Παράθεση:
|
Μπορείς να γράφεις ελεύθερα τις οποιεσδήποτε απόψεις σου, αλλά αυτές οι εκφράσεις είναι απαράδεκτες, στο forum του Μ/Η χρησιμοποιούμε κόσμιο τρόπο συνομιλίας.
Προς jAGORAS:
Τα fora είναι δωρεάν οπότε ο καθεις μπορεί να γράφει ότι θέλει.
Για το athens.indymedia να μην μιλήσω.
Το ότι δεν έχει δεν έχουμε καμία σχέση με τους αρχαίους Έλληνες αποτελεί γνωστή προπαγάνδα ξένων σχολών απο τον Φαλμεράιερ αρχικά, ίσως και άλλους και αργότερα την "αγγλική" ιστορική σχολή, καταλήγοντας βέβαια στην διεθνιστική ιστορική σχολή με γνωστό παράδειγμα την Ρεπούση αλλά ακόμα και την περιώνυμη Αρβελέρ. Αναλόγως τα οψόνια, το που έχει σπουδάσει και κάνει σταδιοδρομία μέχρι και την ιδεολογία που ο καθείς μετατρέπει σε ιστορία.
Για να μιλήσεις για "καμία σχέση και αίμα", πλην καφενειακού επιπέδου, πρέπει να έχεις στη διάθεσή σου σχετικές εξετάσεις και στοιχεία. Οι λίγες που έχουν γίνει διαψεύδουν. Τουλάχιστον δύο που γνωρίζω, δηλαδή μια εξέταση που συνέκρινε ανατομικά στοιχεία προχριστιανικών ταφών στην Βόρεια Μακεδονία με αντίστοιχα της σημερινής Θήβας, αλλά και ένα σχετικό βιβλίο το "Η Γενετική Ιστορία της Ελλάδος" που έχει εκδοθεί απο τις γενικά αξιόπιστες εκδόσεις Κυριακίδη, λένε άλλα απο αυτά που διαδίδονται ως σκουπίδια απο συχνά τυχάρπαστους που κάνουν διαφώτιση σε ντεμέκ antifa χώρους(δεν είναι προσωπικό για εσένα), αλλά και την ιστορία που διαδίδεται κατα κανόνα στους κύκλους των Αρχαιοελληνιστών και αναπαράγεται συχνότατα και στα περισσότερα μέλη των εθνικιστικών έως "εθνικοσοσιαλιστικών(sic)" οργανώσεων και κομμάτων.
Έχεις δίκιο.... δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς, αν κρίνουμε απο την σημερινή στάση του μέσου νεοέλληνα. Μιλάμε όμως ελληνικά, διατηρούμε έθιμα επιβίωσης καθαρά αρχαιοελληνικών και βυζαντινών παραδόσεων, μένουμε στα ίδια εδάφη, έχοντας βέβαια υποστεί σειρά γενοκτονιών οπότε αλλάξαμε πατρίδες και όταν δινόταν η δυνατότητα υπο συνθήκες π.χ. Οθωμανικής ή Αλβανικής του Χότζα κατοχής, δηλώναμε, ακόμα και αν τα ελληνικά μας ήταν δεύτερη γλώσσα ή και ανύπαρκτη, Έλληνες υπο της σκια της δαμοκλείου σπάθης. "Πολίτες Ελληνικής συνειδήσεως".
Στα αρχαία χρόνια στους Ολυμπιακούς αγώνες αν δεν ήσουν Έλληνας δεν λάμβανες μέρος. Αυτό για τα ελεύθερα χρόνια. Στην Ρωμαϊκή περίοδο όταν και εκφυλίστηκε ο θεσμός επετράπη να λαμβάνουν και μη Έλληνες.
