Quote:
|
Το μέλος GL στις 28-07-2005 στις 00:35 έγραψε:
Σαν συναισθημα εννοω αυτο που μας κανει να ξεχωριζουμε απο το υπολοιπο ζωικο βασιλειο...
...Αλλα πανω σε αυτο που ειπες,"Τι ειναι αυτο που κανει τον εγκεφαλο να παραγει αυτες τις ουσιες οι οποιες οπως λες επιρρεαζουν τα συναισθηματα??"
|
|
Ποιός σου είπε ότι τα ζώα δεν έχουν την ικανότητα να αισθάνονται;;;
Βρε Γιώργο, τώρα που θα πας στο νησί και θα σε δει ο σκύλος σου έχεις ιδέα τι χαρές θα σου κάνει;;;
Αν δεν είναι αυτό έκφραση συναισθήματος, τότε τί είναι;;;
Οσο για τις "ουσίες" (αν θέλουμε να μεταφράσουμε τα συναισθήματα σε χημικές ενώσεις) αυτές παράγονται από διάφορα μέρη του σώματος ανάλογα με τις εντολές που λαμβάνουν από τον εγκέφαλο, ο οποίος επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που δέχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και τα στοιχεία που έχει ήδη αποθηκεύσει.
Αντε, ας προσπαθήσουμε άλλη μια φορά να τετραγωνίσουμε τον κύκλο...
Οταν ζεσταινόμαστε, ο εγκέφαλος δίνει την εντολή στους πόρους του δέρματος να διασταλλούν και στους ιδρωτοποιούς αδένες να εκκρίνουν τον ιδρώτα για να δροσιστούμε. Αυτή η λειτουργία είναι ακούσια και συμβαίνει ακόμη και σε έναν άνθρωπο που έχει μειωμένες νοητικές δυνατότητες.
Οταν σκεφτόμαστε την επίλυση ενός προβλήματος, ο εγκέφαλος λειτουργεί εκούσια, δηλαδή μέρος της "δουλειάς" του είναι και να αποφασίσει πως θα εξωτερικεύσει το αποτέλεσμα.
Δυστυχώς εδώ τα πράγματα δε διαφέρουν και πολύ από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Στην περίπτωση μιας μαθηματικής πράξης τα πράγματα είναι δεδομένα. Εφόσον στα 6 μας διδαχτήκαμε την πρόσθεση το αποτέλεσμα 2+1 βγαίνει 3 σχεδόν ακούσια. Επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία με συγκεκριμένο τρόπο και εξάγουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Εκεί στηρίζεται ολόκληρη η φιλοσοφία των IQ tests.
Στην περίπτωση μιας "λογικής" πράξης τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Χιλιάδες IF, THEN, OR, AND καθώς και αμέτρητα δεδομένα μπορούν να επεξεργάζονται παράλληλα σε μια καταιγίδα ηλεκτρικών κενώσεων (κι άλλη ομοιότητα με τους υπολογιστές).
Υπάρχουν και λειτουργίες του εγκεφάλου που ενώ μπορούν υπό άλλες συνθήκες να γίνουν εκούσια, τείνουν να γίνονται ακούσια (π.χ. μια μητέρα χωρίς να το σκεφτεί, τρέχει μες τη μέση του δρόμου να σώσει το παιδί της που έχει ξεφύγει από την προσοχή της) λέγονται εντστικτώδεις αντιδράσεις.