«ΣΑΝ TZENAPO». Και μόνο το όνομα του προστάτη Αγίου της Νάπολι προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους πιστούς, όμως φέτος ένα από τα πιο γνωστά θαύματά του αμφισβητήθηκε. H υγροποίηση του αίματος του Σαν Τζενάρο είναι φάρσα είπε μια επιστήμονας και ξέσπασαν αντιδράσεις.
Επί αιώνες οι πιστοί συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες στον καθεδρικό ναό της Νάπολι, τρεις φορές τον χρόνο, τον Μάιο, τον Δεκέμβριο και τον Σεπτέμβριο. Ευλαβείς χριστιανοί ρωμαιοκαθολικοί, ή απλώς περίεργοι, γίνονται μάρτυρες του «θαύματος», που θέλει το ξηρό αίμα του Σαν Τζενάρο να υγροποιείται.
Εν μέσω θρησκευτικών ακολουθιών, ο αρχιεπίσκοπος παίρνει στα χέρια του την περίτεχνα διακοσμημένη γυάλινη φιάλη, η οποία πιστεύεται ότι περιέχει το ξηρό αίμα, και αν το αίμα ρευστοποιηθεί, τότε το ανακοινώνει στους πιστούς συνοδεία πανηγυρικών χαιρετισμών από πυροβόλα όπλα. Αυτή είναι η ευτυχής κατάληξη. Σημαίνει καλοτυχία για την πόλη ενώ το αντίθετο προμήνυμα καταστροφών. Καταστροφές παντός είδους, από έκρηξη του Βεζούβιου μέχρι ήττα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Νάπολι.
«Στην... κουζίνα»
Προχθές, όμως, η επέτειος των 1.700 ετών από το μαρτύριο του Σαν Τζενάρο επισκιάστηκε από κάτι το απρόβλεπτο. Το αίμα ρευστοποιήθηκε και πάλι όμως μια επιστήμονας ισχυρίστηκε ότι η όλη διαδικασία είναι φάρσα. H αστροφυσικός Μαργκερίτα Χακ τόλμησε να πει ότι «δεν υπάρχει τίποτα το μυστηριακό. Το αποκαλούμενο αίμα μπορεί να παρασκευαστεί και σε μια κουζίνα».
H Χακ, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη συναδέλφων της από την Ιταλική Ένωση για τη Μελέτη του Παραφυσικού, τόνισε ότι η φιάλη περιέχει «ένα χημικό συστατικό με βάση το σίδηρο το οποίο χρονολογείται από τον Μεσαίωνα». H σκούρα καφέ γέλη είναι συμπαγής και υγροποιείται αν κάποιος την κουνήσει, είπε η καθηγήτρια. H ίδια ονόμασε το χημικό συστατικό ως ένυδρο οξείδιο του σιδήρου - FeO (ΟΗ) - το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά του αίματος.
H άποψή της προκάλεσε αντιδράσεις στη Νάπολι. Ο Μαρκήσιος Πιερλούτζι Σανφελίτσε, από τους επίσημους φρουρούς της φιάλης, απάντησε ότι τα αποτελέσματα δοκιμών που έγιναν στη φιάλη τη δεκαετία του '80 έδειξαν ότι περιέχει αιμοσφαιρίνη - η βασική χρωστική των ερυθρών αιμοσφαιρίων. «Το πρόβλημα με τους επιστήμονες είναι ότι όταν δεν μπορούν να βρουν μια εξήγηση την εφευρίσκουν. Ας αφήσουν το θαύμα του Σαν Τζενάρο στην ησυχία του. Είναι η ψυχή της Νάπολι», πρόσθεσε η ηθοποιός Μαρίζα Λαρίτο.
Επιμέλεια: Ρένα Δημητρίου
ΤΑ ΝΕΑ , 21/09/2005 , Σελ.: N42
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18345&m=N42&aa=2