Ναι και ναι.
Η μουσική είναι ήχοι με κάποια συγκεκριμένη δομή. Ο ήχος είναι ακουστικές πιέσεις του μέσου. Οι συχνότητα του ήχου μπορεί να αναλυθεί με ανάλυση Fourier κι όχι μόνο. Καταλαβαίνει κανείς ότι από τη βάση του το όλο θέμα είναι "μαθηματικό".
Για να δημιουργήσει κανείς μουσική δε χρειάζεται να ξέρει μαθηματικά όμως. Όπως με τον ίδιο τρόπο, όταν, π.χ., κάνεις κάποια κίνηση δεν λύνεις διαφορικές εξισώσεις για να κάνεις αυτή την κίνηση. Ή μήπως το κάνεις; Ο εγκέφαλος εκτελεί πολύ πολύπλοκες διαδικασίες, που εμείς τις μεταφράζουμε με τα μαθηματικά, από μόνος του. Το ίδιο ισχύει με τη μουσική.
Εαν κάποιος σπουδάσει έστω και λίγο κλασσική αρμονία και αντίστιξη θα καταλάβει πολύ πιο βαθιά τη μαθηματική δομή της μουσικής. Το λάθος πολλών είναι ότι θεωρούν τα μαθηματικά ως κάτι το άχρωμο, απόλυτο, "ρομποτικό. Ενώ η μουσική, στο αντίθετο άκρο, θεωρείται ως κάτι το αιθέριο, το μαγικό, κλπ.
Αυτή η άποψη είναι λάθος κατ' έμε. Τα μαθηματικά μπορούν να μαγέψουν όσο και η μουσική. Η φυσική όσο και οι καλές τέχνες. Η συμμετρίες και τα "σπασίματά τους" είναι μια τέχνη που ο άνθρωπος ανέκαθεν χρησιμοποιούσε.
Για να απαντήσω καλύτερα στο ερώτημα σου λοιπόν, ναι. Ο Μπαχ έγραφε με μια λογική εντελώς μαθηματική, εαν θέλεις. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για άλλους. Μαθηματική σκέψη, λίγο πολύ, διαθέτουν όλοι. Είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας ως είδος. Παρόμιες μαθηματικές λειτουργίες επιδεικνύουν κι άλλα είδη.