ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Να κάνω μαθήματα τραγουδιού ή να μάθω κάποιο όργανο;

    AnastasiaMpi
    04.07.2020, 23:51

    Καλησπέρα!Θα ήθελα αν μπορούσατε να με βοηθήσετε λέγοντας μου την γνώμη σας για τον προβληματισμό μου. Έκανα 9 χρόνια φωνητικά όπου μετά από αρκετή πίεση της δασκάλας έφτασα σε σημείο να μην μου βγαίνει η φωνή μου και τα παράτησα. Επίσης θεωρώ πως έχω πολλά κενά παρά το γεγονός ότι τα παράτησα την χρονιά που θα έδινα για πτυχίο. Καταρχάς αν κάποιος μου πει μπες στον τάδε τόνο ή έχεις φύγει από το τόνο δεν ξέρω πως να ξαναμπώ διότι δεν γνωρίζω από νότες παρά τα θεωρητικά μαθήματα που έκανα. Και τώρα μετά από τόσα χρόνια μου ξαναβγήκε η επιθυμία να να ασχοληθώ και πάλι με αυτό το κομμάτι. Αυτό που με προβληματίζει λοιπόν είναι αν θα έπρεπε να ασχοληθώ πάλι με μαθήματα φωνητικής ή να μάθω αυτήν την φορά κάποιο όργανο ώστε να μάθω καλύτερα από νότες τόνους και να συνοδεύω την φωνή μου; Επίσης μιας και ξέρω πως ο χορός είναι ανταγωνιστικός πιεστικός κλπ πως θα μπορούσα να εξασκηθω σε αυτό ώστε να αντέχω και να μην χάσω πάλι την φωνή μου.

    Ευχαριστώ παιδιά εκ των προτέρων


    freddieKrueger
    05.07.2020, 00:59

    Καλησπέρα αγαπητή φίλη.

    Αν αποκρυπτογραφήσουμε τα γραφόμενά σου συμπεραίνονται τα εξής

    1.Είχες κακιά δασκάλα φωνητικής.

    Σε πίεζε και στο τέλος δε σου βγαινε η φωνή.Κρίμα.

    Το τραγούδι δεν είναι σε καμμία περίπτωση ένας αγώνας πίεσης να βγεί η ψηλή νότα ξεσκίζοντας τις αντοχές μας και φτάνοντας στα όριά μας.

    2.Δεν έχει καμμία απολύτως σχέση η θεωρητική γνώση της μουσικής με την αντίληψη του τόνου ή του ρυθμού.

    Απλά βοηθά να γνωρίζεις κάποια θεωρητικά πράγματα στο να εναρμονίζεις μελωδίες κτλ

    Όμως το αυτί καλλιεργείται αλλοιώς

    Πράγματι η παράλληλη εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου θα βοηθήσει.

    Ωστόσο δεν είναι και απαραίτητο.

    Γιατί αν πας σε κάποιον καθηγητή φωνητικής εκείνος θα έχει πιάνο

    Ωστόσο για όσο είσαι στο σπίτι σου μια κιθάρα και η εκμάθηση μόνο συγχορδιών και ρυθμικής κιθάρας είναι μια καλή μέθοδος να εκπαιδεύσεις το αυτί σου.

    Πρακτικά μπορείς να κατεβάσεις και μια απλή εφαρμογή από το Playstore στο κινητό σου:Το Perfect Piano

    Δοκίμασε να πατήσεις ένα μόνο πλήκτρο και προσπάθησε να ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤ ΑΥΤΙΑ σου τον ήχο με τη φωνή σου τραγουδώντας άνετα τον τόνο και όχι οκτάβα πάνω ή κάτω

    Στο σημείο που ο ΗΧΟΣ γίνεται διπλός είσαι στον τόνο.

    Θέλει εξάσκηση 

    3.Το τραγούδι δεν έχει καμμία σχέση με ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ.Στο τραγούδι δεν πασχίζουμε.Τραγουδάμε σε ΟΛΗ μας την έκταση ΑΝΕΤΑ σε τέτοιο σημείο που δε νοιώθουμε καν το λαιμό μας.

    Βρες λοιπον ενα καλο καθηγητη φωνητικης.

    Καλος ειναι ο καθηγητης που δε σε ωθει στα ορια της φωνης σου.

    Καλος ειναι ο καθηγητης που δε σε πιεζει να τραγουδησεις κατι που κανει το σωμα σου να διαμαρτυρεται.

    Να επισκεφτεις επισης ενα ΩΡΛ μη τυχον εχεις αποκτησει καποιο προβλημα στη φωνη σου τυπου ''φωνητικων κομβιων''

    Αυτο βεβαια αν εχεις μονιμη βραχναδα η πονο στο λαιμο και αν δεν μπορεις να τραγουδησεις ευκολα

    Ελπιζω να σε καλυψα φιλη μου


    AnastasiaMpi
    07.07.2020, 11:07

    Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση ήταν χρήσιμες οι πληροφορίες σου!!!😊😊😁

    Όσον αναφορά την δασκάλα της φωνητικής δεν με πίεζε τόσο να φτάσω ψηλά ή χαμηλά πέρα απο την φωνή μου θεωρώ ..όμως δεν προλάβαινα να ολοκληρώσω ένα στίχο πχ στο τραγουδι με σταματούσε ξανά και ξανά ,με πιεζε με αποτέλεσμα να να έχω τόσο ανασφάλεια να τραγουδήσω που "ρουφαγα" την φωνή μου προςτα μέσα με αποτέλεσμα να με πιάνει ο λαιμός μου..άσε που από το τόσο άγχος έφευγα τελείως από το τόνο λες και δεν άκουγα..από φόβο και ανασφάλεια ..αυτά μου είχε προκαλέσει κυρίως

    [ τροποποιήθηκε από τον/την AnastasiaMpi, 07-07-2020 11:18 ]


    freddieKrueger
    07.07.2020, 16:57

    Ένα σοφό ρητό λέει Δεν υπάρχουν κακοί μαθητές μόνο κακοί δάσκαλοι.

    Ήταν χρέος της καθηγήτριάς σου να -σε ξεαγχώσει -σε μάθει να ανασαίνεις σωστά -σε μάθει να μην χάνεις τον τόνο Κι αν έβλεπε πως μια συγκεκριμμένη άσκηση ή κάποιο τραγούδι δεν το έχεις εκείνητ η στιγμή για πολλούς και διάφορους λόγους να σε πάει σε κάτι διαφορετικό. Αν σου ασκούσε πίεση να κάνεις την άσκηση η να πεις το τραγούδι με το στανιό αυτό είναι τραγικό λάθος της. Γενικά από τα γραφόμενά σου προκύπτει πως δεν ήταν δικό σου το λάθος.Είναι φυσικό να αγχωθείς κάποιες φορές. Το θέμα είναι να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το άγχος σου.

    Αν νομίζεις ότι σε χαλαρώνει να είσαι εσύ και μια κιθάρα για να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στο τραγούδι τότε δοκίμασέ το. Παράλληλα όμως επιμένω στην εύρεση ενός καλού και υπομονετικού καθηγητή φωνητικής. Δεν γεννηθήκαμε όλοι φωνάρες. Κι εγώ πέρασα τρομερή επίκριση και άγχος.Προβλήματα φώνησης. Να μην μπορώ να σταυρωσω καταληξη Να σπάει η φωνή μου. Και διάφορα άλλα. ξεπρνιώνται όμως αρκεί να αγαπάς το τραγούδι και να πιστεύεις στον εαυτό σου.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την freddieKrueger, 07-07-2020 16:58 ]


    AnastasiaMpi
    08.07.2020, 16:32

    Θα το ψάξω ξανά! Ευχαριστώ για τον χρόνο σου!!


    floydpink
    10.07.2020, 19:53

    Δεν τραγουδαω αλλά θα σου προτεινα να μαθεις κανενα πληκτροφορο οργανο για να καταλαβεις τη μελωδια που πρεπει να τραγουδησεις καθε φορα και να ακουσεις το double surround που ειπε και ο Φρεντυ και οταν απομακρυνεσαι ακετα απο το σωρο τονο το καταλαβαινεις.

    Και επειδη τα πιανα κοστιζουν, μπορεις να αγορασεις ενα μεταχιρισμενο digital πιανο ή ενα απλο αρμονιο(οχι πολυ παλιο,να μπορει να συνδεεται και να παιζει μουσικη σε προγραμμα υπολογιστη) ή στη χειροτερη ενα midi keyboard στα 70 ευρω με 49 πληκτρα συνηθως αρκουν για να παιξουν και τα δυο σου χερια τις μελωδιες των τραγουδιων και τις συγχορδιες τους αν δεν παιζουν λεφτα καθολου.(Αυτο δε βγαζει ηχο απο μονο του πρά συνδεεται με δωρεαν προγραμματα μουσικης που μπορεις να κατεβασεις στον υπολογιστη σου).

    Τα βασικα της θεωριας και πραξης της μουσικης υπαρχουν δωρεαν στο youtube αν γνωριζεις λιγα αγγλικα.

    Αυτο παλι με το να σε πιεζει ο αλλος να βγαλεις φωνη,τι να πω.Δηλαδη αν επαιζες καποιο μουσικο οργανο θα επρεπε να σπασεις τα δαχτυλα σου για να παιξεις κατι σωστα και γρηγορα; Anyway....

