Όλους μας αφορά αυτό το θέμα.
Eιδικά αυτόυς που έχουμε υπολογιστή στο σπίτι μας.
Σίγουρα θα έχουμε κάνει κάποιου είδους αναβάθμιση, θα έχουμε αγοράσει έναν καινούριο εκτυπωτή και και ...
τόσα πράγματα θα έχουμε αλλάξει στο σύστημά μας ή θα αλλάξουμε.
Tι τα κάνουμε όμως τα παλιά εξαρτήματα?
Δεν είναι κρίμα να τα φορτώνουμε κι αυτά στην πλάτη της ταλαιπωρημένης μας γης που πατούμε? Kαι του περιβάλλοντως γενικότερα?
Ήξερα ότι υπήρχε στη Nέα Σμύρνη κάπου ένα μέρος όπου γινόταν ανακύκλωση υπολογιστών. Eπειδή ήθελα να το επισκευθώ έψαξα μπας και βρω κάποιο στοιχείο...
και βρήκα (και) αυτό...
Α ν α κ ύ κ λ ω ση υ π ο λ ο γ ι στ ώ ν
Έχω μαζέψει σε ένα ντουλάπι στο σπίτι αρκερά εξαρτήματα υπολογιστών που είναι πια ξεπερασμένα και δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης τους. Τι να τα κάνω; να τα πετάξω στα σκουπίδια;
Αυτό θα ήταν η εύκολη λύση. Όμως δεν θέλω να μολύνω τον τόπο μου με όλα αυτά τα βλαβερά μέταλλα που περιέχουν αυτές οι συσκευές.
Έκανα λοιπόν την σχετική αναζήτηση στο διαδύκτιο για να δω μήπως μπορώ να τα διαθέσω με φιλικό τρόπο για το περιβάλλον.
Το μόνο που βρήκα στην περήφανη χώρα μου ήταν ένα πειραματικό πρόγραμμα (δεν λειτουργεί πια) που είχε γίνει (χρηματοδοτούμενο από τους κουτόφραγκους) με τίτλο:LIFE Βιώσιμη διαχείριση ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ελλάδα.
Μια βόλτα στον ιστοτόπο αυτού του προγράμματος ήταν αρκετή για να με κάνει να γελάσω.
Μεταξύ άλλων για τα αποτελέσματα του προγράματος αυτού αναφέρουν:
Η διαχείριση των ΑΗΗΕ είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και τεχνολογικά και περιβαλλοντικά δύσκολο εγχείρημα. Οι επενδύσεις πόρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση ολόκληρου του κύκλου (αρχικές επενδύσεις και λειτουργικό κόστος για συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, τελική διαχείριση) λόγω του υψηλού κόστους (εκτιμάται σε 30.000.000 Ευρώ ετησίως για τα πρώτα χρόνια) προϋποθέτουν την βέλτιστη αξιοποίηση τριών πηγών χρηματοδότησης:
- Ιδιωτικά κεφάλαια επενδυτών, που θα αποσβεστούν σε λογικό χρονικό διάστημα και θα τους αποφέρουν λογικά και όχι ανεξέλεγκτα κέρδη
Μάλιστα το πιάσαμε το πρόβλημα πάλι όχι ανεξέλεγκτα κέρδη για αυτούς που θα ρισκάρουν τα κεφάλαια τους σε ένα τόσο αμφίβολο από πλευράς απόδοσης επιχειρηματικό εγχείρημα. Ας μολύνουμε άφοβα λοιπόν αρκεί να μην βγάλει κανείς καλή απόδοση για τα κεφάλαια που θα επενδύσει.
Τελικά όμως δεν ανησυχώ, τέτοια προβλήματα είναι μέσα στο νου της 'νέας διακυβέρνησης' κάποτε θα δωθεί μια λύση.
http://www.livejournal.com/users/nikosx/4222.html
-------------------------------------------------------------------------------------------
καταλάβατε?
Mήπως κάποιος ξέρει τελικά τι μπορούμε να κάνουμε τους παλιούς υπολογιστές μας έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον?