ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Φεστιβάλ Σερίφου - Ανασκόπηση

    jorge
    26.08.2013, 12:55

    Πριν λίγες μέρες, ολοκληρώθηκε το δεύτερο Φεστιβάλ Σερίφου στο Θέατρο της Κάτω Χώρας, έναν ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο, ένα κοίλο κτισμένο στην πλαγιά του νησιού, μοναδικό για την απεριόριστη θέα του στο Αιγαίο.

    Το MusicHeaven είχε τη χαρά να είναι χορηγός επικοινωνίας.

    Μετά από την ολόθερμη υποδοχή που του επεφύλαξαν την περσινή χρονιά, το Φεστιβάλ Σερίφου φιλοξένησε και φέτος 22 βραδιές γεμάτες μουσική, με 21 συναυλίες και το Φεστιβάλ Σουραυλιού που εντάχθηκε από πέρυσι στη διοργάνωση.

    Περισσότερο από 4.000 θεατές παρακολούθησαν τις συναυλίες, Έλληνες και ξένοι, ντόπιοι και επισκέπτες, δημιουργώντας ένα πολιτιστικό στίγμα στο νησί της Σερίφου.

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε επίσης ομαδική έκθεση ζωγραφικής, ποδηλατάδα με τον Γιώργο Αμυρά και την ομάδα του, αλλά και η παρουσίαση του βιβλίου του Λάμπρου Ροϊλού ‘Αποκάλυψις Ιησού Χριστού δια χειρός Ιωάννου’, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Σερίφου.

     

    Αναλυτικότερα:

    Χρήστος Θηβαίος ‘Μυροβόλος Άνοιξις’

    Παρασκευή 26 Ιουνίου 2013

    Ο Χρήστος Θηβαίος άνοιξε και πάλι το Φεστιβάλ Σερίφου!

    Μια μαγευτική βραδιά χάρισαν στους θεατές του θεάτρου Σερίφου ο Χρήστος Θηβαίος, η Βάσω Δημητρίου και ο Μάξιμος Δράκος. Μια βραδιά όπου τα τραγούδια του Χρήστου από την εποχή των Συνήθων Υπόπτων συναντήθηκαν με τις μελωδίες του Γιώργου Ανδρέου και του Θάνου Μικρούτσικου, το μπλουζ με το ζεϊμπέκικο και την ταραντέλα και το αιγαιοπελαγίτικο φεγγάρι με τη ζεστή ανάσα του κόσμου που για άλλη μια χρονιά αγκάλιασε το φεστιβάλ της Σερίφου συμμετέχοντας ενεργά στον παλμό της συναυλίας

     

    Ομαδική έκθεση

    Στα παράλληλα δρώμενα, το Φεστιβάλ Σερίφου φιλοξένησε την ομαδική εικαστική έκθεση, από τις 27/7 έως και τις 18/8/2013.

    Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες:  Πένυ Κορρέ, Θανάσης Αθανασιάδης, Κατερίνα Κοντού, Διονύσης Πρωτόγερος, Νίκος Πασαλιμανιώτης, Αναστασία Μικρού, Ζαχαρίας Πολυχρονάκης, Μαρίνα-Σιάνα Τανταρούδα

    Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου και Σερίφου Δωρόθεος ο Β΄ κατά τη διάρκεια της διήμερης παρουσίας του στο νησί μας περιηγήθηκε στην ομαδική εικαστική έκθεση που λειτουργεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Σερίφου στο ξενοδοχείο «Ρίζες». Εκεί συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των διοργανωτών του Φεστιβάλ, ανταλλάσσοντας απόψεις για το θεσμό και δίνοντας τις ευχές του για επιτυχία και μακροημέρευση του θεσμού.

     

    Θανάσης Νικόπουλος – Νίκος Τουλιάτος

    ‘Τραγούδια του Έρωτα και της Θάλασσας’

    Σάββατο 27 Ιουλίου

    Στο τέλος μιας θλιβερής για το νησί μέρας, ο κόσμος της Σερίφου συναντήθηκε με τα υπέροχα τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων συνθετών και ποιητών. Ήταν η δεύτερη βραδιά του φεστιβάλ Σερίφου, η οποία σημαδεύτηκε από την αγωνία για τη φωτιά και τις καταστροφές που προκάλεσε.

