ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Σώθηκε ολόκληρος θησαυρός.

    yiannisyiannis
    18.04.2005, 10:37
    Σώθηκε ολόκληρος θησαυρός.

    Χαμένα έργα των Σοφοκλή, Ευριπίδη Αρχιλόχου και Ησιόδου διάβασαν οι επιστήμονες.

    Αθήνα


    Σβησμένους στίχους άγνωστων έργων τών Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αρχιλόχου και Ησιόδου από τους Παπύρους της Oξυρρύγχου κατάφεραν να διαβάσουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανοίγοντας το δρόμο για να γνωρίσουμε χαμένα έργα της Αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης και άγνωστα Ευαγγέλια.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, πάνω από 400.000 αποσπάσματα σβησμένων παπύρων που είχαν βρεθεί κουρελιασμένα, μαυρισμένα και σκοροφαγωμένα από τον περασμένο αιώνα (το 1897) στη λάσπη της αρχαίας πόλης Oξύρρυγχος της Αιγύπτου και φυλάσσονταν σε 800 κούτες στη Βιβλιοθήκη Σάκλερ στο Πανεπιστήμιο της Oξφόρδης μπορούν τώρα να διαβαστούν χάρη σε μια επαναστατική φωτογραφική μέθοδο.

    Συγκεκριμένα, με τη χρήση υπέρυθρων ακτίνων, το σβησμένο μελάνι φωτίζεται και βγαίνει στο φως και ταυτόχρονα τα κείμενα φωτογραφίζονται βάσει μιας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σε δορυφορικές φωτογραφίσεις και εφαρμόσθηκε από ειδικούς του Νέου Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

    Κατά τις τέσσερις πρώτες ημέρες εφαρμογής αυτής της μεθόδου, οι κλασικοί φιλόλογοι και ιστορικοί του Πανεπιστημίου της Oξφόρδης έκαναν καταπληκτικές ανακαλύψεις, αφού κατάφεραν να διαβάσουν αποσπάσματα διαλόγων του Σοφοκλή, όπως αποδείχθηκε, από την τραγωδία του «Επίγονοι», το έργο που έγραψε για την τύχη των παιδιών τών «Επτά επί Θήβας», τριάντα ολόκληρους στίχους από τις Ελεγείες του ποιητή Αρχιλόχου του 7ου αι. π.Χ., αποσπάσματα ενός χαμένου μυθιστορήματος του Λουκιανού του 2ου αιώνα, ενός μυθολογικού ποιήματος του Παρθενίου του 1ου αι. π.Χ. και σπαράγματα έργων του Ησιόδου (επίσης του 7ου αι. π.Χ.).

    Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκάλεσαν επίσης η ανακάλυψη μιας ωδής του Πινδάρου και ενός αποσπάσματος από το βιβλίο της Αποκαλύψεως, όπου μιλά το Κτήνος.

    Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η ανακάλυψη αυτής της μεθόδου εμφάνισης των κειμένων μπορεί να αυξήσει κατά 20% το υλικό της αρχαίας γραμματείας, να μας γνωρίσει τα χαμένα έργα, να συμπληρώσει πολλά κενά. Oι επιστήμονες περιμένουν να διαβάσουν με την ίδια μέθοδο συνολικά 5.000.000 λέξεις.

    Υπολογίζεται όμως ότι θα χρειασθεί μία δεκαετία για να διαβασθεί και να αποδοθεί ο μεγαλύτερος θησαυρός αρχαίων κλασικών χειρογράφων του κόσμου, τα οποία σώζονται σε αποσπασματική μορφή και συνθέτουν ένα τεράστιο παζλ.

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των παπύρων είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα. Υπάρχουν όμως κείμενα στις γλώσσες λατινική, εβραϊκή, κοπτική, συριακή, αραμαϊκή, αραβική, νουβιανή και πρώιμη περσική.

