ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Είναι ένα ορχηστρικό κομμάτι τραγούδι;

    nayths
    18.02.2013, 12:48

    Παρατηρώ ότι αρκετοί φίλοι έχουν καταθέσει στο διαγωνισμό, πολύ όμορφα ορχηστρικά κομμάτια, τα οποία εμείς οι ακροατές θα πρέπει να τα συγκρίνουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια που έχουν και στίχο και να τα βαθμολογήσουμε.  Αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε να υπάρχει μία ξεχωριστή κατηγορία για τα ορχηστρικά κομμάτια. Επίσης αναρωτιέμαι αν ένα ορχηστρικό κομμάτι που δεν έχει στιχουργικό σκέλος θεωρείται τραγούδι! Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται καθαρά για σύνθεση, αλλά δεν αποτελούν τραγούδια, ενδεχομένως κάποια να αποτελούν εξαιρετική μουσική, πάνω στην οποία θα μπορούσε να γραφτεί στίχος και να αποτελέσουν ένα άριστο τραγούδι.

     

    Σας ευχαριστώ

     

    Περιμένω τις σκέψεις σας


    costaspanag
    18.02.2013, 13:33

    Συμφωνώ κι εγώ ότι τα ορχηστρικά κομμάτια δεν είναι τραγούδια και καλό θα ήταν από τον επόμενο διαγωνισμό να υπάρχει ειδική κατηγορία ή γκρουπ για τα ορχηστρικά.


    NikosDoukas
    18.02.2013, 13:57

    Η προσωπική μου άποψη είναι τα ορχηστρικά κομμάτια δεν είναι τραγούδια. Και να εξηγήσω γιατί…

     

    Η μουσική ως κωδικός επικοινωνίας με τον έξω κόσμο προσπαθεί μέσα από τη δομή της, τη μελωδία της να μεταφέρει κάποια πράγματα στον ακροατή. Να δημιουργήσει από μόνη της ένα κλίμα και αυτό να το μεταφέρει στην ψυχή του κάθε ανθρώπου, με διαφορετικά αποτελέσματα σε κάθε αποδέκτη καθότι δεν λαμβάνουμε όλοι το ίδιο σήμα ή εν πάση περιπτώσει ακόμα καλύτερα δεν «μεταφράζουμε» όλοι το μουσικό ερέθισμα με τον ίδιο φακό. Ανάλογα με τα βιώματα μας μπορεί ή όχι να αγγίξει την ψυχή μας. αυτό για μένα είναι ένα μουσικό κομμάτι ή αλλιώς ένα ορχηστρικό κομμάτι.  Εδώ δουλεύει καθαρά η μουσική ως προς το αποτέλεσμα του αποδέκτη. Έτσι και η φιλοσοφία του συνθέτη εστιάζετε κυρίως σε αυτό το πράγμα. Τουλάχιστον εγώ έτσι κάνω αφού και να θελα δεν θα χα άλλη επιλογή…

    Τραγούδι. Εδώ τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Εδώ έχουμε ένα στίχο που ήδη λέει κάτι, περιγράφει ένα βίωμα μια κατάσταση. Δεν προσπαθεί με τους ήχους να δείξει αυτό που κάποιος έχει στην ψυχή του. Το λέει πεντακάθαρα και στη γλώσσα του ακροατή. Και Εδώ έχουμε το φαινόμενο ένας στίχος να ερμηνεύεται διαφορετικά από ακροατή σε ακροατή ιδιαιτέρα σε τραγούδια με «ψαγμένους» στίχους. Σίγουρα όμως τα πράγματα είναι πιο απλά για τον περισσότερο κόσμο. Τώρα και καθαρά υποκειμενικά εγώ ό συνθέτης(της κακιάς ώρας) εκείνο που με ενδιαφέρει σε ένα τραγούδι είναι ο στίχος. Μα πως γίνετε σε ένα συνθέτη να τον ενδιαφέρει ο στίχος και όχι η μουσική??  Κατά την άποψη μου είναι 2 εντελώς διαφορετικοί δρόμοι, δύο διαφορετική κόσμοι.  Αν αποφασίσω να μιλήσω μέσω της μουσικής θα γράψω ένα ορχηστρικό τραγούδι. Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. Αν αποφασίσω να περάσω το μήνυμα με λόγια τότε θα γράψω τραγούδι. Και ένα τραγούδι όπως προείπα είναι να έχει δυνατό στίχο. Από κει και πέρα προσπαθώ να μπω μέσα στο στίχο(αν δεν τον έχω γράψει εγώ) να μπω μέσα στα βιώματα του στιχουργού, να ακούσω αυτά που θέλει να μου πει και να μπορέσω να καταλάβω ακόμα και εκείνα που δε λέγονται. Τότε ανάλογα με το ύφος του κομματιού ψάχνω απλές μελωδίες που να είναι είτε χαρούμενες είτε λυπημένες ή και τα δυο μαζί. Να είναι σοβαροί ή αλήτικοι και εδώ παίζω με το ρυθμικό μέρος. Π.χ ένας αλήτικος στίχος έχει ανάγκη έναν πιο φανκ ρυθμό, ένας πιο «σοβαρός» στίχος έχει ανάγκη από πιο απλοϊκούς ρυθμούς χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κινησιολογίας και από κει και πέρα εάν ο στίχος έχει κάτι «εθνικ» τότε ανατρέχουμε στην παράδοση και δανειζόμαστε, αλλάζουμε , μετατρέπουμε ρυθμούς και γενικώς πειραματιζόμαστε ως προς το αποτέλεσμα. Όμως όλα τούτα που ανέφερα ένα και μοναδικό σκοπό έχουν. Να εξυπηρετήσουν τον στίχο. Να περάσουν το στίχο όσο το δυνατόν καλύτερα προς τα έξω. Και ναι η μουσική εδώ σε μένα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Δεν χωράει υπερβολές. Θέλει απλότητα και πιστή ερμηνεία και σεβασμό προς τον στίχο. Οι όμορφες και απλοϊκές μελωδίες βοηθάν προς αυτό με το φακό ότι θα ξαναβάλουν τον ακροατή να ξανακούσει το τραγούδι διότι η μελωδία τον «μάγεψε». Και αυτό ακριβώς κάνει η μουσική σε ένα τραγούδι. Δουλεύει ως «Κίρκη» για να ακούσει κάποιος τον στίχο, να τον κάνει να το προσέξει. Μα καλά θα μου πείτε εμείς έχουμε ένα σωρό παραδείγματα από πολύ γνωστά τραγούδια τα οποία η μουσική τους είναι υπέροχη, άρα αυτό δεν ισχύει. Και όμως  σε αυτές τις περιπτώσεις η μουσική είναι τόσο όμορφη που και να μην υπήρχε καθόλου ο στίχος πάλι θα σε τραβαγε. Απλά έγιναν κατά λάθος τραγούδια ή αν θες κατά την άποψη μου αδικήθηκαν διότι αντί να είχαν στίχους θα μπορούσαν να αναπτύξουν σε εκείνο το χώρο πιο πολύ τη μελωδία και το αποτέλεσμα να ήταν καλύτερο…