    Η ζεστή εκφραστική ερμηνεία της Σίσσης Καπετάνου. Η επιβλητική παρουσία του Θανάση Νικόπουλου (πιάνο και φωνή). Τα συναρπαστικά κρουστά του Νίκου Τουλιάτου. Η λυτρωτική –τελικά- δύναμη της μουσικής. Και η σκέψη όλων στους ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια σε ό,τι απειλεί τα ζωντανά, τα σπίτια και την όμορφιά του τόπου μας.

     

    Δυστυχώς οι πρώτες μέρες του Φεστιβάλ συνέπεσαν με την μεγάλη πυρκαγιά που πρόσθεσε μαύρο στο μαύρο της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Τις ημέρες εκείνες, πολλοί από τους εθελοντές που εργάζονται για την ομαλή διεξαγωγή του φεστιβάλ βρέθηκαν στο πύρινο μέτωπο, προσπαθώντας να βοηθήσουν στην ανάσχεση της φωτιάς.

    Κουαρτέτο των Αισθήσεων… και Παραισθήσεων Qua'SH

    ‘…και η Τζοκόντα χαμογελά ξανά

    Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

    Η Τζοκόντα χαμογέλασε ξανά στη Σέριφο. Παρά τις καμένες πλαγιές. Παρά τις μαυρισμένες παραλίες. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

    Θοδωρής Κοτεπάνος, Μάνος Δημητρακόπουλος, Κώστας Ράπτης και Γιώργος Αρνής. Τέσσερις εξαίρετοι μουσικοί. Το κουαρτέτο των QuaSH χάρισε στο κοινό του θεάτρου Σερίφου μια μαγευτική βραδιά. Γεμάτη απ’ τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκη, του Michael Kamen, του Nicola Piovani και του Renι Aubry.

    Ήταν η τρίτη μέρα του φεστιβάλ.

     

    Θοδωρής Οικονόμου

    ‘Η Πόλις’

    Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

    Καταχειροκροτήθηκε ο Θοδωρής Οικονόμου στο τέλος της τέταρτης βραδιάς του φεστιβάλ. Κόντρα στον καιρό, οι «εικόνες» της μουσικής του κέρδισαν και ζέσταναν το κοινό. Στο πρώτο μέρος ερμήνευσε συνθέσεις του για το θέατρο και κυρίως για την επιτυχημένη παράσταση της Οδύσσειας του Robert Wilson από το Εθνικό θέατρο, ενώ στο δεύτερο μέρος, εννέα μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη σε πρώτη εκτέλεση.

     

    Γεράσιμος Ανδρεάτος

    Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

    Μια υπέροχη βραδιά. Ένα κατάμεστο θέατρο. Ο κόσμος που δεν σταμάτησε να τραγουδά τα ρεφρέν και να συνοδεύει με ρυθμικά παλαμάκια. Ο κόσμος που (γιατί άραγε;) τραγούδησε απʼ την αρχή ως το τέλος το «Μάνα μου Ελλάς» του Σταύρου Ξαρχάκου και του Νίκου Γκάτσου. Μαζί με το Γεράσιμο Ανδρεάτο. Στα ίδια μέρη, τα δικά μας. Εκεί που ξαναβρεθήκαμε με τη μοναδική του φωνή και τα υπέροχα τραγούδια που αγαπήσαμε. Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια. Μόνο τρόπο να κοιτάνε.

    Κορυφαία στιγμή της βραδιάς: η πρόσκληση στη σκηνή στον φίλο του Βαγγέλη Κορακάκη (με τον οποίο θα εμφανίζονται μαζί τον προσεχή χειμώνα) για να ερμηνεύσουν από κοινού κάποιες από τις μεγάλες τους επιτυχίες.

     

    Μανώλης Φάμελλος

    ‘Τι υπάρχει πιο πέρα;’

    Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

    Τι υπάρχει πιο πέρα;

    Μ’ αυτή την ερώτηση ο Μανώλης Φάμελλος άνοιξε την έκτη βραδιά του 2ου φεστιβάλ Σερίφου. Και μέσα στις επόμενες δυόμιση ώρες, μαζί με το φίλο και συνεργάτη του Γιώργο Perou, έδωσαν την απάντηση. Ποιητική και μελαγχολικά αισιόδοξη. Η ευτυχία ειν’ αυτό που περιμένουμε να ’ρθει.

