Είχα δεσμευτεί σε ανύποπτο χρόνο να κάνω τις δικές μου προτάσεις για τον 3ο διαγωνισμό του επόμενου έτους. Τώρα λοιπόν που ολοκληρώνεται το σημαντικότερο μέρος του φετινού, τις παραθέτω ενώπιον σας και κυρίως ενώπιον του διοργανωτή. Συγχωρήστε με για το μακροσκελές του κειμένου αλλά είναι αναπόφευκτο.
Καταρχάς έχει κατακτηθεί το αδιάβλητο με την ψηφοφορία μόνο μελών (και όχι επιτροπής), και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Δεν τίθεται εδώ θέμα αλλαγών.
Έχει κατακτηθεί επίσης η πολυσυλλεκτικότητα με τη συμμετοχή όλων των μουσικών ειδών μαζί. Θα πρότεινα μάλιστα να καταργηθεί ο χαρακτηρισμός του είδους κάθε τραγουδιού με ετικέτες που μόνο σύγχυση έχει φέρει. Τα οργανικά κομμάτια από τη στιγμή που δεν είναι τραγούδια, είτε να απέχουν, είτε να συμμετέχουν ξεχωριστά σε παράλληλο τμήμα (1 ή 2 σε κάθε group χωρίς βαθμολόγηση).
Τώρα ας προχωρήσουμε με κάποιες καινούργιες ιδέες. Τι θα λέγατε αν υπήρχε μια ομάδα 5-6 ατόμων που θα συμμετείχαν ενεργά στην διεκπεραίωση του διαγωνισμού και κυρίως στην “διαχείριση” των τραγουδιών – δημιουργών ; Όχι δεν μιλώ για επιτροπή. Τα άτομα αυτά δεν θα έχουν δικαίωμα άλλης ψήφου παρά μόνο αυτής που έχουν όλα τα μέλη. Θα είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του διοργανωτή. Εθελοντές, τα περισσότερα, ενδεχομένως (αν όχι και όλα) από την Ομάδα Ανάπτυξης ΜΗ. Χαρακτηριστικά τους θα είναι η μακρόχρονη εμπειρία πολυποίκιλων ακουσμάτων (όχι απαραίτητα μουσικές σπουδές), η χωρίς φανατισμό και με ίσες αποστάσεις προσέγγιση των τραγουδιών, ανεξαρτήτως μουσικού είδους, και κυρίως η ανυπόκριτη αγάπη τους για τους μουσικούς δημιουργούς. Όλα τα προηγούμενα προϋποθέτουν ηλικίες άνω των 30, για αυτό και θα βάφτιζα για την ώρα, αυτή την ομάδα χαϊδευτικά “Γερουσία”. Φυσικά δεν θα συμμετέχουν με δικό τους τραγούδι.
Ποιες λοιπόν θα είναι οι αρμοδιότητες της Γερουσίας ;
Το 15θήμερο κάθε group θα χωρίζεται χρονικά σε 3 περιόδους :
1. Τις 3-4 πρώτες μέρες, τα μέλη της Γερουσίας θα εκφράζουν το καθένα ξεχωριστά, σε ένα «κλειστό για άλλα μέλη topic», τη γνώμη και τις παρατηρήσεις τους για όσα τραγούδια του group θεωρούν απαραίτητο. Καλό θα ήταν να είναι προσεκτικοί στις εκφράσεις τους, ώστε να μην προσβάλλουν τους δημιουργούς αλλά και να μη διστάζουν να θίγουν τα κακώς κείμενα.
2. Μετά το 4ήμερο θα μπορούν και τα υπόλοιπα μέλη του ΜΗ να εκφραστούν για τα τραγούδια, αλλά και να απαντούν στις «κρίσεις» της Γερουσίας σε άλλο «ανοικτό topic», ξεχωριστό όμως για κάθε group. Προσοχή : Μέχρι αυτού του σημείου δεν υπάρχει δικαίωμα και δυνατότητα ψηφοφορίας.
