Το Sani Festival ετοιμάζεται να ανεβάσει φέτος αυλαία σε πολύ ιδιαίτερο κλίμα, αφού γιορτάζει μια σημαντική επέτειο, την ουσιαστική ενηλικίωσή του, τα 20 χρόνια από την ημέρα που δειλά έκανε την εμφάνισή του ως Jazz on the Hill στο Λόφο της Σάνης.
Έκτοτε, όχι μόνο η τζαζ, αλλά και η κλασική μουσική, έθνικ ήχοι, κινηματογραφική μαγεία και εικαστικά δρώμενα εμπλούτιζαν κάθε σεζόν το πρόγραμμά του, για να αποτελεί πια θεσμό στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας μας, το μοναδικό φεστιβάλ ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τόσο αξιόλογη παρουσία εντός και εκτός Ελλάδας.
Η σημαντική αυτή επέτειος αποτελεί αφορμή για περαιτέρω διεύρυνσή του, με νέες ενότητες που φιλοδοξούν να έχουν την ίδια ανταπόκριση από το κοινό που αγκάλιασε το φεστιβάλ από την πρώτη του κιόλας διοργάνωση. Έτσι, η ενότητα Sani Classic μετονομάζεται Classical Waves – 26 και 27/8, 2 έως 3/9- και περιλαμβάνει, εκτός από το γνωστό πρόγραμμα με εμφανίσεις σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και σχημάτων, masterclasses για φιλόμουσους. Επίσης, προσφέρει τη σκηνή του σε νέους καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη, ενώ για πρώτη φορά ανοίγεται στο θέατρο με την καινούργια ενότητα Αvant Garde Theatre, φιλοξενώντας παραστάσεις που θα συζητηθούν.
Συνεπές όπως πάντα στην υπόσχεσή του για καλοκαιρινά ραντεβού με θρύλους της διεθνούς σκηνής, το Sani Festival θα υποδεχθεί φέτος στη σκηνή του, στην ενότητα Jazz on the Hill που φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια της με πολλές εκπλήξεις, τον περίφημο Ιταλό πιανίστα Ludovico Einaudi (16/7) ενώ στην ενότητα Sounds of the World καλωσορίζει την Μαροκινή τραγουδίστρια Hindi Zahra (22/7), μια αισθησιακή ερμηνεύτρια της soul-folk-Jazz που θεωρείται διάδοχος της Billie Holiday όπως και το γκρουπ από το Κεμπέκ De Temps Antan (23/7). Στη συνέχεια, στην θεματική της ελληνικής έντεχνης μουσικής ο Μανώλης Μητσιάς με τον Γιάννη Βακαρέλη (6/8) σε μια ιδιαίτερη σύμπραξη θα ανεβούν τον Λόφο της Σάνης για να συγκινήσουν με την δύναμη της μουσικής τους.
Πρόγραμμα Sani Festival 2011
Jazz on the Hill
DAVID MURRAY, ‘’David Murray Cuban Ensemble plays Nat King Cole en Espanol’’ 15/7, Λόφος Σάνης, 21:30
Ο Murray μυήθηκε στη μουσική από τη μητέρα του, μέλος εκκλησιαστικής μπάντας του Όκλαντ που καθόλου δεν ενέκρινε την τζαζ, ιδίωμα που εκείνος λάτρεψε, καταφέρνοντας να γίνει ένα από τα σημαντικότερα ονόματά της. Θεωρείται μακράν από τους κορυφαίους συνθέτες, είναι ιδρυτικό μέλος της World Saxophone Quartet, συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς όπως η Cassandra Wilson, ο James Blood Ulmer, McCoy Tyner, Elvis Jones, ενώ στη διάρκεια της μακράς καριέρας του έχει ηχογραφήσει πάνω από 250 άλμπουμ, με περισσότερα από τα μισά με το δικό του όνομα.
Ο Murray είναι παγκοσμίως γνωστός για την τεχνική αναπνοής που χρησιμοποιεί η οποία του επιτρέπει να διαχειρίζεται την χρονική διάρκεια του ήχου σε εξαιρετικά μεγάλα επίπεδα. Έχει επίσης γράψει μουσική για ταινίες, για το θέατρο αλλά και δύο όπερες, και έχει αναδειχθεί σε σπουδαίο ενορχηστρωτή με εξαιρετικό ταλέντο στο συνδυασμό της τζαζ με τη συμφωνική μουσική και την χορωδία. Φέτος στο Sani Festival o David Murray μυεί το κοινό στην μουσική του Nat King Cole και συγκεκριμένα σε δύο άλμπουμ τα οποία ηχογραφήθηκαν στα ισπανικά το 1958 και 1962 με ήχους της Κούβας, Μεξικού, Πουέρτο Ρίκο, Ρίο Ντε Τζανέιρο και Μπουένος Άιρες.