    Με το χιούμορ, τη θετική τους ενέργεια και την ενίοτε εξομολογητική τους διάθεση, οι ταλαντούχοι τραγουδοποιοί ανέπτυξαν μια ζεστή σχέση με το κοινό που τους καταχειροκρότησε. Αποδεικνύοντας ότι η μουσική συναυλία (και κάθε καλλιτεχνική παράσταση) είναι, πάνω απ’ όλα, ακριβώς αυτό. Επικοινωνία.

     

     

     

     

     

     

     

    Κατερίνα Πολέμη και Swing-o-Brazilian Quartet

    Gypsy Swing και βραζιλιάνικη βραδιά

    Πέμπτη 1 Αύγουστου 2013

    Spread the music, not the name. Διάδωσε τη μουσική, όχι το όνομα. Αυτός είναι ο τίτλος του πρώτου δίσκου της Κατερίνας Πολέμη. Είναι όμως σίγουρο ότι οι διακόσιοι και πλέον θεατές που γέμισαν χτες βράδυ το θέατρο του Συνδέσμου Σεριφίων, συγκράτησαν πολύ καλά το όνομά της. Όσο για το αν θα το διαδώσουν; Το «φαινόμενο Κατερίνα» -αυτή η απίθανη ενεργειακή supernova- είναι απ’ αυτά που δεν κρύβονται. Και που πολύ δύσκολα περιγράφονται. Οι τυχεροί παρόντες το ξέρουν. Οι υπόλοιποι… Την επόμενη φορά.

    Γιώργος Καζαντζής

    Αντρέας Καρακότας

    ‘Εκτός από τα «forte» υπάρχουν και τα «piano»!’

    Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

    Ήτανε αέρας. Έτσι, σαν το υπέροχο τραγούδι του Γιώργου Καζαντζή. Το οποίο ακούστηκε σχεδόν ειρωνικό, όπως έλεγε στο τέλος η Ναντίνα Κυριαζή. Δύσκολες συνθήκες. Κι ωστόσο η Τέχνη ήταν εκεί. «Μας ζεσταίνουν τα τραγούδια σας», φώναξε κάποια στιγμή ένας εκ των ηρωικών θεατών. (Οι οποίοι μόνο λίγοι δεν ήταν, δεδομένων των συνθηκών.)

    Ο Γιώργος Καζαντζής, λοιπόν, ο Αντρέας Καρακότας, η Ναντίνα Κυριαζή, ο Κώστας Ματσίγκος και ο Κώστας Τσούγκρας, παρά τις αντίξοες συνθήκες, πλημμύρισαν το θέατρο της Σερίφου με τις μελωδίες του Γιώργου, αλλά και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη, του Απόστολου Καλδάρα, του Θανάση Παπακωνσταντίνου και του Νίκου Παπάζογλου. Μια πρόγευση από τη «δική της» βραδιά στις 7 Αυγούστου έδωσε η Τατιάνα Ζωγράφου με το τραγούδι της «Δυο γκαρσόνια», σε ποίηση Γιώργου Χρονά.

     

     

     

     

    Ηλίας Λιούγκος - Δανάη Παναγιωτοπούλου

    ‘Τα «τραγούδια της Αρσινόης» και η πρόσκληση στη Δανάη

    Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

    Με τα πιο όμορφα συναισθήματα αποχώρησε απ’ το θέατρο της Σερίφου ο Ηλίας Λιούγκος. Θα λέγαμε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει την αγάπη του κόσμου στο τελικό χειροκρότημα, αν δεν είχε αποδείξει ότι είναι άνθρωπος με ισχυρή πίστη. «Θα πέσει ο αέρας, έχουμε συμφωνία», έλεγε. Και πράγματι, έπεσε για τόσο ακριβώς όσο χρειάστηκε να γεμίσει το θέατρο και να κυλήσει απρόσκοπτα το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης.

