ελληνική μουσική
    475 online   ·  210.908 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Συνεντεύξεις

    Ο Haig Yazdjian μιλάει στο MusicHeaven


    Ενότητες
    Πατρίδα, φιλία και μουσική
    Οι συνοδοιπόροι
    «Amalur» και ελληνική μουσική
    Η συνεργασία με την Loreena McKennitt, η σύνθεση και το ούτι
    Τα μηνύματα των καιρών

    Ακούστε το ηχητικό!
    Γράφει ο Σωτήρης (beatlus)
    20 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 22 Νοέ 2007

    Η συνεργασία με την Loreena McKennitt, η σύνθεση και το ούτι


    Πριν από έναν περίπου χρόνο συνεργάστηκες δισκογραφικά με ένα μεγάλο όνομα της world music μουσικής, τη Loreena McKennitt. Πως προέκυψε και πως βίωσες αυτήν την συνεργασία;
    «Η Loreena είχε 7 χρόνια να βγάλει καινούργια δουλειά και έψαχνε να βρει μουσικούς για να φτάσει σε ένα ακόμη πιο έθνικ αποτέλεσμα. Έψαχνε ένα πιο ανατολίτικο «χρώμα». Η Loreena έρχεται στην Χίο και καθώς κάθεται και βλέπει την θάλασσα γράφει μία μελωδία. Πάει στην Τουρκία, κάνει το ίδιο, απ’ αυτά που της μένουν. Έψαχνε μουσικούς και όπως πήγα κάποια στιγμή για συναυλία στην Ισπανία, έτσι γνωρίστηκα και συνεργάστηκα και με την Loreena. Ήταν μία γνωριμία από στόμα σε στόμα. Έψαχνε ένα ούτι, βρήκε τον άνθρωπο που με ήξερε, ήταν φίλος μου και πρότεινε εμένα. Έτσι ξεκίνησε. Πήγα την γνώρισα, παίξαμε, μας είδε, της άρεσε, γράψαμε το CD και τώρα βγήκε και το DVD, «Nights from the Alhambra».
    Ηταν ξεχωριστή εμπειρία. Σίγουρα, υπήρξε δέσιμο μεταξύ μας και της άρεσε πάρα πολύ αυτό που κάναμε… Ήταν πολύ σωστή επαγγελματίας στη συνεργασία μας. Υπήρξε μεγάλη εμπειρία, η εγγραφή στο στούντιο Real World και όλα αυτά…
    Με τη Loreena παίξαμε και σε τρεις συναυλίες μαζί στην Alhambra, στη Γρανάδα»

    Σε αντιπροσωπεύει ο όρος «world music» και τι πιστεύεις ότι έχει προσφέρει αυτή η τάση;
    «Έχει προσφέρει, νομίζω, πολλά, γιατί ακούσαμε -τα τελευταία χρόνια- πολύ μουσική και μουσικούς που ήταν παλιότερα αδύνατο να τους γνωρίσουμε. Αυτό σημαίνει ότι η μουσική είχε φτάσει σε ένα αδιέξοδο και θέλανε να ενώσουνε τα είδη της για να βγει κάτι πιο ενδιαφέρον. Δεν χρειάζεται να το δει κανείς υπό το πρίσμα της παγκοσμιοποίησης. Είναι πιο απλό... Με τον Theodosii Spassov γνωριστήκαμε απλά. Μου είπε ότι του άρεσε η μουσική μου, ότι ταιριάζουμε μουσικά και ότι θέλει να συνεργαστούμε. Δεν είναι καθόλου κακό αυτό που συμβαίνει. Τώρα, αν κάνουμε λόγο για το «ethnic dance» που το ντύνουνε με πολλά ντεσιμπέλ, αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Πάντως, κατά την γνώμη μου η «world music» έβγαλε κάποια πολύ ωραία μουσικά ακούσματα στον πολύ κόσμο και αυτό είναι θετικό»

    Έχεις πια μια πορεία στην μουσική αρκετά μεγάλη σε διάρκεια. Ποιες είναι οι θετικές και ποιες οι αρνητικές αναμνήσεις που σου πρωτοέρχονται στο μυαλό;
    «Θεωρώ ότι η χώρα αυτή θα μπορούσε να προσφέρει μία μεγαλύτερη μερίδα, μία μεγαλύτερη θέση σε αυτό που κάνουμε. Όχι μόνον για μένα, αλλά για όλους που κινούνται σε αυτό το χώρο. Αυτό είναι ίσως το μόνο αρνητικό σ’ αυτήν την χώρα. Τα θετικά είναι πάρα πολλά. Από την στιγμή που παίζουμε, από την στιγμή που έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο, που σ’ αγαπάει και σ’ εκτιμάει, που έρχεται εκεί που παίζεις. Είναι οι δίσκοι που έχω βγάλει. Η καριέρα μου είναι γεμάτη με θετικές αναμνήσεις. Αν έχω εισπράξει κάτι αρνητικό, αυτό έχει φύγει από μέσα μου κατευθείαν…»

    Πως ζεις την στιγμή της σύνθεσης. Τι σημαίνει για σένα όταν έρχεται μία μελωδία μέσα σου και πως αντίστοιχα ζεις την ερμηνεία ενός τραγουδιού ζωντανά, με κόσμο;
    «Πιστεύω πως είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Όταν ζήσεις με τον κόσμο -που δεν μου έχει τύχει- όπως π.χ. σε μία συναυλία τους η Αρβανιτάκη ή ο Χατζηγιάννης ακούν όλον τον κόσμο να τραγουδάει τα τραγούδια τους, πιστεύω πως αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πετάνε. Στις αρχές τους, τουλάχιστον…Προσωπικά, δεν το έχω ζήσει αυτό. Αυτό ίσως μπορεί να το ζήσω στην Αρμενία, εάν πάω κάποια στιγμή. Μπορώ να σου πω για μία άλλη εμπειρία πιο ενδιαφέρουσα. Σε κάποια στιγμή ενός live, μου έχει συμβεί την ώρα που παίζω, να πάω απέναντι και να βλέπω τον εαυτό μου. Ήταν τρομερό... Αυτό σημαίνει ότι εκείνη την στιγμή κάτι με είχε συγκινήσει. Βλέπω άλλους που έρχονται και συγκινούνται. Αυτό το ζω, ειδικά στο εξωτερικό. Βέβαια, εκεί όταν πηγαίνουμε παίζουμε κυρίως σε θέατρα. Τώρα σε ό,τι αφορά τη σύνθεση, μου έρχεται πρώτα μια μελωδία και μετά ακούω και κάτι άλλο και συνεχίζω. Κάτι που ο άλλος δεν έχει γράψει ... Αυτό δεν σημαίνει ότι το έχω κλέψει. Απλά ακούω μια μελωδία, επηρεάζομαι και προχωράω. Γι΄ αυτό λέω ότι τα δικά μου κομμάτια είναι πειραματικά. Δεν μπορώ να σου περιγράψω ακριβώς τι νιώθω εκείνη την στιγμή, γιατί σίγουρα, για να πω ότι ένα κομμάτι θέλω να το ηχογραφήσω και θα το βάλω σε cd, την πρώτη στιγμή κάτι μου κάνει… Υπάρχουν πολλά κομμάτια που αμέσως σου κάνουν ένα «κλικ» και αυτό δεν περιγράφεται, είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο…»

    Μετά από τόσα χρόνια τι σημαίνει το ούτι για σένα;
    «Είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στην ζωή μου... Πιστεύω ήταν ένα όργανο που ήταν στα μέτρα μου. Μπορεί να παρεξηγηθεί, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω καταρχήν εάν είμαι ουτίστας. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να διδάσκω. Αλλά, ο άνθρωπος... δεν είναι τίποτα. Μπορεί να με παρεξηγήσει ο κόσμος και να πει «τώρα τι μας λέει; Αφού ούτι παίζει» Αλλά... κάποτε είχε πει και ο Νίκος (σ.σ. Σιδηροκαστρίτης) σε έναν μουσικό από την Γερμανία, «εγώ δεν είμαι drummer, είμαι ζωγράφος». Δεν είμαι ο τύπος που θα κάτσω δέκα ώρες πάνω στο ούτι. Όπως και ο Ara. Παίζω όταν πρέπει να πάμε κάπου να παίξω. Δύσκολα θα πιάσω το ούτι στο σπίτι. Το κάνω όταν είναι να γράψω κάτι. Η μουσική μέσα μου όμως «ψήνεται» συνεχώς. Αισθάνομαι όμως πολλά στο παίξιμό μου. Είναι κάποια πράγματα που έρχονται και αρχίζω και τα παίζω. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί που κάνουν οχτώ ή δέκα ώρες πρόβα και πιάνουν το ούτι όλη την ημέρα δεν είναι καλοί. Γιατί σε ένα τέτοιο μουσικό θ΄ αναδειχθούν τα πράματα ακόμη καλύτερα. Το ούτι είναι για μένα ένα απ’ τα δώρα που μου έχει χαρίσει ο Θεός»

    Πώς... γνωρίστηκες με το ούτι;
    «Εμαθα το ούτι χωρίς δάσκαλο... Στην αρχή όταν έφτασα στην Ελλάδα έπαιζα κιθάρα σε ένα λιβανέζικο μαγαζί... Εκεί ήρθε και με βρήκε ένας Αραβας τραγουδιστής, μου πρότεινε να παίξω ούτι και από περιέργεια –και είμαι αρκετά περίεργος– το δοκίμασα και άρχισα να ασχολούμαι. Το ούτι ήταν η αιτία να μάθω την ανατολίτικη μουσική... Νιώθω μία σύνδεση με αυτό το είδος, παρότι ακούω και άλλα πράγματα που μαθαίνω – αυτό είναι το δικό μας «σχολείο»– ή που δεν έχω παλαιότερα ακούσει ή ακόμα και που με διασκεδάζουν. Δεν είμαι «κλειστός», ωστόσο είναι μεν ευτυχία όταν σε συγκινούν πολλά πράγματα στην μουσική, αλλά είναι προτιμότερο να πιάσεις μόνο μία «γραμμή». Κάποιοι παίζουν δέκα όργανα, αλλά είναι καλοί μόνο σε ένα. Ο καθένας είναι φτιαγμένος για κάτι. Αν καταφέρεις να γράψεις 1.000 τραγούδια, στην ουσία μόνο ένα θα είναι αυτό που θα γράψεις.»

    Επόμενο: Τα μηνύματα των καιρών






    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #10438   /   22.11.2007, 10:47   /   Αναφορά
    Τώρα τι σχόλια να κάνεις; Στολίδι συνέντευξη, ίσως η καλύτερη που έχει γίνει στο Musicheaven. Πολιτική, μουσική, δημοσιογραφική, φιλοσοφική, φιλική. Και με μαεστρία φτιαγμένη για να μην κουράζει. Εύγε Σωτήρη. Μάθαμε πραγματικά πολλά για ένα λαμπρό και αθόρυβο μουσικό. Θα ήταν πραγματικά σημαντικό ορισμένες από τις επόμενες συνεντεύξεις που θα πάρουμε μέλη του Musiheaven να είναι μουσικοί, (με κάποια κριτήρια επιλογής βέβαια) ώστε να δώσουμε βήμα και σε αυτούς. Πρόταση κάνω...
    #10439   /   22.11.2007, 10:57
    ...την οποία Σπύρο, επικροτώ. Είμαι απόλυτα θετικός, γιατί συν τοις άλλοις θεωρώ πως οι μουσικοί μπορεί -συνήθως- να μην έχουν μικρόφωνο μπροστά τους όταν βρίσκονται στη σκηνή, αλλά είναι άνθρωποι με προσωπικότητα και έχουν πολλά να πουν. Και εννοείται ενδιαφέροντα. Η συνέντευξη του Haig κατέχει πολύ ιδιαίτερη θέση στο μικρόκοσμό του εντός μου...

    #10443   /   22.11.2007, 19:28
    Εγώ πάλι στην κυριολεξία χάρηκα πάρα πολύ που ο Σωτήρης μίλησε με έναν ανθρωπο που είχε τόσα να πει. Και δίχως να κομπιάσει, εξέφρασε τις πεποιθήσεις του για την ζωή και τη μουσικη. Θερμά συγχαρητήρια απο εμένα. Πιστεύω οτι πρέπει αν οχι κάθε μήνα, τουλάχιστον κάθε δίμηνο να αφιερώνουμε την κεντρική σελίδα του ΜΗ σε αυτά που έχουν οι αξιόλογοι μουσικοί να πούν.



    Συγχαρητήρια Σωτήρη κ πάλι

    #14797   /   23.06.2008, 19:14
    Συμφωνω σε ολα με τον spiroos

    Ισως η καλυτερα "δωσμενη" συνεντευξη στο M.H.

    Μαθαινω απο εσενα φιλε Σωτηρη.

    #10449   /   23.11.2007, 12:00   /   Αναφορά
    Ανυπομονώ για τη συνέχεια!!!!

    Πραγματικά, έχει δίκαιο ο Σπύρος.

    Δεν ξέρω ποιά από όλες τις απαντήσεις άγγιξε περισσότερο τη μέρα μου... Δύσκολη η επιλογή...

    Συγχαρητήρια!!!!



    Καλημέρα σου Σωτήρη μου!!!!!

    μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜμμμμμμμμμμμμμμμάκια!!!!
    #10450   /   23.11.2007, 14:37   /   Αναφορά
    Termite, θεωρώ το musicHeaven ένα σάιτ που παρέχει την επικοινωνία ανάμεσα σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη μουσική, με τρόπο ποιοτικό και κριτήριο το σεβασμό προς το άτομο και την καλή μουσική... Πιστεύω, λοιπόν, πως -όπως ανέφερα και πιο πάνω- η πλειονότητα των μουσικών έχουν λόγο άξιο να ειπωθεί. Προσωπικά, το έχω κατά νου και θα κάνω ό,τι μπορώ για να φέρω στην επιφάνεια τέτοιες περιπτώσεις, που πραγματικά αξίζουν τον κόπο. Αναμένω με χαρά και ενδιαφέρον, τη συνέχεια και από άλλα μέλη του αγαπημένου μας διαδικτυακού τόπου, όπως συμβαίνει άλλωστε αρκετό καιρό πλέον, κάτι που έχει δώσει σάρκα και οστά στην ύλη του e-περιοδικού μας... Το οποίο νιώθω περιο - δικό μας και γι΄αυτό χαίρομαι με κάθε του δημοσίευση... Οτιδήποτε μπορεί και επιθυμεί ο καθένας να συμπληρώσει σε αυτό το παζλ... Και το -μουσικό- ταξίδι, συνεχίζεται...



    movflower, θα ήθελα να πιαστώ από μια σου φράση και να την κάνω και δικό μου λόγο. Γιατί και εγώ δυσκολεύομαι να επιλέξω το ποια απάντηση του Haig με "άγγιξε" περισσότερο... Σ' ευχαριστώ για τη θετική σου ενέργεια...
    #10451   /   23.11.2007, 16:31
    Τι να πω για τον haig;Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που κατάφερα και τον είδα ζωντανά πέρυσι το Δεκέμβρη στο Αλάβαστρον.Είναι απο τους ανθρώπους που ζούν στην αφάνεια και δίνουν κάθε μέρα όλο και κάτι περισσότερο στη μουσική αυτού του τόπου.Δεν χρειάζεται να βγεί στο γυαλί για να γίνει γνωστός.Είναι ήδη πολύ δημοφιλής στον κύκλο των μουσικών και η προσφορά του είναι αθόρυβα αναγνωρισμένη.Ελπίζω κάποια στιγμή να αξιωθώ να συμπαίξω μ'αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη.Φίλε Σωτήρη με μια λέξη:Ευχαριστούμε...

    #10452   /   23.11.2007, 16:51   /   Αναφορά
    Πρόκειται πραγματικά για μία καταπληκτική συνέντευξη!Μεστή,με πολύ ωραία δομή και σου δημιουργεί την αίσθηση μιας πολύ ζεστής,όμορφης και φιλικής συζήτησης.

    Τον Haig Yazdjian τον γνωρίζω μόνο ως μουσικό και τον θεωρώ πολύ σπουδαίο αλλά μέσα από αυτή τη συνέντευξη μας δόθηκε η ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα και σαν άνθρωπο και πραγματικά τα όσα έμαθα γι'αυτόν αλλά και από αυτόν με άγγιξαν πολύ-ο τρόπος σκέψης του, η φιλοσοφία του γενικότερα για τη ζωή,η ηρεμία που βγάζει σαν άτομο...

    Σωτήρη σε ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την πολύ όμορφη συνέντευξη και την εξαιρετική δουλειά!Πολλά μπράβο!
    #10466   /   24.11.2007, 13:45   /   Αναφορά
    ΜΠΡΑΑΑΑΑΑΑΒΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Κι από μένα!
    #10491   /   26.11.2007, 13:48   /   Αναφορά
    Σωτήρη μας για ακόμα μια φορά...σ'ευχαριστούμε. Δε θα πω κάτι το καινούριο, μόνο το εξής....ο Θεός ας τον έχει καλά. Φωτισμένη ψυχή. Κ. Haig σ'ευχαριστούμε, από καρδιάς.
    Administrator
    #10497   /   26.11.2007, 17:48   /   Αναφορά
    Beatlus χαίρομαι που "γνώρισα" αυτόν για τον οποίο τόσα μας έλεγες και ο οποίος - απ' οτι ξέρω - είναι αυτός που σε έκανε να αγαπήσεις κι εσύ ο ίδιος το ούτι. Πολύ όμορφη συνέντευξη, ειλικρινέστατος και αληθινός ο Haig!



    Κατάθεση ψυχής του συνεντευξιαζόμενου, αλλά - κυρίως - του δημοσιογράφου.
    #10499   /   26.11.2007, 23:10   /   Αναφορά
    Σωτήρη, χαίρομαι πολύ που γνώρισα τον άνθρωπο αυτό μέσα από τις συνεντεύξεις σου. Ο δε ορισμός για τη φιλία αφήνει το άρωμα της ψυχής του. Μουσικό ούτι δεν είχα ξανακούσει και μου έκανε πολλή εντύπωση! :)
    #10500   /   26.11.2007, 23:11
    (ηλεκτρικό ούτι ήθελα να γράψω) :)

    #10520   /   28.11.2007, 12:22
    Την περίμενα αυτήν την συνέντευξη με αγωνία

    και τώρα Σωτήρη περιμένω πάλι με αγωνία

    το δεύτερο μέρος της!

    Τον Haig τον γνώρισα μέσα από ένα τραγούδι του

    ένα βράδυ που άκουγα ραδιοφωνάκι...και θέλησα

    να τον ψάξω... και πάνω που ξεκίνησα το ψάξιμο

    έρχεσαι εσύ και συμπληρώνεις την αναζήτηση μου

    γι αυτόν τον θαυμάσιο καλλιτέχνη που, όπως φαίνεται

    και από την συνέντευξη που πήρες, είναι και ένας

    υπέροχος άνθρωπος...μου άρεσαν οι απαντήσεις

    του...πολύ μεστές,σοφές,ενδιαφέρουσες.

    Σε αυτό βοήθησαν φυσικά και οι "σωστές"

    ερωτήσεις σου που δίνουν στον άλλον την δυνατότητα

    να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις...εύγε Σωτήρη!!

    Περιμένουμε με αγωνία το part 2!!

    :-)

    #10538   /   29.11.2007, 16:06   /   Αναφορά
    Απιστευτος ο Haig οπως παντα! Τον παρακολουθω πολλα χρονια και εχω αγαπησει πολυ τις προσωπικες δουλειες του με το GARIN να με ακολουθει παντου.

    Υπεροχα μοναδικος μουσικος ΚΑΙ χαρακτηρας!!



    Μπραβο beatlus για την απολαυστικη συνεντευξη!
    #10539   /   29.11.2007, 17:00
    Δικός μου αγαπημένος δίσκος του Haig είναι το Talar και από εκεί λατρεύω το καταπληκτικό "Friday Morning". Να 'σαι καλά!

    #12424   /   15.03.2008, 11:39   /   Αναφορά
    "Η αραβική είναι πιο τραγουδιστική γλώσσα. Ενώ η ελληνική απαιτεί και απαγγελία"

    πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση!



    Όμορφες οι συνεντεύξεις αυτές! Ευχαριστούμε! (είχα ακούσει τυχαία κάποια κομμάτια του αλλά δεν τον ήξερα περισσότερο. Μου έδωσες την ευκαιρία να τον ψάξω γιατί αυτοί οι ήχοι μου "ακούγονται" πολύ οικείοι μέσα μου)
    #17622   /   18.01.2009, 01:25
    ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ!ΜΠΡΑΒΟ!