Επειδη ειμαι υπερ της ορολογιας και δε θελω να υπαρχουν παρανοησεις, θα πω πως το limiter προκειται για ενα δυναμικο επεξεργαστη κι οχι για effect.
Σκοπος του ειναι να ελεγξει το σημα που παραγεται να μην υπερβει καποιο οριο ( threshold ) που θετουμε εμεις. Επειδη, εξ'ορισμου, το απολυτο σωστο gain ειναι στα 0db, ο limiter "δουλευει" με επιλογες threshold απο 0 προς τα αρνητικα gain.
Προφανως αλλο πραγμα ειναι ο compressor, αλλο ο limiter, αφου το μεν πρωτο συμπιεζει τον ηχο αναλογα με το ratio που εχουμε θεσει, ενω το δευτερο "ισοπεδωνει" ( αιρετικη τοποθετηση, αλλα προσπαθω να σας εξηγησω απλα τη διαφορα ) οτιδηποτε περασει το threshold που εχουμε θεσει!
Οι διαφορες συνεχιζονται στο τροπο λειτουργιας του ενος μηχανηματος και του αλλου, με τον compressor να εχει επιλογες για το attack, το release, το ειδος του knee που επιλεγουμε, το ratio καθως και το τελικο make up gain που ενδεχομενως να εχει!
Ο κλασσικος Limiter ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ equalizer, ασχετα εαν πολλες φορες μας μπερδευει η λειτουργια με το συνολικο αποτελεσμα που εχει επι των συχνοτητων ( εαν πχ οι μπασες συχνοτητες ειναι πιο εντονες, οταν κατεβαινουμε στις πιο μπασες νοτες του μπασου, τοτε χανεται η διαυγεια τους λογω της..μπασιλας ).
Επισης μη μπερδευουμε εναν υπερσυμπιεσμενο multiband Compressor ( δηλαδη με ratio ανω των 10:1 ανα συχνοτητα ) που λειτουργει και σαν limiter!
Αρα, ο limiter ειναι ενα πιο ουσιαστικο μηχανημα ως προς τον ελεγχο της συνολικης εντασης του ηχου, ομως και επικινδυνο οταν "πνιγονται" ολες οι συχνοτητες μεσα στο αποτελεσμα! Ομως καλο ειναι να μη μπερδευουμε μηχανηματα και λειτουργειες μεταξυ τους!