    Τα ολόφρεσκα «τραγούδια της Αρσινόης» αλλά και παλιότερα όπως η «Ζανέτα» ή το αριστουργηματικό «Ρο ρο ρι» . Και, φυσικά, υπέροχες ερμηνείες σε αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη. Αυτή ήταν η πλούσια συνεισφορά του Ηλία, με τη συνοδεία του πιάνου και της αντάξια εκφραστικής φωνής της Δέσποινας Στεφανίδου. Κοντά του, η Δανάη Παναγιωτοπούλου («υπερήφανος να βλέπω τ’ όνομά μου πλάι στο δικό της») με την κιθάρα της και τα εντελώς ξεχωριστά δικά της τραγούδια.

    Ήταν η 9η ημέρα του φεστιβάλ.

    5ο Φεστιβάλ Σουραυλιού Σερίφου

    ‘Τελενίκειος  ηχώ’

    Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

    Η 10η βραδιά συνέπεσε με τη διεξαγωγή του 5ου Φεστιβάλ Σουραυλίου, ενός θεσμού που από πέρσι έχει ενταχθεί στο φεστιβάλ Σερίφου. Εμπνευστής και παρουσιαστής, ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος επί των πολιτιστικών θεμάτων Θοδωρής Γ. Λιβάνιος.

    Μια βραδιά γεμάτη νιάτα, που ξεκίνησε με πολύ χορό από τα (ντυμένα με παραδοσιακές στολές της Σερίφου) παιδιά του συλλόγου Ανδρομέδα σε συρτό, μπάλλο και καλαματιανό υπό τη συνοδεία των «σουραυλότουμπων». Ακολούθησαν παραδοσιακά τοπικά τραγούδια. Ο Φίλιππος Πλατανιώτης, ο Γιώργος Λιβάνιος και τα άλλα ταλαντούχα παιδιά, με τη συνδρομή των μεγαλύτερων, έμπειρων οργανοπαικτών έδωσαν ένα δείγμα της πανάρχαιας αυτής τέχνης, ενώ η κυρία Ευγενία Μπενάκη από τη γειτονική Σίφνο απέδωσε όμορφες παραλλαγές του τόπου της. Την παράσταση έκλεψε ο μικρός (μαθητής του δημοτικού σχολείου Σερίφου) Γκουρ Πριτ, γιος μεταναστών από την Ινδία, ο οποίος έπαιξε σουραύλι και διηγήθηκε με μοναδικό τρόπο τον Σερφιώτικο μύθο με τα κλεμμένα παιδιά από τα «Βαρδά βουνάκια».

     

     

    Φοίβος Δεληβοριάς - Σπύρος Μάνεσης - Πέτρος Κλαμπάνης       

    ‘Τραγούδια Μεγάλου Μήκους’

    Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

    Η σταθερή παρουσία του στη Σέριφο τα τελευταία χρόνια. Η σύμπραξη με δύο κορυφαίους μουσικούς της νεώτερης γενιάς, το Σπύρο Μάνεση (πιάνο, πλήκτρα) και τον Πέτρο Κλαμπάνη (κοντραμπάσο, λούπες). Η παρουσία της (ολίγων μηνών) κόρης του Ιόλης, η οποία «είδε επιτέλους τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς της.» Το κατάμεστο θέατρο. Η πρώτη εκτέλεση του ολοκαίνουργιου, υπέροχου   «Μπάσταρδου γιου». Η αφιέρωση της «Υβρεοπομπής» στον Νίκο Μιχαλολιάκο («όταν τον πρωτοείδα μουδιασμένος –όπως όλοι- μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, αποφάσισα κάθε φορά να του το αφιερώνω»). Η μοναδικής ευαισθησίας ερμηνεία στο «Μυστικό Τοπίο» («οι πιο αγαπημένοι μου ελληνικοί στίχοι») του Διονύση Σαββόπουλου. Οι εκπληκτικές jazzy εκτελέσεις στα «ζηλιάρικά σου μάτια» του Μάρκου Βαμβακάρη και το «Απορώ με την καρδιά μου» του Γιάννη Πάριου, μεγάλη επιτυχία του Μάκη Χριστοδουλόπουλου («πολύ αγαπημένος –δεν κάνω πλάκα- τραγουδιστής»). Ο έξοχος «καθρέφτης» του, που τραγούδησε στο τέλος όλο το θέατρο. Η ανεπανάληπτη συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά στη Σέριφο. Χθες βράδυ, 11η βραδιά του Φεστιβάλ.