LUDOVICO EINAUDI 16/7, Λόφος Σάνης, 21:30
Ο Ludovico Einaudi γεννήθηκε στο Τορίνο. Σπούδασε σύνθεση και πιάνο στο Conservatorio του Μιλάνου και κατόπιν στο πλευρό του Luciano Berio, ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες της Avant garde σκηνής του 20ου αιώνα. Έχει χαρακτηριστεί «μινιμαλιστής», ορισμός που αποδέχεται και ο ίδιος παρότι, όπως λέει, δεν αγαπά τις κατηγοριοποιήσεις. «Ωστόσο, ο μινιμαλισμός είναι ένας όρος που μπορεί να ερμηνευτεί ως κομψότητα και ευρύτητα πνεύματος, ως εκ τούτου προτιμώ να αποκαλούμαι μινιμαλιστής παρά οτιδήποτε άλλο», λέει. Διεθνώς αναγνωρισμένος, έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα concert halls του κόσμου, όπως το Royal Albert Hall και η Arena της Βερόνα, και συνεργαστεί με καλλιτέχνες από άλλα μουσικά είδη όπως με τον Sir Paul McCartney.
Σπουδαία είναι και η δισκογραφική του παρουσία («Le Onde», «Echoes», «Divenire» και πιο το πρόσφατο «Nightbook» μεταξύ άλλων) και εξίσου επιτυχής η παράλληλη καριέρα του στο σινεμά και την τηλεόραση, με πολυβραβευμένα soundracks (δημοφιλέστερα τα «Doctor Zhivago», 2002 και «This Is England», 2006). Ο ήχος του είναι αναγνωρίσιμος, με επιρροές από τη ροκ, την ελεκτρόνικα και άλλα ιδιώματα, γεγονός που του έχει εξασφαλίσει μια χωρίς προηγούμενο λατρεία από ένα μεγάλο και ποικιλόμορφο διεθνές κοινό - ο Einaudi βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο σημαντικών καλλιτεχνών σε σχετικές ψηφοφορίες στο internet, αποτελώντας σύγχρονο φαινόμενο. Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο OMRI (Ordine al Merito della Repubblica Italiana) με το οποίο η Ιταλική Δημοκρατία τον έχρισε Ιππότη της.
RENAUD GARCIA-FONS, 17/7, Λόφος Σάνης, 21:30
Η μουσική του είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός κλασικής, τζαζ και έθνικ. Ο Παριζιάνος Renaud Garcia-Fons ανοίγει με τις νότες του καινούργιες πόρτες στον κόσμο της μουσικής, έχοντας στόχο πάντα την αναζήτηση και την ελευθερία έκφρασης, ακόμη κι αν χρειαστεί να παραβιάσει τεχνικούς κανόνες για να δημιουργήσει «κάτι άλλο». Έτσι, σ’ ένα περιβάλλον το οποίο θεωρεί το Double Base σαν «συνοδευτικό» μουσικό όργανο, ο Garcia-Fons του προσθέτει και μια πέμπτη χορδή και το αναδεικνύει κυρίαρχο και εξίσου σπουδαίο. Η improvisation και η σύνθεση παίζουν σημαντικό ρόλο ως τρόπος μουσικής έκφρασης, δίνοντάς του το έναυσμα να γίνει ακόμη πιο δημιουργικός και πνευματικά πλούσιος. Ως μέλος της Orchestre de Contrebasses και της Orchestre National de Jazz έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της ευρωπαϊκής και αμερικάνικης τζαζ, όπως οι Michael Riessier, Michel Portal, Mino Cinelu και Steve Swallow.
