Παράθεση:
Το μέλος Sparky-G στις 24-09-2012 στις 21:41 έγραψε...
Κατ' αρχην δεν προκειται για κακοβουλη βλασφημια...σατυρα λεγεται (εδω και κατι χιλιαδες χρονια!) Δευτερον : Bλασφημια λεγεται οταν βριζεις τον ΘΕΟ...ο γεροντας Παϊσιος ΔΕΝ ηταν ο Θεος απ' οσο γνωριζουμε. Με την ιδια λογικη πρεπει κι ο Σεφερλης να εμπαινε στη φυλακη γιατι οντας ντυμενος Αρχιεσπισκοπος Χριστοδουλος ,χορευε ζεϊμπεκικο σ' ενα απο τα σκετς του,πριν δεκα χρονια περιπου σε γνωστο τηλεοπτικο καναλι.
|
Βρε παιδιά μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Σάτιρα είναι όταν κάποιος χρησιμοποιεί καυστικό χιούμορ για να αναδείξει τα κακώς κείμενα. Μπορείς να σατιρίσεις ένα δημόσιο πρόσωπο, έναν πολιτικό, ακόμη κι ένα εκκλησιαστικό πρόσωπο, όταν η συμπεριφορά τους προκαλεί. Σατιρίζοντας υπογραμμίζεις και καυτηριάζεις τα όποια αρνητικά πεπραγμένα έχεις διαπιστώσει.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όταν αναφερόμαστε στο γέροντα Παΐσιο, για ποια ακριβώς κακώς κείμενα τον σατίρισαν; Τι ακριβώς έκανε; Προκάλεσε κανέναν; Έβλαψε κανέναν; Ήταν ένας ταπεινός μοναχός ο οποίος το μόνο που έκανε ήταν να προσφέρει αγάπη. Κανείς μα κανείς από όσους τον συνάντησαν δεν έχει πει ποτέ κάτι αρνητικό γι' αυτόν. Το αντίθετο συμβαίνει, όλοι έχουν αποκομίσει κάτι καλό από την εμπειρία της γνωριμίας τους με τον γέροντα.
Άρα λοιπόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για σάτιρα, αλλά για κακεντρέχεια, χλευασμό και εμπάθεια απέναντι σ' ένα πρόσωπο το οποίο ποτέ του δεν έδωσε την παραμικρή αφορμή.
Όσο για τον ορισμό της βλασφημίας που δίνεις, ο νόμος αναφέρει ότι "τιμωρείται όποιος δημόσια και κακόβουλα βρίζει με οποιοδήποτε τρόπο το Θεό ή εκδηλώνει δημόσια με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία".
Σωστά το λες ότι ο γέροντας Παΐσιος δεν ήταν ο Θεός, άλλωστε ούτε ο ίδιος ισχυρίστηκε ποτέ ότι ήταν. Η συνολική του όμως παρουσία, το μοναχικό του σχήμα κι όλη του η βιωτή, ήταν θεάρεστη κι εξαιτίας αυτού του ισχυρού συμβολισμού, χρησιμοποιήθηκε για να χλευάσει αφενός το μοναχικό σχήμα κι αφετέρου τα θεία.
Δεν πρόκειται λοιπόν στην περίπτωση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας για σάτιρα, αλλά για χλευασμό, κακεντρέχεια κι εμπάθεια απέναντι στο πρόσωπο του γέροντος Παΐσίου και σε ότι αυτό συμβολίζει.
Αν ήθελαν πραγματικά να σατιρίσουν, θα μπορούσαν να επιλέξουν άλλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, από αυτές που συχνά εμφανίζονται στα κανάλια και θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η παρουσία τους προκαλεί. Ο γέροντας Παίσιος όμως ήταν σε όλη του τη ζωή σεμνός και ταπεινός και δεν προκάλεσε ποτέ κανέναν και τίποτε.