     

    Gina and the Leaning Power

    Twice Told Tales’

    Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

    Over the Rainbow. Dance me to the End of Love. Lady sings the Blues. Norwegian Wood. Wild horses. Tu vuς fΰ l'Americano. Caruso. I Giardini di Marzo.

    Μια βραδιά γεμάτη από γνωστά, αγαπημένα τραγούδια και πολλά χαμόγελα χάρισαν η Gina Giani και η μουσική μπάντα των Leaning Power από την Πίζα, με τον «δικό μας» Γιώργο Καραντώνη, στο κοινό του Θεάτρου της Σερίφου. Όλα κύλησαν όμορφα, παρά τον αέρα. Άλλωστε, η μουσική ήταν εκεί, μαζί με τη Gina. Ακούραστη, με τη ζεστή, πληθωρική φωνή της, τους άρτιους μουσικούς και –πίσω της- την υπέροχη θέα προς το λιμανάκι του Λιβαδιού. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

     

    Τατιάνα Ζωγράφου

    ‘Η Παράξενη Χορωδία του Δάσους και άλλες ιστορίες για την αγάπη’

    Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Σερίφου

    Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

    Η 12η βραδιά του φεστιβάλ ήταν η πιο συγκινητική. Τα –περί τα σαράντα- παιδιά του δημοτικού σχολείου Σερίφου. Καθοδηγημένα από την Τατιάνα Ζωγράφου, σε συνεργασία με τη διευθύντρια κα Μαργαρίτα Σμπρίνη-Πολίτη και όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Ξεκινώντας από το «ο Τζίκι-τζικ, ο Κρίκι-κρικ και η Παράξενη Χορωδία του Δάσους» του Κώστα Μάγου. Και συνεχίζοντας με τις «Εποχές», τις «Νότες», τους «Πλανήτες», τη «Μάγισσα», τη «Λάθος Διατροφή», τα «Δώδεκα Αγγελάκια» και άλλα υπέροχα τραγούδια της Τατιάνας. Με τη συνοδεία εκλεκτών μουσικών και τραγουδιστών. Ένα καλλιτεχνικό επίτευγμα, για όσους γνωρίζουν τη δυσκολία του να διδάξεις και να συντονίσεις τόσο τρυφερές ηλικίες. Αλλά η ανταμοιβή, ανεκτίμητη. «Είμαι τυχερή», είπε συγκινημένη η Τατιάνα. Και όλοι μας είμαστε.

     

    Λάμπρος Ροϊλός

    ‘Αποκάλυψις Ιησού Χριστού δια χειρός Ιωάννου’

    Παρουσίαση βιβλίου

    Πέμπτη 8 Αυγούστου

    Η διαίσθηση ότι υπάρχει η αρχή και το τέλος του κόσμου, το ένστικτο (η κρυφή γνώση στο ασυνείδητο) ότι ο άνθρωπος έχει συνέχεια της ύπαρξής του μετά το θάνατο είναι εμφυτευμένα στα γονίδιά του, όπως είναι και το μητρικό ένστικτο. Αυτά είναι που τον κάνουν να ενδιαφέρεται για προφητικά κείμενα όπως η Αποκάλυψη, με κέντρο βάρους την τελική ένωση του ανθρώπου με τον Θεό και τη μετά θάνατον ζωή.

    Τις έννοιες του απείρου, της αιωνιότητας και του Θεού δεν μπορεί να τις συλλάβει η πεπερασμένη φύση του ανθρώπου στη σημερινή υλική της υπόσταση. Αυτές όμως θα του αποκαλυφθούν μετά τη «συντέλεια» του κόσμου και τη μετάβαση του ανθρώπου στη νέα (πνευματική) του διάσταση με τον Θεό, παράθυρο στην οποία του ανοίγει από τώρα η Αποκάλυψη».

    Για το βιβλίο "Αποκάλυψις Ιησού Χριστού δια χειρός Ιωάννου" μίλησαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Δανιήλ και ο συγγραφέας Λάμπρος Ροΐλος.