    Εχω την αισθηση οτι οταν τραγουδας το πιο σημαντικο ειναι να λες τις νοτες που πρεπει και να εισαι οσο πιο κοντα γινεται σε αυτες για να μη δημιουργειται δυσαρμονια μεταξυ της φωνης σου και της συνοδειας της μουσικης (μπαντας,πιανου,κιθαρας κλπ).

    Αν μπορεις να εχεις και δυνατη φωνη και αυτη η φωνη μπορει να χειριζεται τα διαφορα "εφε" οπου χρειαζεται, εννοειται ακομη καλυτερα.

    Αν η φωνη ειναι απλα δυνατη και μπορει να "πεταξει" μερικα φοβερα "α" και "ω" μεχρι τον ουρανο αλλα τα μισα ειναι στον τονο κα τα αλλα μισα στη χαραμαδα των πληκτρων, σκεψου το αντιστοιχο πως θα ακουγοταν αν το εκανε ενα βιολι αυτο.

    Απ'οτι ακουω σε live παντως πρεπει να "παιζει" πολυ αυτη η πρακτικη.Μαλλον θα υπαρχει καποιο manual ή σκονακι του τυπου: "τραγουδα δυνατα μπας και δεν καταλαβουν οτι εισαι εκτος τονου και να τους εντυπωσιασεις" (οκ αλλα εισαι σε hertz που ειναι περισσοτερο κοντα ή πανω σε νοτες που ειναι εκτος κλιμακας και δημιουργεις παραφωνια αν δεν το καταλαβαινεις).

    Προτιμω παντως φωνες στυλ Billie Eiilish και ας λεν οτι ψιθυριζει(αλλά δε φευγει απο τη σωστη κλιμακα) παρα δυνατες  φωνες(αλλά με αρκετα λαθη) που ριχνουν ακυρες κορωνες ολη την ωρα, λες και ο συνθετης επαιζε με τα volumes της μελωδιας πανω στην παρτιτουρα και ηθελε τη μια νοτα σιγανα και τις επομενες δυο νοτες σε ενταση ντελαλη. Αν επαιζαν για παραδειγμα μια μελωδια στο πιανο, το αντιστοιχο ειναι να βαρουσαν καποια πληκτρα μεχρι να ματωσουν, οχι παντα τα σωστα πληκτρα και φυσικα σε λαθος ρυθμο σε αρκετα σημεια γιατι θα "κρατουσαν" αχρειαστα τη διαρκεια της νοτας.


    AnastasiaMpi
    12.07.2020, 14:09

    Έχω ένα αρμόνιο παλιό που έπαιζα για μικρό χρονικό διάστημα μικρή όταν ήμουν ..λες να το χρησιμοποιήσω να παίζω μελοδιες και να προσπαθώ να πατήσω στον τόνο σαν εξάσκηση..μαζί με ότι έχω μάθει στα φωνητικά τόσα χρόνια..θα βοηθούσε λες;


    floydpink
    12.07.2020, 20:59

    Δε βρισκω το λογο γιατι να μη σε βοηθησει.

    Στο αριστερο σου χερι παιζεις αυτο που παιζει η ορχηστρα οταν εσυ τραγουδας (δηλαδη τις συγχορδιες οι οποιες ανηκουν σε μια μουσικη κλιμακα και υπαρχουν συγκεκριμενοι κανονες για τον τροπο που ακολουθουν η μια την αλλη για να βγαινει νοημα και δεν ειναι τυχαιες,οπως επισης επαναλαμβανονται πολλες φορες μεσα σε ενα κομματι με στιχους).

    Το δεξι σου το χερι παιζει τη μελωδικη γραμμη.Αυτο που πρεπει να τραγουδησεις δηλαδη.

    Συγχορδια+μελωδια=Αρμονια.Αυτες τα δυο δεν κανουν χωριστα η μια απο την αλλη και εχουν κοινες νοτες.

    Ο συνθετης οταν μελοποιησε τους στιχους προσπαθησε σε καθε συλλαβη να χωρεσει μια ή και περισσοτερες νοτες.

    Το τριτο στοιχειο που εχει το αρμονιο σου ειναι ενα επισης βασικο στοιχειο που ξερεις και ειναι ο ρυθμος.

    Χωρις ρυθμο εστω και αν του χιλιοαλλαζεις το τεμπο μεσα στη συνθεση σου, μουσικη δε γραφεις.

    Αρα αν μαθεις τις βασικες συγχορδιες μπορεις να παιζεις μονο με το αριστερο σου χερι και παραλληλα να τραγουδας.