    ΠΗΓΗ: news.in.gr

    ΣΧΟΛΙΟ: Ελπίζω μ' αυτή τη μέθοδο να καταφέρουν να διαβάσουν και τις αντίστοιχες παρτιτούρες, διότι συνήθως οι αρχαίοι συγγραφείς, έγραφαν οι ίδιοι τη μουσική για τα στάσιμα κι όχι μόνο.

    falimento
    18.04.2005, 11:39
    Γιάννη, άκουσα το πρωϊ τον Μιχαηλίδη να το αναφέρει ως "είδηση της ημέρας" παρακάμπτοντας ειδήσεις του στυλ "ανασχηματισμός της κυβέρνησης" κτλ.

    Εγώ καλύτερα θα το έλεγα "είδηση της χρονιάς". Είναι πραγματικά απίστευτη η ανακάλυψη και καλό θα ήταν να αναλογιστούμε όλοι το τι προσφέρει στη παγκόσμια τέχνη, αυτή η ανάσυρση και η περαιτέρω μελέτη των συγκεκριμένων έργων.

    Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσα να ακούσω το πρωϊ...


    XeniaRodo
    18.04.2005, 11:50
    Πολύ ευχάριστο αυτό που μόλις διάβασα παραπάνω.
    Ίσως θα έπρεπεπ να μπει στο topic "το καλό να λέγεται".
    Έχω μια μανία με τους αρχαίους πολιτισμούς και τέτοιες ειδήσεις με χαροποιούν ιδιέταιρα.
    Mπράβο και στον yianisyianis αλλά και τον K. Mιχαηλίδη που το έκανε είδηση της ημέρας. Nομίζω είναι από τις ειδήσεις της χρονιάς..
    vouliakis
    18.04.2005, 12:11
    Σίγουρα, Γιάννη, σώθηκε ολόκληρος θησαυρός.
    Αντιγράφω από το news.pathfider.gr:

    ...το μέγεθος της ανακάλυψης είναι τεράστιο, αν αναλογισθεί κανείς πως από τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή έχουν σωθεί μόλις επτά τραγωδίες, σε σύνολο δεκάδων, ενώ από τον Αρχίλοχο είναι γνωστοί μόνο 500 στίχοι. Παράλληλα, οι επιστήμονες φιλοδοξούν πως θα καταφέρουν να διαβάσουν ρωμαϊκά έργα, αλλά και άγνωστα Ευαγγέλια, που έχουν χαθεί εδώ και περίπου 2.000 χρόνια... ...Τα πρώτα ευρήματα αναμένεται να τυπωθούν τον επόμενο μήνα και έπεται συνέχεια, κυρίως με έργα του Οβίδιου και του Αισχύλου.

    Eύχομαι κι εγώ να καταφέρουν να διαβάσουν και κάποια αποσπάσματα, έστω, μουσικής σημειογραφίας...




    alexk
    20.04.2005, 00:16
    Quote:

    Το μέλος falimento στις 18-04-2005 στις 11:39 έγραψε:

    Γιάννη, άκουσα το πρωϊ τον Μιχαηλίδη να το αναφέρει ως "είδηση της ημέρας" παρακάμπτοντας ειδήσεις του στυλ "ανασχηματισμός της κυβέρνησης" κτλ.

    Εγώ καλύτερα θα το έλεγα "είδηση της χρονιάς". Είναι πραγματικά απίστευτη η ανακάλυψη και καλό θα ήταν να αναλογιστούμε όλοι το τι προσφέρει στη παγκόσμια τέχνη, αυτή η ανάσυρση και η περαιτέρω μελέτη των συγκεκριμένων έργων.

    Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσα να ακούσω το πρωϊ...







    Τον Αρχίλοχο τον συγκρίνουν ακόμα και με τον Όμηρο... Και ένα κλείσιμο ματιού προς τον Falimento: Αρχίλοχος ο Πάριος!!
    vouliakis
    20.04.2005, 15:06
    Αποκρυπτογραφήθηκε στην Οξφόρδη το «Κατά Ιούδαν Ευαγγέλιο»

    Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί έκπληκτη τα αποτελέσματα της νέας τεχνολογικής μεθόδου που εφαρμόζεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την αποκρυπτογράφηση σπάνιων έργων από τους Παπύρους της Οξυρρύγχου. Πώς αλλιώς, άλλωστε, όταν έρχεται στο φως το «Κατά Ιούδαν Ευαγγέλιο»!

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, το χειρόγραφο του Ευαγγελίου του Ιούδα, το οποίο βρέθηκε στην Αίγυπτο τη δεκαετία του '60, φέρεται να γράφτηκε πρώτα στα ελληνικά, αλλά το κείμενο αποκηρύχθηκε κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα ως αιρετικό.

    Εκτός από το «Κατά Ιούδαν Ευαγγέλιο» και τους σβησμένους στίχους άγνωστων έργων τών Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αρχιλόχου και Ησιόδου, χάρη στην επαναστατική τεχνολογική μέθοδο που βασίζεται στη χρήση των υπέρυθρων ακτινών, μπορούν πλέον να διαβαστούν σπάνια αυτοκρατορικά διατάγματα, συμβόλαια και αρχεία οικογενειών, στα οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την ιστορία μιας οικογένειας σε διάρκεια 150 χρόνων.

    Επίσης, αποκρυπτογραφήθηκε ο Πάπυρος 69 της Oξυρρύγχου, ο οποίος -κατά τον επιμελητή της συλλογής Νικόλαο Γκόνη- δίνει μια καινούργια εκδοχή των Αργοναυτικών του Απολλώνιου του Ροδίου.

    Ο κ. Γκόνης αναφέρει ότι όλα θα εκθοδούν σύντομα από τη συλλογή των Παπύρων της Oξυρρύγχου, διαβεβαιώνοντας πως «δεν θα αφήσουν τους παπυρολόγους και όσους ασχοληθούν με τα ευρήματά τους να υποφέρουν από πλήξη».

    Τονίζει, δε, ότι «ο αριθμός των 400.000 αποσπασμάτων κειμένων που αναφέρθηκε για τους Παπύρους της Oξυρρύγχου δεν είναι υπερβολικός. Ίσως να μιλάμε και για μεγαλύτερο αριθμό αποσπασμάτων, τα οποία μπορεί να είναι και 500.000».

    «Τα χαμένα Ευαγγέλια, τα οποία μπορούν τώρα να διαβαστούν, αναμένεται να προκαλέσουν σάλο, ιδιαίτερα στον αγγλοσαξονικό κόσμο. Πρόκειται για ένα κομμάτι της πρώιμης χριστιανικής γραμματείας το οποίο χάθηκε, επειδή η Εκκλησία θεώρησε ότι παρέδιδε αιρετικές διδασκαλίες. Σύντομα θα εκδοθεί ένα Ευαγγέλιο, το οποίο φέρεται να έχει γράψει ο Ιούδας» επισημαίνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι ο νέος τρόπος ανάγνωσης των κειμένων, όχι μόνο μπορεί να αυξήσει το υλικό της αρχαίας γραμματείας και να μας γνωρίσει χαμένα έργα, αλλά και «να μας κάνει να ξανασκεφτούμε πολλά απ' όσα γνωρίζουμε ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τον αρχαίο κόσμο».

    Ο κ. Γκόνης σημειώνει, τέλος, ότι η τεχνολογία των υπέρυθρων ακτινών δεν είναι νέα, απλώς τώρα βρέθηκε ένας νέος τρόπος χρήσης τους, με τον οποίο μπορούν πια να διαβαστούν γραμμές που ήταν σκούρες και δυσανάγνωστες λόγω της υγρασίας.


    Πηγή:news.in.gr

    Στη φωτογραφία: "Πριν και μετά" από την επεξεργασία (Associated Press)


    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: vouliakis on 20-04-2005 15:09 ]