* Το τρίο των
Muse αύριο στο Terra Vibe στη Μαλακάσα
Το ροκ που βάζει φωτιά σε Κοινοβούλια
«Στους καιρούς μας συμβαίνουν τόσα πολλά και τόσο γρήγορα, από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ώς τους πολέμους που μαίνονται και την ενεργειακή κρίση. Αυτό το άλμπουμ κρύβει όλο το φόβο και την ελπίδα μου για το μέλλον της ανθρωπότητας».
Ο δήμαρχος της πόλης τους πέταξε το πρώτο τους σινγκλ στα σκουπίδια
Ετσι εξηγεί ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των
Muse, Ματ Μπέλαμι, τη φιλοσοφία πίσω από το πρόσφατο άλμπουμ τους, «Black Holes and Revelations». Με αυτό η βρετανική μπάντα που φτιάχθηκε στο Ντέβον, δέκα χρόνια πριν, έρχεται αύριο για μια συναυλία στο Terra Vibe στη Μαλακάσα.
Το ξεκίνημά της θύμιζε τις καλύτερες μέρες του πανκ. «Ο δήμαρχος του Τέινμαουθ, της πόλης μας», θυμάται ο μπασίστας Κρις Γουόστενχολμ, «πέταξε σε δημόσια συγκέντρωση ένα αντίτυπο του πρώτου μας σινγκλ σε σκουπιδοτενεκέ, επειδή ο Ματ είχε πει σε συνεντεύξεις ότι μια μικρή πόλη είναι κλειστοφοβική». Το τρίο σχηματίστηκε στο σχολείο του Τέινμαουθ, όπου «δεν είχες άλλη διέξοδο από τη μουσική». Ηταν σχεδόν ανήλικοι όταν κυκλοφόρησε το 2000 το ντεμπούτο τους, «Showbiz». Αλλά η διάθεσή τους για πειραματισμούς φάνηκε στο δεύτερο άλμπουμ, το «Origin Of Symmetry», όπου το εκκλησιαστικό όργανο και ψυχροί ρυθμοί από το drum machine συναντούσαν τα οπερατικά φωνητικά του Μπέλαμι και τη σκληρή
κιθάρα, που αντέγραφε τον Τζίμι Χέντριξ.
Το «Absolution», που ακολούθησε, είχε ως κεντρική ιδέα το τέλος του κόσμου. Και ενώ ο ήχος τους γινόταν όλο και πιο πομπώδης και σκοτεινός, θυμίζοντας το προγκρέσιβ ροκ του ,70, ο Μπέλαμι άρχιζε να ασχολείται με τις θεωρίες συνωμοσίας. «Αρκεί το γεγονός της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη», έλεγε στις συνεντεύξεις του. «Δεν λέω ότι δεν συνέβη. Απλώς αναρωτιέμαι γιατί δεν γνωρίζουμε τα ονόματα μιας ομάδας ανθρώπων που αποκτούν κέρδη από τον πόλεμο στο Ιράκ. Και χρησιμοποιούν σ' αυτόν τον πόλεμο όπλα που δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξή τους».
Το τελευταίο άλμπουμ «Black Holes And Revelations» διέφερε. Ανακάτεψαν παλιομοδίτικη φανκ με ατμοσφαιρικά σάουντρακ και ροκ κιθάρες, ενώ ο Μπέλαμι κατάφερε να ξεφύγει από την κοινότοπη συνωμοσιολογία και να γράψει στίχους για τον έλεγχο της συνείδησης από τους ηγέτες του κόσμου. Παράλληλα οι συναυλίες τους με τα μοναδικά εφέ και την ενέργεια του Μπέλαμι γίνονταν ανάρπαστες. «Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι η καρδιά και η ψυχή της μουσικής μας», λέει. «Σε μια εποχή που τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν τους πλαστικούς σταρ των εταιρειών και τα νέα παιδιά ψάχνουν μουσική μόνο στο Ιντερνετ, είναι ελπιδοφόρο να μαζεύονται μερικές χιλιάδες κόσμου για να σε ακούσουν».
Τώρα ετοιμάζουν το επόμενο άλμπουμ που φαντάζει ακόμα πιο πειραματικό, αφού ο Μπέλαμι υπόσχεται ηλεκτρονικούς χορευτικούς ρυθμούς και ορχηστρικό ήχο. Οσο για τη φιλοσοφία του, «δεν υπάρχει αρκετή επαναστατικότητα στη σημερινή ροκ σκηνή», έχει πει ο Μπέλαμι στο «Νιου Μιούζικαλ Εξπρές». «Εχουμε γεννηθεί σ' αυτό το καταπιεστικό σύστημα και δεν κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει καταντήσει ένα παλιό αστείο. Το ροκ υποτίθεται ότι πρέπει να ταρακουνήσει λίγο τα νερά. Να βγει και να πει: "Να τελειώνουμε με αυτά, να βάλουμε φωτιά στο Κοινοβούλιο"».
* Οι
Muse παίζουν αύριο στις 20.30. Οι πόρτες ανοίγουν στις 18.30. Εισιτήρια από 35 έως 50 ευρώ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/10/2007