    Αργύρης Μπακιρτζής - Κώστας Βόμβολος - Θοδωρής Ρέλλος

    Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

    «Από τα καλύτερα live», ακούγαμε στο τέλος. Και ήταν πράγματι.

    Ξεκίνησαν τρεις. Ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν) και ο Θοδωρής Ρέλλος (σαξόφωνο). Στην πορεία όμως έγιναν πέντε, καθώς προστέθηκαν ο Κώστας Σταυρόπουλος (των Andrι Maia band) με το κοντραμπάσο του και ο –εκ των ηχοληπτών- Φώτης Κοκαβέσης στα ντραμς και κάποια στιγμή έξι, όταν ανέβηκε στη σκηνή ο Τάσος Ποταμιάνος (που ήλθε ειδικά από τη Σίφνο) για να τραγουδήσουν μαζί τις «Βουτιές με το κεφάλι».

    Οι εξέδρες γεμάτες, το κοινό ενθουσιώδες, ο Αργύρης σε κέφια μεγάλα. Πολλά τραγούδια, απαγγελίες ποιημάτων και χίλια δυο παραλειπόμενα. Από ταξίδια, από περιοδείες των Χειμερινών Κολυμβητών, από συζυγικές αψιμαχίες. Ιστορίες ατέλειωτες. Για ανθρώπους, για ψάρια, για έντομα, για τα ελληνικά νησιά. Για Ιταλούς, Γάλλους και Βαλκάνιους. Για τους μεγάλους (από κάθε άποψη) δασκάλους, Γιώργο Κατσαρό και Σταύρο Καραμανιώλα.

    Το κλείσιμο μαγευτικό με μια υπέροχη εκτέλεση της Προσευχής του Μάγκα («Θεέ μου, μεγαλοδύναμε») υπό το φως μόνο των άστρων.

     

     

     

     

     

    Andre Maia Band

    Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

    Μάγεψαν ο Andrι Maia με την (μουσική) παρέα του στην 14η βραδιά του Φεστιβάλ. Για δυόμιση ώρες, τα δρομάκια, τα καταγώγια, ο ουρανός της Λισσαβόνας μεταφέρθηκαν στο θεατράκι της Κάτω Χώρας Σερίφου. Μαζί κι ένα κομμάτι της Πορτογαλικής ψυχής. Το πιο φλογερό και το πιο σκοτεινό συνάμα, μιας που –όπως δεν κουράστηκε να εξηγεί ο Andrι- fado σημαίνει «κακή μοίρα».

    Αξιοσημείωτη η εκτέλεση της –μεταφρασμένης στα Πορτογαλικά- «Μνήμης μιας Φωτογραφίας» από τα Τραγούδια της Οδού Αθηνάς του Μάνου Χατζιδάκη.

     

    Νότης Μαυρουδής - Γιώργος Τοσικιάν - Μόρφω Τσαϊρέλη

    Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

    Ομορφιά. Άγος ψυχής. Συγκίνηση. Μυσταγωγία. Ο έφηβος Νότης Μαυρουδής. Ο -αντάξιος του δασκάλου- μαθητής, Γιώργος Τοσικιάν. Κιθαρίστας πολλών καρατίων. Και η Μόρφω –τι να πεις για τη Μόρφω;- Τσαϊρέλη. Παρουσία, φωνή, ερμηνεία. Απλά υπέροχη.

    Τα τραγούδια του Νότη, η «Λαβωματιά», «Ίσως φταίνε τα Φεγγάρια», «Άκρη δεν έχει ο Ουρανός», «Η Ωραία Ανδριάνα» και το ανεπανάληπτο «Πρωινό Τσιγάρο» στο κλείσιμο. Η «Ζανέτα» του Ηλία Λιούγκου. Τα τραγούδια του Μάνου, η «Αθανασία» και το «Πάμε μια Βόλτα στο Φεγγάρι». Αλλά και το πασίγνωστο «Piensa en mi», από τα «Ψηλά Τακούνια» του Pedro Almodσvar. Και πολλά παραδοσιακά λατινοαμερικάνικα από τη νέα δουλειά που ετοιμάζουν ο Νότης Μαυρουδής με τον Γιώργο Τοσικιάν.

