ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Μείνε πεινασμένος. Κάνε την τρέλα σου! R.I.P. Steve Jobs...

    jorge
    10.10.2011, 21:46
    Σταύρο και Αλβέρτο ωραία συζήτηση, μόνο που θα πρέπει να τη συνδέσετε πιο ξεκάθαρα με το θέμα μας.
    o-Zone
    10.10.2011, 22:40

    Θεός σ'χωρέστον...

     

    Ένας επικήδειος για τον Jobs

     

    και μια μετριοπαθέστερη "αποκαθήλωση" του μύθου του, εδώ...

     


     

     


    -----------------
    "During times of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act” --George Orwell

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : o-Zone στις 11-10-2011 01:58 ]


    StavmanR
    11.10.2011, 16:54

    Αλβέρτο,

    • Ωραία λοιπόν,άρα κανένας συνθέτης,στιχουργός,λογοτέχνης κλπ δέν πρέπει να ζητά πνευματικά δικαιώματα γιά τα δημιουργήματά του.Τα έφτιαξε χρησιμοποιώντας τα υλικά που τού έδωσε η κοινωνία.

    Σωστά. Αλλά... μόνο αυτοί απολαμβάνουν 'πνευματικά δικαιώματα' των όσων παράγουν;

     

    • Μά με την ίδια λογική,και τα φυσικά μεγέθη είναι ανύπαρκτα και υπάρχουν μόνο στα πλαίσια τού πνεύματος τού ανθρώπου.Δέν βλέπεις την κινητική ενέργεια,την νοείς.Εκείνο που βλέπεις είναι το φυσικό σώμα που μετακινείται.Και μάλιστα,η μονάδα μέτρησης αυτών τών φυσικών μεγεθών είναι τελείως αόριστη γιά την φύση:η αξία που αποδίδουμε σε ένα Joule ή μια θερμίδα ορίζεται αυθαίρετα από εμάς,όπως και η αξία που αποδίδουμε σε ένα ευρώ ή ένα γιέν.Κι'ενώ οι μηχανικοί και οι φυσικοί λένε "άς μιλήσουμε γιά χειροπιαστά πράγματα",στην συνέχεια αναιρούν τον λόγο τους αναφερόμενοι σε ενέργεια,δύναμη,ροπή,ταχύτητα,δηλαδή σε άϋλες οντότητες.

    Άψογος.

    Παρακολούθησε λίγο τη σύγχρονη Φυσική και θα εκπλαγείς στο γεγονός ότι αυτά που εσύ μόλις έγραψες σατιρικά είναι η σύγχρονη θεώρηση του κόσμου. Σου παραθέτω, απλώς επικουρικά ως προς τη συζήτηση, διαδικτυακούς δεσμούς που μπορούν να σε διαφωτίσουν λίγο περισσότερο:


    1Link

    >


    2Link

    >

    Αφού παρακολουθήσεις τη διάλεξη (ή και οποιαδήποτε άλλη), ίσως θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πιο επιστάμενα επάνω στη Φυσική άποψη για το τί είναι joule, μέτρο, χιλιόμετρο, στρέμμα, κιλό κλπ. και τί στην πραγματικότητα εκφράζουν ετούτα τα ποσοτικά μεγέθη.

     

    • Γιά να απαντηθή όμως τί είναι χρήμα,θα πρέπη πρώτα να απαντηθή το ερώτημα "τί είναι απάντηση".

     

    Επίσης άψογο. Διότι όπως έλεγαν τα μεγάλα μυαλά της διανόησης του περασμένου αιώνα -κι όχι μόνο- η απάντηση έχει νόημα μόνο ως προς το ερώτημα. Το ερώτημα είναι που θέτει τη δραστηριότητα της λογικής σε κίνηση, κι όχι η απάντηση.

    Βέβαια το μεγαλύτερο ερώτημα που θα προηγηθεί θα πρέπει να είναι 'τί είναι ερώτημα', που θα θέτει τον εαυτό του υπό κατάσταση αυτοαναφοράς.