    Η συγχορδια θα σε βοηθησει να καταλαβεις ποτε τραγουδας κατι λαθος.Θα ακους καποια μικρη ή μεγαλη παραφωνια.Οι συγχορδιες κραταν και το ρυθμο.

    Αν πχ εχεις ενα τραγουδι 4/4 δεν θα ειναι η μια στο 1ο beat ή δευτερη στο 3o beat του μετρου και στο επομενο μετρο ή μια συγχορδια θα ειναι στο 2o beat και η αλλη στο 4o beat.Και στο δευτερο μετρο οι συγχορδιες θα ειναι παλι στο 1ο beat και στο 3ο. 

    Συγχορδιες για ελληνικα τραγουδια βρισκεις ευκολα απο εδω(συνηθως ειναι σωστες ή οχι τελειως λαθος)

    https://kithara.to/stixoi/o_pOGOJGiYAgeY7zUZYZIHi_Mr14N9ab7JDKH5numFDNe0QYMFYCvHkvUE0mnzo12TRmulfo4SMKSAVQfNFzxD25LDEA2nee/den-tha-dakryso-pia-pyks-laks-lyrics

    Αν παλι θελεις να δεις ποσο κοντα τραγουδας στη μελωδια για αρχη παιζεις μονο  με το δεξι σου χερι.Η μελωδια με νοτες ειναι αυτο που εσυ πρεπει να τραγουδησεις με λογια και συλλαβες.Τα φωνηεντα που λες σε καθε συλλαβη "προσπαθουν" να πιασουν τα αντιστοιχα hertz της καθε νοτας.(Τα συμφωνα που λες απλα υπαρχουν για να καταλαβαινουμε ποια λεξη θες να πεις, δεν εχουν ουδεμια σχεση με τονικοτητα και νοτες).

    Δε χρειαζεται να πατας τελεια πανω στον καθε τονο.Δεν εισαι η Μαρια Καλλας και δεν τραγουδας οπερα και ουτε θελεις να ακουγεσαι σα να τραγουδας οπερα :)

    Οσο πιο κοντα μπορεις και οπου χρειαζεται μη τραγουδας σταθερα πανω στον τονο οταν η νοτα εχει μεγαλη διαρκεια.Δεν εισαι πιανο.Αυξησε τον λιγο ή μειωσε τον και ξαναγυρισε σε αυτον.Το αρμονιο σου λογικα εχει μια ροδελα στα αριστερα που ειναι το  pitch.Αν πατησεις τη νοτα Nto και το μετακινησεις σταδιακα προς τα  πανω η Ντο "παει" να γινει Ντο διεση. Αν δε το μετακινησεις σταδιακα προς τα κατω παει να γινει Ντο υφεση.

    Δηλαδη στιγμιαια με τη φωνη μας μπορουμε να "παιξουμε" γυρω απο τη νοτα.Οπως κανουν διαφορα οργανα οπως κιθαρες,βιολια,πνευστα κλπ. 

    Αν παλι δυσκολευεσαι να διαβασεις παρτιτουρα και δε μπορεις να παιξεις ενα κομματι χρησιμοποιησε midi αρχεια με καποιο προγραμμα στυλ synthesia και προσπαθησε να παιξεις αυτο που δειχνει το εικονικο(virtual) πιανο.

    Οπως πχ δειχνει το παληκαρι εδω:


    Link

    " target="_blank">>

    Αν τραγουδησεις μαζι με τη μελωδια,

    (πρασινακι=δεξι χερι=μελωδια.   μπλε=αριστερο χερι=συγχορδια ή νοτες μιας συγχορδιας οταν η παρτιτουρα ειναι γραμμενη για πιανο).

    θα δεις και ποσο κοντα πεφτεις πανω στις νοτες αλλά και οτι σε καποια σημεια κατι δεν παει σωστα με τις νοτες.Δεν πεφτουν ακριβως πανω στις συλλαβες που εσυ θες να τραγουδησεις(Αν τραγουδουσε εστω και μουρμουρητα θα το καταλαβαινε και ο ιδιος).

    Πάραυτα ειναι ενας ευκολος τροπος να ξεκινησεις να παιζεις δειλα δειλα μουσικη χωρις πρωτα να χρειαζεται να μαθεις να παιζεις οοοοοοοτι υπαρχει σε παιδικο τραγουδι(και να βαρεθεις μια ωρα αρχιτερα μεχρι να παιξεις κατι που σου αρεσει).

    Το μουσικο "αυτι" γενικα τελειο δε γινεται, αλλά με τον καιρο μπορει να εκπαιδευτει και ο εγκεφαλος σου μαθαινει να αναγνωριζει καλυτερα τυχον... "παραφωνιες".

    [ τροποποιήθηκε από τον/την floydpink, 12-07-2020 21:16 ]