    Όλα αυτά στο μικρό Θέατρο του Συνδέσμου Σεριφίων, στην Κάτω Χώρα Σερίφου. Την 16η βραδιά του Φεστιβάλ.

     

     

     

     

     

    Μίλτος Λογιάδης και Χρήστος Ζερμπίνος

    ‘Νυχτερινές εξομολογήσεις’

    Δευτέρα 12 Αυγούστου

    Ένα. Ψυχή. Για την ακρίβεια, δύο ψυχές. Πιάνο-ακορντεόν. Και μουσική. Απ’ την ψυχή για την ψυχή. Δύο. Ελληνικότητα. Ανάσα Αιγαίου. Τζιβαέρι. Κύμα το πιάνο. Πότε Φλοίσβος, πότε θαλασσοταραχή. Βαρκούλα το ακορντεόν. Να πηγαίνει και να ’ρχεται. Μια στο ρυθμό του βαλς, μια του χασάπικου. Μαζί της κι εμείς. Οι τυχεροί θεατές-ακροατές. Τρία. Αλήθεια. Όχι των τίτλων αλλά της έκφρασης. Τέχνη, για καρδιές ξεκλείδωτες, για ταξίδι στο χώρο των αισθήσεων.

    Δύο Κύριοι. Μίλτος Λογιάδης και Χρήστος Ζερμπίνος. Τίτλοι πολλοί, αλλά αχρείαστοι. Η μουσική τους κατάθεση ψυχής, χτες βράδυ στο ατμοσφαιρικό θεατράκι της Κάτω Χώρας Σερίφου μας είπε τα πάντα. Η παρουσία τους στο δεύτερο Φεστιβάλ Σερίφου ήταν τιμή για το νησί και για όλους εμάς που τους απολαύσαμε. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

    Angelee

    ‘A night in the Blue’

    Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

    Την 17η βραδιά, το Φεστιβάλ Σερίφου φιλοξένησε τον Angelee Gerovasiliou (Κιθάρα-φυσαρμόνικα-πιάνο-φωνή) και τη Silia Hersey (τσέλο-πιάνο). Έπαιξαν τραγούδια του Angelee από το cd «Miss You» και άλλα γνωστά folk-rock κομμάτια.

     

    Δημήτρης Μαραμής

    Κορίνα Λεγάκη & Θοδωρής Βουτσικάκης

    Erotokritos in Blues / Shakespeare in Love’

    Σάββατο 17  Αυγούστου 2013

    Ερωτόκριτος. Έργο φαινομενικά (και παραπλανητικά) απλό. Στην πραγματικότητα εξαιρετικά σύνθετο. Γεγονός που σαφώς αναδείχτηκε από την περίτεχνη μελοποίηση του Δημήτρη Μαραμή. Ερωτόκριτος in Blues. Κόντρα -γι' ακόμα μία φορά- στα στοιχεία της φύσης. Νικητής ο έρωτας. Και οι τραγουδιστές. Κορίνα Λεγάκη, Θοδωρής Βουτσικάκης. Πολλά υποσχόμενοι. Σε επίπεδο φωνής αλλά κυρίως ερμηνείας.

    Στο θεατράκι της Κάτω Χώρας, στο δεύτερο Φεστιβάλ Σερίφου.

     

    Βαγγέλης Κορακάκης

    Κυριακή 18   Αυγούστου 2013

    Ξεκίνησε με ένα ορχηστρικό και 5-6 τραγούδια για τη Σέριφο. Έτσι, με το καλησπέρα. Γραμμένα στο νησί ή εμπνευσμένα από αυτό. Όπως το ομώνυμο, «Σέριφος», ή οι υπέροχοι «Άσωτοι Ψαράδες» του, αφιερωμένοι στα «βλαμάκια», τα φιλαράκια του που πάνε συχνά-πυκνά παρέα για ψάρεμα («εγώ δεν είμαι τόσο καλός, αλλά γουστάρω και τους αγαπώ πολύ»).