    Μέχρι τότε προφανώς και θα δίνουμε απαντήσεις δίχως να γνωρίζουμε τί είναι εκείνο για το οποίο μιλάμε. Κι επειδή δεν θα ρωτάμε κάν, θα είμαστε ένας κόσμος που θα έχει λύσει όλα τα προβληματά του, διότι απλά δεν θα έχει κανένα, όπως σκωπτικά το θέτεις στην παραπάνω πρόταση. Και φτάνουμε επομένως στην παράδοξη διαπίστωση πως 'όλα τελικώς βαίνουν καλώς' δεδομένου ότι δεν έχουμε ερωτήματα και προβλήματα να επιλύσουμε.

    Είναι άραγε έτσι, ή κάτι πάει στραβά στη διαπίστωσή μας και στο σύνολο του συλλογισμού μας;

     

    Κατά την ταπεινή μου άποψη, το ερώτημα μπορεί να τεθεί ευθέως ή και πλαγίως. Η ευθεία ερώτηση είναι 'τί είναι ερώτημα;', δηλαδή τί εκφράζει αυτή η ανάγκη του ανθρώπου να απορεί; Η πλάγια υποερώτηση στο ίδιο ακριβώς ερώτημα είναι 'τί είναι εκείνο στο οποίο απαντήσαμε με τη λέξη <<χρήμα>>'; Αφού αρχίσουμε να διευκρινίζουμε τί είναι εκείνα στα οποία απαντήσαμε θετικά ('το χρήμα', 'η επιχείρηση', 'ο μισθός', 'τα δικαιώματα'), θα καταλήξουμε σιγά σιγά και στη φύση του αρχικού ερωτήματος.

    Φαντάσου λοιπόν, να μην είχαμε θέσει το ερώτημα 'τί είναι θεός;' στον παπικό μεσαίωνα... Ή να μας απαντούσαν 'σιγά σιγά θα ρωτήσεις και τί είναι το ερώτημα, αντίχριστε!'. Άραγε θα ζούσες τώρα με την σύγχρονη οικονομική αντίληψη των πραγμάτων ή με την τότε θεοκρατική;

     

    • Επομένως δέν υπάρχει τίποτε που μπορούμε να δεχτούμε ώς "αξίωμα"-όλες οι έννοιες θα πρέπη να ερμηνεύωνται και να εξηγούνται με βάση άλλες έννοιες και αυτές πάλι με βάση άλλες έννοιες κ.ο.κ. οπότε δέν μπορεί να γίνη συζήτηση.

     

    Κι αυτό φαντάσου να στο διατύπωνε ο πάπας κατά το μεσαίωνα, όταν προσπαθούσες να κατανοήσεις τί είναι εκείνο που φαίνονταν να σε εξουσιάζει.

    Εμείς θα κάνουμε συζήτηση ώστε να δούμε πού θα καταλήξουμε. Και ίσως δεν καταλήξουμε σε συμπέρασμα, αλλά σε κάτι σημαντικότερο.

     

     

    • Γιά να απαντήσουμε όμως στην άποψή σου,θα πρέπη πρώτα να απαντηθή το ερώτημα "τί είναι αλλαγή".

     

    Ενδιαφέρον κι αυτό το ζήτημα. Διότι είναι κάτι που ουδέποτε έχει εμφανιστεί στον κόσμο μας. "Πριν την αλλαγή ο άνθρωπος εκμεταλλεύονταν το συνάνθρωπό του. Μετά την αλλαγή συνέβη το αντίστροφο."

    Υπάρχει άραγε η αλλαγή ως παρατηρηθέν γεγονός ή μήπως είναι κάτι που θα πρέπει να βρει ο άνθρωπος για πρώτη φορά στην ιστορία; Να παράξει αλλαγή;

     

     

    • Οπότε λοιπόν καλύτερα να μήν υπάρχη καμμιά αλλαγή διότι αυτή η αλλαγή θα επηρεάση άλλες παραμέτρους που θα πρέπη να αλλάξουμε και αυτές άλλες κλπ κλπ.

    Αυτό θα το ελέγξουμε παρακάτω, αφού πρώτα κάνουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

     

    • Και τί είναι η "συνειδησιακή δραστηριοποίηση";Πώς γίνεται μιά συζήτηση "μακρυά από τα τετριμμένα";Δέν πρέπει κατ'αρχάς να ορίσουμε τί σημαίνει η έννοια "τετριμμένα";Ολα αυτά δείχνουν ότι με τον τρόπο που εννοείς εσύ την οποιαδήποτε συζήτηση μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο,όπου γιά να μιλήσουμε γιά κάτι πρέπει να το ορίσουμε με βάση κάτι άλλο που επίσης πρέπει να ορίσουμε με βάση κάτι άλλο,όπως είπα και πιό πάνω.

