ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ
23 κόκκινα φώτα
Οι Χειμερινοί Κολυμβητές, πιστοί στην υπόσχεσή τους προς τους ακροατές τους, για συχνή έκδοση δίσκων μετά τη δεκάχρονη απουσία τους από τη δισκογραφία, παρουσιάζουν τον τρίτο τα τελευταία 4 χρόνια και όγδοο στη συνολική τους πορεία από το 1980, δίσκο με τίτλο «23 κόκκινα φώτα».
Μαζί τους εμφανίζονται ως μέλη του συγκροτήματος στη δισκογραφία τους, για πρώτη φορά ο Δημήτρης Μυστακίδης στην κιθάρα και για δεύτερη φορά ο Θοδωρής Ρέλλος στο κλαρίνο, ο οποίος όμως είχε παίξει στο δεύτερο δίσκο τους «Από το πάρκο στη Μυροβόλο» το 1985.
Ο δίσκος διαρκεί 65 λεπτά και περιλαμβάνει 25 τραγούδια συνεπτυγμένα σε 23, γεγονός που ταίριαξε τελικά με τον τίτλο του τραγουδιού «23 κόκκινα φώτα» που γράφτηκε το 1970 και έδωσε το όνομά του στο δίσκο.
Ο δίσκος ανοίγει με το πρώτο τραγούδι που έγραψε ο Αργύρης Μπακιρτζής, στις μικρές ώρες της νύχτας, στην πανσέληνο του Αυγούστου του 1969 στο Οκτάγωνο των Φιλίππων. Ο Χάρης Παπαδόπουλος εμφανίζεται στο δίσκο ως συνθέτης σε δύο τραγούδια και στιχουργός σε ένα από αυτά, σχετικό με την κατάρριψη στο Κόσσοβο του αεροπλάνου Στελθ. Στο άλλο τραγούδι, τους στίχους έγραψε η Τασούλα Ταχτσίδου. Ο Μιχάλης Σιγανίδης συμμετέχει με μία σύνθεσή του πάνω σε στίχους του Νίκου Κουμαριά, την οποία ερμηνεύει η Έλενα Κουμαριά. Ο 100χρονος Σταύρος Καραμανιώλας με ένα από τα τελευταία του τραγούδια, τον εμπνευσμένο «Καφέ» και δύο Καβαλιώτες, ο Χρήστος Ραζάκος και ο Θεόδωρος Ανανιάδης, με τη σύνθεσή τους «Καϊμακτσαλάν». Η Μάρθα Μαυροειδή παίζει πολίτικο λαγούτο και τραγουδά σε δύο τραγούδια, ένα παραδοσιακό κι ένα του Κυριάκου Στεργίου από τη Σαμοθράκη ενώ η χορωδία του Δήμου Γλυκών Νερών τραγουδά σε μια διασκευή της Αγιομαυρίτικης παρέας της Λευκάδας του τραγουδιού «Το DTT» («Το φάρμακο»). Τους στίχους και τη μουσική των υπόλοιπων τραγουδιών έγραψε ο Αργύρης Μπακιρτζής.
Τα θέματα των τραγουδιών είναι ποικίλλα, κατά και υπέρ γυναικών, μιλούν για έρωτες και για χαμένους, βελούδινες και μπλε κυρίες, ένα, ερμηνευμένο από ομάδες φίλων του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ αλλά και μόνο φίλων, που σχολιάζει τα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χούντας αλλά και της σήμερον, τραγούδια με ιταλικούς και γαλλικούς στίχους -το 2ο μάλιστα ερμηνεύει ο Κώστας Βόμβολος-, τραγούδια για ζωντοχήρους και τσοπάνηδες λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας και ιδιαίτερα του Ντικ και του Μπέστερ, για τα καφέ- αμάν της Λάρισας, τις συνέπειες των ιδεολογικών αντιθέσεων στον έρωτα, τις συμπεθέρες, την άγια οικογένεια, τη διαστροφή του καθημερινού μπάνιου καθαριότητας, για δικαστές και κορίτσια με όνομα σε –ούλα και άλλα.
Στον δίσκο οι Χειμερινοί Κολυμβητές υποδέχονται με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ως ερμηνευτή ενός τραγουδιού του δίσκου τον Ισίδωρο Παπαδάμου, απ’ τον οποίον ουσιαστικά ξεκίνησε η περιπέτεια των Χειμερινών Κολυμβητών όταν το 1965, στα 15 του χρόνια, χάρισε στον Αργύρη το ένα από τα δυο του μπουζούκια.
Η μίξη έγινε από τον Μιχάλη Σιγανίδη και η ενορχήστρωση από όλους τους Χειμερινούς Κολυμβητές.
Η δουλειά έγινε στο στούντιο Αλτσχάιμερ στη Θεσσαλονίκη και το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ειδικά για το δίσκο, ο Γιάννης Κόττης.
Στην κεντρική σελίδα του ένθετου εικονίζεται ένας πίνακας του σπουδαίου λαϊκού ζωγράφου Κώστα Βιβενμάγιερ που δείχνει τους Χειμερινούς Κολυμβητές στον χαμένο παράδεισο, πριν κυκλοφορήσουν τον πρώτο τους δίσκο.
Τραγουδούν φυσικά όλοι οι Χειμερινοί Κολυμβητές και οι χορωδίες που προαναφέρθηκαν.
Οι Χειμερινοί Κολυμβητές είναι:
Κώστας Βόμβολος ακορντεόν, φωνή
Δημήτρης Μυστακίδης κιθάρα, μπαγλαμάς
Αργύρης Μπακιρτζής φωνή
Χάρης Παπαδόπουλος μπουζούκι, φωνή
Δημήτρης Πολυζωΐδης βιόλα, βιολί
Θοδωρής Ρέλλος κλαρίνο
Διονύσης Ρούσσος φωνή
Μιχάλης Σιγανίδης κοντραμπάσο, φωνή
Κώστας Σιδέρης φωνή
και ο Ισίδωρος Παπαδάμου φωνή