Αποκρυπτογραφήθηκε στην Οξφόρδη το «Κατά Ιούδαν Ευαγγέλιο»
Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί έκπληκτη τα αποτελέσματα της νέας τεχνολογικής μεθόδου που εφαρμόζεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την αποκρυπτογράφηση σπάνιων έργων από τους Παπύρους της Οξυρρύγχου. Πώς αλλιώς, άλλωστε, όταν έρχεται στο φως το «Κατά Ιούδαν Ευαγγέλιο»!
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, το χειρόγραφο του Ευαγγελίου του Ιούδα, το οποίο βρέθηκε στην Αίγυπτο τη δεκαετία του '60, φέρεται να γράφτηκε πρώτα στα ελληνικά, αλλά το κείμενο αποκηρύχθηκε κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα ως αιρετικό.
Εκτός από το «Κατά Ιούδαν Ευαγγέλιο» και τους σβησμένους στίχους άγνωστων έργων τών Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αρχιλόχου και Ησιόδου, χάρη στην επαναστατική τεχνολογική μέθοδο που βασίζεται στη χρήση των υπέρυθρων ακτινών, μπορούν πλέον να διαβαστούν σπάνια αυτοκρατορικά διατάγματα, συμβόλαια και αρχεία οικογενειών, στα οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την ιστορία μιας οικογένειας σε διάρκεια 150 χρόνων.
Επίσης, αποκρυπτογραφήθηκε ο Πάπυρος 69 της Oξυρρύγχου, ο οποίος -κατά τον επιμελητή της συλλογής Νικόλαο Γκόνη- δίνει μια καινούργια εκδοχή των Αργοναυτικών του Απολλώνιου του Ροδίου.
Ο κ. Γκόνης αναφέρει ότι όλα θα εκθοδούν σύντομα από τη συλλογή των Παπύρων της Oξυρρύγχου, διαβεβαιώνοντας πως «δεν θα αφήσουν τους παπυρολόγους και όσους ασχοληθούν με τα ευρήματά τους να υποφέρουν από πλήξη».
Τονίζει, δε, ότι «ο αριθμός των 400.000 αποσπασμάτων κειμένων που αναφέρθηκε για τους Παπύρους της Oξυρρύγχου δεν είναι υπερβολικός. Ίσως να μιλάμε και για μεγαλύτερο αριθμό αποσπασμάτων, τα οποία μπορεί να είναι και 500.000».
«Τα χαμένα Ευαγγέλια, τα οποία μπορούν τώρα να διαβαστούν, αναμένεται να προκαλέσουν σάλο, ιδιαίτερα στον αγγλοσαξονικό κόσμο. Πρόκειται για ένα κομμάτι της πρώιμης χριστιανικής γραμματείας το οποίο χάθηκε, επειδή η Εκκλησία θεώρησε ότι παρέδιδε αιρετικές διδασκαλίες. Σύντομα θα εκδοθεί ένα Ευαγγέλιο, το οποίο φέρεται να έχει γράψει ο Ιούδας» επισημαίνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι ο νέος τρόπος ανάγνωσης των κειμένων, όχι μόνο μπορεί να αυξήσει το υλικό της αρχαίας γραμματείας και να μας γνωρίσει χαμένα έργα, αλλά και «να μας κάνει να ξανασκεφτούμε πολλά απ' όσα γνωρίζουμε ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τον αρχαίο κόσμο».
Ο κ. Γκόνης σημειώνει, τέλος, ότι η τεχνολογία των υπέρυθρων ακτινών δεν είναι νέα, απλώς τώρα βρέθηκε ένας νέος τρόπος χρήσης τους, με τον οποίο μπορούν πια να διαβαστούν γραμμές που ήταν σκούρες και δυσανάγνωστες λόγω της υγρασίας.
Πηγή:news.in.gr
Στη φωτογραφία: "Πριν και μετά" από την επεξεργασία (Associated Press)
[ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: vouliakis on 20-04-2005 15:09 ]