@ Συνδυασμός διακοπών με συναυλίες κλασσικής μουσικής. Εμένα μου μοιάζει δελεαστικό. Αν και σε εσένα, καλές ακροάσεις σε όμορφα μέρη.
______________________________________________________________________
Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ
Κι όμως. Ο φεστιβαλικος χάρτης της Ελλάδας κρύβει και μερικές εκπλήξεις. Σε πείσμα των λαϊκοπόπ φεστιβάλ του συρμού, κάποιοι επιμένουν κλασικά. Και δεν είναι λίγοι... Ποιοι τους στηρίζουν και ποιοι τους υπονομεύουν; Ποιο είναι το κοινό τους; Ιδού μια γεύση μιας άλλης φεστιβαλικής επαρχίας σε πανέμορφους τόπους: από το Ναύπλιο και τη Σαντορίνη μέχρι τη Σύρο και την Κέρκυρα.
15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ (έως 2/7)
Ισως το γνωστότερο φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην επαρχία, με την σφραγίδα του γνωστού πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη, σε υποβλητικούς χώρους όπως το Παλαμήδι, το Μπούρτζι και η Παλαιά Πόλη.
«Οταν στήνεις κάτι τέτοιο σ' ένα παρθένο έδαφος, και μάλιστα μια φορά το χρόνο, οι ντόπιοι, και ειδικά οι Ναυπλιώτες που έχουν μια κουλτούρα, το εκτιμούν και το χαίρονται», λέει ο εκλεκτός πιανίστας. Το πρόβλημα με τα περισσότερα φεστιβάλ, υπογραμμίζει, είναι πως δεν έχουν ξεκάθαρο προφίλ. «Είναι λίγο απ' όλα. Πολλοί δε, φοβούνται την κλασική μουσική. Κι όμως. Είναι μια τέχνη που συγκινεί. Και δεν προϋποθέτει ούτε ιδιαίτερη παιδεία ή προδιάθεση. Πολλοί ντόπιοι έρχονται από περιέργεια κι ύστερα τρέχουν και λένε στους δικούς τους: «Ξέρετε τι χάσατε;».
Ο δήμαρχος μάλιστα, ήταν αυτός που πρότεινε να δοθεί ένα τέλος στην «παράδοση» που θέλει την τελευταία μεγάλη συναυλία του φεστιβάλ να είναι έντεχνης μουσικής.
Το κοινό απαρτίζεται από ντόπιους, Πελοποννήσιους, και βέβαια από ξένους και αθηναίους επισκέπτες. Το Ναύπλιο αποτελεί έναν από τους λιγοστούς προορισμούς του λεγόμενου πολιτιστικού τουρισμού. «Πούλμαν γεμάτα μουσικόφιλους καταφθάνουν ακόμα και από Θεσσαλονίκη».
Το φεστιβάλ, που από φέτος θα έχει έναν συγκεκριμένο θεματικό άξονα, στηρίζεται από τον Δήμο Ναυπλίου και από χορηγούς. «Η ανεύρεσή τους είναι μια κοπιώδης διαδικασία», λέει ο Γ. Βακαρέλης. «Οταν τους μιλάς για 10.000 κόσμο σε 10 μέρες, σου λένε "μα με τα ίδια λεφτά θα είχα τρία τηλεοπτικά σποτ!". Μόνο αν πέσεις σε χορηγό με ευαισθησίες ενδέχεται να ανταποκριθεί. Οπως ας πούμε συνέβη με τον διευθυντή της Rolex που είναι λάτρης της κλασικής, ή με τον Θεοχαράκη της Nissan που αγαπά ιδιαίτερα τη ζωγραφική».
ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ: Φέτος διοργανώνουν ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ιαπωνία, με έργα ιαπώνων συνθετών, ερμηνείες από νέους ιάπωνες σολίστες (Τετάρτη) αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις (ιαπωνικής καλλιγραφίας, ικεμπάνα, Kento κ.ά.). Μεταξύ πολλών άλλων, θα απολαύσουμε την σοπράνο Μαρλίζ Πέτερσεν με το Ensemble Wien (Σάββατο) αλλά και τον μεγάλο ούγγρο τσελίστα Μίκλος Περενίι με την Ορχηστα Δωματίου Graz (Κυριακή), που τιμούν την επέτειο των 250 ετών από τη γέννηση του Μότσαρτ.
28ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ (1-17/9)
Η εμπνεύστρια του παλαιότερου φεστιβάλ κλασική μουσικής στην επαρχία, η πιανίστρια Αθηνά Καποδίστρια, επιμένει: «Αν τοποθετηθείς με συνέπεια και υψηλά στάνταρ απέναντι στην ευτέλεια, θα τους πείσεις όλους». Οταν ξεκίνησε, η Σαντορίνη ήταν... άγονη γραμμή και τα λεφτά μπήκαν από την τσέπη της. Και να που σήμερα το αυτοχρηματοδοτούμενο αυτό φεστιβάλ διαθέτει 22 χορηγούς!
