Αγαπητές φίλες και φίλοι του ΜΗ γειά σας,
Σε μια σειρά άρθρων που ετοιμάζω για την ενημέρωση σας (σε ερασιτεχνικό επίπεδο) διάλεξα σαν πρώτο άρθρο ένα θέμα που πιστεύω θα βοηθήσει ερασιτέχνες φίλους της μουσικής να έχουν στα χέρια τους εκτυπωμένες παρτιτούρες έτοιμες για μελέτη. Το πρόγραμμα που διάλεξα είναι στα Ελληνικά και μπορείτε να το κατεβάσετε εντελώς δωρεάν από την διεύθυνση-->κάντε κλικ ΕΔΩ
Το MuseScore λειτουργεί σε πολλά διαφορετικά συστήματα υπολογιστών συμπεριλαμβανομένων Windows, Mac OS, και Linux.
Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο εγκατάστασης των Windows από τη σελίδα Μεταφόρτωση του MuseScore. Πατήστε στο σύνδεσμο για να ξεκινήσει το κατέβασμα. Ο περιηγητής του διαδυκτύου σας θα επιβεβαιώσει ότι θέλετε να κατεβάσετε αυτό το αρχείο. Πατήστε "Αποθήκευση Αρχείου".
Όταν τελειώσει το κατέβασμα, κάντε διπλό κλικ στο αρχείο για να ξεκινήσει η εγκατάσταση. Τα Windows μπορεί να ανοίξουν ένα παράθυρο ασφαλείας και να σας ρωτήσουν για μια επιβεβαίωση πριν ξεκινήσουν να τρέχουν το πρόγραμμα. Επιλέξτε "Εκτέλεση" για να συνεχιστεί η διαδικασία.
Ο εγκαταστάτης του προγράμματος προτείνει να κλείσετε όλες τις εφαρμογές πριν συνεχίσετε. Αφού κλείσετε όλε τις υπόλοιπες εφαρμογές πατήστε "Επόμενο" για να συνεχίσετε.
Ο βοηθός εγκατάστασης θα σας δείξει τους όρους της άδειας ελεύθερου λογισμικού, τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε. Πατήστε "Αποδέχομαι" για να συνεχίσετε.
Κατόπιν επιβεβαιώνει την τοποθεσία που θα εγκατασταθεί το MuseScore. Άμα εγκαθιστάτε μία νεότερη έκδοση του MuseScore αλλά θέλετε να κρατήσετε και κάποια παλαιότερη έκδοση στον υπολογιστή σας, τότε πρέπει να αλλάξετε την τοποθεσία εγκατάστασης. Αλλιώς πατήστε "Επόμενο" για να συνεχίσετε.
Έπειτα επιβεβαιώνει το όνομα για τον φάκελο του MuseScore που θα εμφανίζεται στη λίστα των προγραμμάτων του μενού "Έναρξη" των Windows. Πατήστε "Εγκατάσταση" για να συνεχίσετε.
Δώστε στον εγκαταστάτη του προγράμματος λίγα λεπτά προκειμένου να εγκαταστήσει όλα τα απαραίτητα αρχεία και τις ρυθμίσεις. Όταν τελειώσει, πατήστε "Κλείσιμο" για να βγείτε από τον εγκαταστάτη. Αν επιθυμείτε, μπορείτε τώρα να διαγράψετε το αρχείο του εγκαταστάτη που κατεβάσατε.
Για να εκκινήσετε το MuseScore επιλέξτε Εκκίνηση → Όλα τα Προγράμματα → MuseScore →MuseScore.
Έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα το MuseScore θα ανοίξει με την παρτιτούρα δείγμα. Πειραματιστείτε ελεύθερα με την παρτιτούρα δείγμα για να πάρετε μια πρώτη γεύση του προγράμματος. Έπειτα μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε την δική σας παρτιτούρα.
Μπορείτε να εγκαταστήσετε το MuseScore αθόρυβα με την ακόλουθη εντολή
MuseScore-1.1.exe /S /D=C:\Program Files\MuseScore
Μπορείτε να απεγκαταστήσετε με
cd C:\Program Files\MuseScore
Uninstall.exe /S
Θα βρείτε το αρχείο Mac dmg στη σελίδα Μεταφόρτωση. Πατήστε τον σύνδεσμο για να ξεκινήσει το κατέβασμα. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, το αρχείο dmg θα τοποθετηθεί στην επιφάνεια εργασίας σας ως "MuseScore-0.9.6" και θα εμφανιστεί ο εγκαταστάτης.