    Και πάλι άψογη παρατήρηση. Σάμπως δεν είναι φαύλος κύκλος η ίδια η οικονομία ή η επιχειρηματικότητα στην οποία αναφέρεσαι εσύ; Τί θα χάσουμε λοιπόν αν συζητήσουμε για κάτι διαφορετικό απο εκείνο που μας έχει γίνει απλά συνήθεια;

    Εσύ υποστηρίζεις ότι σε εποχές 'οικονομικής δυσκολίας' πρέπει να μιλάμε για απτά/πρακτικά ζητήματα. Εγώ απεναντίας υποστηρίζω ότι το γεγονός και μόνο ότι μάθαμε να συζητάμε 'περί απτών' και 'πρακτικών' συνιστά το σύνολο της 'οικονομικής δυσκολίας' που ονομάζουμε 'κρίση'. Η καταναλωτική μανία και το κυνήγι της κτητικής ηδονής δεν απαιτούν σύνθετη σκέψη, αλλά απλή υποακοή στους εκάστοτε νόμους της αγοράς και της επιταγές της μαζικής ψυχολογίας. Δεν σου βάζουν επιπλέον φόρους επειδή φιλοσοφούν, αλλά επειδή λύνουν 'απλά' και 'πρακτικά' ζητήματα. Δεν εφορμά η Αμερική προς το Ιράκ για φιλοσοφικούς λόγους και συμπεράσματα πολύπλοκων ερωτημάτων, αλλά και 'απλές' και 'πρακτικές' λύσεις. Σου λέει ο κυβερνήτης "χρειάζομαι φθηνό πετρέλαιο ώστε να ευχαριστήσω τους πολίτες και με ξαναψηφίσουν ως κυβερνήτη τους. Υπάρχει η μέθοδος της διαπραγμάτευσης και η μέθοδος του πολέμου. Τί είναι πιο απλό, άμεσο και πρακτικό; Αυτό το κάνω." Και τώρα που όλοι ψάχνουν να βρουν φιλοσοφικά ερείσματα (ιδεολογίες) στις επιλογές της Τρόικας προφανώς και παραβλέπουν το 'απλό' και 'πρακτικό' κομμάτι της: "πρέπει να βγουν τα νούμερα!".

     

    • Φυσικά και είμαστε όλοι "επιχειρηματίες".Ακόμα και όσοι μισθωνόμαστε,στην πραγματικότητα "πουλάμε" το προϊόν μας,που είναι η εργασία μας,σ'αυτόν που μάς προσφέρει την συμφερότερη "τιμή" (δηλαδή μισθό και θέση εργασίας).Αυτό δέν κάνει και ο υφασματέμπορος,ο μπακάλης,ο κατασκευαστής αεροπλάνων κλπ κλπ;Πουλάει το προϊόν του σ'όποιον τού δίνει την συμφερώτερη -γι'αυτόν- τιμή...

    Δηλαδή, το προϊόν μας είναι η εργασία μας; Εγώ παράγω εργασία όπως ο τσαγγάρης παράγει παπούτσια; Άλλο πάλι κι ετούτο, Αλβέρτο. Η εργασία είναι δραστηριότητα παραγωγής προϊόντος κι όχι το προϊόν καθαυτό. Δεν έχεις κάτσει ποτέ πάνω σε εργασία, δεν έχεις φάει εργασία, δεν έχεις ακούσει εργασία, δεν έχεις πιει εργασία. Είναι σαν να λέω ότι η όραση, δηλαδή η δραστηριότητα που βλέπει ένα δέντρο είναι το ίδιο το δέντρο. Ή θα ήταν σαν να υποστηρίζω ότι, αν το περπάτημα είναι η δραστηριότητα με την οποία φτάνω στο πάρκο,  τότε το περπάτημα είναι το ίδιο το πάρκο. Η εργασία, όπως και όλα τα παραπάνω, είναι το μέσο με το οποίο φτάνουμε στον προκαθορισμένο στόχο, που εμείς έχουμε θέσει.

    Ξεκινώντας από αυτό το παράδοξο καταλήγεις σε κάτι που φαίνεται μεν λογικό, αλλά είναι εξίσου τελείως παράδοξο: ότι είμαστε όλοι επιχειρηματίες που αγοραπωλούμε την εργασία μας, δηλαδή κάτι που δεν αποτελεί προϊόν.

    Εκείνο που προφανώς ήθελες να γράψεις έχει ως εξής: προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με κάποια ανταλλάγματα. Ακόμα κι αν δεχθεί κανείς αυτή την πρόταση άκριτα, δεν παύει ετούτη η πρόταση να αναιρεί την ίδια επιχειρηματικότητα. Διότι η επιχείρηση είναι μία δραστηριότητα με σκοπό το ατομικό κέρδος του εκάστοτε επιχειρηματία. Αν η επιχείρηση είχε ως στόχο το κέρδος του πελάτη, τότε δεν θα ήταν επιχείρηση αλλά κοινωφελής ή μή κερδοσκοπικός οργανισμός (απλά για να συντηρείται). Εδώ, όμως, στην περίπτωση που εγώ υπηρετώ κάποιον (δηλαδή 'πουλώ' την υπηρεσία μου στον επιχειρηματία), το κέρδος του προϊόντος μου μεταφέρεται σε εκείνον που υπηρετώ κι όχι σε εμένα... Επομένως, αν εγώ λογίζομαι ως επιχειρηματίας που παράγει και πουλά υπηρεσία, ο επιχειρηματίας που με προσλαμβάνει διαχειρίζεται ως μεσάζων την υπηρεσία μου μεταξύ εμού και του τελικού πελάτη που θα απολαύσει το έργο της υπηρεσίας μου. Εκείνος δεν 'επιχειρεί' σε τίποτα το παραγωγικό καθαυτό, παρά μόνο 'τζογάρει' σε σχέση με το αν η δική μου υπηρεσία θα καταφέρει ή όχι να ανταποκριθεί στα του πελάτη. Δηλαδή, λέει 'ποντάρω 1000 ευρώ στον Stavmanr με απόδοση 2:1 ότι θα καταφέρει σε ικανοποιήσει, φίλε μου, Hastaroth'. 'Αν το καταφέρει, θα μου δώσεις 2000'. Και το τζογάρισμα συνεχίζεται μέχρι τελικής πτώσεως ενός από τους δύο.

    Γι' αυτό, άλλωστε,  και η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα έχει πλέον μεταφερθεί στο χρηματιστήριο, με τα αποτελέσματα που βιώνουμε όλοι μας.

     

    • Η επιχειρηματικότητα δέν αποκλείει την ανθρωπιά,ούτε η ανθρωπιά αποκλείει την επιχειρηματικότητα.

    Η επιχειρηματικότητα είναι χρηματικό κέρδος και το χρηματικό κέρδος είναι άδικο από τη φύση του, κι ως επί τούτου απάνθρωπο. Αλλά όντως απαιτεί τεράστια κουβέντα για το τί είναι κέρδος μέσα σε ένα οικονομικό σύστημα.

     

    Υ.Σ.

    Γιώργο, μπορεί όντως να επεκτείνουμε τη συζήτηση, αλλά δεν νομίζω ότι υπήρχε συζήτηση εξαρχής σε έναν νήμα της μορφής 'έφυγε από τη ζωή ο Τάκης'. Κι επειδή δεν πιστεύω ότι το ίντερνετ είναι πρόσφορος τόπος για μνημόσυνα και κόλλυβα, θεωρώ πως είναι σημαντικότερο να συζητάμε για ζητήματα που άπτονται του θέματος. Τέτοιο ζήτημα είναι λχ. το γιατί πεινάμε, ή πεινούν ή θα πεινάσουν άνθρωποι στον κόσμο, την ίδια ώρα που αυτός που έδωσε τη συμβουλή να πεινούν οι άνθρωποι από τρέλα δεν πείνασε κι ούτε τρελάθηκε.

