Υπάρχουν σχέδια απλά και σχέδια σύνθετα.
Τα απλά σχέδια είναι ατομικά,δηλαδή περιλαμβάνουν μόνο τον εαυτό μας και είναι εύκολα σε εκτέλεση.
Παράδειγμα:Να πάω απέναντι στο περίπτερο να πάρω τσιγάρα.
Είναι εύκολο και άμεσα πραγματοποιήσιμο πλάνο.
Ή να πάω οδικώς ως την παραλία να κάνω ένα περίπατο.Αυξάνει η χιλιομετρική απόσταση,άρα γίνεται περισσότερη πιθανή η συμμετοχή αστάθμητων παραγόντων που μπορεί να ματαιώσουν το σχέδιό μας.
Πχ μια ααπότομη αλλαγή στον καιρό,πολλή κίνηση στο δρόμο,ένα τροχαίο,αλλά και η συνάντηση με ένα παλιό μας φίλο ή η να προκύψει μια υποχρέωση ώστε χρονικά να είναι ανέφικτο να γίνει τελικά αυτή η βόλτα στην παραλία.
Το σχέδιό μας γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο αν περιλαμβάνει και άλλους ανθρώπους μέσα οπότε για να πετύχει πρέπει να ''θέλω'' και ''μπορώ'' μας να συμπέσουν με άλλων ανθρώπων.
Πχ γουστάρω την τάδε κοπελίτσα και θέλω να πάρω τον αριθμό της άρα η επιτυχία εξαρτάται και από τα θέλω εκείνης.
Αν αυτή έχει αγόρι,ή της συμβαίνει κάτι άσχημο ή στρεσογόνο στη ζωή της ή τέλος απλά δεν είμαστε του γούστου της τότε το σχέδιό μας θα αποτύχει.
Ή η να κανονίσουμε να βγούμε παρέα με παλιούς φίλους πχ θα πρέπει πολλοί ετρόκλητοι άνθρωποι να εναρμονίσουν το πρόγραμμά τους για να συμβεί.
Κατά συνέπεια η έκβαση μιας κατάστασης είναι αποτέλεσμα πολλών επιμέρους παραγόντων που καλώς ή κακώς δεν περνάνε από το χέρι μας πάντα.Δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο.
Όταν οι παράγοντες εκείνοι λειτουργήσουν ευνοικά για να πραγματοποιηθεί ένα σχέδιό μας τότε συνηθίζουμε να λέμε ότι σταθήκαμε τυχεροί ή ικανοί αναλόγως φιλοσοφίας του κάθε ανθρώπου.
Τύχη και ικανότητα παίζουν μαζί ρόλο.Μα και ικανότητα να διαβάσεις τα ανοίγματα της τύχης και να κινηθείς ανάλογα.
Προσωπικά προτιμώ να κάνω απλά σχέδια που περιλαμβάνουν εμένα κυρίως στο παιχνίδι.Από τα απλά πράγματα πηγάζει η ευτυχία ή η προσαρμογή σε μια όχι και τόσο βολική κατάσταση.
Για να απαντήσω και το θέμα δεν ξέρω αν υπάρχει μοίρα,ή αν είναι προδιαγεγραμμένη η εξέλιξη των πραγμάτων,αλλά το γεγονός και μόνο ότι εμείς οι άνθρωποι ως άτομα δεν κρατάμε μόνοι μας την πέννα μας δημιουργεί ανασφάλεια και φόβο για το άγνωστο.
Έτσι για να καταπρα'υ'νουμε την απογοήτευσή μας πολλές φορές επικαλούμαστε τη μοίρα αντί να σκεφτούμε είτε να αλλάξουμε σχέδιο δράσης είτε προορισμό.