούμια".

    Ετσι έγινε στίς άλλες χώρες όπου βρέθηκαν ύποπτοι γιά φοροδιαφυγή.Οι σχετικές λίστες δέν έγιναν "βούκινο" από δημοσιογράφους αλλά εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν από τους καθ'ύλην αρμόδιους.

    Προσωπικώς θεωρώ ότι ο Βαξεβάνης ενήργησε αφελώς-άν και μού φαίνεται παράξενο να δίνη τέτοια δείγματα αφελείας ένας έμπειρος δημοσιογράφος.Πίστευε ότι υπηρετεί το λειτούργημά του δίνοντας την λίστα στην δημοσιότητα,δηλαδή ενημερώνοντας το κοινό-αφού η δουλειά τού δημοσιογράφου είναι να ενημερώνη την λεγόμενη "κοινή γνώμη".


    Konstantinosoa
    10.12.2014, 17:50
    Θα δείξει, παρότι δεν του τρέφω εκτίμηση δεν έχω και εγώ καταλήξει στο εάν ήταν αφελής ή κρίκος της "ιδίας αλύσεως".