ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    elen17
    25.03.2005, 19:16
    Ποια τα συναισθηματά σας για τη σημερινή εθνική επετειο;;
    Sideline
    25.03.2005, 19:35
    Πιστεύω ότι η επανάσταση είναι απο τις λαμπρότερες σελίδες ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας. Ανάσταση ενός ολόκληρου λαού, και ενός ολόκληρου πολιτισμού απο το βούρκο και το σκοτάδι της τουρκοκρατίας. Τιμή σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να ανασάνει ξανά ο ελληνισμός.


    dimko
    25.03.2005, 21:16
    Δεν υπάρχει καμιά επέτειος. Ποτέ κανένας Παλαιών Πατρών Γερμανός δε σήκωσε κανένα λάβαρο σε καμιά Αγία Λαύρα. Το όλο hype αποτελεί μια απάτη του επίσημου κράτους και ένα καπέλωμα της εκκλησίας στην επανάσταση που πραγματικά συνέβη αλλά είχε τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. (Εκφυλισμός Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία στεκόταν εμπόδιο στην -προοδευτικού χαρακτήρα για την εποχή- αστικοποίηση της Ελληνική κοινωνίας.) Είναι τυχαίο που 400 χρόνια ζούσαμε ωραία και καλά, και ένα ωραίο πρωί ξυπνήσαμε κι είπαμε να επαναστατήσουμε;

    Έκκληση:
    ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΕΤΕ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ
    polydoroslouca
    26.03.2005, 02:31
    Quote:

    Το μέλος dimko στις 25-03-2005 στις 21:16 έγραψε:

    Είναι τυχαίο που 400 χρόνια ζούσαμε ωραία και καλά, και ένα ωραίο πρωί ξυπνήσαμε κι είπαμε να επαναστατήσουμε;

    Έκκληση:
    ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΕΤΕ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ




    Δηλαδη, αν καταλαβα καλα, τωρα εισαι 584 χρονων και βαλε?
    pianopassion
    26.03.2005, 03:36
    Εδώ και το γέρο του μοριά φυλακή τον στείλαμε. Απόψεις…

    christine85
    26.03.2005, 03:53
    Quote:

    Το μέλος dimko στις 25-03-2005 στις 21:16 έγραψε:

    Δεν υπάρχει καμιά επέτειος. Ποτέ κανένας Παλαιών Πατρών Γερμανός δε σήκωσε κανένα λάβαρο σε καμιά Αγία Λαύρα. Το όλο hype αποτελεί μια απάτη του επίσημου κράτους και ένα καπέλωμα της εκκλησίας στην επανάσταση που πραγματικά συνέβη αλλά είχε τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. (Εκφυλισμός Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία στεκόταν εμπόδιο στην -προοδευτικού χαρακτήρα για την εποχή- αστικοποίηση της Ελληνική κοινωνίας.) Είναι τυχαίο που 400 χρόνια ζούσαμε ωραία και καλά, και ένα ωραίο πρωί ξυπνήσαμε κι είπαμε να επαναστατήσουμε;

    Έκκληση:
    ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΕΤΕ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ





    Έτσι μπράβο!!!
    Να ξυπνάμε από το λύθαργο!!
    Είναι τυχαίο που ενώ η Ελληνική Επαναστάση δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, αλλά περίπου 2 βδομάδες πιο πριν, αποφασίστηκε να γιορτάζεται η επέτειος στις 25 Μαρτίου που "εντελώς τυχαία" είναι και του Ευαγγελισμού??

    GL
    26.03.2005, 06:03
    Τιποτα δεν ειναι τυχαιο σ'αυτην την χωρα Χριστινα μου,ουτε οι επαναστασεις,ουτε οι επαναστατες με η χωρις αιτια...
    Το θεμα ειναι πια ηταν,ειναι και θα ειναι η ΑΙΤΙΑ διαχρονικα...!!!


    shine on you crazy diamond...





    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: GL on 26-03-2005 06:05 ]
    SteliosG
    26.03.2005, 07:00
    Δε θα διαφωνησω απολυτα με τον dimko!!! Σίγουρα τα πράγματα δεν εγιναν οπως μας τα μαθαινουν στα σχολεια!!! Σίγουρα δεν ειμαστε εμεις οι καλοι και αυτοι οι κακοι!!!

    Δεν χρειαζεται ομως ισοπεδωση των παντων!! Καλο ειναι να ξερουμε την αληθινη ιστορια (οσο μπορει κανεις να πει οτι υπαρχει κατι τετοιο), αλλα χρειαζεται και η "ωραιοποιηση" καποιων στοιχειων για να μπορεσουμε να επιβιωσουμε ως ενθος στις δυσκολες εποχες που διανυουμε!!!

