100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή, οι δύο μεγάλες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου τραγουδούν κομμάτια που γράφτηκαν επάνω σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και αναδείχθηκαν σε ιστορικά τραγούδια της παγκόσμιας δραματολογίας και κινηματογραφίας. Για πρώτη φορά, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσιάζει τα νέα τραγούδια που συνέθεσε βασισμένα σε στίχους του Νίκου Γκάτσου.
Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι δύο συναυλίες του Ιανουαρίου, το Μέγαρο αποφάσισε την επανάληψη του αφιερώματος στον μεγάλο ποιητή, Nίκο Γκάτσο την Κυριακή 22 Μαίου (8.30μμ) οπότε η Μαρία Φαραντούρη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο οποίος με την παράλληλη ιδιότητά του, αυτήν του συνθέτη, θα παρουσιάσει στο κοινό τα καινούρια τραγούδια που συνέθεσε σε στίχους Νίκου Γκάτσου.
Στο αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο - που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου Ελληνική Μουσική στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης- συμμετέχουν επίσης "ο τελευταίος τραγουδιστής του Μάνου Χατζιδάκι", Βασίλης Γισδάκης, καθώς κι ένα μουσικό σύνολο υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
Στο Σύνολο μετέχουν οι μουσικοί: Μαριλένα Δωρή φλάουτο, Marie Cecile Boulard κλαρινέτο, Αντώνης Λαγός κόρνο, Σωκράτης Ανθης τρομπέτα Μίλτος Παπαστάμου βιολί, Γιώργος Καλούδης τσέλο, Κώστας Κωνσταντίνου ούτι, Στέλλα Κυπραίου κιθάρα, Ιρίνα Βαλεντίνοβα-Καρπούχινα πιάνο, Μιχάλης Διακογιώργης κρουστά και Κώστας Μερετάκης κρουστά.
Ο σχεδιασμός των φωτισμών είναι της Άννας Σωτρίνη και του ήχου ο Δημήτρης Μπουρμπούλης. Τις ενορχηστρώσεις έχουν κάνει ο Νίκος Πλατύραχος, η Ιρίνα Βαλεντίνοβα-Καρπούχινα και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.
Η πνευματική κληρονομιά του Νίκου Γκάτσου παραμένει ζωντανή μέσα από την ποίησή του που ενέπνευσε τους μεγάλους μας συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο αλλά και πολλούς από τη νεότερη γενιά.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει κομμάτια από κύκλους τραγουδιών των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Χριστόδουλου Χάλαρη και Αλκίνοου Ιωαννίδη, χαρακτηριστικά του ποιητικού μεγαλείου του Γκάτσου. Ανάμεσα στους στίχους του, που γράφτηκαν κυρίως πάνω στις μελωδίες, περιλαμβάνονται και κείνοι που αναδύθηκαν από έργα του παγκόσμιου δραματολογίου (όπως το "Λεωφορείον ο πόθος" του Τένεση Ουίλιαμς και ο "Ματωμένος γάμος" του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα), αλλά και της διεθνούς κινηματογραφίας ("Αμέρικα-Αμέρικα" του Ελία Καζάν ή "Ρεμπέτικο" του Κώστα Φέρρη).
Το αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο (1911-1992) ξεκινά, όπως είναι φυσικό, από τα έργα-καρπό της συνεργασίας του με τον συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι, τον στενότερο φίλο, μαθητή και "συνομιλητή" του για πενήντα σχεδόν χρόνια. Η γνωριμία τους το 1943 - με αφορμή τις μουσικές για την "Αμοργό", το κορυφαίο ποιητικό έργο του ελληνικού υπερρεαλισμού και το μοναδικό βιβλίο που εξέδωσε ο Γκάτσος - έμελε να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.
Οι δυο τους δούλεψαν μαζί πάρα πολλές φορές ολοκληρώνοντας από κοινού Κύκλους τραγουδιών μοναδικής αξίας και αισθητικής. Με πρώτον τον "Ματωμένο Γάμο" (1948), από το ομώνυμο θεατρικό του Λόρκα που ο Γκάτσος μετέφρασε για την ελληνική σκηνή (μεταξύ πολλών ακόμη έργων του, όπως επίσης των Στρίντμπεργκ, Ζενέ, Ουίλιαμς, Ο'Νηλ, Λόπε ντε Βέγα κ.ά.).
Στη συναυλία θα ακουστούν κομμάτια από αυτόν τον Κύκλο όπως και το εμβληματικό "Χάρτινο το φεγγαράκι" που τραγούδησε η Μελίνα Μερκούρη στο "Λεωφορείον ο πόθος" στην ομώνυμη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης το '49, τραγούδι που καθόρισε την αντίληψη των νεοελλήνων περί μουσικής και τραγουδιού. Κρατώντας μια χρονολογική σειρά στη συνεργασία των δύο δημιουργούν, η συναυλία περιλαμβάνει τραγούδια από τους Κύκλους "Ελλάς η χώρα των ονείρων" (1960), "Αμέρικα-Αμέρικα" (1963) από την ομώνυμη ταινία του Ελία Καζάν, την "Μυθολογία" (1965), την περίφημη "Αθανασία" (1976) όπως και "Τα Παράλογα" (1976), έργο στο οποίο το δίδυμο συνεργάστηκε με τους Μίκη Θεοδωράκη, Μελίνα Μερκούρη, Μαρία Φαραντούρη και Διονύση Σαββόπουλο.
Τον τελευταίο αυτόν Κύκλο όπως και τον τιτλοφορούμενο "Σκοτεινή Μητέρα" (1986)έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις ειδικά για τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη.
ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο