Άντε πάμε δυνατά! Τόσο οι διαγωνισμοί τραγουδιού όσο και τα live του Musicheaven, είναι στα μάτια όλων των (παλιών τουλάχιστον) μελών, ό,τι είναι οι μεγάλες γιορτές - τα Χριστούγεννα και το Πάσχα - για τους μαθητές! Ειδικά οι διαγωνισμοί, φέρνουν κάτι από ...μουντιάλ: πολύ ενθουσιασμό, χαρά, αλλά και ...ίντριγκα!
Θέλω να θέσω υπόψη όλων, δυο πραγματάκια: μια ...γκρίνια και μια πρόταση.
Καταρχήν, η γκρίνια! Διαβάζοντας τους όρους του διαγωνισμού, με έκπληξη διαπίστωσα ότι και πάλι γίνονται δεκτά τα ορχηστρικά κομμάτια. Μα το είχαμε συζητήσει διεξοδικά την προηγούμενη φορά, δεν πρόκειται για διαγωνισμούς μουσικής, αλλά τραγουδιού! Πως μπορεί να συγκριθούν μεταξύ τους και να βαθμολογηθούν τραγούδια (Μουσική + Λόγος) με μουσικά έργα (Μουσική χωρίς Λόγο), δηλαδή μήλα με πορτοκάλια; Ο κακός στίχος δεν μειώνει δυνητικά τη βαθμολογία σε ένα κομμάτι; Η απουσία στίχου πώς λοιπόν μπορεί να είναι αδιάφορη σε μια δίκαιη σύγκριση και βαθμολόγηση; Για μένα τα ορχηστρικά έργα θα έπρεπε να τα προσέξουμε περισσότερο, είτε κάνοντας ειδικό διαγωνισμό για αυτά (ελεύθερο, ή του στυλ π.χ. "Επενδύστε το video με μουσική"), είτε με το να συμμετείχαν σε ειδική κατηγορία. Δεν ξέρω κατά πόσον είναι εφικτό να μπουν φέτος σε μια κατηγορία είτε εκτός συναγωνισμού, είτε με δική τους ξεχωριστή κατάταξη (άρα και βραβεία)... Αν όχι, ας το κάνουμε τουλάχιστον στον ...4ο διαγωνισμό Τραγουδιού ή και στον 1ο Διαγωνισμό Ορχηστρικής Μουσικής ή Μουσικής Επένδυσης, καλά να 'μαστε!
Σίγουρα όμως δεν είναι αργά να ρίξω μια ιδέα σχετικά με τον τρόπο ψηφοφορίας. Όμως, ας κάνω πρώτα μια γρήγορη ανασκόπηση των τρόπων βαθμολόγησης στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς.
Ο 1ος διαγωνισμός είχε και επιτροπή καλλιτεχνών και ψηφοφορία κοινού, ενώ οι νικητές βγήκαν από τη μίξη των βαθμολογιών των πρώτων 12 της επιτροπής και των πρώτων 12 του κοινού. Στη θεωρία μοιάζει το δικαιότερο σύστημα, στην πράξη όμως είχε προβλήματα, imho. Συγκεκριμένα, οι δύο 12άδες (επιτροπής και κοινού), είχαν μόνο 3 κοινά τραγούδια έστω και σε διαφορετική κατάταξη, δηλαδή 9 τραγούδια στη 12άδα κοινού έλειπαν τελείως από τη 12άδα επιτροπής, καθώς και το αντίστροφο (δείτε εδώ). Ακόμη, παρ' ότι η επιτροπή έκανε πιο προσεγμένες γενικά επιλογές και είχε δικαιότερη βαθμολογία απ' ότι το κοινό, υπήρξε μια υποψία μικρής (αλλά καθοριστικής) μεροληψίας από ένα μέλος της, που υποβάθμισε ελαφρά τραγούδι που ξεχώρισε από τα άλλα μέλη αλλά και από το κοινό, προς όφελος τραγουδιού καλλιτέχνη φίλου και συνεργάτη του. Φυσικά τα παραπάνω είναι προσωπικές μου απόψεις, όχι πάντως ατεκμηρίωτες.