    ALKYONIDA
    26.03.2005, 11:47
    Το σίγουρο είναι ότι η γνωση και η μελέτη της ιστορίας αποτελουν το καλυτερο συμβουλο για το μελλον. ¶υτό όμως απαιτεί κουραση γι αυτό και η ισοπέδωση και ο μηδενισμός μπορεί να είναι πιο ευκολο.Πράγματι η Αγια Λαύρα δεν υπήρξε ως ιστορικό γεγονός και τα βιβλία του σχολείου δεν το αναφερουν(το ξέρω επειδή το διδάσκω). Αναφέρουν το γεγονός της ορκομωσίας των αγωνιστών στην πλατεια Γεωργίου της Πάτρας απο τον Παλαιων Πατρων Γερμανό. Υπαρχει όμως ως θρυλος η Α.Λαυρα και αναρωτιέμαι αν καμια φορα οι θρύλοι και οι παραδόσεις ενος λαού είναι πιο σημαντικοι απο καθευτο ιστορικα γεγονοτα.
    pianopassion
    26.03.2005, 12:21
    Τα εγκλήματα που έχει υποστεί ο Ελληνικός λαός 400 χρόνια και αργότερα στην Πόλη, στη Σμύρνη, στον Πόντο και στην Κύπρο δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Τα αδέρφια μας οι Κύπριοι έχουν καλύτερη μνήμη και το απέδειξαν πρόσφατα.
    Ο διχασμός και η φαγωμάρα μας έχει καταστρέψει σαν έθνος τόσα χρόνια.
    Οι Γερμανοί έχασαν δυο παγκοσμίους πολέμους και είναι πάλι πρώτη δύναμη στην Ευρώπη τίποτα δεν είναι τυχαίο λοιπόν.
    Ας αλλάξουμε νοοτροπία να μην φυλακίζουμε τους Κολωκοτρoνιδες, η θυσία τους πρέπει να μας παραδειγματίσει.

    santourman
    26.03.2005, 13:51
    Η δική μου γνώμη είναι, είτε έγιναν όπως τα ξέρουμε είτε λίγο διαφορετικά, ότι πρέπει να γίνονται κάποια πράγματα ώστε να μας θυμίζουν λίγο το ότι είμαστε Ελληνες. Δηλ. γιατί να μας το θυμίζει περισσότερο η εθνική ποδοσφαίρου (στο euro για παράδειγμα) και όχι η εθνική μας ιστορία? Και οι παρελάσεις να γίνονται, και οι ανάλογες εκδηλώσεις. Βρέθηκα πριν λίγο καιρό στην Τουρκία, όταν -συμπτωματικά- γιορτάζονταν τα γενέθλια του Κεμάλ Ατατούρκ. Γι'αυτούς είναι εθνική επέτειος, με εκδηλώσεις και χίλια δυο, σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τις δικές μας. Κι από μια άποψη, καλά κάνουν. Γιατί λοιπόν να τα καταργήσουμε όλα εμείς ?
    christine85
    26.03.2005, 15:53
    Quote:

    Το μέλος SteliosG στις 26-03-2005 στις 07:00 έγραψε:

    Καλο ειναι να ξερουμε την αληθινη ιστορια (οσο μπορει κανεις να πει οτι υπαρχει κατι τετοιο)




    Την αληθινή ιστορία θα πρέπει να την αναζητήσουμε στους ανθρώπους και όχι στα βιβλία!
    Οι άνθρωποι είναι αυτοί που νιώθουν και ζουν με τις προσταγές των κυβερνήσεων...αυτοί ουσιαστικά διαμορφώνουν την ιστορία...!
    Δυστυχώς από το 1821 δεν υπάρχουν επιζώντες, υπάρχουν όμως από τα νεότερα (σχετικά) χρόνια και αυτούς πρέπει να ρωτήσουμε!
    Από την αλήθεια και την προσωπική γνώμη του καθενός, θα συνθέσουμε (υποκειμενικά, γιατί την απόλυτη αντικειμενικότητα δεν θα την επιτύχουμε ποτέ) την ιστορία!

    christine85
    26.03.2005, 15:57
    Quote:

    Το μέλος santourman στις 26-03-2005 στις 13:51 έγραψε:

    Και οι παρελάσεις να γίνονται, και οι ανάλογες εκδηλώσεις.




    Οι παρελάσεις είναι ένας καθαρά δικτατορικός θεσμός που γνώμη μου είναι πως δεν έχει καμία θέση στην σημερινή κοινωνία!
    vouliakis
    26.03.2005, 16:26
    istoxastis
    26.03.2005, 19:12
    Quote:

    Το μέλος vouliakis στις 26-03-2005 στις 16:26 έγραψε:

    Αξίζει να διαβάσετε:
    Aπό το Kρυφό Σχολειό... στην Aγία Λαύρα. Mύθοι και σύμβολα μιας Eθνικής Eπετείου.