Οι ξένοι ξετρελαίνονται βλέποντας να γίνονται ολ' αυτά στην Καλντέρα, στο Συνεδριακό κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού: «Οταν θέλεις ποιοτικό τουρισμό και νοικιάζεις το δωμάτιο 400 ευρώ δεν μπορείς να τους δίνεις κάθε βράδυ μπουζούκι και σουβλάκι» τονίζει. «Επεισα και τον δήμο. Δεν μπορείτε να ζητάτε υψηλό τουρισμό, χωρίς να του δίνετε επιλογές, τους είπα».
Οι σημαντικοί προσκεκλημένοι της «δεν έρχονται για τα χρήματα, το ξέρουν πως το μπατζετ μας είναι μικρό. Θα αμειφθούν, αλλά θα βρεθεί ένας τρόπος να συμπληρωθεί από αλλού η αμοιβή τους. Συνέχεια αναζητώ τρόπους». Το 1998, πάντως, η Παπαζώη της έκοψε την επιχορήγηση του ΥΠΠΟ. «Επεσαν διάφορα "καρφιά" από την Σαντορίνη. "Τι μας παριστάνει αυτή;" έλεγαν».
Το κοινό της στενά κλασικής μουσικής, πάντως, φθίνει παγκοσμίως, παραδέχεται. «Δεν θέλει πια μόνο Χάιντν ή Μπετόβεν». Εξ ου κι εμπλούτισε το πρόγραμμά της με κάποιες βραδιές βυζαντινής μουσικής, αλλά και με καλή τζαζ ή τανγκό (φέτος θα παρουσιάσει το συγκρότημα «Μπελτάνγκο» του Βελιγραδίου).
ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ: Από βραδιά όπερας με την υψίφωνο Τζούλια Σουγλάκου, τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα (8/9), μέχρι το συγκρότημα «Στράους» της Βιένης (10/9). Κι από το ρεσιτάλ πιάνου του Αλεξάνταρ Σέρνταρ (Σερβία-Μαυροβούνιο, 15/9), μέχρι το συγκρότημα «Μαρτινού» της Πράγας (3/9) και τη ρουμάνικη χορωδία «Βυζάντιον» με την σύμπραξη του Λυκούργου Αγγελόπουλου (1/9).
2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΚΛΑΔΩΝ-ΣΥΡΟΣ (18/8-2/9)
Φιλοξενείται στο πανέμορφο λυρικό θέατρο «Απόλλων» -μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Την ιδέα είχε ο 38χρονος Γιάννος Μαργαζιώτης, πρώτο βιολί της Λυρικής, και ανταμείφθηκε. «Εκανα το εξής πείραμα», λέει: «Αφησα ανοιχτές τις πόρτες σε όλες τις πρόβες μας στο θέατρο. Αυτή ήταν η καλύτερη διαφήμιση».
Τα χρήματα του φεστιβάλ προέρχονται από ιδιώτες χορηγούς και από την Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης του ΥΠΠΟ. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμουπόλεως παρέχει τους χώρους, το τεχνικό προσωπικό και την ηθική υποστήριξη. «Επιδιώκουμε μια προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ», λέει ο Γ. Μαργαζιώτης. Προς το παρόν, πασχίζει κι αυτός να βρίσκει χορηγούς. «Αν τους έλεγες για τον Ρουβά θα σε υποστήριζαν αμέσως. Αλλά συνήθως απαντούν: "έχουμε κλείσει τις χορηγίες για φέτος". Το αποτέλεσμα είναι να μην ξέρουμε εγκαίρως τον προϋπολογισμό μας και να μην προχωρούμε έγκαιρα σε σημαντικές μετακλήσεις καλλιτεχνών του εξωτερικού».
Η πλειονότητα του κοινού είναι επισκέπτες του νησιού, καθώς και άνθρωποι που κατάγονται από τη Σύρο και «ξεκαλοκαιριάζουν» σε κάποιο από τα νεοκλασικά πατρικά τους στη συνοικία Βαπόρια. Ανθρωποι καλλιεργημένοι και μουσικόφιλοι οι περισσότεροι. Η Σύρος είναι κοντά. Αυτό βοήθησε. «Γιατί τα Σαββατοκύριακα έρχονται ολόκληρα γκρουπ για να μας ακούσουν».
Και οι μόνιμοι κάτοικοι; «Μέσα στο χειμώνα ξαναέφερα το σύνολό μου, τους Artis Piano Trio. Δυστυχώς, το ενδιαφέρον ήταν τρεις φορές κάτω...».
