Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη http://www.facebook.com/groups/376336655715427/ εδώ θα βρείτε την σελίδα μας...
Ο τίτλος της παράστασης ο «Πάπυρος του κ. Fackelmann» συνδέει ένα πραγματικό γεγονός με την σημερινή κρίση.
Ο Fackelmann ήταν ένας ‘διάσημος’ Αυστριακός παπυρολόγος, που το μουσείο της Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιό της του ανέθεσε την ‘αποδελτίωση’ (άνοιγμα) ενός καταπληκτικού κυλίνδρου παπύρου που βρέθηκε μισοκαμμένος σε ένα τάφο 10χλμ πάνω απ’ την Θεσσαλονίκη, όταν πρωτοανοιγόταν η Εγνατία οδός το 1962.
Η δουλειά αυτού του διάσημου παπυρολόγου, ήταν μάλλον βιαστική γιατί έγινε μέσα σε ελάχιστες ημέρες (ή δεν πήρε αρκετά χρήματα;), κόβοντας σε 360 περίπου κομμάτια όλο το πάπυρο, τα οποία έδωσε στους αρχαιολόγους/ φιλολόγους του ΑΠΘ, μάλλον χωρίς τάξη και σειρά, όπως ήταν στον μισοκαμμένο ρολό. Έτσι δυσκόλεψε αφόρητα τους ειδικούς για την αποκρυπτογράφησή του. Ο πάπυρος, που ήταν ο αρχαιότερος διασωσμένος της Ευρώπης, αφορούσε ένα καταπληκτικό κείμενο, αγνώστου συγγραφέα, μάλλον της σχολής του Αναξαγόρα, του 5ου αιώνα π. Χ. που συνέδεε την αρχαία θεολογία του ορφισμού με τις φυσικές επιστήμες και αναθεωρούσε πολλές δοξασίες για την πρώιμη αρχαιοελληνική θρησκεία. Πολλοί θρησκειολόγοι υποστηρίζουν ότι έφερνε τον μονοθεϊσμό στην αρχαία εποχή. Η ερμηνεία των όσων στηλών διασώθηκαν και η ανακοίνωση των εργασιών διήρκησε 20 με 30 χρόνια, με αποτέλεσμα όσα ξένα πανεπιστήμια -και τα μουσεία τους- δεν πήραν το πακέτο αυτό, άρχισαν τις επιθέσεις εναντίον της καθυστέρησης των Ελλήνων, τους οποίους χαρακτήρισαν ουσιαστικά –άχρηστους, ανίκανους και αγράμματους- καθηγητές. Τελικά το κλεψίτυπο (αντίγραφο) κείμενο μιας μικρής ανακοίνωσης από τους καθηγητές του ΑΠΘ απετέλεσε το υλικό για χίλια δυο άρθρα εναντίον τους.
ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΩΡΕΙ Ο ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ;
Γιώργος Λυκούρας
Μουσικοβιογραφία
Γεννήθηκε στη Μεσσήνη της Μεσσηνίας.
α) Συνθέτης, με σειρά τραγουδιών και οργανικών έργων, που παρουσιάστηκαν σε μουσικές σκηνές της Αθήνας από το 2000 ως τα σήμερα. Έχει γράψει και μουσική για θεατρικά έργα. Έχει συμμετάσχει σε μουσικά φεστιβάλ (Σύμη-Ζάκυνθος). Συνεργάζεται μόνο με νέους μουσικούς και συγκροτήματα, που προέρχονται κυρίως από τα Μουσικά Σχολεία .
Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής της Βυζαντινής Ορχήστρας Αθηνών (1990-1995), με σημαντική δισκογραφία πάνω σε συνθέσεις βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελοποιών.
Από το 2011 συνεργάζεται με το μουσικό συγκρότημα:
«ο πάπυρος του κ. Fackelmann» *
*Οι μουσικοί συντελεστές του ‘Fackelmann’ είναι:
Μυρτώ Καμβυσίδη, τραγούδι
Κατερίνα Λέκκα, ακκορντεόν,
Μάριος Κουρουνιώτης, σάζι, λαούτο, κιθάρα
Ανδρέας Αρβανίτης, λύρες
Γιώργος Παπιώτης, ούτι, τραγούδι
Χάρης Παπανικολάου, ούτι, τραγούδι
Γιώργος Κασσαβέτης, κρουστά
β) Μουσικολόγος ερευνητής (Αρμονικός). Συγγραφέας δυο ‘αρμονικών’ έργων (1994) και με πλήθος μουσικολογικών και αρμονικών εργασιών σε διεθνή συνέδρια.
(1ο Εμπειρίκειο Βραβείο για τα Μαθηματικά του 2000)
Δημοσιεύσεις σε ειδικά περιοδικά όπως στην «Αρχαιολογία και τέχνες» 2003, 2005, με σημαντικές ανακαλύψεις μουσικολογικού και αρχαιογνωστικού αντικειμένου.
Έχει κάνει μελέτες πάνω στα έπη του Ομήρου, στον Ησίοδο στον Αλκμάνα και στον Πίνδαρο και ανακοινώσεις πάνω στην τέχνη της μελοποιίας και των ‘Αρμονικών’.
γ) Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ (1973)
Έχει εκτελέσει αναστηλωτικά και έργα προστασίας μνημείων κυρίως σε κτίρια υψηλής πολιτιστικής κληρονομιάς όπως:
«Αντισεισμική προστασία ναού Επικουρείου Απόλλωνος (1986-7), Αποκατάσταση νεοκλασικών κτιρίων ΥΠΠΟ, Τραπέζης Ελλάδος, ΝΑΤ, κ.ά. (Οικία Βαλαδώρου στην Πλάκα, κτίριο ΝΑΤ στον Πειραιά)
δ) Μαθήτευσε επί 8 χρόνια δίπλα στον Σίμωνα Καρά (1980-88), έχει κάνει σπουδές στην ευρωπαϊκή μουσική ( θεωρητικά, πιάνο και κιθάρα –Απολλώνιο Ωδείο, 1973-80), τον κέρδισε όμως η ‘ελληνική ανατολική μουσική’.
(Διπλωματούχος Βυζ. Μουσικής).
Υπήρξε μαθητής του σπουδαίου μικρασιάτη ουτίστα Γιάννη Σούλη - Μανησαλή (1978-81).
Από το 1994 διδάσκει παραδοσιακή μουσική και όργανα στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου.
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : rios στις 19-04-2012 13:04 ]