3. Τη 2η εβδομάδα του κάθε group θα υπάρχει πλέον δυνατότητα ψηφοφορίας για όλους: μέλη και Γερουσία, αλλά και δυνατότητα ακρόασης και από απλούς επισκέπτες (αν καταστεί τεχνικά εφικτό). Με αυτό τον τρόπο θα δίνεται στον καθένα η ευκαιρία να ψηφίσει με ηρεμία και αφού έχει ακούσει αρκετές μέρες τα τραγούδια, αλλά και αφού έχει επεξεργαστεί νηφάλια τις γνώμες των μελών και της Γερουσίας, διαμορφώνοντας τελικά τη δική του ανεξάρτητη γνώμη.
Όλα τα παραπάνω βέβαια έχουν μια βασική προϋπόθεση : Η ταυτότητα των δημιουργών να είναι φανερή, όπως ισχύει σε όλους τους μουσικούς διαγωνισμούς. Κάθε διαγωνιζόμενος για 2 εβδομάδες και ενώ συγχρόνως θα ακούγεται το τραγούδι του, θα μπορεί να ανταλλάσει απόψεις με οποιοδήποτε μέλος, και φυσικά αν θέλει θα κάνει και μια παρουσίαση του (μέσω site του κ.λ.π). Έτσι στην πραγματικότητα, το κέντρο βάρους του διαγωνισμού, μεταφέρεται από το τυπικό, ψυχρό τελικό αποτέλεσμα στο πιο ουσιώδες της προβολής και πραγματικής επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ μελών και δημιουργών. Όλοι, λοιπόν είναι κερδισμένοι και νικητές και όχι μόνο ένας.
Εδώ κάνω copy-paste και μια σχετική δήλωση του gkravar : «Δεν νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικό το διαγωνιστικό μέρος. Το πιο σημαντικό είναι η προβολή της δουλειάς κάποιων νέων ή άγνωστων καλλιτεχνών σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.»
Παράλληλα, πιστεύω πως δεν θα ήταν άσχημο να γινόταν από τους οργανωτές και κάποιο άνοιγμα προς κάποιους επώνυμους καλλιτέχνες, ώστε να στείλουν ανέκδοτα τραγούδια τους. Ανεβαίνει έτσι (πέρα από την ουσία) και το prestige του διαγωνισμού. Αν αυτό γίνει εφικτό, τότε και οι καθιερωμένοι δημιουργοί προωθούν το μελλοντικό τους δίσκο, αλλά και οι πρωτοεμφανιζόμενοι εισπράττουν μια αύρα επαγγελματισμού.
Και κάτι για το θέμα της αρχικής κατανομής των τραγουδιών στα group. Και εδώ μπορεί να βοηθήσει η Γερουσία: Μπορούν να μοιραστούν μεταξύ τους τα τραγούδια, και αφού τα ακούσουν (έστω γρήγορα και πρόχειρα), με μυστικότητα, τα βαθμονομούν ποιοτικά σε Α, Β και Γ. Κατόπιν τα ξαναενώνουν και τελικά τα μοιράζουν στα γνωστά μας group, αλλά πλέον το κάθε group θα αποτελείται από περίπου ίδιο αριθμό Α, Β και Γ ποιότητας τραγουδιών. Φυσικά μετά την τελική κατανομή, εξαφανίζονται δια παντός οι εν λόγω ετικέτες και όλα τα τραγούδια ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Ξέρω πως δεν είναι τέλειο, αλλά μάλλον καλλίτερο από την τυχαία κατανομή.
Αυτά τα ολίγα και μην τρομοκρατείστε, αν τα παραπάνω σας φαίνονται πολύπλοκα. Είναι αρκετά απλά, αρκεί να βρεθούν τα άτομα με όρεξη και μεράκι που θα πλαισιώσουν την εθελοντική ομάδα.
Μετά τιμής Αλέξανδρος Ζαχαριάδης http://www.archanthropoi.gr
-----------------
http://www.archanthropoi.gr
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : alexzhrd στις 17-03-2010 19:32 ]
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : alexzhrd στις 20-03-2010 09:19 ]