Το βασικό σ' ένα τέτοιο φεστιβάλ, υποστηρίζει, είναι να μείνεις σταθερός στον χαρακτήρα του. «Πολλές ανάλογες προσπάθειες κατέρρευσαν ακριβώς διότι το πρόγραμμα νοθεύτηκε. Διότι συχνά οι δήμοι επεμβαίνουν "παρεμβάλλοντας" στο πρόγραμμα από Νταλάρα μέχρι Σαββόπουλο -στην καλύτερη περίπτωση»...
Οι ίδιοι, ευτυχώς, δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Εξάλλου, από τον δήμο δεν παίρνουν ούτε ευρώ. Κι έχουν και εξασφαλισμένα τηλεοπτικά σποτάκια, λόγω ΕΡΤ, που είναι χορηγός επικοινωνίας τους.
ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ: Ο Δημήτρης Σγούρος, ο Αρης Γαρουφαλής και η Βασιλική Ορχήστρα της Δανίας θα συμπράξουν στις 25-26/8. Ο Λεωνίδας Καβάκος θα παίξει βιολί στις 27/8, η Δανάη Καρρά πιάνο στις 23/8 και ο Κώστας Κοτσιώλης κιθάρα στις 30/8. Μεταξύ άλλων, θα εμφανιστεί και η μεσόφωνος Αγγελική Καθάριου (30/8), καθώς και ο ελληνοαμερικανός μαέστρος Τζόνι Απέιτος που την 1η Σεπτεμβρίου θα διευθύνει μέλη της Συμφωνικής του Γκέτεμποργκ. Το φεστιβάλ θ ανοίξει στις 18 Αυγούστου το κουαρτέτο εγχόρδων από τη Ζυρίχη «Sartory».
SANI CLASSIC-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (24-27/8)
Το μοναδικό αμιγώς ιδιωτικό φεστιβάλ της επαρχίας, το Sani Festival, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Sani Resort πάνω στη θάλασσα, από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε με μικρή αλλά ποιοτική ενότητα κλασικής μουσικής, παράλληλα με αυτήν της τζαζ: «το Sani Classic». Εδώ τα πράγματα είναι απλά: «Ολα ξεκίνησαν από την αγάπη των ιδιοκτητών της εταιρείας ΣΑΝΗ Α.Ε., των οικογενειών Ανδρεάδη και Ζησιάδη δηλαδή, για την κλασική αλλά και την τζαζ μουσική» εξηγεί η καλλιτεχνική διευθύντρια Ολγα Ταμπουρή.
«Για να έχει στίγμα ένα φεστιβάλ», πιστεύει, «πρέπει να έχει ξεκάθαρη ταυτότητα. Θεματικές ενότητες. Και φυσικά σημαντικά ονόματα. Στο Sani Classic ιδιαίτερα, η έμφαση δίνεται σε νέους σολίστ».
Το κοινό τους κατά βάσην είναι ξένο. Αλλά και Θεσσαλονικείς και Χαλκιδικιώτες. «Ειδικά εδώ δεν βάζουμε εισιτήριο, για να προσελκύσουμε ανθρώπους που διαφορετικά θα δίσταζαν. Είναι γοητευτικό να μυείς τον κόσμο σε πράγματα που του είναι άγνωστα». Αυτό αλήθεια δεν θα έπρεπε να είναι μέλημα των δήμων; «Δυστυχώς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν γνωρίζει σε βάθος τι θα πει πολιτιστική διαχείριση».
Απ' αυτό το καλοκαίρι το φεστιβάλ μετακομίζει σε υπαίθριο χώρο: στον θερινό κινηματογράφο του Sani Resort, θα είναι δε αφιερωμένο στον Μότσαρτ.
ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ: Ο Στάμος Σέμσης συμπράττει με την Μαρία Τασσοπούλου και τον Δημήτρη Παπαγιαννάκη στις 25/8 σε μια συναυλία για βιολί, βιόλα και πιάνο. Συναυλίες θα δώσουν και οι σολίστ Βαγγέλης και Ανέλια Πορτοκάλη (24/8), Εύη Γιαμοπούλου, Ελλη Κασδά και Κωστής Ρασιδάκης (26/8), καθώς και οι Κωστής Παπάζογλου-Concerto Conservatorio (27/8).
6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ -ΠΑΤΜΟΣ (1-10/9)
«Αν αγαπάτε τη θρησκευτική μουσική (ύμνους, ψαλμωδίες, χορωδιακή ή συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου), είναι η καλύτερή σας. Πόσο μάλλον που όλ' αυτά ακούγονται σ' έναν κατανυκτικό χώρο: μπροστά από το Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Ο κύριος κορμός των συναυλιών, εξηγεί ο εμπνευστής του φεστιβάλ, ο μαέστρος Αλκης Μπαλτάς, είναι κλασική μουσική εμνπνευσμένη από την χριστιανική θρησκεία. Αλλά γίνονται και συναυλίες μουσικής της βυζαντινής και δημοτικής μας παράδοσης».