-----
Sounds of the World
HINDI ZAHRA, 22/7, Λόφος Σάνης, 21:30
Θεωρείται η «νέα Billy Holiday» και όλοι μιλούν για μια φωνή η οποία αναδύεται σαν το πιο ακριβό μετάξι, απαλή, με συναίσθημα, πάθος και δύναμη. Η Μαροκινή στην καταγωγή Hindi Zahra είναι μια από τις πλέον μελωδικές παρουσίες στη μουσική βιομηχανία, όπου κυριαρχεί από το 2005 οπότε συνέθεσε τα δυο συγκλονιστικά άλμπουμ που την έφεραν στην κορυφή – «Our Soul» και «Beautiful Tango». Η Zahra, με την κιθάρα της τραγουδάει και συνθέτει τζαζ τόνους που φέρνουν σε τσιγγάνικες αναφορές, μαζί με μια δόση μπλουζ. Υμνεί τον έρωτα, την αγάπη και τους ανθρώπους, έχει δόσεις γλυκιάς μελαγχολίας, σέβεται τις τζαζ παραδόσεις, όμως παράλληλα τολμά να επενδύσει σε καινούργιες νότες που την πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα.
DE TEMPS ANTAN, 23/7, Λόφος Σάνης, 21:30
Το να πει κανείς ότι οι De Temps Antan είναι ένα εκπληκτικό γκρουπ της παραδοσιακής μουσικής του Κεμπέκ, αποδίδει μέρος μόνο της αλήθειας. Γιατί και τα τρία μέλη του, οι Andre Brunet (βιολί/φωνή), Pierre-Luc Dupuis (ακορνεόν), και Eric Beaudry (κιθάρα/φωνή), υπήρξαν προβεβλημένα μέλη της περίφημης folk μπάντας La Bottine Souriante, με την οποία περιόδευσαν σε όλο τον κόσμο. Εμπειρία και ενέργεια που διοχέτευσαν στο δικό τους σχήμα, αποδίδοντας με εκρηκτικό ταμπεραμέντο τους ήχους αυτού του ιδιαίτερου Γαλλο-καναδέζικου μουσικού ιδιώματος, και επικοινωνώντας το με μοναδικό τρόπο στο κοινό της νεότερης γενιάς. Ο ήχος τους βασίζεται σε μουσικές φόρμες που συναντώνται μόνο στον Γαλλικό Καναδά, ενώ η αριστοτεχνική μείξη των οργάνων -από βιολί και ακορντεόν μέχρι μπουζούκι- προσδίδει αυτήν τη μοναδική ενέργεια που κάνει το σχήμα τόσο εξαιρετικά ενδιαφέρον.
DELA DAP, 24/7, Λόφος Σάνης, 21:30
Ο κόσμος των !Dela Dap μοιάζει με ουτοπία. Σ’ αυτόν ζει ένας μουσικός μάγος, ο οποίος συνδυάζει υπέροχα την ηλεκτρονική μουσική με τους ήχους των σύγχρονων club της Βιέννης, το ρομαντισμό με τη συναισθηματική ανεπάρκεια και την πολυπολιτισμικότητα του κόσμου που ζούμε. Το συγκρότημα, θέλοντας να ενώσει αυτούς τους δυο κόσμους, συνθέτει μουσική που απελευθερώνει και εμπνέει. Αποτέλεσμα, νότες που αναδίδουν συναισθήματα μελαγχολίας, πόνου, έρωτα και ομορφιάς, και ήχοι που υπογραμμίζουν μια νέα μουσική πραγματικότητα, αυτή για την οποία είναι γνωστοί οι !Dela Dap ως εκφραστές του «Urban Gypsy Sound» ή αλλιώς «Nu-Gypsy».
-----
Greek Concerts
O ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ Jazz
ΚΟΥΙΝΤΕΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΑΝΤΖΗ, ΚΑΜΕΡΑΤΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, Υπό τη Διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη 30/7, Λόφος Σάνης, 21:30
Περισσότερο κατάθεση ψυχής παρά διασκευή, η απόδοση γνωστών και αγαπημένων συνθέσεων του Μάνου Χατζιδάκι μέσα από το ιδίωμα της τζαζ βρίσκεται το επίκεντρο της παράστασης «Mano’s», που ετοίμασαν η Καμεράτα και το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή. Μια δουλειά που «Προέκυψε απλά, σαν φυσική διαδικασία, από την ανάγκη μας να τραγουδήσουμε τη μουσική που χαράχτηκε στις καρδιές μας από μικρά παιδιά, στη δική μας καθομιλουμένη γλώσσα: την τζαζ. Η ουσία και η διάθεση των κομματιών του Μάνου είναι πάντα εκεί, κι εμείς κάθε φορά ευτυχείς να τα ανακαλύπτουμε», αναφέρει ο εξαίρετος μουσικός Δημήτρης Καλαντζής.