    Από την εφημερίδα Τα Νέα, 24/3/05




    Πέρα και πάνω απ' όλα αυτά, Παναγιώτη μου, βαρύνουσα και διαχρονική παραμένει η - ποιητική αδεία- σημείωση μου στο topic "Ποιό τραγούδι σας έχει κολήσει σήμερα"
    http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Splatt_Forums&file=viewtopic&topic=2&forum=5&gotolast=1.

    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: gate on 26-03-2005 19:30 ]
    vouliakis
    26.03.2005, 20:06
    Χρυσόστομε, για τον μύθο - για το πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει- και την αλήθεια θα χρειαζόταν να γράψουμε ολόκληρο ιστορικό δοκίμιο.
    Μπορείς αν θέλεις να διαβάσεις εδώ μια δημοσίευσή μου όπου φαίνεται ο ρόλος του μύθου στην άνοδο του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου. Προσωπικά, θα συμφωνήσω με την ALKYONIDA: Το σίγουρο είναι ότι η γνώση και η μελέτη της ιστορίας αποτελούν τον καλύτερο σύμβουλο για το μέλλον .

    Πέρα από αυτό, όσο ο θρύλος παραμένει αμόλυντος, αγνός, του λαού, όσο υπερβολικός κι αν είναι, λειτουργεί θετικά, ίσως. Όταν όμως γίνεται παιχνίδι στα χέρια δημαγωγών ή εξυπηρετεί αμφίβολες σκοπιμότητες, τότε σίγουρα θα ήταν καλύτερο να τον απορρίψουμε και να ψάξουμε για κάτι περισσότερο χειροπιαστό, κάτι που να αποδεικνύεται.

    Στο θέμα μας τώρα: να παραπέμψω και σε μια συνέντευξη του Νίκου Δήμου στην ¶ννα Σταυράκη


    andri14
    26.03.2005, 22:37
    Πολύ ενδιαφέρον κείμενο κ. Παναγιώτη(η παραπομπή σας), αν και βρίσκω τον κύριο Δήμου λιγάκι υπερβολικό και απόλυτο σε κάποιες φάσεις...αν και από ιστορικές γνώσεις δε φημίζομαι...τουλάχιστον στην αναφορά στο κυπριακό δε με βρίσκει σε όλα σύμφωνη.


    Για παράδειγμα αναφέρει κάπου:
    Μερικές φορές, όπως συνέβη στην ιστορία της Κοφινούς πήγαιναν και έσφαζαν ένα ολόκληρο χωριό.](Κοφίνου είναι η σωστή ονομασία του χωριου, παρεμπιπτόντως)
    ..κάτι που γινόταν κι από τις δύο πλευρές...και είναι αστοχο να αναφέρετε εδω, ως παράδειγμα καταπίεσης των τουρκοκυπρίων και λογος για την μεταγενεστερη εισβολή. Οι προστριβές των δυο κοινοτήτων προυπήρχαν και του 64 απλά τότε κλιμακώθηκαν.

    Όταν απομακρύνθηκε ο Μακάριος και ανέβηκε ο Σαμψών και οι δυνάμεις της ΕΟΚΑ Β, μια σαφώς αντιτουρκική οργάνωση, ήταν αναμενόμενο και φυσικό οι τούρκοι να μπουν στο νησί. Τους δώσαμε την αφορμή και έμειναν 30 χρόνια για να υπερασπίζονται όπως λένε τους ομογενείς τους..."
    Η εισβολή σχεδιάστηκε από πολύ πιο πριν(πριν κι από το 64) και η Τουρκία απλά γυρευε την καταληλη στιγμή, κι εμείς της δώσαμε την αφορμή, διαφορετικά ολίγον ενοιαζε την Τουρκία για τους τουρκοκύπριους και τις συνθήκες διαβίωσης τους. Ο σκοπός ή μάλλον οι σκοπιμότητες-βλέψεις της Τουρκία για το νησί προυπήρχαν. Δε τα δημιουργήσαμε όλα μόνοι μας παρόλη την ιστορική μας αγνοια,ανορθολογισμό σκέψης, συναισθηματισμό κτλ που μας καταλογίζονται και παραδέχομε (και δεν εννοω μόνο τους Κύπριους).

    Τελοσπάντων, επειδή όμως νομίζω ξεφευγω λιγάκι από το θέμα, το κλείνω εδώ.
    vouliakis
    26.03.2005, 23:47

    Συμφωνώ μαζί σου andri. Σε αρκετά σημεία το κείμενο του Ν. Δήμου είναι αφοριστικό. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται για συνέντευξη σε εφημερίδα.

    Συμφωνώ επίσης και με όσα γράφεις για τις προστριβές και για την εισβολή.


    andri14
    27.03.2005, 00:50

    vouliakis
    27.03.2005, 01:10

    Στην υγειά σας κυρία Andri.