error 991b
ελληνική μουσική
Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

Απορίες σχετικά με την θεωρία της μουσικής.

monika69s
12.09.2016, 14:07

Παιδιά γεια σας. Θέλω τη βοήθειά σας και τα φώτα σας. Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τη μουσική (παίζω αρμόνιο και λίγο κιθάρα). Η ενασχόλησή μου, ξεκίνησε από τον πατέρα μου, που έπαιζε μπουζούκι και αρμόνιο σε μαγαζιά. Οπότε έμαθα και εγώ δίπλα του, σχεδόν εμπειρικά, χωρίς θεωρίες και ''σωστή'' εκμάθηση. Κάποια στιγμή, μελετούσα τη μέθοδο autorgan. Στα 14, ξεκίνησα μαθήματα πιάνο σε ωδείο. Έκανα περίπου 2,5 χρόνια, αλλά το παράτησα, γιατί τότε δεν με γέμιζε. Στα χρόνια που ήρθαν, δεν παράτησα σχεδόν ποτέ το αρμόνιο. Πλησιάζω όμως στα 30 και με έχει πιάσει μια νοσταλγία για το πιάνο. Άρχισα πάλι να μελετάω θεωρία, κλίμακες, διαστήματα, συγχορδίες κλπ. Μπορώ να πω, ότι είναι πιο δύσκολο από ότι το φανταζόμουν. Το θέμα μου τώρα είναι το εξής και έχω καταμπερδευτεί. Ας μου εξηγήσει κάποιος αν μπορεί:

1. Υπάρχουν πτυχία στην θεωρία; Τάξεις κλπ;

2. Σε κάθε τάξη που περνάς στο πιάνο, σου δίνουν κάποιο χαρτί που να πιστοποιεί το επίπεδό σου; Και αν κάποιος είναι σε κάποιο επίπεδο, μπορεί να ξεκινήσει από την αντίστοιχη τάξη, ή πρέπει πάλι από την προκαταρκτική; 

3. Αρμονία, φούγκα, αντίστιξη, σολφέζ, ντικτέ. Βάλτε τά μου σε μία σειρά, δεν μπορώ να βγάλω άκρη.

Ευχαριστώ πολύ πολύ!  


CROSS
12.09.2016, 15:12

Καλησπέρα,σου δίνω απαντήσεις με τη σειρά των ερωτήσεών σου:

1)Υπάρχουν πτυχία στα ανώτερα θεωρητικά,τα οποία είναι με σειρά απο το κατώτερο στο ανώτερο:

Αρμονίας(2 ή 3 χρόνια),Αντίστιξης(2 χρόνια),Φούγκας(2 χρόνια),και τέλος δίπλωμα σύνθεσης(3 χρόνια)

Πρίν απο αυτά,παράλληλα συνήθως με τα όργανα γίνονται τα λεγόμενα υποχρεωτικά θεωρητικά και σολφέζ-ντικτέ:Θεωρία σε 3 χρόνια και αρμονία σε 3 χρόνια που μέσα εκεί γίνονται τα σοφλέζ και τα ντικτέ.Όμως εφόσον είσαι μεγαλύτερη δεν υπάρχει λόγος να ακολουθήσεις αυτη την πορεία στα υποχρεωτικά θεωρητικά,αλλά μπορείς αφού βρείς τον κατάλληλο καθηγητή,να κάνεις μαζί του σε εντατικό ρυθμό όλη τη θεωρία(Α-Β-Γ ετών)καθώς και αρμονικό ντικτέ(να μάθεις να ακούς την ποιότητα των συγχορδιών,αν είναι μείζονα,ελάσσονα,αυξημένη,ελαττωμένη κλπ.).Με αυτό τον τρόπο θα προετοιμαστείς για τις κατατακτήριες του ειδκού αρμονίας που γίνονται κάθε Οκτώβριο και θα μπείς στο Α έτος.Κατα τη διάρκεια των σπουδών σου στην αρμονία(τα 3 χρόνια)θα κάνεις ξεχωριστά και μια σειρά υποχρεωτικών μαθημάτων,όπως ιστορία μουσικής,μορφολογία,χορωδία,πιάνο(περίπου επίπεδο α μέσης)και μαζί με την αρμονία θα κάνεις αρμονικό ντικτέ(αναγνώριση αρμονικής διαδοχής κυρίως)αλλά εφόσον δεν έχεις κάνει σοφλέζ και μελωδικό,ρυθμικό ντικτέ,θα τα κάνεις κι αυτά για δική σου κατάρτιση.Επίσης θα κάνεις και υποχρεωτική  αντίστιξη(έως 3 φωνές),που την δίνεις ξεχωριστά 1-2 μήνες πριν τις εξετάσεις για το πτυχίο σου.Για να μπορέσεις να συνεχίσεις για πτυχίο αντίστιξης θα πρέπει ο βαθμός σου στην αμρονία να είναι τουλάχιστον ''Λίαν καλώς''.Το ίδιο ισχύει και για τα επόμενα πτυχία.

2)Για το πιάνο δεν υπάρχει λόγος να δίνεις εξετάσεις κάθε χρόνο.Μπορείς να βρείς τον καθηγητή και μετά να κάνετε κανονικά μαθήματα μέχρι να φτάσεις σε επίπεδο β ανωτέρας και να δώσεις μια και καλή κατατακτήριες για το έτος του πτυχίου.

*Για την περίπτωση της αρμονίας όμως,επειδή όπως σου είπα πιο πάνω,θα χρειαστείς πιάνο,τότε ή θα δώσεις κατατακτήριες για μέση όταν θα είσαι στο 3ο έτος αρμονίας ή θα πάς για το υποχρεωτικό πιάνο.Και αργότερα όταν θα είσαι έτοιμη ξαναδινεις κατακτήριες πιάνου για έτος πτυχίου.

3)Στο απάντησα στο 1