Η πρωτότυπη αυτή ιδέα είναι υλοποιημένη με την υψηλή αισθητική ποιότητα που αρμόζει σ’ έναν μεγάλο καλλιτέχνη όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, με επιπλέον θετικό στοιχείο το ευρύτερο άνοιγμα της τζαζ προς το ελληνικό κοινό, που προκύπτει από τη συνεύρεση τζαζ και κλασικών ηχοχρωμάτων αλλά, κυρίως, από τη διαπραγμάτευση ρεπερτορίου ουσιαστικά και συναισθηματικά συνδεδεμένου με τους Έλληνες ακροατές. Ταυτόχρονα, το παγκόσμια αποδεκτό ιδίωμα της τζαζ αποτελεί εξαιρετικό δίαυλο μέσω του οποίου διεθνοποιείται η μουσική μεγάλων Ελλήνων συνθετών.
Δημήτρης Καλαντζής, Πιάνο, ενορχηστρώσεις
Τάκης Πατερέλης, Σαξόφωνο
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Τρομπέτα, Φλικόρνο
Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης, Τύμπανα
Γιώργος Γεωργιάδης, Μπάσο
Μίλτος Λογιάδης, Διεύθυνση ορχήστρας
Γιάννης Αντωνόπουλος, Ενορχήστρωση εγχόρδων
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΚΑΡΕΛΗΣ- ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ, «Μουσικές Διασταυρώσεις», 6/8, Λόφος Σάνης, 21:30
Ο Γιάννης Βακαρέλης και ο Μανώλης Μητσιάς συναντώνται φέτος στη σκηνή σε μια εξαιρετική παράσταση που αποδεικνύει ότι τα μουσικά σύνορα καταργούνται όταν υπάρχει έμπνευση, αισθητική ποιότητα και πάθος. Σ’ αυτή την υπερβατική συνεύρεση της μελωδίας με την ποίηση, οι δυο καταξιωμένοι καλλιτέχνες ισορροπούν επιδέξια σ’ ένα τόλμημα που φτάνει από τον Μπαχ και τον Σοπέν στο ελληνικό έντεχνο τραγούδι, με ενδιάμεσους σταθμούς σε σύγχρονους μύθους, όπως ο Ζακ Μπρελ και ο Αλέν Λεφέβρ.
Ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης ξεκίνησε την καριέρα του κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «Βασίλισσα Σοφία» στη Μαδρίτη, το 1979. Έχει εμφανιστεί ως σολίστας στα μεγαλύτερα θέατρα και φεστιβάλ του κόσμου, έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες ορχήστρες (Βιέννης, Σάλτσμπουργκ, Γαλλίας, Δρέσδης, Βερολίνου, Φιλαρμόνια), καθώς και με σπουδαίους μαέστρους όπως ο Simon Rattle, o Sir Colin Davis, o Kurt Masur, o Zubin Mehta, o Sir Neville Marriner, o Yehudi Menuhin, o Mstislav Rostropovich. Σημαντική είναι και η δισκογραφική του παρουσία με εταιρείες όπως οι RCA, ASV, RPO Records. Είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ναυπλίου, ενώ για την προσφορά του έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παράσημο του Χρυσού Φοίνικα.
Ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές μας, ο Μανώλης Μητσιάς υπήρξε πρωτεργάτης των καλλιτεχνικών ρευμάτων στις δεκαετίες του ‘60 και ’70. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες μας (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Μικρούτσικο, Πάνου, Κηλαηδόνη, Κραουνάκη, Ανδριόπουλο, Τόκα, Λεοντή..) ερμηνεύοντας εκπληκτικά την ποίηση των Γκάτσου, Ελύτη, Ρίτσου, Αναγνωστάκη, Σεφέρη, Ελευθερίου, Καρούζου... Έχει ηχογραφήσει 60 προσωπικούς δίσκους.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ, 13/8, Λόφος Σάνης, 21:30
Με τη σύμπραξη τεσσάρων μόνο μουσικών, η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα παρουσιάσει φέτος μια μοναδική παράσταση, απ’ αυτές που μόνο εκείνη ξέρει να στήνει, αιθέρια και γήινη μαζί, άπιαστη και προσιτή, ταξιδιώτισσα και συνοδοιπόρος. Τα γνώριμα τραγούδια της, ήχοι που καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα, από το τσιφτετέλι μέχρι τη λάτιν και την τζαζ, ερμηνευμένα πάντα μοναδικά, θα μας παρασύρουν στον πιο όμορφο κόσμο, αυτόν της μουσικής. Γύρω της ο Αλέξανδρος Κτιστάκης στα τύμπανα, ο Γιάννης Κυριμκυρίδης στο πιάνο και τα πλήκτρα, ο Δημήτρης Μπαρμπαγάλας στην ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα και το μπάσο, και ο Θωμάς Κωνσταντίνου στο λαούτο, το ούτι, τον τζουρά και το μαντολίνο, κι εκείνη στο κέντρο του κύκλου με την υπέροχη φωνή της να μας μαγεύει.