Η «ιερή» Πάτμος μοιάζει ιδανικός χώρος για τέτοιου είδους ακούσματα. «Αυτή η σκέψη με έκανε πριν από 6 χρόνια να δεχτώ την πρόσκληση του Δήμου Πάτμου, η οποία ήταν για μένα μία πρόκληση: είναι δυνατόν σε ένα μικρό νησί να γίνει αποδεκτή από ντόπιους και επισκέπτες μία υψηλότατου επιπέδου, αλλά και απαιτητική για τον ακροατή, μουσική, όταν σχεδόν παντού έχει δηλητηριάσει την πατρίδα μου ο χυδαίος ήχος;».
Οι όποιες αμφιβολίες του εξανεμίστηκαν σχεδόν αμέσως. «Για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε κάτι εξαιρετικά απλό: ο κόσμος όταν έρθει σε επαφή με το πραγματικά Ωραίο, το αποδέχεται και το αγκαλιάζει».
ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ: Φέτος θα πάρουν μέρος συνολικά 190 καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους ο Χρόνης Αηδονίδης (1/9), οι πιανίστες Διονύσης Μαλούχος και Βίκυ Στυλιανού (2/9), συγκροτήματα θρησκευτικής μουσικής από τη Νορβηγία (7/9), η γυναικεία ορχήστρα Feminarte και οι «Φωνές γυναικών» (9/9), αλλά και η Γλυκερία (3/9).
2ο CORFU FESTIVAL-KEPKYPA (1-31/7)
Ολόκληρη Κέρκυρα και δεν θα είχε ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής;
Το διοργανώνει το δραστήριο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Bowling Green University των ΗΠΑ, το σύνολο χάλκινων πνευστών Melos Brass και ο Δήμος Κερκυραίων και περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων σε διάφορους μαγευτικούς χώρους: από το Φρούριο, μέχρι την Ιόνιο Ακαδημία και την πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνος. «Ενα τέτοιο φεστιβάλ μόνο στην Κέρκυρα θα μπορούσε να πιάσει τόσο», εξηγεί ο διδάσκων μουσικολόγος του Ιόνιου Πανεπιστημίου Κώστας Καρδάμης. «Γιατί στην Κέρκυρα υπάρχει μια μεγάλη δυναμική στην κλασική μουσική. Ο πιτσιρικάς από 5 χρόνων "βασανίζει" την τρομπετούλα του. Εδώ δεν σε παίρνει να κάνεις τουρκομπαρόκ!».
Οχι ότι κι εδώ δεν υπάρχουν γκρίνιες. «Αλλά άλλου τύπου: κάτι κερκυραίοι παππούδες ή κάποιοι ντόπιοι μουσικοί μάς κοιτάνε με μισό μάτι: "Του στιλ ποιοι είναι αυτοί που έρχονται να μας πουν τι θα κάνουμε;"».
ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ: Πολλά από τα σύνολα του Ιόνιου Πανεπιστημίου, αλλά και προσκεκλημένα συγκροτήματα θα παίξουν χάλκινα και ξύλινα πνευστά, ένα πλήθος εγχόρδων αλλά και κρουστών, και θα μας παρουσιάσουν μπαρόκ, κλασική, μεσαιωνική και αναγεννησιακή μουσική. Αλλά και ολίγον φλαμένκο, τζαζ και παραδοσιακά ακούσματα από το Ισραήλ. Από τα σημαντικότερα ονόματα ο ρώσος πιανίστας Μαξίμ Μογκιλέφσκι, η Σβετλάνα Σμολίνα και ο Γιώργος Κοντραφούρης.
ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΛΛΟΙ
Υπάρχουν κι άλλοι: Το μικρότερου βεληνεκούς Θερινό Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Πάρο (2/7-12/8), το 13ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης στη Σύρο (10-14/7) με σημαντικούς έλληνες και ξένους δεξιοτέχνες, οι Μέρες Κιθάρας που διοργανώνει ο Βαγγέλης Μπουντούνης στην Σαντορίνη (3-9/7) και το Φεστιβάλ Οπερας Αρχαίας Κορίνθου που μόλις ολοκληρώθηκε.
Και μην ξεχνάτε πως υπάρχουν και φεστιβάλ ποικίλου προγράμματος, που συνήθως δίνουν μια έμφαση στην κλασική μουσική: ανάμεσά τους το φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης στη Σάμο, το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου, οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης στη Λευκάδα και βέβαια φέτος ειδικά η «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα». Καλές διακοπές!
ενετ- 25/06/2006
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : nefos στις 25-06-2006 19:15 ]