    Ο Βαγγέλης Κορακάκης τραγούδησε στη Σέριφο, για το νησί που αγαπά, για την πατρίδα της μάνας του, για τους πατριώτες του που τον αγκάλιασαν και τον αποθέωσαν. Και για το Φεστιβάλ, που «γίνεται πλέον θεσμός». Ντουέτο –όπως πάντα- με το γιο του Βασίλη Κορακάκη στα μπουζούκια. Με τον Τάσο Αθανασιά ακορντεόν, το Νίκο Γύρα κιθάρα και στο τραγούδι τη Μαρία Σουλτάτου. Φωνάρα. Στο «Η Αλήθεια καθενός είναι το Ψέμα του» σείστηκαν οι πέτρες. Κι όταν έπιασε τον αμανέ στο «Μάνα μου Ελλάς», οι δονήσεις φτάσανε στο Όρος απέναντι. Άξιος συμπαραστάτης δίπλα της –σε έκτακτη συμμετοχή- ο Στέλιος Γαλανός. Εξαιρετική λαϊκή φωνή. Και, φυσικά, ο ίδιος ο Βαγγέλης. Με τη μοναδική του ερμηνεία στο «Μάνα που ζω» και στο «Πρώτο Φθινόπωρο».

    Το δεύτερο μέρος, μια θάλασσα από αγαπημένα τραγούδια: Μάρκος, Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Νταράλας, Θεοδωράκης, Πάνου, Ζαμπέτας, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς από τους παρελάσαντες. Βαγγέλη, σ’ ευχαριστούμε!  

      

    Δημήτρης Μητσοτάκης & Ευδαίμονες unplugged

    «Ο Μπερντές»

    Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

    Θέατρο Σερίφου, Ευδαίμονες unplugged. Με ακκορντεόν/πιάνο, κιθάρα και μαντολίνο. Και ρεπερτόριο από τους δύο τους δίσκους («Ευδαίμονες», «Μπερντές») με τα τραγούδια του Δημήτρη Μητσοτάκη. «Φοβάμαι», «Τραβώ Γραμμή», «Μπερντές», «Ειμ’ ένα λάθος», αλλά και η όμορφη θεατρική εκτέλεση του «Μαραμπού» του Ν.Καββαδία με τη μουσική της Μαρίζας Κωχ, το δροσερό και τρυφερό «Αν» σε live-θυγατρική εκτέλεση (παγκόσμια πρωτιά!), καθότι Ιωάννα και Γωγώ βρίσκονταν στο πλευρό του μπαμπά ο οποίος (σοφά) συνδύασε τη δουλειά με τις διακοπές στην όμορφη Σέριφο, η υπέροχη «Πέρδικά μου Πλουμισμένη» -παραδοσιακό της Θάσου- συγκλονιστικά ερμηνευμένη από την Εύα Λαύκα ή το «Πού να βρω Γυναίκα να σου Μοιάζει» σε gypsy-Swing εκτέλεση.

    Πολύ όμορφη βραδιά. 19 Αυγούστου, προτελευταία μέρα του Φεστιβάλ.

     

    Βαγγέλης Γερμανός

    Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

    «Κηπουρός», «Κρουαζιέρα», «Μπανιέρα», «Σημαδούρα», «Εισ’ ένας Διάβολος», «Γόησσα», «Λαθρόβιος», «Απόκληρος», «Δραπέτης», «Σε Θέλω», «Το Γράμμα», «Ανοιξιάτικη βροχούλα», «Βραχυκύκλωμα». Θα χρειαζόμασταν πολύ χώρο για ν’ απαριθμήσουμε τα τραγούδια του, που σημάδεψαν τη δεκαετία του ογδόντα. Εκείνος πάντως χρειάστηκε κάτι παραπάνω από δυόμιση ώρες για να τα τραγουδήσει, με σύντομα περάσματα από Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Χιώτη, αλλά και Ray Charles, Donovan, μέχρι ρούμπες και, και, και…

    Ο Βαγγέλης Γερμανός έκλεισε το συναυλιακό μέρος του 2ου Φεστιβάλ Σερίφου σε μια νοσταλγική βραδιά υπό το φως της Πανσελήνου του Αυγούστου. Η συνέχεια (ακόμα καλύτερη) το καλοκαίρι του 2014. Εμείς θα είμαστε εκεί. Στο θεατράκι της Κάτω Χώρας Σερίφου. Ελπίζουμε κι εσείς.