-----
Αvant Garde Theatre
Καλλιτεχνικός συντονιστής στην ενότητα του θεάτρου: Χρίστος Λύγκας
ΚΑΤΑΛΟΓΙΑ, 4 - 5/8, Garden Theatre, 21:30
Η παράσταση βασίζεται σε τρία κλασικά δημοτικά τραγούδια, που έχουν δραματοποιηθεί με βάση τους κώδικες της αρχαίας τραγωδίας και μεταξύ τους τα συνδέει η έννοια της θυσίας. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο θέαμα που συνδυάζει το θέατρο με το κουκλοθέατρο και το θέατρο σκιών, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι η χρήση της μάσκας που επιτρέπει την αναπαράσταση εξωπραγματικών εικόνων και χωροχρονικών αλλαγών. Ανάμεσα στις βασικές ιστορίες υπάρχουν κωμικά μέρη σε ιντερμεδιακή μορφή, ενώ ακούγονται μοιρολόγια, πολυφωνικά τραγούδια και ρυθμικοί αυτοσχεδιασμοί συνυφασμένοι με την πλοκή των ιστοριών. Τα τρία ποιήματα είναι «Της Μάνας Φόνισσας», η ιστορία μιας μάνας που σκοτώνει το παιδί της επειδή την έπιασε με τον εραστή της, «Του Γεφυριού της Άρτας» που μιλάει για τη θυσία της όμορφης γυναίκας του πρωτομάστορα για να σταθεί το γεφύρι, και «Της Κακιάς Πεθεράς» που από φθόνο σκοτώνει τη νύφη της.
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Οικονομίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίσα Κωτσάκη
Ηθοποιοί: Δήμητρα Μητροπούλου, Έφη Μπάρλα, Θοδωρής Οικονομίδης, Ιωάννα Μιχαλά, Ιωάννα Πιατά, Μελίσα Κωτσάκη, Φεβρωνία Ρεϊζίδου, Χάρης Χιώτης, Χριστίνα Στουραΐτη
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Κύκλος
Κατασκευή κούκλας: Ομάδα Κουκλοθεάτρου «Καραμπόλα» (Φεβρωνία Ρεϊζίδου και Χριστίνα Στουραΐτη)
Μουσική: Θοδωρής Οικονομίδης
Μαντολίνο Θ. Οικονομίδης
Κιθάρα: Μελίσα Κωτσάκη
ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΣΠΙΤΙ, 11 - 12/08, Garden Theatre, 21:30
Τα κρυμμένα κάτω από το χαλί μυστικά μιας οικογένειας, το θέμα-ταμπού της σεξουαλικής κακοποίησης δυο παιδιών που έγιναν άνδρες κουβαλώντας αυτό το βάρος σε όλη τους της ζωή, αναλύει μέσα από ζωηρούς διαλόγους και καθηλωτική δράση ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Neil LaBute. Βαθύ και ανατρεπτικό, το «Σκοτεινό Σπίτι» είναι η ιστορία δυο αδελφών που συναντώνται στο προαύλιο μιας νευρολογικής κλινικής όπου έχει εισαχθεί με δικαστική εντολή λόγω οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ο μικρότερος εκ των δύο, ο Ντρου, επιτυχημένος δικηγόρος αλλά εξαρτημένος από τα πάθη του.
Ο μεγαλύτερος, ο Τέρυ, θυρωρός στο επάγγελμα, έχει έρθει κατόπιν παράκλησης του Ντρου, προκειμένου να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του που θα του εξασφαλίσει την έξοδο από την κλινική, ότι στην παιδική του ηλικία έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από φίλο της οικογένειας. Τον ίδιο που είχε κακοποιήσει και τον Τέρυ, γεγονός που άφησε ανεξίτηλο ίχνος πάνω και στα δυο αδέλφια, υπήρξε ωστόσο και ο καταλύτης για την μεταξύ τους σχέση. Οι σκελετοί βγαίνουν από το ντουλάπι και το ανελέητο σφυροκόπημα του ενός προς τον άλλο ξεκινά, ανασύροντας απωθημένα και ξυπνώντας ανομολόγητα συναισθήματα. Πόνος, προδοσία, εκδίκηση σκιαγραφούν με ανατριχιαστικό τρόπο δυο ζωές που σημαδεύτηκαν μια για πάντα, όχι μόνο από το τρομερό γεγονός που συνέβη στην παιδική τους ηλικία, αλλά κυρίως από τον τρόπο που το χειρίστηκαν ως ενήλικες.