Ο 2ος διαγωνισμός απέφυγε την παρουσία επιτροπής, άρα και όλα τα θετικά (εμπειρία, σωστότερη κατά κανόνα κρίση) όσο και τα αρνητικά (υψηλό βάρος ψήφου, άρα καθοριστικός ρόλος πιθανού λάθους ή μεροληψίας) που προκύπτουν από αυτήν. Έτσι, η βαθμολογία με αστεράκια (από 1 έως 5 σε όσα τραγούδια θέλουμε) δημιούργησε συνθήκες ίσων ευκαιριών για όλα τα τραγούδια. Προσέξτε, είπα ίσων ευκαιριών, όχι απόλυτης αξιοκρατίας, καθώς ανθρώπινο είναι πολλοί να ψηφίζουν όχι με προσεκτική ακρόαση όλων των τραγουδιών και με κριτήριο τι πραγματικά τους άρεσε, αλλά με σκοπό να βοηθήσουν τη συμμετοχή είτε τη δική τους, είτε των φίλων/γνωστών τους. Μπορεί ως σύστημα να μην ευνοεί όσους θεωρούν αναξιοπρεπές να «προωθήσουν» τη συμμετοχή τους με μηνύματα σε ψηφοφόρους και social media (σωστά ή κουτά, δεν έχει σημασία), ευκαιρίες πάντως, δίνει ίσες σε όλους (με την έννοια ότι όλοι αν θέλουν μπορούν να διαφημίσουν τη συμμετοχή τους).
Σε αυτό λοιπόν έρχεται να βοηθήσει η πρότασή μου, δηλαδή στο να μειωθεί κάπως η επίδραση στα αποτελέσματα των προωθητικών ενεργειών των πιο "δραστήριων" συμμετεχόντων. Πώς; Πολύ απλά, με την υιοθέτηση ενός ιεραρχικού τρόπου ψηφοφορίας. Ένα από τα δύο:
α) Το σύστημα …Eurovision: σε κάθε γκρουπ και στον τελικό ο καθένας μας θα ψηφίζει υποχρεωτικά 10 τραγούδια, που θα λαμβάνουν αντίστοιχα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 και 12 βαθμούς! Πράγματι, μπορεί οι φιλικές χώρες (Σκανδιναβικές, Βαλτικής, Ελλάδα-Κύπρος κλπ.) πάντα να ανταλλάσσουν τα 12άρια τους, όμως οι επόμενες ψήφοι τους καθορίζουν το νικητή, ο οποίος τις περισσότερες φορές δίκαια κερδίζει.
Ή αν προτιμάτε κάτι ίσως πιο εύκολο προγραμματιστικά να το ελέγχει - εξασφαλίζει ηλεκτρονικά το σύστημα ψηφοφορίας, τότε...
β) Σε κάθε γκρουπ και στον τελικό ο καθένας μας να ψηφίζει 10 τουλάχιστον τραγούδια, έστω και με ελεύθερη βαθμολόγηση (όσα αστεράκια θέλουμε στο καθένα, φτάνει να βαθμολογήσουμε 10 ή και παραπάνω τραγούδια, είτε με 1 μόνο είτε με περισσότερα αστεράκια).
Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, θα εκλείψει το φαινόμενο της ψήφου - μονοκούκι (5 αστέρια σε ένα κομμάτι και κανένα αστεράκι πουθενά αλλού). Επίσης, ακόμη κι όταν θέλουμε να υποστηρίξουμε το φίλο/γνωστό μας που μας ζάλισε με προσωπικά μηνύματα εδώ ή στο FB, να το κάνουμε μεν, παράλληλα δε οι υπόλοιποι βαθμοί ή αστεράκια (ανάλογα αν υιοθετήσουμε το α' ή το β' προτεινόμενο σύστημα) που αναγκαστικά θα μοιραστούν στα υπόλοιπα τραγούδια, να οδηγούν σε αξιοκρατικότερο αποτέλεσμα προκρίσεων στην τελική φάση, καθώς και επικράτησης των νικητών του τελικού.
Τι λέτε;
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : AR-ON στις 10-10-2012 07:17 ]