Το mastering ειναι μια πολυπλοκη διαδικασια γιατι απαιτει οσο το δυνατον καλυτερο ελεγχο της δυναμικης ενος κομματιου, ωστε να ερθει σε μια τελικη ισορροπια μετα απο μια μιξη. Το κανουν πεπειραμενοι τεχνικοι ηχου, οι οποιοι φημιζονται ( συνηθως ) για την ικανοτητα τους να ξεχωριζουν τι ακουνε και τι θα επρεπε να ακουνε. Δεν ειναι αγιοι βεβαια, ουτε θαυματοποιοι, αφου πολλες φορες ενα μιξαρισμενο κομματι μπορει να καταστραφει απο εναν ανιδεο mastering engineer.
Η χρηση EQ γινεται για να διορθωθουν τα ( τυχον ) συχνοτικα λαθη ή να γινει πιο καλο το αποτελεσμα, ο compressor βοηθαει ωστε να μειωθει το δυναμικο ευρος του κομματιου ( κοινως να ερθουν πιο κοντα τα χαμηλα με τα δυνατα σημεια ) και το limiter/clipper ειναι το τελικο σημειο οπου ο ηχος σου θα γινει...το συγχρονο τουβλο που ολοι ξερουμε.
Θελει μεγαλη εμπειρια που δεν περιγραφεται με λογια ή απλες οδηγιες χρησης, οποτε καλο ειναι το mastering να το κανει καποιος φιλος σου που να ξερει καλυτερα τι ακριβως πειραζει.
Γενικοτερα καλο ειναι:
1) Να ηχογραφεις στα 24bit depth ωστε να εχεις οσο το δυνατον μεγαλυτερη αποσταση μεταξυ του "χαμηλου σημειου" ( εκει δηλαδη που ξεκιναει το Noise floor ή αλλιως ο θορυβος του ιδιου του μηχανηματος ) και του υψηλου ( εκει που παραμορφωνει ο ηχος ως ψηφιακο distortion ή clip, δηλαδη καταστρεφεται ο ηχος αυτοματα ).
2) Το input level να ειναι περιπου -14dBFs. Τη ρυθμιση του input level δεν την κανεις μεσα απο το προγραμμα, αλλα μεσω της καρτα ηχου, ειτε εχει εξωτερικα ρυθμιστικα κουμπια, ειτε μεσα απο καποιου ειδους κονσολα που θα εμφανιζει. Εαν το μειωσεις μεσα απο το προγραμμα ηχογραφησης, το πιο πιθανον ειναι πως θα ηχογραφησεις μεν με χαμηλη σταθμη, αλλα η καρτα ηχου θα εχει αλλη σταθμη, οποτε μπορει να σου "κλιπαρει" και να μην καταλαβαινεις απο που προερχεται.
3) Στη φαση της μιξης αποφευγεις να χρησιμοποιεις στο τελικο/master καναλι καποιο δυναμικο επεξεργαστη ( Compressor/Limiter ) ή καποιο φιλτρο ( EQ ). Ισορροπησε αρχικα τη μιξη σου ως εντασεις, μετα βαλε ( οπου χρειαζεται κι οχι με υπερβολες ) τους επεξεργαστες σου στα καναλια, ρυθμισε τo panning των καναλιων και τελος βαλε το βαθος/βαθη οπου χρειαζονται.
Εαν κατι δεν ακουγεται σωστα ουτε κατα τη διαρκεια της μιξης σημαινει πως δεν ηχογραφηθηκε σωστα ή οπως θα επρεπε. Μην προσπαθησεις να το φτιαξεις. Απλως ηχογραφησε το ξανα. Το Fix it in the mix ειναι ενα απο τα μεγαλυτερα λαθη!
4) Καλο ειναι η τελικη ενταση σε RMS να ειναι κοντα στα -12 με -8dBFs και σε peak κοντα στα 0dBFs.
Οπως και να εχει, εξοικειωσου σιγα σιγα με τους μετρητες που μπορει να εχεις σε plug ins.
5) ΤΟ mastering...αστο σε καποιον που ξερει ή εαν εχεις ορεξη, διαβασε δεξια αριστερα πληροφοριες που μπορει να κυκλοφορουνσ το διαδικτυιο. Γενικα δεν υπαρχουν συγκεκριμενα prefix πραγματα, οποτε οπου δεις "κανε αυτο και πατα τοσο αυτο το κουμπι" μαλλον ειναι "πανηγυρι" τροπος.
-----------------
Dreamcatcher Music DreamCatcher
[ τροποποιήθηκε από τον/την noizreduction, 02-04-2013 00:12 ]