Σκηνοθεσία: Χρίστος Λύγκας
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νάκου
Ηθοποιοί: Θοδωρής Οικονομίδης, Γιώργος Χριστοδούλου, Μαρία Προϊστάκη
Εικαστικά: Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Video art: Βάνα Κωσταγιόλα
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Ηχητικό τοπίο: Γιώργος Πούλιος
Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Χατζηιορδάνη
Γραφικά: Γιώργος Κτενίδης
Fine Greek Music Talents
MOTEL SELENIK , 19/8, Garden Theatre, 21:30
H συγκυριακή συνεύρεση μιας ομάδας νέων μουσικών της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε το αίτιο δημιουργίας της πρωτότυπης αυτής 16μελούς μπάντας, όλα τα μέλη της οποίας έχουν σημείο αναφοράς τους ήχους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Οι συνθέσεις τους χαρακτηρίζονται από μια μίξη των μουσικών παραδόσεων των Βαλκανίων και της Μεσογείου, σε συνδυασμό με σύγχρονες επιρροές. Η διαφορετικότητα και το πλήθος των οργάνων συνδυάζονται με τις προσεγμένες ενορχηστρώσεις και οδηγούν σ’ ένα πληθωρικό αλλά ταυτόχρονα διαυγή ήχο, πετυχαίνοντας έναν ιδιαίτερο μουσικό συνδυασμό (φλαμένκο, μπάλκαν, σουίνγκ, ρεμπέτικο, λάτιν).
Σταμάτης Πασόπουλος, Ακορντεόν
Στράτος Πασόπουλος, Καβάλ
Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος, Κλαρίνο
Νίκος Σαμαράς, Τρομπέτα
Δημήτρης Αβραμίδης, Βιολί
Νίκος Παπαϊωάννου, Τσέλο, Ηλεκτρικό Μπάσο
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Ούτι
Θεόδωρος Μίσκας, Ακουστική και Ηλεκτρική Κιθάρα
Ηλίας Μίσκας, Τύμπανα
Αλέξανδρος Ριζόπουλος, Κρουστά
Κωστής Πουλιανάκης, Κρουστά
Στάθης Παρασκευόπουλος, Κρουστά
Ματίνα Μάστορα, Τραγούδι
Elena Garcia Blay, Τραγούδι
Χρήστος Κεσικιάδης, Τραγούδι
Ναταλία Λαμπαδάκη, Τραγούδι
YOUR HAND IN MINE, 20/8, Garden Theatre, 21:30
Ο Μάνος Μυλωνάκης και ο Γιώργος Παπαδόπουλος, δυο φίλοι από τη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να εκφράσουν την αγάπη τους για τα ακουστικά όργανα, τη νορμανδική φολκ και τους πλανόδιους μουσικούς μέσα από το ντουέτο Your Hand in Mine που δημιούργησαν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Με μια συλλογή από αυτοσχέδια όργανα και τεχνικές live-looping παρουσίασαν μια νέο-ρομαντική, έντονα προσωπική μουσική δωματίου, γοητεύοντας ένα διαρκώς διευρυνόμενο κοινό. Το 2007 κυκλοφόρησαν σε 100 χειροποίητα αντίτυπα τις τέσσερις πρώτες ηχογραφήσεις τους σε μορφή cd, με αφετηρία τη σύγχρονη δυτικοευρωπαϊκή φολκ αλλά και τον πειραματισμό, ενώ το ίδιο καλοκαίρι, μετά από ανάθεση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συνέθεσαν πρωτότυπη μουσική για τo βουβό αριστούργημα του Mikio Naruse, «Every Night Dreams». Φέτος επανέρχονται με νέα δουλειά, εννέα ηχητικά διηγήματα, εννέα μικρές αυτοτελείς ιστορίες μετουσιωμένες σε νότες στο δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο «The Garden Novels».