Πάρτε το εικονίδιο του MuseScore και τοποθετήστε το στο εικονίδιο του Φακέλου Εφαρμογών. Εάν δεν είστε συνδεδεμένος ως διαχειριστής, το MacOSX θα σας ζητήσει τον κωδικό πρόσβασης: κάντε κλικ στο "Πιστοποίηση(Authenticate)" και εισάγετε τον κωδικό σας για να επιτρέψετε στο Mac OS X να αντιγράψει το MuseScore στον φάκελο Εφαρμογών σας.
Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε το MuseScore από τις Εφαρμογές ή το SpotLight.
Απλώς διαγράψτε το MuseScore από τον φάκελο Εφαρμογών.
Παρακαλώ κοιτάξτε στη σελίδα Μεταφόρτωση για οδηγίες που αφορούν το MuseScore στα Linux. Παρέχονται πακέτα για Debian, Ubuntu, Fedora και PCLinuxOS. Άλλες διανομές μπορεί να απαιτήσουν από εσάς να φτιάξετε την εφαρμογή από την πηγή. Για οδηγίες συγκεκριμένα για το Fedora βλέπε παρακάτω.
Μερικά από τα χαρακτηριστικά του προγράμματος
Μετατροπή του ηχητικού αρχείου mid σε παρτιτούρα
Επιλέγουμε Αρχείο-Άνοιγμα και ανοίγοντας τον φάκελο που βρίσκεται το αρχείο mid, το ανοίγουμε και αμέσως εμφανίζεται σε μορφή παρτιτούρας το κομμάτι μπροστά στην οθόνη μας.
Ενα από τα πολλά θετικά του προγράμματος είναι το Ελληνικό online manual καθώς και η κοινότητα υποστήριξης που προσφέρει.
Μπορείτε οχι μόνο να δείτε αλλά να επεξεργαστείτε πλήρως το κομμάτι αλλάζοντας το!
Διαθέτει πλήρη γκάμα οργάνων για χρήση σε midi και μπορεί να παίζει ταυτόχρονα πολλά όργανα μαζί.
Το χρησιμοποιώ εδώ και αρκετό καιρό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Το πρόγραμμα είναι μεν δωρεάν αλλά μια μικρή δωρεά θα βοηθήσει τους δημιουργούς και θα βοηθήσει στην καλύτερη ανάπτυξη του προγράμματος.
Αν και λίγο το μελέτησα , καλό μου φαίνεται . Εύκολο σχετικά και εύχρηστο για την μελέτη, επεξεργασία ή εγγραφή μιας παρτιτούρας . Φίλτατε ektwr2012 περιμένουμε και τα υπολοιπα ενδιαφέροντα σχετικά άρθρα , αν και νομίζω ότι θα ήταν προτιμότερο αυτά να δημοσιεύονται στο e-περιοδικό. Εκεί παραμένουν στο αρχείο και είναι προσιτά στον καθένα για πολλά χρόνια.
Αγαπητέ ektwr2012 συμφωνώ κι εγώ για το MuseScore. Επέτρεψέ μου να καταθέσω κι εγώ την εμπειρία μου, μια που το χρησιμοποιώ για πάρα πολύ καιρό. Είναι ένα εξαιρετικό λογισμικό για να γράψει κανείς τη μουσική του, να ψηφιοποιήσει τις παρτιτούρες του και να δει πως ακούγονται. Μπορεί ακόμη να κάνει και σύνθετες ενορχηστρώσεις, π.χ. για Jazz ensemble ή κλασσική μουσική, με 80 και πλέον όργανα. Εντάξει, δεν είναι σαν το Sibelius, αλλά για freeware notation λογισμικό είναι ότι καλύτερο και το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Ωστόσο, όσον αφορά το midi δεν είναι ότι καλύτερο. Όταν το midi είναι απλό, αφορά δηλαδή μουσικό κομμάτι με λίγα όργανα, τα καταφέρνει αρκετά καλά. Όταν όμως το midi είναι σύνθετο, αφορά μουσικές με πλούσιες ενορχηστρώσεις, τότε το MuseScore κολλάει και κάνει σφάλματα.