     

    Τέλος πάντων μπορώ να γράφω πολύ ώρα αλλά θα μείνω στην ουσία. Το ορχηστρικό κομμάτι με το τραγούδι είναι εντελώς 2 διαφορετικά πράγματα. Παρόλα αυτά όσον αφορά το ζητούμενο, όσον αφορά τη συμμετοχή τους ή όχι στο διαγωνισμό ή αν θα έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία η άποψη μου είναι η εξής: το ορχηστρικό κομμάτι πρέπει να συμμετέχει μαζί με το τραγούδι. Και ναι θα «αδικηθεί». Όμως αυτό το ξέρει ο συνθέτης από πριν. Δεν περιμένει ένα ορχηστρικό κομμάτι να συναγωνισθεί ένα τραγούδι καθότι ο στίχος μπορείο πιο εύκολα να γίνει κατανοητός από περισσότερους ανθρώπους σε αντίθεση με τη μουσική όπου το φάσμα μικραίνει. Παρόλα αυτά ο συνθέτης το γράφει και το στέλνει μάλιστα και σε διαγωνισμό. Γιατι? Για να κερδίσει?? Άποψη μου είναι όχι. Απλά για να το μοιρασθεί με εκείνους που μπορούν να το καταλάβουν και μπορούν να μπουν στο ύφος του κομματιού. Ως επιβεβαίωση τούτου προσπαθήστε να θυμηθείτε πόσα ορχηστρικά ξέρεται σε σχέση με τραγούδια. Θα εκπλαγείτε… όχι πως δεν υπάρχουν ορχηστρικά απλά τα τραγούδια κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους.  Συνεπώς η εμπορικότητά τους ή η μεταδοτικότητα τους ή καλύτερα το πόσο δημοφιλής μπορεί να γίνει σίγουρα υστερεί σε σχέση με το τραγούδι.

     

    Φιλικά Νίκος


    nayths
    18.02.2013, 15:33
    Να είστε καλά παιδιά!!!!
    Ner0
    19.02.2013, 00:23
    ta orxistrika-instrumental kommatia EINAI tragoudia.Giati instrumental den einai mono xazoxaroumenes melodioules alla uparxei kai to Post Rock (blepe mogwai)
    nvluc
    19.02.2013, 11:11

    Καλημέρα σε όλους.

    Σχετικά με το θέμα, αναφέρω την προσωπική μου άποψη.

    Τα ορχηστρικά κομμάτια, ή αν θέλετε οι μελωδίες ΔΕΝ είναι τραγούδια. Είναι μουσικές συνθέσεις και ως μουσικές συνθέσεις μπορεί να έχουν γραφτεί για ορχήστρα ή ακόμη και για μόνο ένα ή δύο όργανα το πολύ.

    Για να χαρακτηριστεί μία δημιουργία ώς τραγούδι θα πρέπει να αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο μελωδίας και στίχων.

    Το τραγούδι έχει ως στόχο να επικοινωνήσει μία σειρά σκέψεων μέσω του μελοποιημένου λόγου.