    Κατά τα άλλα, ο θάνατος ενός συνανθρώπου είναι πάντοτε τραγικό γεγονός.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 11-10-2011 18:54 ]


    KIT_KAT
    11.10.2011, 21:56

    Εγώ θα ήθελα να σταθώ λίγο στην κατά κάποιο τρόπο "ειδωλοποίηση" του Jobs, και κυρίως στη μεγάλη διάδοση των "συμβουλών" του, ειδικά τις τελευταίες μέρες, μετά το θάνατό του. Κακά τα ψέματα οι ρήσεις αυτές δεν είναι applicable σε όλους, ο Jobs δεν ήταν τυχαίος - είτε το θέλουμε είτε όχι ήταν ένας άνθρωπος που είχε άστρο, εκ φύσεως πρωτοπόρος και ικανός. Δηλώσεις όπως "Η καινοτομία είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στον ηγέτη και σε όσους ακολουθούν από πίσω ασθμαίνοντας. Γιατί να καταταγείς στο Ναυτικό, αφού μπορείς να γίνεις πειρατής με το δικό σου πειρατικό καράβι;" ή "Θες να περάσεις τη ζωή σου πουλώντας ζαχαρόνερο ή προτιμάς να αλλάξεις τον κόσμο;", ακούγονται πραγματικά πολύ όμορφες αλλά προς Θεού, δεν είναι για όλους. Μακάρι να μπορούσαμε όλοι να αλλάξουμε τον κόσμο... κάποιοι θα μείνουν ένα βήμα πίσω, γιατί δεν υπάρχει χώρος για όλους στην πρώτη σειρά...


    jorge
    12.10.2011, 01:08

    Παράθεση:

    Το μέλος StavmanR στις 11-10-2011 στις 16:54 έγραψε...

    θεωρώ πως είναι σημαντικότερο να συζητάμε για ζητήματα που άπτονται του θέματος. Τέτοιο ζήτημα είναι λχ. το γιατί πεινάμε, ή πεινούν ή θα πεινάσουν άνθρωποι στον κόσμο, την ίδια ώρα που αυτός που έδωσε τη συμβουλή να πεινούν οι άνθρωποι από τρέλα δεν πείνασε κι ούτε τρελάθηκε.

    Έχουμε υποχρέωση να βοηθάμε το διάλογο ως συνομιλητές. Οι συνεχείς εκτενείς μονόλογοι, κάποιοι εκ των οποίων δεν έχουν σχέση με το θέμα, δεν βοηθούν τη συμμετοχή άλλων και κουράζουν. Ορίστε παρακαλώ ένα σχετικό ερώτημα και συνομιλήστε εστιάζοντας σε αυτό.


    StavmanR
    13.10.2011, 13:01

    Γιώργο, καταλαβαίνω το δικό σου ρόλο.

     

    Θα ήθελες -με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων και ειδικά του Αλβέρτου με τον οποίο και αναπτύξαμε τη συζήτηση- να μεταφέρεις  τα όσα 'σχετικά-άσχετα' γράψαμε σε νέο νήμα με τίτλο λχ. 'επιχειρηματικότητα: ο ρόλος του επιχειρηματία στη σύγχρονη οικονομία', ώστε να συνεχιστεί εκεί η όποια συζήτηση δίχως να προκαλούμε, εν αγνοία μας, πρόβλημα σε άλλα νήματα;

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 13-10-2011 13:11 ]


    hp
    14.10.2011, 03:37

    StavmanR και  PHILIPPOSSM και nikosroman

    μπράβ0!

     

    ....εεε κάποιοι τους γράψαν και τραγουδάκια τους

    R.I.P. Steve Jobs...

    And so your life's been a success
    And you have pleasure in excess
    Don't worry it will all end soon
    The crack of doom is coming soon
    And so your future's looking bright
    And you've reached the giddy heights
    Don't worry it will soon end
    It is all shallow and pretend

    The crack of doom
    Is coming soon
    The crack of doom
    Is coming soon
    Ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha


    https://www.youtube.com/watch?v=5U319VzSqEU&feature=relatedLink

    >

     


    https://www.youtube.com/watch?v=EilFKUEaFx4&feature=youtu.beLink

    >

     


    StavmanR
    14.10.2011, 18:04

    HP,
    το 'μπράβο' ανήκει ταυτόχρονα και στον Αλβέρτο, διότι έχει το θάρρος της άποψής του, εξαιτίας της οποίας γίνεται όλη η συζήτηση. Δεν έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση στην οποία δεν ακούγονται όλες οι απόψεις.

