"έχουμε γιορτή/ μεσημέρι Κυριακή", όπως λέει και το αγαπημένο μου τραγούδι του 1ου Ομίλου [για το οποίο ... να σας πω την αλήθεια ... μόλις το άκουσα πληκτρολόγησα στο google τίτλο τραγουδιού, αποσπάσματα στίχων κλπ και ... δεν βρήκα κανένα στοιχείο !!! Οπότε ... θα περιμένω "εναγωνίως" να αποκαλυφθούν τα στοιχεία του για να μάθω ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω απ΄αυτό] .... "έχουμε γιορτή" της μουσικής του τραγουδιού .... Κι αν το παραπάνω τραγούδι λέει "Σήμερα γιορτάζουν οι φτωχοί", στην προκειμένη περίπτωση "γιορτάζουν οι ανώνυμοι, οι αφανείς, οι εκτός κυκλώματος, οι άγνωστοι δημιουργοί της διπλανής πόρτας" !!! Γι' αυτούς είναι ο διαγωνισμός, και για εμάς που θέλουμε να απολαύσουμε και να χαρούμε τα δημιουργήματά τους, τα οποία αποφάσισαν να τα βγάλουν από το συρτάρι και να "εκτεθούν" [με την καλή, την κάλλιστη, έννοια] !!! Να ποια τραγούδια, ακόμη, ξεχώρισα από τον πρώτο όμιλο :
- Αρχίζει η μέρα : τόσο γλυκιά και τόσο τρυφερή μπαλάντα ... χθες το πρωί που το άκουσα, πραγματικά ... "μού έφτιαξε τη μέρα" !! Μόλις με μια κιθάρα και με τη φωνή του, ο δημιουργός έφτιαξε ένα πολύ όμορφο και πολύ ανθρώπινο τραγούδι !!
- Ρωτάω : το τραγούδι είναι πολύ τρυφερό και πολύ καλοβαλμένο, αλλά αυτό που "μέτρησε" στην κρίση μου είναι η φωνή της τραγουδίστριας [που, φυσικά, ΔΕΝ τη γνωρίζω] !! Πολύ ωραία φωνή, ίσως η καλύτερη φωνή του 1ου ομίλου !!!
- Πεντελικός : Στο τετράδιο που κρατώ σημειώσεις για τα τραγούδια του διαγωνισμού, προκειμένου να διαμορφώσω την κρίση μου [σε κάθε διαγωνισμό κρατώ σημειώσεις με παρατηρήσεις] έχω σημειώσει : "πρωτοτυπία στην έκφραση" !! Κι όντως ... αυτό το τραγούδι είναι "κάτι το διαφορετικό" απ' αυτά που ακούμε συνήθως, σε όλες τις παραμέτρους του, μουσική, στίχο και ερμηνεία !! Αν και ... διέκρινα κάποιες επιρροές από Δήμο Μούτση [από την περίοδο που έγραφε τις μπαλάντες του] !!
- Φύγε πια : Η εισαγωγή μου άρεσε αρκετά, ενώ και η μελωδία του τραγουδιού έχει πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή !!! Η ερμηνεία κερδίζει της εντυπώσεις εκεί που ανεβαίνει τις "οκτάβες" !!! Λίιιγο περισσότερη δουλειά να είχε γίνει στο στίχο, θα το είχα "φιλοδωρήσει" με ένα ακόμη "αστεράκι" [όταν "ξαφνιάζει"η μουσική, θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια απ' τον δημιουργό να "ξαφνιάσει" ΚΑΙ ο στίχος] ....
- Αθάνατο νερό : πολύ όμορφο, δροσερό, χαρούμενο και αισιόδοξο τραγουδι !! ιδίως η εισαγωγή με τα μαντολίνα ... Μού έφερε στο μυαλό αυτά που τραγουδούσε η Αφροδίτη Μάνου εκεί στα 80ς ....
- Αναστάσιμο : Πολύ καλή ροκιά, με πολύ όμορφη "γκαζωμένη" εισαγωγή και πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή !!Αλλά και ο στίχος είναι συγκροτημένος σε ό,τι έχει να πει !!!
- Σε όνειρα παλιά : Σε αυτό το τραγούδι μού έκανε εντύπωση η εξέλιξή του: αρχίζει κάπως "τρυφερά" με τη φυσαρμόνικα να πρωταγωνιστεί στην αρχή, αλλά μετά ... το τραγούδι γίνεται πιο δυναμικό και πιο "εξηλεκτρισμένο" !! Ένα "άρτιο" και καλοβαλμένο ροκ τραγούδι με ουσιώδη ενορχήστρωση .... Κι αν το κράτησα στα 4 αστέρια και δεν του έδωσα το "κάτι παραπάνω" είναι επειδή, κατά τη γνώμη μου πάντα, οι δημιουργοί του θα έπρεπε σε κάποια σημεία του να κάνουν περισσότερο εμφανές το "προσωπικό στίγμα τους" [που σίγουρα το διαθέτουν "εν επαρκεία"] !!!
Αυτά, λοιπόν, ήτανε τα τραγούδια που ξεχώρισα απ' τον 1ο 'Ομιλο !!! οπωσδήποτε, και σε άλλα τραγούδια διέκρινα πολύ καλά στοιχεία, και ωραίες ιδέες και άλλα που ... είναι "στο χέρι" των δημιουργών να τα δουλέψουν και να γίνουν καλύτεροι .... Καλή συνέχεια σε όλους τους συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως αποτελέσματος !! Και μην ξεχνάτε το εξής : Μόνο το γεγονός ότι είχατε το θάρρος να βγάλετε τα τραγούδια σας απ' το συρτάρι και να μας τα παρουσιάσατε, είναι από μόνο του "επιτυχία", χωρίς να έχει σημασία "σε ποια θέση θα τερματίσουν" και "μέχρι πού θα φτάσουν" !!!
[ τροποποιήθηκε από τον/την kwstasagas, 15-03-2015 11:48 ]