    Είναι διαφορετικό από την ποίηση όπου η επικοινωνία γίνεται μόνο μέσω του λόγου και εξίσου διαφορετικό από την μουσική σύνθεση όπου η επικοινωνία γίνεται μόνο μέσω της μουσικής.

    Το τραγούδι είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού αυτών των δύο, της ποίησης και της μουσικής.

    Ελπίζω στον επόμενο διαγωνισμό, να υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες - γιατί όχι και τρεις - :

    Τραγούδι

    Μουσική σύνθεση ("ορχηστρικό")

    Ποίηση - στίχοι (χωρίς μελωδία) για όσους έχουν το μεράκι να γράφουν στίχους χωρίς να έχουν την δυνατότητα να τους ντύσουν με μουσική. 

    Να είστε καλά και καλή συνέχεια στα μαγικά σας ταξίδια...

    [ τροποποιήθηκε από τον/την nvluc, 19-02-2013 11:14 ]

    [ τροποποιήθηκε από τον/την nvluc, 19-02-2013 11:15 ]

    [ τροποποιήθηκε από τον/την nvluc, 19-02-2013 11:16 ]


    nayths
    19.02.2013, 11:14

    Απαπητέ Νέρο, σέβομαι την αποψή σου, αλλά θα μου επιτρέψεις να είμαι επιφυλακτικός, διότι σαφέστατα δεν υποτιμώ τoν ψυχισμό των μελωδιών, αλλά η έλλειψη στίχου, θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο του τραγουδιού! Εκτιμώ ότι και ο όρος εμπεριέχει την ωδή σε κάτι τραγικό και κατά την εκτίμησή μου εμπεριέχει και λεκτικό σκέλος άρα στίχο. Σε ευχαριστώ για το χρόνο και τον πολύτιμο προβληματισμό σου!
     Σε κάθε περίπτωση, σέβομαι την αποψή σου!

    [ τροποποιήθηκε από τον/την nayths, 19-02-2013 11:15 ]

    [ τροποποιήθηκε από τον/την nayths, 19-02-2013 12:53 ]


    nayths
    19.02.2013, 11:17
    nvluc Με κάλυψες απόλυτα.....σε ευχαριστώ!
    FilimegasNikos
    19.02.2013, 12:22

    Και η  δική μου γνώμη ειναι οτι τα ορχιστρικά κομάτια δεν ειναι τραγούδια . το ταγούδι ειναι κατα βάση λαικός τρόπος εποικοινωνίας και περιλαμβάνει λόγια τα οποία το κάνουν πιο κατανοητο και εποικοινωνιακό για μεγάλες ομάδες ανθρώπων. σε αντίθετη αποψη θα ηταν τραγούδια και τα συμφωνικά εργα και μουσικές δωματιου και άλλα.Αντιθετα μια σκέτη φωνή με απλή μελωδία χωρίσ μουσικά όργανα ειναι τραγούδι.[π.χ'.αγάπη ένοχη' απο το πρώτο 'η το δευτερο γκρούπ] 


    VA505
    19.02.2013, 15:12

    Συμφωνω με τους προλαλησαντες.  Αλλο πράγμα το ορχηστρηκό και άλλο το τραγούδι.  Στα αγγλικά διαχωρίζονται και οι οροι composer kai songwriter, όπως άλλωστε αρχισε να εισάγεται και στην ελληνική η λέξη τραγουδοποιός.  Κάνω κόπυ την σχετική επεξήγηση του ορου composer απο το wikipedia

    "The term "composer" is often used to refer to composers of instrumental music, such as those found in classical, Jazz or other forms of art and Traditional music. In popular and folk music, the composer is usually called a songwriter, since the music generally takes the form of a song

     


    atreu73
    19.02.2013, 18:01
    Δεμ ξέρω εαν ένα ορχηστρικό κομμάτι είναι τραγούδι, χικ, αλλά ένα τραγούδι είναι και ορχηστρικό κομμάτι. Ίσως.
    keyboard2007
    19.02.2013, 19:20
    παιδια..μη τρελαθουμε τελειως..φυσικα και ενα instrumental ΔΕΝ θεωρειται τραγουδι!ας εφτιαχναν ενα διαγωνισμο μονο με Instrumental (περιγραφικη) μουσικη!δεν κολαει στο συγκεκριμενο διαγωνισμο κανενα κομματι χωρις στιχο..."γηση, αναζήτηση Το τραγούδι είναι μια σχετικά σύντομη μουσική σύνθεση (1-5 λεπτά της ώρας) για ανθρώπινη φωνή (συνήθως συνοδευόμενη από μουσικά όργανα), η οποία κατά κανόνα περιλαμβάνει στίχους. Συνήθως τραγουδιέται από έναν τραγουδιστή (ή τραγουδίστρια), αλλά και από δύο (ντουέτο), τρεις (τρίο) ή περισότερες φωνές (συγκρότημα ή χορωδία)
    fanosp
    21.02.2014, 23:28
    Τραγούδι = Μουσική + στίχος
    fanosp
    21.02.2014, 23:29

    [ τροποποιήθηκε από τον/την fanosp, 21-02-2014 23:30 ]