ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
“Πολιτιστικά Ταξίδια- ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ”
(Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009, στις 00.00 στην ΕΤ1)
«Ο Γιάννης Κότσιρας
συναντά τον
Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς (Zeljko Joksimovic)»
Ο Γιάννης Κότσιρας ταξιδεύει στη Σερβία και συναντά τον δημοφιλή και ιδιαίτερα αγαπητό, συνθέτη και τραγουδιστή Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς.
Ο Κότσιρας και ο Γιοκσίμοβιτς δεν είχαν γνωριστεί πριν από αυτή τη συνάντηση. Μονάχα ο ένας είχε ακούσει μερικά τραγούδια του άλλου και τα είχε ξεχωρίσει. Κι όμως, είναι πολλά αυτά που τους ενώνουν. Είναι δύο νέοι άνθρωποι, της ίδιας γενιάς –έχουν πάνω κάτω την ίδια ηλικία-, έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στις χώρες τους και διεθνώς, έχουν πλήθος χρυσών και πλατινένιων δίσκων, όμως δεν έχουν ξεχάσει τη λαϊκή μουσική των πατρίδων τους. Πέρα από αυτό, τους ενώνει η κοινή ρίζα των Βαλκανίων, καθώς Ελλάδα και Σερβία είναι δύο χώρες που «συνορεύουν» όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και πολιτισμικά.
Οι δύο καλλιτέχνες μιλούν για το τραγούδι, τον πολιτισμό και όσα ενώνουν τους δύο λαούς και επισκέπτονται το μουσείο «Νίκολα Τέσλα», ως φόρο τιμής στον μεγάλο Σέρβο επιστήμονα και εφευρέτη, στον οποίο χρωστάμε περισσότερες από 700 εφευρέσεις: σύστημα εναλλασσόμενου ρεύματος, επαγωγικοί κινητήρες, λάμπες φθορισμού, πηνίο Τέσλα, ραδιόφωνο, τηλεκατεύθυνση, αυτοματισμός, ασύρματη μεταφορά ενέργειας, ακτινογραφία, ταχύμετρο, ραντάρ, ηλεκτροκινητήρας κ.α.
Ένας «βαλκάνιος Έντισον» για τον οποίο όμως πολύ λίγα γνωρίζουμε. Μάλιστα, ο Τέσλα είχε εργαστεί στην εταιρεία του Τόμας Έντισον, βελτίωσε τις εφευρέσεις του Αμερικανού επιστήμονα, αλλά στο τέλος ο Έντισον οικειοποιήθηκε τα ευρήματά του και τον άφησε και απλήρωτο! Σε όλη του τη ζωή ο Νίκολα Τέσλα διατήρησε την ευαίσθητη «βαλκανική ψυχή» του, τοποθετώντας πάντα το καλό της ανθρωπότητας πάνω από τα κέρδη.
Επίσης, ο Γιάννης Κότσιρας επισκέπτεται τον Έλληνα πρέσβη στο Βελιγράδι, κ. Χρίστο Παναγόπουλο, ο οποίος μιλάει στην εκπομπή για τις πολιτισμικές συγγένειες Ελλάδας και Σερβίας.
Ο Γιάννης Κότσιρας από νωρίς στάθηκε, παράλληλα με τα δικά του τραγούδια, στα μεγάλα τραγούδια του Θεοδωράκη, του Λοΐζου, του Πλέσσα, του Καλδάρα κ.α.. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο μόνος τραγουδιστής της γενιάς του που έχει δισκογραφήσει ξανά τρία κλασικά έργα: Το «Άξιον Εστί», τον «Δρόμο» και τον «Σταυρό του Νότου». Στα δώδεκα χρόνια που βρίσκεται στη δισκογραφία έχει δείξει ότι η καρδιά του χτυπά για τα μεγάλα τραγούδια της δισκογραφίας και πάντα αφιερώνει σε αυτά μέρος των ζωντανών εμφανίσεών του.
Ο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς είναι ένα «παιδί της μουσικής». Έχει συμμετάσχει σε διεθνής μουσικούς διαγωνισμούς στη Σερβία, στο Παρίσι, στη Λευκορωσία κ.λπ. από μικρό παιδί, κερδίζοντας πολλά βραβεία.
Ο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς μπήκε δυναμικά στη δισκογραφία της Σερβίας το 2000. Με τον πρώτο του κιόλας δίσκο πούλησε πάνω από 800.000 αντίτυπα. Σήμερα είναι από τους πιο δημοφιλείς ποιοτικούς καλλιτέχνες της Σερβίας, ενώ κάνει ανοίγματα και για διεθνή καριέρα. Το ντουέτο του «I live my life for you» με την Αυστριακή τραγουδίστρια Tamee Harrison σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ευρώπη.
Το 2004, ο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς έλαβε μέρος στο διαγωνισμό της Eurovision με ένα τραγούδι (Lane Moje) το οποίο είχε στοιχεία ανατρεπτικά για το θεσμό: παραδοσιακό ύφος στη σύνθεση και σερβικό στίχο. Κόντρα στη λογική που θέλει τα τραγούδια που διακρίνονται σε αυτό το διαγωνισμό να είναι ποπ και στα αγγλικά, πήρε τη δεύτερη θέση. Έλαβε ξανά μέρος στη Eurovision το 2006 κι το 2008 ως συνθέτης αυτή τη φορά, διατηρώντας τα ίδια χαρακτηριστικά στα τραγούδια του: παράδοση και γλώσσα.
Ο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς αγαπά πολύ την Ελλάδα, έρχεται συχνά στη χώρα μας, ακούει τις μουσικές μας, ενώ πρόσφατα έδωσε ένα τραγούδι του στην Ελευθερία Αρβανιτάκη (βρίσκεται στο δίσκο της «Και τα μάτια κι η καρδιά / Mirame» που κυκλοφορεί σε Ελλάδα και Ευρώπη).
ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ:
Λευτέρης Παπαδόπουλος: Παρουσίαση – Επιμέλεια,
Βασίλης Θωμόπουλος: Σκηνοθεσία
Νίκος Μωραϊτης: Αρχισυντάκτης