Αφιέρωμα στον μεγάλο γερμανό συνθέτη στο Μέγαρο Μουσικής
Η Σόνια Θεοδωρίδου τραγουδά Κουρτ Βάιλ
Εικόνες από τη Γερμανία του Μεσοπολέμου, χρώματα μελανά, τραγούδια που μαρτυρούν τη βαρβαρότητα και στίχοι που περιγράφουν την ισοπέδωση, τον αποχωρισμό.
Ο Κουρτ Βάιλ τα μετέφερε όλα αυτά στις συνθέσεις του. Και η Σόνια Θεοδωρίδου τις ζωντανεύει την ερχόμενη Κυριακή και τη Δευτέρα στο Μέγαρο της Μουσικής. «Πού είναι τα δάκρυα της χθεσινής νύχτας;» είναι ο τίτλος του αφιερώματός της στον γερμανό συνθέτη, που, όπως λέει η ίδια, θα έχει σχεδόν τη μορφή κοντσέρτου. «Ομως, στην πλάτη της σκηνής μια οθόνη θα ντύνει με εικόνες τα τραγούδια. Θα αναδεικνύονται τα κομμάτια και συγχρόνως θα παρακολουθούμε ένα φιλμάκι με ελληνικούς υπέρτιτλους, που αναφέρεται στην περίοδο 1925-1945, η οποία επηρέασε τη Γερμανία αλλά και τον κόσμο ολόκληρο».
Τη σκηνοθετική επιμέλεια ανέλαβε ο γερμανός σκηνοθέτης Ούβε Σβαρτς, με τη φιλοδοξία να αναπαραγάγει το κλίμα της εποχής.
Η
Σόνια Θεοδωρίδου έχει διανύσει μια λαμπρή διαδρομή σε μεγάλα λυρικά θέατρα, αλλά έχει συνδεθεί ιδιαιτέρως με τη Γερμανία.
«Πράγματι, την έχω ζήσει αυτήν την αγωνία που καταγράφουν αυτά τα τραγούδια. Ξέρω πόση καταπίεση νιώθει ένας λαός όταν επί δεκατίες πρέπει να απολογείται στον υπόλοιπο πλανήτη για πράγματα που δεν ήταν δική του ευθύνη. Γνωρίζω οικογένειες που δεν τολμούν να έχουν στο σαλόνι τους τη φωτογραφία του παππού και της γιαγιάς, διότι φορούν στρατιωτικά ρούχα».
Τα περισσότερα τραγούδια του αφιερώματος είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Βάιλ με τον Μπέρτολντ Μπρεχτ («Μαχάγκονι», «Οπερα της πεντάρας»), με τον Χανς Αϊσλερ αλλά και τραγούδια από την παραμονή του στο Παρίσι, οπότε και συνεργάστηκε με γάλλους ποιητές (θα ακουστούν από το τρυφερό «Γιουκάλι» του Ροζέ Φερνέ μέχρι τα «Δεν σ' αγαπώ» και «Παράπονο του Σηκουάνα» του Μορίς Μαγκρ). «Δεν πρόκειται για μια βραδιά στην οποία ήθελα να πειραματιστώ μουσικά. Προτίμησα τις εκδοχές εκείνες που δεν ξεφεύγουν πολύ από το πρωτότυπο, ώστε να επικεντρώσω στο αληθινό νόημα των κομματιών. Δεν ήθελα να εντυπωσιάσω αλλά να επηρεάσω. Ακούω καμιά φορά να μιλάνε για ντίβες, κι αναρωτιέμαι: Τι σημαίνει ντίβα στην εποχή μας; Ντίβα είναι εκείνη που αγωνιά, που παλεύει, που παραδέχεται πως έχει ανάγκη τον διπλανό της».
Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο πιανίστας Θόδωρος Κοτεπάνος, ο οποίος και θα συνοδεύει την καθιερωμένη σοπράνο μαζί με οκτώ ακόμα μουσικούς.
ενετ- 21/01/2007