     

    Πολλές φορές δημιουργείται η εντύπωση του ανταγωνισμού μεταξύ των μελών επάνω στις συζητήσεις. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωσή μας, καθότι την άποψη του Αλβέρτου τη σέβομαι, ειδικότερα όταν αφορά ζητήματα γλώσσας και ορθής γραφής. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι είναι αλάνθαστος, ούτε κι ότι είμαι αλάνθαστος. Τα λάθη μας ανακαλύπτουμε μέσα στις συζητήσεις μας.

     

    Ακόμα κι αν διαφωνώ με κάποιες απόψεις του, συμβαίνει μάλλον διότι έχουμε ριζική διαφορά στην εννόηση των πραγμάτων. Όμως η συμβολή του στο δημόσιο διάλογο είναι καθοριστική, καθότι παράγει σαφή και οργανωμένο λόγο, σε μία περίοδο που η δομή του λόγου έχει αποσαθρωθεί στις μεταξύ μας συζητήσεις.

     

    Μην το βλέπετε ως 'κόντρα'. Δείτε το ως μία ευκαιρία να ψάξουμε να βρούμε τί συμβαίνει μέσα στο ίδιο μας το κεφάλι και παρεμποδίζει την μεταξύ μας συνεννόηση. Όσα γράφω στον Αλβέρτο, δεν αφορούν τον Αλβέρτο, αλλά όλους μας. Όλοι έχουμε μέσα μας τον 'καπιταλισμό', την 'ανοησία', το 'φόβο', το 'άγχος του αύριο', το μικρόβιο του θανάτου κλπ. Που σημαίνει ότι ακόμη κι αν ανατραπούν τα πράγματα σε πολιτικό ή οικονομικό επίπεδο και δεν είμαστε έτοιμοι να τα διαχειριστούμε, τότε δεν αλλάξαμε επί της ουσίας τίποτα.

     

    Με απλά λόγια, δεν είναι στις προθέσεις μου να αδικήσω τον εκάστοτε χορτάτο για το όνομα του πεινασμένου, προβάλλοντας ιδεολογικό στήριγμα στον εκάστοτε πρώην πεινασμένο που άφησε τον πρώην χορτάτο νηστικό.

     

    Αυτά από τη δική μου πλευρά.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 14-10-2011 18:07 ]


    PHILIPPOSSM
    15.10.2011, 13:23

    Παράθεση:

    Το μέλος Pentatonikos στις 15-10-2011 στις 11:21 έγραψε...

    Κατ' αρχας ντροπη σε ολους τους κομπλεξικους που χαιρονται με το θανατο αυτου του ανθρωπου... Η λογικη 'ηταν επιχειρηματιας αρα καπιταλιστης αρα καθικι αρα του αξιζει μαρτυρικος θανατος' ειναι τουλαχιστον εμετικη... Ο Jobs ηταν αυτος που ειχε την ιδεα για προσωπικους υπολογιστες (τα γνωστα PCs) για να μπορειτε εσεις τωρα να παιζετε DotA σε ενα μηχανιμα που σχεδιαστηκε για να λυνει ολοκληρωματα...

    Νοιωθω την αναγκη να αναφερω το θανατο ενος αλλου τεραστειου ανθρωπου της πληροφορικης που προσεφερε (στα ματια ενος πληροφορικαριου) περισσοτερα απο τον Steve Jobs... Προκειται για τον Dennis Ritchie, εφευρετη της γλωσσας C και του βασιλια των λειτουργικων συστηματων UNIX... Πεθανε στις 8/10/2011, 3 ημερες μετα τον Steve Jobs και ο θανατος του δεν ελαβε την πρεπουσα δημοσιοτητα ουτε καν στους κυκλους των προγραμματιστων μιας και ολα τα μεσα ασχολουταν με τον Jobs...

    RIP Dennis Ritchie, thank you the most...!



    Νομίζω ότι με την τελευταία παράγραφο σου αναίρεσες μόνος σου τα σιχτιρίσματα τις πρώτης παραγράφου.......

    Δεν νομίζω ότι χαίρεται κανένας με τον θάνατο ενός ανθρώπου, άρα το σκεπτικό σου είναι τελείως άσχετο με το θέμα. Αυτό που κατά βάσιν λένε οι περισσότεροι (τουλάχιστον στην αρχή) είναι για τον τρόπο που παρουσιάστηκε ο θάνατος του.

    Γιατί δεν υπήρξε π.χ ένα ποστ για τον Dennis Ritchie?


    o-Zone
    15.10.2011, 13:43

    Συμφωνώ Φίλιππε... Τα περί κομπλεξικών επιστρέφονται στον αποστολέα τους, μαζί με τη συμπάθειά μου...

