Κάψα με προενισχυτή ή χωρίς προενισχυτή (preamp);
Με την κάψα (ανάλογα μάρκας) παίζεις και ακούγεσαι χωρίς προενίσχυση. Μπορείς όμως για καλύτερη ποιότητα και για να βάλεις δικά σου χαρακτηριστικά στον ήχο να χρησιμοποιήσεις εξωτερικό προενισχυτή (όχι στο σώμα του βιολιού - πχ ΕΔΩ :). Στα ηλεκτρικά βιολιά σε άλλα υπάρχει μόνο η κάψα και δεν απαιτούν προενισχυτή (πχ ΕΔΩ : ) και άλλα απαιτούν προενισχυτή (πχ
ΕΔΩLink
Ενισχυτές Βιολιού
Ισχύει κι εδώ ότι είπαμε στο άρθρο για ‘’ Ενισχυτές Ακουστικών Οργάνων ’’ . .
Ακουστικοί Ενισχυτές
1η περίπτωση:
Πχ ΕΔΩ: Τέτοιον ενισχυτή χρειάζεσαι αν θέλεις αυτόνομα να παίζεις σε μια ταβέρνα και γενικά σε μικρή αίθουσα λίγων ατόμων. Αυτοί οι ενισχυτές ( για όργανα ) έχουν 2 βαθμίδες.
2η περίπτωση:
Αν παίζεις με μεγάλη ορχήστρα τότε απαιτείται ένας μεγάλος σε watts ενισχυτής ΡΑ (πχ ΕΔΩ : ) ο οποίος είναι αυτόνομο κομμάτι στο οποίο συνδέεται κονσόλα (πχ ΕΔΩ : )και από τον οποίο, σε speaker level, οδηγούνται τα παθητικά ηχεία (πχ ΕΔΩ J.
Εσύ , αν παίξεις σε τέτοιο συγκρότημα απλά θα συνδέσεις το βύσμα ‘’καρφί’’ του καλωδίου της κάψας του βιολιού σου σε μια είσοδο της κοινής κονσόλας.
3η περίπτωση:
(Η ίδια φιλοσοφίας με την 2η περίπτωση) αλλά για μικρά σχήματα (Μικρά Συστήματα PA) δείτε ΕΔΩ:
Κονσόλα + αυτοενισχυόμενα ηχεία ή αυτονισχυόμενη κονσόλα?
4η περίπτωση:
Όλοι οι ενισχυτές κιθάρας (στο Clean Channel) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση ακουστικής κιθάρας (φυσικά και ηλεκτρικής , όμως στο Lead Channel) , βιολιού , μπουζουκιού , ……
5η περίπτωση:
Με ελάχιστα χρήματα (το δικό μου Layout) για υπαίθριες εκδηλώσεις , για παρέα σε σπίτια και ταβέρνες , όπου ανάλογα του ενισχυτή θα έχεις και την αντίστοιχη ένταση.
Σίγουρα θα σε βοηθήσουν όταν παίζεις μόνος σου:
READY Greek DRUM RYTHMS – ΕΤΟΙΜΟΙ Ελληνικοί ΡΥΘΜΟΙ ΝΤΡΑΜΣ: ΕΔΩ