Το Βυζάντιο γιατί ήταν σκοταδιστικό επειδή είναι της μόδας να λέμε έτσι; Μπορείς να λες ότι θέλεις αλλά μάθε να έχεις επιχειρήματα αλλιώς να σωπαίνεις. Δεν σημαίνει επειδή διαβάσαμε κάτι, ότι μπορούμε έτσι ανεύθυνα να το διαδίδουμε απο εδώ και απο εκεί, για να έχουμε να λέμε κάτι. Στους τυφλούς βέβαια κυριαρχεί ο μονόφθαλμός.
Θα σε παραπέμψω στο βιβλίο "1204" του Γιώργου Καραμπελιά για να δεις μερικά πράγματα για το Βυζάντιο και απο ποιούς καλλιεργήθηκε σκοπίμως η παραποίηση της παραδόσεώς του.
Όσο για τις μίξεις, μέχρι και πρότινος οι γονείς που κανόνιζαν τα του Γάμου, δεν έκαναν προξενιό σε διπλανό χωριό πλην συστάσεως απο συγγενείς που ενδεχομένως υπήρχαν εκεί, όχι να δώσουν τα παιδιά τους σε Αλβανό, Βούλγαρο και γενικώς ξένο, ακόμα και Έλληνα απο άλλο τόπο.
Πριν να διαγράψουν κάποιοι τους Εβραίους, μάθε καλύτερα εσύ για το αλφάβητο(και δεν έκανες λάθος απλώς γενικά ταυτίζεις τους Αρχαίους Παλαιστινίους με αυτούς). Γινώσκεις α αναγινώσκεις;
Αν δεν αποτελεί εύσημο για έναν Έλληνα ότι η βάση της κυρίαρχης δυτικής γλώσσας σε όλες τις μορφές της και συμβολικά ως γράμματα και ως προφορά έχει ως βασικότατα πυρήνα την Ελλάδα, όχι για λόγους Κατοχής όπως η Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική, αλλά απο το γεγονός πως οι Έλληνες ως έμποροι και ναυτικοί και λιγότερο οι Φοίνικες είχαν ιδρύσει ως πόλεις απο την αρχαιότητα σχεδόν κάθε γνωστό λιμάνι της Μεσογείου (λ.χ. η Ίμπιζα είναι αρχαία ελληνική πόλη ιδρυμένη απο τους Ροδίους), τότε γιατί άλλο να είμαι υπερήφανος; Για το παρατηρητήριο του Ελσίνκι;
Αλβέρτε τώρα κάτι και για εσένα.
Η Αγγλική γλώσσα είναι διεθνής γιατί ήταν η γλώσσα της ιμπεριαλιστικής αποικιοκρατίας με τεράστιες προεκτάσεις σε όλες τις ηπείρους. Τα υπόλοιπα είναι για να έχουμε να λέμε. Μου θυμίζει τους ροκάδες που λένε το ίδιο επιχείρημα για γλώσσα της ροκ, καθώς η αγγλική βολεύει καθώς διαθέτει μικρές λέξεις. Αντίστοιχα όταν βγήκε η Ροκ, κέντρο του Δυτικού πολιτισμού ήταν η Αγγλοσαξωνική κουλτούρα και βιομηχανία. Τα υπόλοιπα τα παρέσυρε το κύμα. Το αίτιο της κυριαρχίας της γλώσσας αυτής ήταν ο ιμπεριαλισμός και η άλωση της αγοράς απο την γλώσσα των Αμερικάνων και των αγγλοφώνων γενικώς.
Επιπλέον η Δύση στηρίχθηκε εν πολλοίς σε αμερικανικά πολιτικά και πολεμικά αεροπλάνα και ανάλογα ήταν τα manuals. Κυριάρχησε η Η.Π.Α. αλλά και η Αγγλετέρα, κυριάρχησαν και τα προϊόντα της.
Οι Φοίνικες πάλι δεν ήταν ακριβώς έθνος αλλά μια ονομασία με την οποία οι Αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν τους ναυτικούς εμπόρους της Βορείας Παλαιστίνης ανεξαρτήτως επιμέρους κρατιδίου, ήδη απο της εποχή του Ομήρου.
(Για να μην χαρακτηρίζονται αυτοί ως Έλληνες λόγω της ονομασίας, ας πούμε πως οι Έλληνες αποκαλούσαν με Ελληνικά ονόματα συχνά τους διάφορους λαούς της Ανατολής αλλά και της Δύσης, χωρίς αυτό να είναι το αυθεντικό όνομα του αυτοπροσδιορισμού τους. Και εν τέλει έμειναν με τα Ελληνικά τους ονόματα γνωστοί στην αιωνιότητα. Π.χ. Αιγύπτιοι αντί Κόπτες, Ιταλοί αντί για Λατίνοι κ.τ.λ.).
Οι λεγόμενοι "Φοίνικες", λοιπόν, δεν ήταν Έθνος απαραίτητα, αλλά Βορειοπαλαιστινιακές, ίσως και εν μέρει και Συριακές ή ανατολικές μικρασιατικές κοινότητες, οι οποίες ασκούσαν δια της ναυτικής οδού παγκόσμιο εμπόριο και ιδρύαν αν όχι πόλεις τουλάχιστον αποικίες ή εμπορικά παραρτήματα.
Μια αντίστοιχη τοπική ονομασία που προτείνεται ως ταύτιση για αυτούς είναι το "Χαναναίοι" αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ επισφαλές το οποιαδήποτε σχετικό εγχείρημα.
Και φυσικά οι Παλαιστινιακοί λαοί δεν εξέλειψαν. Υπήρχαν πριν να εγκατασταθείτε οριστικά εσείς (μεταξύ του 1240-1200 π.Χ.) στην περιοχή και συνεχίζουν να υπάρχουν όχι ως ξεχωριστό έθνος αλλά ως εξισλαμισμένη αραβόφωνη, συριακή, λιβανέζικη ή ενδεχομένως και ιορδανική κοινότητα. Μετά την πάροδο / λαίλαπα του Ισλάμ εκεί επικρατεί ένας "αχταρμάς".
Τέλος η Ελληνική επικράτεια έχει γνωρίσει εφαρμογές και χρήσεις σε διάφορα αλφάβητα και πολύ παλαιότερα του λεγομένου φοινικικού. Για να αναφέρω ενδεικτικά προϊστορικές επιγραφές στο Δισπηλιό της Καστοριάς, το Αρχοντικό της Πέλλας, την Γραμμική Α΄ και την Γραμμική Β΄. Το εάν θεωρούνται ιερογλυφικά ή όχι είναι άλλο ζήτημα. Σαφώς όμως πρό του Η΄ αιώνος δεν εμφανίζεται στην Ελλάδα λογοτεχνία αν και αυτό είναι υπο αίρεση τελευταία. Ως φαίνεται όμως προ της εισαγωγής του σημερινού μας αλφαβήτου, δεν φαίνεται να εντοπίζεται γραμματεία.
Λέω όμως "επικράτεια" και όχι "Ελληνική γλώσσα", γιατί στην Αρχαιολογία ποτέ δεν λες "το παλαιότερο είναι αυτό", αλλά ότι "το παλαιότερο εύρημα έως σήμερα που έχει εντοπισθεί στις ανασκαφές είναι αυτό".
Ούτε μπορείς να πεις εύκολα ποιός πήρε τί και απο ποιόν.
Το "Φοινικό" λεγόμενο αλφάβητο έχει σύμφωνα αλλά όχι φωνήεντα, δεν είναι απόλυτα βέβαιο εάν είναι Παλαιστινιακό ή Μινωϊκό, το Ελληνικό αλφάβητο είναι φωνητικό, έχει και φωνήεντα και σύμφωνα και ως προφορά δεν έχει καμία σχέση με το Φοινικικό. Δεν πήραμε την γλώσσα απο τους Βορειοπαλαιστίνιους "Φοίνικες", ούτε αποκτήσαμε γραφή με το σημερινό αλφάβητο.
Για περισσότερες και κυρίως έγκυρες πληροφορίες θα σε παραπέμψω στα πρακτικά του Συνεδρίου "Έλληνες και Φοίνικες" που έχουν εκδοθεί απο το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Τέλος η παλαιότερη εύρεση Ελληνικής γραφής, με την σημερινή μορφή το τονίζω, έως σήμερα εντοπίζεται στην Μεθώνη της Πιερίας της Μακεδονίας, στην Αττική και στην Κάτω Ιταλία-Μεγάλη Ελλάδα και ανάγεται στον Η΄ αιώνα, σε μια μορφή συντακτική, που προϋποθέτει, πως η Ελληνική γλώσσα για να έχει διαδοθεί σε τρια διαφορετικά σημεία του ορίζοντα, πάει την συγκρότησή και εφαρμογή της τουλάχιστον στον Θ΄ αιώνα π.Χ. κατά τον κορυφαίο σχετικό αρχαιολόγο κ. Τζιφόπουλο.
Φέτος θα συνεχιστεί η ανασκαφή στην Μεθώνη, που είχε σταματήσει νομίζω το 2003.
Όσο για το home για να μην αναφερθω στην ετυμολογία του και κατα πόσο είναι και καλά αγγλική, γιατί η αγγλική γλώσσα μόνο τοπική δεν είναι, οι Έλληνες είσαι βέβαιος ότι δεν έχουν αντίστοιχες λέξεις; Η λέξη "εστία" και "πατρικό" τί είναι; Και για να σε προλάβω, προφανώς και Εστία ήταν και η θεότητα, αλλά και ο χώρος πυράς.
Όσο για το "homing" πως θα έχει ανάλογο στην Ελληνική αφού είναι τεχνολογικός όρος και άρα νεότερα επινοημένος; Άσε που η φιλοσοφία του είναι ελληνική: "Εστιάζω".
[ τροποποιήθηκε από τον/την Konstantinosoa, 02-10-2014 12:30 ]
[ τροποποιήθηκε από τον/την Konstantinosoa, 02-10-2014 19:57 ]
[ τροποποιήθηκε από τον/την Konstantinosoa, 02-10-2014 20:50 ]
Με λίγα λόγια λέω να νιώσουμε περήφανοι που είμαστε άνθρωποι, όχι Έλληνες ή Τούρκοι ή Γάλλοι κλπ
περήφανοι όταν παλεύουμε για τις αξίες τις ελευθερίας και για την κοινωνική απελευθέρωση κι όχι για την περιβόητη εθνική ενότητα.
Γιατί μια χαρά Έλληνες καπιταλιστές αρπάζουν την υπεραξία από τους εργαζόμενους και τους εκμεταλλεύονται, Έλληνες λιμενικοί δολοφόνησαν μετανάστες στο Φαρμακονήσι, Έλληνες δολοφόνησαν το Φύσσα, τον Λουκμάν και άλλους.
με όλους αυτούς δεν μπορώ να είμαι ενωμένος, αντίθετα με αυτούς που δέχονται την καταπίεση και εξεγείρονται για να ζήσουν ελεύθεροι θα είμαι μαζί τους οποιασδήποτε εθνικότητας, συνδιαμορφώνοντας για μια κοινωνία χωρίς σύνορα και διαχωρισμούς, χωρίς εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους με την ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε ανθρώπου χωρίς να έχουμε κάποιους "διαφωτιστές" όπως λέει για μένα ο φίλος Konstantinosoa
ούτε ο Κροπότκιν, ούτε ο Καστοριάδης, ούτε ο Βανεγκέμ, ούτε ο Μαρξ με ενδιαφέρουν σαν πρόσωπα. Με ενδιαφέρουν οι αξίες για μια ελεύθερη και αυτόνομη κοινωνία.
Δε συνεχίζω (εκτός αν διαβάσω κάτι ακραίο), γιατί θεωρώ ότι κάποια πράγματα δε γίνονται από την καρέκλα του υπολογιστή, αλλά στους δρόμους, τις πλατείες, τις καταλήψεις, τις συνελεύσεις. Κάποιοι/ες προσπαθούν να αλλάξουν την καθημερινότητά τους με πράξεις, χωρίς να μιζεριάζουν και να λένε μας φταίει η Τρόικα, η Μέρκελ, οι μασόνοι, οι Γερμανοί, Αμερικανοί, οι μετανάστες και δεν ξερω γω τι άλλο.
συγνώμη αν έφυγα εκτός θέματος, αν και θεωρώ ότι όλα συνδυάζονται
μπορεί κάποια μέρα να τα πούμε από κοντά χωρίς να ξέρουμε το πώς και ποιοι/ες.
ΥΓ: για το αλφάβητο δεν ταυτίζω τους Εβραίους με τους αρχαίους Παλαιστίνιους ή τους Φοίνικες. Είπα μπερδεύτηκα, έκανα ένα βλακώδες λάθος αν θες.
Νοιώθω τυχερός (ποιητική αδεία - δεν πιστεύω στην τύχη)
να συνομιλώ έστω και γραπτά με ανθρώπους που έχουν διαβάσει πολλά περισσότερα απο εμένα σε συγκεκριμένους τομείς που διαφωτίζουν πλευρές της αλήθειας ιστορικής και μή. Και αυτό πηγαίνει και στον Hastaroth και στον Κωσταντίνο.
Hastaroth
έχεις δίκιο. Μήν με ψέξεις όμως οτι συνέχεσα τις έννοιες. Απλά δεν πίστευα οτι όντως υπήρχε η κλίση που λογικά υπήρχε και διαβαζόταν σαν αφόδευση. Όσον αφορά τον γραπτό λόγο δεν μπορεί να αποδοθεί όπως η εκφορά του προφορικού λόγου, και για αυτό μπορεί να υπάρξουν παρανοήσεις. Ο τόνος μου και το ύφος μου ήταν φιλικός αλλα δυστυχώς δεν μπορεί να περαστεί. Είμαστε πολύπλευρα όντα και σε ευχαριστώ που μου τόνισες κάτι που δεν αντιλήφθηκα σαν αρνητική εκφορά προταίρως. Όσον αφορά τις έννοιες
Homing: Εστίαση, Παλιννόστηση
Η έννοια της επιστροφής στο σημείο της αρχικής θέσης που ορίζεται ώς κέντρο / εστία
Αρχικώς χρησιμοποιούταν για τα πουλιά τα οποία ήταν αποδημητικά και επιστρέφαν στον
τόπο τους, ή για τα ταχυδρομικά περιστέρια που επέστρεφαν στον αποστολέα
http://en.wikipedia.org/wiki/Homing_pigeon
ἑστιόομαι, Παθ. (ἑστία), εξασφαλίζομαι, εδραιώνομαι ή θεμελιώνομαι (μέσω απόκτησης παιδιών)
Επιτομή του Μεγάλου Λεξικού της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας
των H.G. Liddell & R. Scott (εκδ. Πελεκάνος 2007)
εστία / έδρα θεμέλιο βάση
Οι σύγχρονες συσκευές Παλιννόστησης (homing devices)
βασίζονται στην έννοια οτι υπάρχει εστία για την οποία πρέπει συνεχώς να ανιχεύουν
κάτι που στα περιστέρια ήταν έμφυτο αιώνες πολλούς πρίν χωρίς τεχνολογικό εξοπλισμό.