    Α, και για την Ιστορία...Ο ιθύνων νους και κατασκευαστής του πρώτου Apple computer ήταν ο Steve Wozniak και όχι ο Steve Jobs...Ο Jobs ήταν φιγουρατζής και πάντα αποζητούσε την αναγνώριση...(ίσως και ολίγον "κομπλεξικός" δηλαδή...). Η δική του συμβολή αφορούσε κυρίως το marketing, στο οποίο ήταν πράγματι guru αν λάβουμε υπόψη μας ότι περί το ένα εκατομμύριο "πελάτες" προπαρήγγειλαν το νέο iphone μέσα σε μια μόνο ημέρα!!!

    Επίσης, οι τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιήθηκαν στο πρώτο υπολογιστή της Apple (όπως το γραφικό περιβάλλον εργασίας-GUI ή το mouse) δεν εφευρέθηκαν από την ίδια (δλδ, τον Wozniak...) αλλά ήταν ώριμες τεχνολογικές ιδέες του PARC της XEROX και του Douglas Engelbart, ο οποίος δε πήρε φράγκο για τη σπουδαία εφεύρεση του mouse, την οποία παραχώρησε η SRI στην Apple...

    -----------------
    "During times of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act” --George Orwell

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : o-Zone στις 15-10-2011 14:22 ]


    Post αρνητικής αξιολόγησης
    StavmanR
    25.10.2011, 16:35

    "Κατ' αρχας ντροπη σε ολους τους κομπλεξικους που χαιρονται με το θανατο αυτου του ανθρωπου... Η λογικη 'ηταν επιχειρηματιας αρα καπιταλιστης αρα καθικι αρα του αξιζει μαρτυρικος θανατος' ειναι τουλαχιστον εμετικη... Ο Jobs ηταν αυτος που ειχε την ιδεα για προσωπικους υπολογιστες (τα γνωστα PCs) για να μπορειτε εσεις τωρα να παιζετε DotA σε ενα μηχανιμα που σχεδιαστηκε για να λυνει ολοκληρωματα...

    Νοιωθω την αναγκη να αναφερω το θανατο ενος αλλου τεραστειου ανθρωπου της πληροφορικης που προσεφερε (στα ματια ενος πληροφορικαριου) περισσοτερα απο τον Steve Jobs... Προκειται για τον Dennis Ritchie, εφευρετη της γλωσσας C και του βασιλια των λειτουργικων συστηματων UNIX... Πεθανε στις 8/10/2011, 3 ημερες μετα τον Steve Jobs και ο θανατος του δεν ελαβε την πρεπουσα δημοσιοτητα ουτε καν στους κυκλους των προγραμματιστων μιας και ολα τα μεσα ασχολουταν με τον Jobs..."

    ___________________________________________________

     

    Ελάσσονα Pentatonike (εξαιτίας του στενάχωρου θέματος),

    συμφωνούμε στο γεγονός ότι κάθε θάνατος είναι τραγικός. Συμφωνούμε στο γεγονός ότι κάθε αποθανών είναι 'συγχωρεμένος'. Άλλωστε και να θέλουμε να τον τιμωρήσουμε για τα λάθη του, θα πρέπει να περιμένουμε να ...βρεθούμε κι εμείς στην τωρινή του κατάσταση, διότι η σωματική τιμωρία είναι πλέον αδύνατη.

    Επομένως, δεν νομίζω ότι η αναφορά στο πρόσωπο του Steve Jobs έχει νόημα ως τέτοια από όποιον κι αν τίθεται. Ο S.J. ανήκει πλέον σε μία άλλη φύση, σε πνευματική κατάσταση, και τα σχόλια προς το όνομα αυτό είναι σχόλια προς αυτήν την πνευματική κατάσταση.

    Αποτολμώντας μία ερμηνεία όσω γράφονται, θα υποστήριζα ότι ο S.J. αποτελεί μία κορύφωση διαφόρων πτυχώσεων της κοινής μας ζωής. Μία από τις πτυχώσεις είναι η ερευνητική του ιδιότητα, άλλη είναι η κοινωνική του διαδρομή, άλλη είναι η επιχειρηματικότητα, άλλη είναι η προσωπική του ζωή κ.ο.κ. Όσο παράλογη είναι μία αναφορά στην 'κακή επιχειρηματικότητα' του S.J., άλλο τόσο παράλογη είναι και μία αναφορά στην 'καλή επιστημονικότητα' του S.J., διότι εκφράζουν ιδιότητες ενός προσώπου που δεν υπάρχει πια ως φυσικό πρόσωπο στον κόσμο μας. Επομένως, όλες οι αναφορές στο πρόσωπο έχουν πλέον 'ιστορική σημασία' (ή πνευματική) κι όχι προσωπική ή 'φυσική'.

     

    Όπως έγραψα και προς τον Αλβέρτο σε κάποιο σχόλιο παραπάνω, δεν μπορούμε να εξατομικεύσουμε ουσιαστικά μία εφεύρεση, είτε αφορά τον ηλεκτρισμό είτε τη γλώσσα προγραμματισμού. Κι ετούτο διότι για να γίνει μία εφεύρεση προϋποτίθεται ένα τεράστιο πνευματικό υπόστρωμα στο οποίο συμμετέχει όλη η ιστορία και η κοινωνία σύσσωμες. Για να φτάσει οποισδήποτε SJ στο σημείο να βρει μια γλώσσα προγραμματισμού, έχει εργαστεί ο Homo Erectus σε χωράφι, ώστε να ταΐσει τους προγόνους του SJ, καθώς και όλους όσους σήμερα εργάζονται σε χωράφι για να τραφεί ο SJ και να αφοσιωθεί στο δικό του έργο. Η προσωποποίηση και η εξατομίκευση των επιτευγμάτων, είναι μία 'πλάνη' (ή μάλλον ένας τρόπος για να παράξουμε κι άλλες κοινωνικές δυνάμεις προς την αυτή κατεύθυνση) και ισχύει μόνον εφόσον παραληφθούν όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες που συνετέλεσαν στην δημιουργία του συγκεκριμένου προσώπου και στην παραγωγή των προϋποθέσεων για την εφεύρεση. Η ιστορία μας δείχνει ότι οι εφευρέσεις γίνονται είτε ταυτόχρονα από δύο επιστήμονες, είτε σε συνεργασία ή ανταγωνισμό μεταξύ τους, είτε κι εν πλήρει αγνοία του ενός προς τον άλλο. Που σημαίνει ότι ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο SJ, οι εφευρέσεις του θα είχαν εφευρεθεί από άλλο, διότι το αίτημα για την εφεύρεση έχει ήδη κατατεθεί ως πρωτεύον μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας.

     

    Αυτό από την άλλη δεν σημαίνει ότι το πρόσωπο δεν έχει αξία ή ιδιαιτερότητα. Απεναντίας, σημαίνει ότι η αξία και η ιδιαιτερότητα κάθε προσώπου είναι σε συνάρτηση με την αξία και την ιδιαιτερότητα που του παρέχουν τα υπόλοιπα μέλη μίας κοινωνίας, ακόμα κι αν στο τέλος φτάνουν σε σημείο να το καταραστούν ή και να το θανατώσουν μέσα από τους κανόνες που θεσπίζονται και τους συσχετισμούς που αναπτύσσονται (παράδειγμα Σωκράτη). Κανείς Σωκράτης, Ιησούς, Βούδας, Αρχιμήδης, Γκάντι, Αινστάιν, δεν γεννήθηκε κι έζησε μόνος καταμεσίς του Αμαζονίου ή της Σαχάρας, αλλά απεναντίας έζησαν και μεγάλωσαν μέσα σε κοινότητες ανθρώπων. Και οι κοινότητες εξέφρασαν τις ελπίδες τους, τους φόβους τους, τις δυνατότητές τους, τα αιτήματά τους, τις αδυναμίες τους διά των προσώπων αυτών, αντιπροσωπευτικά υπό μίαν έννοια.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 25-10-2011 16:37 ]


    Post αρνητικής αξιολόγησης
    Post αρνητικής αξιολόγησης
    footbawl
    15.07.2014, 15:30

    http://www.aformi.gr/2011/10/%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2-%CF%84%CE%B6%CE%BF%CE%BC%CF%80%CF%82-%CE%B7-%CE%BE%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7/




    Νέες συζητήσεις
    στην ίδια κατηγορία