Υπάρχουν πολλά freeware λογισμικά, τα οποία είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα για τον χειρισμό midi και σ' αυτόν τον τομέα- μόνο για τα midi δλδ- τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα από το MuseScore. Ενδεικτικά προτείνω το Midi Sheet Music, θα το βρείτε εδώ: http://midisheetmusic.sourceforge.net/
Θα συμφωνήσω με τον yiannisyiannis
Παρ’ όλο που το παρακάτω πρόγραμμα το χρησιμοποιώ χρόνια και το βρίσκω πολύ ανώτερο απ’ το προτεινόμενο και είναι πράγματι πολύ βοηθητικό για τους αρχάριους ειδικά για τρανσπόρτο σ’ οποιαδήποτε τονικότητα αλλά και όργανα θέλεις εν τούτοις την παρτιτούρα δεν την εμπιστεύομαι , έκανα πολλές συγκρίσεις με παρτιτούρες γραμμένες από μουσικούς και στην ίδια τονικότητα από midi αρχείο και οι διαφορές είναι μεγάλες. Τώρα που ασχολούμαι με το Band in a box που είναι από τα καλύτερα της αγοράς και όχι μόνο για midi αλλά και ότι μπορείς να φανταστείς , πχ μόλις βάλεις μια μελωδία ή τραγούδι σου βγάζει αμέσως και τα ακόρντα σ’ όποια τονικότητα θέλεις ( κι εδώ όμως έχουμε ακόρντο σχεδόν σε κάθε νότα……πολύ κουραστικό)
Όλα τα software και εδώ έχω παρουσιάσει πάρα πολλά ναι μεν είναι βοηθητικά αλλά όχι και πανάκεια η δε εκμάθηση τους πολλές φορές (όπως το Band in a box) απαιτεί πολλές γνώσεις και μουσικής και αγγλικών.
Midi notate composer
Παράδειγμα: Ένα μουσικός συνθεσάϊζερ έστω ότι παίζει τη μελωδία ΄΄Ave MARIA’’ σε κλειδί Ab και την καταγράφει σε Midi( το αρχείο έστω ότι είναι Ave.mid).
Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης αυτής της μελωδίας Ave.mid χρησιμοποιώντας το ειδικό software Midi notate composer μπορεί:
Το θεωρώ ένα από τα καλύτερα προγράμματα εκμάθησης για αρχάριους μουσικούς όλων των οργάνων και ειδικά φυσαρμόνικας (υπάρχουν 36 διαφορετικές τονικότητες φυσαρμόνικων) αφού μόνο με 3 τονικότητες (από μία ματζόρε και μινόρε φυσικό και αρμονικό) μπορεί να συνοδεύει οποιαδήποτε μελωδία midi μετατρέποντας την στην τονικότητα μιας εκ των τριών που κατέχει. Αρκεί βέβαια να βρει τη συγκεκριμένη μελωδία στο διαδίκτυο για να την κάνει downloading. Αλλά καλό και για οποιαδήποτε άλλα όργανα.
Για να γράψετε όμως απλές μελωδίες δικές σας (κι όχι μεταφορά από αρχείο midi) και το προτεινόμενο MuseScore είναι πολύ καλό.
{Το MIDI (Musical Instrument Digital Interface) είναι ένα πρότυπο πρωτόκολλο που δίνει τη δυνατότητα σε ηλεκτρονικά μουσικά όργανα (πχ συνθεσάϊζερ) και computers να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το MIDI δεν εκπέμπει ακουστικά σήματα ,όπως οι αναλογικές συσκευές, αλλά αποστέλλει μηνύματα τέτοια όπως: Μουσικό πεντάγραμμο, νότες και παραμέτρους όπως: τρέμολο, τέμπο , χροιά τόνου κλπ}.
Παράθεση:
|
Πρέπει εσύ να γράψεις στο Στείλε το άρθρο σου αν θες να μπει στο e-Περιοδικό. Το περιοδικό είναι ξεχωριστό από το φόρουμ.
Αγαπητέ Στέφανε,
το Midi notate composer που μας προτείνεις, είναι κι αυτό freeware δωρεάν λογισμικό όπως το MuseScore;
-----------------
Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα, σαν ταξιδάκι αναψυχής μ’ ένα κρυμμένο τραύμα.
[ τροποποιήθηκε από τον/την yiannisyiannis, 25-02-2013 12:13 ]