-----
Classical Waves
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ, 26/8, Garden Theatre, 21:00
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο της πόλης, απ’ όπου πήρε το δίπλωμα πιάνου με άριστα. Συνέχισε στην Musikhochschule της Κολωνίας (δίπλωμα σολίστ), καθώς και στο Conservatoire National Supιrieur de Musique de Paris (πιάνο και μουσική δωματίου) και στο Κονσερβατόριο του Amsterdam, ενώ μαθήτευσε δίπλα σε εξέχουσες προσωπικότητες της μουσικής (Aldo Ciccolini, Δόμνα Ευνουχίδου, Philippe Entremont, Dmitri Bashkirov). Πραγματικός βιρτουόζος, εκτελεί με ποίηση και ταμπεραμέντο, δεχόμενος σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του εντυπωσιακές κριτικές και βραβεύσεις διεθνώς. Έχει δώσει ρεσιτάλ και λάβει μέρος σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει συμπράξει ως σολίστ με μεγάλες ελληνικές και ξένες ορχήστρες, έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση στην Ελλάδα και τη Γαλλία –τον περασμένο Οκτώβριο ηχογράφησε το πρώτο του προσωπικό CD με έργα Ξενάκη– και έχει πάρει μέρος σε πολλά project μουσικού θεάτρου, όπως η προσαρμογή της νουβέλας του Heinrich von Kleist «Η Μαρκησία του Ο», σε σκηνοθεσία του Lukas Hemleb, έργο που παρουσιάστηκε επί δύο χρόνια σε γαλλικές εθνικές σκηνές. Είναι μέλος του ελληνικού συνόλου πιάνων Piandemonium.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΟΣ, LYDIA OSHAVKOVA, ΝΤΙΛΙΑΝΑ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΒΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, 27/8, Garden Theatre, 21:00
Ο Γιάννης Στέφος σπούδασε βιολοντσέλο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε στην Ανώτατη Σχολή της Μουσικής και Θεάτρου του Ανόβερου, ενώ παράλληλα ειδικεύτηκε στη διδασκαλία του βιολοντσέλου. Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «Φίλιππος Νάκας» και την υποτροφία της Yamada Music Foundation. Σήμερα διδάσκει στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος και είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
Η Lydia Oshavkova είναι καθηγήτρια στη Μουσική Ακαδημία της Σόφιας και στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Σπούδασε στη Νίκαια, το Παρίσι και το Λονδίνο, όπου παρακολούθησε masterclass του φημισμένου James Galway. Ως σολίστ, συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Τα CD που έχει ηχογραφήσει περιλαμβάνουν διαφορετικό στυλ μουσικής, κι αυτό λόγω του ευρέως ρεπερτορίου της, από Vivaldi, Mozart, Ravel, Debussy, Mercadante, Boccherini κ.α. Παραδίδει masterclasses σε όλον τον κόσμο, ενώ ως σολίστ έχει παίξει με φημισμένους μουσικούς.
Η Diliana Georgieva-Παπαδοπούλου αποφοίτησε με άριστα από τη Μουσική Ακαδημία της Φιλιππούπολης και ειδικεύτηκε στη μουσική παιδαγωγική λαμβάνοντας ειδικούς τίτλους καθηγήτριας πιάνου και καθηγήτριας αισθητικής της μουσικής. Έχει λάβει μέρος σε σειρά σπουδαίων συναυλιών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, ως μέλος σε διάφορα σχήματα. Ως τρίο με τον Γιάννη Στέφο (τσέλο) και τη Lydia Oshavkova (φλάουτο), πήρε μέρος σε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου.