Η αγγλική λέξη focus σημαίνει εστιάζω με την έννοια της συγκεκριμενοποίησης του
στόχου (οπτικού ή μή), και της συμπύκνωσης σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπως
κάνει ένα κοίλο κάτοπτρο και συγκεντρώνει τις ακτίνες του ηλίου σε συγκεκριμένο σημείο.
Η Ετυμολογιά όμως έρχεται απο την δεύτερη έννοια της εστίας ώς εστία φωτιάς
1640s, from Latin focus "hearth, fireplace" (also, figuratively, "home, family"), of unknown origin, used in post-classical times for "fire" itself, taken by Kepler (1604) in a mathematical sense for "point of convergence," perhaps on analogy of the burning point of a lens (the purely optical sense of the word may have existed before Kepler, but it is not recorded). Introduced into English 1650s by Hobbes. Sense transfer to "center of activity or energy" is first recorded 1796.
http://www.etymonline.com/index.php?term=focus
"Etymology: 17th Century: via New Latin from Latin: hearth, fireplace"
http://www.wordreference.com/definition/focus
Δέν θα μπορούσα να σου απαντήσω σε κάθε σου ερώτηση εύκολα γιατί μέν η εκπαίδευσή σου απέχει σε θετικό βαθμό πολύ περισσότερο απο την δική μου, (θα μπορούσα να εξηγήσω πολλά περισσότερα άμα αντιλαμβανόμουν κάθε λέξη οτι είναι πχ σύνθεση (ΠΥΡΑΜΙΣ = ΠΥΡ + ΑΜΙΣ = δοχείο φωτιάς), μιάς και εσύ έχεις γνώση των αρχαίων αλλα απο μεριάς μου δεν είχα την ευκαιρία να εκπαιδευτώ ούτε για έναν χρόνο. Και είναι δύσκολο δε γιατί δεν είναι το αντικείμενό μου να αναλύω λέξεις. Το μόνο που μπορώ να σου δώσω είναι κάποιες πληροφορίες βασισμένες στον γούγλη απο μεριάς μου χωρίς αυτό να αντικαθιστά ή υποκαθιστά κάποιο οποιοδήποτε θέσφατο γνώσης. Γνώρισα όμως στην ζωή μου απο κοντά έναν άνθρωπο σε επαρχιακή πόλη της Ελλάδας που πάντοτε τον θαύμαζα και συνεχίζω να τον θαυμάζω, που μου είπε σαν παράδειγμα την λέξη που αναφέρω πιο πάνω.
Και πάλι ευχαριστώ τους πάντες για την εποικοδομητική στο τέλος συζήτηση
Δεν είναι και πολύ άσχετο με το Θέμα μας ...
Στο Facebook διαπρέπει ως έκδοση HD ...
Απολαύστε δακρύστε γελάστε ...
Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από την Αθήνα και την Ελλάδα
κάποιοι Έλληνες ξεσηκώνουν για οχτώ λεπτά το πλήθος
χωρίς λέξεις ...
Εκεί έξω . Γιατί εδώ μέσα ...
Παράθεση:
|
Καλημέρα σε όλους. Δεν θα επεκταθώ μια και σκοπός μου δεν είναι να πείσω κανέναν... Το μόνο που θα πω και που πηγάζει από προσωπικές μου εμπειρίες όντας μόνιμος κάτοικος δυτικοευρωπαΐκής χώρας εδώ και πολλά χρόνια είναι το εξής: Την Ελλάδα δεν αποσκοπεί να την διαγράψει κανείς , ακόμη και αν συνέβαινε θα ήταν ανώφελο αφού, δυστυχώς, και ΜΟΝΗ ΤΗΣ τα καταφέρνει μια χαρά... Καλές Γιορτές (από αυτές που γιόρταζαν αυτήν την εποχή οι Αρχαίοι Πρόγονοί μας)!
[ τροποποιήθηκε από τον/την Cretanseagull, 29-04-2019 12:50 ]
Παράθεση:
|
Παράθεση:
|
Παράθεση:
|