Το θέμα που θίγεις είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα Φυσικής στο οποίο ερευνητικές ομάδες έχουν ασχοληθεί δεκαετίες δημιουργώντας πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα για την δόνηση των μεμβρανοφώνων μουσικών οργάνων.
Το Μπεντίρ δεν είναι παρά ένα ακόμα όργανο που η λειτουργία του δεν διαφέρει από τα πιο γνωστά κρουστά δηλαδή ένα κυλινδρικό ρηχό στεφάνι με τεντωμένο επάνω του ένα δέρμα.
Ο ήχος που παράγεται χτυπώντας ένα τύμπανο δεν είναι μόνο μία καθαρή συχνότητα όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα μουσικά όργανα (ή έστω και με συμπαθητική δόνηση).
Αν αναλύαμε το φασματογράφημα του θα βρίσκαμε ‘’άπειρες’’ ακουστικές συχνότητες η μίξη των οποίων δίνει τους συγκεκριμένους ήχους των κρουστών που συνοδεύουν όλα τα μουσικά όργανα (σε σχέση με τον καθαρό ήχο των άλλων μουσικών οργάνων που θα είναι μια ευθεία γραμμή στον φασματογράφο, αφού ο ήχος που παράγουν κάθε στιγμή αντιστοιχεί σε μια συχνότητα ) .
Αλλά ακόμα και με το Audacity αντί Φασματογράφου μπορείτε να δείτε τις ανωτέρω διαφορές.
Άρα δεν θα έχεις πρόβλημα .
Όμως ένα σωστά κουρδισμένο θα ακούγεται καλύτερα σε σένα και σε όλους τους άλλους.
Αυτό που παραπέμπεις στο Youtube φαίνεται να μη μπορεί να κουρδίζεται και άρα να εμπίπτει στις δυσκολίες που θα προκύπτουν από διαφορές θερμοκρασίας και υγρασίας και με τον ήχο που θα έχει από κατασκευής, μ' αυτόν θα πορευτείς μέχρι να καταστραφεί.
Άρα η γνώμη μου και η εμπειρία μου από συμμετοχή μου σε γκρούπ παραδοσιακών οργάνων (ζουρνά , τσαμπούνα, φλογέρα) είναι ότι αξίζει να μπορεί να κουρδίζεται .
[ τροποποιήθηκε από τον/την STEFANOS604, 07-03-2016 10:00 ]