DUO GOLIARDI, 2/9, Garden Theatre, 21:00
Το Duo Goliardi ιδρύθηκε το 2003 από τον φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα (φλάουτο με ράμφος) και τον ακορντεονίστα Κωνσταντίνο Ράπτη (ακορντεόν κοντσέρτου - μπαγιάν). Μ’ αυτό τον ιδιαίτερο συνδυασμό που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, το ντουέτο προσεγγίζει ένα μεγάλο εύρος ρεπερτορίου, από τον όψιμο Μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και από ιστορικές ταραντέλες μέχρι τη μουσική για εκκλησιαστικό όργανο του Μπαχ. Στόχος τους είναι από τη μια να εκφράσουν μουσική παλαιότερων εποχών μέσα από μια διαφορετική ηχητική προοπτική πιστή στο μουσικό κείμενο και ύφος, και από την άλλη να προβάλουν καινούργια έργα γραμμένα γι’ αυτό το συνδυασμό. Συνεργάζονται με σημαντικούς συνθέτες της νεότερης γενιάς και έχουν παρουσιάσει έργα σε πρώτη εκτέλεση. Έχουν εμφανιστεί σε συναυλίες και φεστιβάλ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Κωνσταντίνος Ράπτης γεννήθηκε στα Ιωάννινα, σπούδασε στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης και ακολούθως στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Ανοβέρου, ως υπότροφος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Παράλληλα ακολούθησε ανώτερα θεωρητικά, πιάνο και μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε μέρος σε σεμινάρια. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με σύνολα μουσικής δωματίου, συχνά παρουσιάζοντας έργα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Παράλληλα συμμετείχε σε διαγωνισμούς ακορντεόν, λαμβάνοντας τιμητικές διακρίσεις. Έχει ηχογραφήσει για την ECM (Ελένη Καραϊνδρου «Το λιβάδι που δακρύζει») και για την ARKYS (Γιώργος Κυριακάκης «Ουλαλούμ», Duo Goliardi «Polifonia in Due»). Είναι μέλος των συνόλων Τangosinpalabras, Trio Gorrion και Ensemble Megaphon (ελεύθερος αυτοσχεδιασμός). Από το 2005 διδάσκει ακορντεόν στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ο Δημήτρης Κούντουρας σπούδασε στη Θεσσαλονίκη φλάουτο με ράμφος με τον Gilles Gourdier και φλάουτο με τον Ίλιε Μακοβέι και στη συνέχεια φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο και ερμηνεία παλαιάς μουσικής στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Ουτρέχτης, στο Ωδείο της πόλης της Βιέννης και στο Ινστιτούτο Παλαιάς Μουσικής της Ακαδημίας του Μιλάνου. Παράλληλα σπούδασε μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Τρόσινγκεν και παρακολούθησε σεμινάρια στη Γαλλία και την Ιταλία. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου παλαιάς μουσικής Ex Silentio. Έχει συνεργαστεί με σημαντικές ελληνικές και ξένες ορχήστρες και εμφανιστεί ως σολίστ σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Έχει ηχογραφήσει για την MDG και την ARKYS. Δίδαξε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και σε σεμινάρια στις Ακαδημίες Μουσικής του Λουγκάνο και του Κλάγκενφουρτ, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στις Ημέρες Παλαιάς Μουσικής του Φίχτελμπεργκ και στο Giardino di Amadeus της Ελβετίας, ενώ από το 2007 διδάσκει στο «Mozaik Projekt» του Δυρραχίου και στο «Μουσικό Χωριό» του Πηλίου. Ερευνά ζητήματα και σχέσεις μουσικής και Ουμανισμού κατά τον 16ο και 17ο αιώνα στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής. Ζει στη Βιέννη και εμφανίζεται με το μπαρόκ σύνολο Labyrinthe.
IDEE FIXE – CONTEMPORARY MUSIC ENSEMBLE, 3/9, Garden Theatre, 21:00
Το σύνολο εμφανίζεται σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και χώρους τεχνών, όπως και σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς προκειμένου να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ουσιαστικών δράσεων, συνεργασιών και ανακαλύψεων μέσω της μουσικής δημιουργίας. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στη μουσική του δευτέρου μισού του 20ου αιώνα, αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στην ταυτότητα αυτού του ρεπερτορίου, τις επιρροές, τις αποκλίσεις, τις επιπτώσεις μιας ύλης που είναι ακόμη σε εξέλιξη. Έχει επίσης εκπαιδευτική δράση: εκτός από την οργάνωση συναυλιών για παιδιά και νέους, τη διοργάνωση σεμιναρίων μουσικής και την υποστήριξη του Τμήματος Σύνθεσης στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης, το Idιe Fixe είναι το μοναδικό σύνολο που δρα στο χώρο της ωδειακής εκπαίδευσης στηρίζοντας τους σπουδαστές σύνθεσης κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
∆ιάθεση Εισιτηρίων
Θεσσαλονίκη: STEREODISC
Χαλκιδική: στα ξενοδοχεία του Sani Resort
Για περισσότερες πληροφορίες:
2310 317 327, 2310 312 320
Μέσω internet: www.ticketshop.gr
Sani Resort
63077 Κασσάνδρα Χαλκιδικής,
Τηλ: +30-23740-99400,
www.saniresort.gr