Αν το truss rod δεν είναι σωστά ρυθμισμένο για τη διατομή των χορδών που χρησιμοποιείτε, αργά αλλά σταθερά θα καμπυλώνεται το μπράτσο της ταστιέρας. (βλέπε ΕΔΩ :)
Οι μοντέρνες Κιθάρες μπορεί να έχουν: Fixed Bridge (γέφυρα με Σταθερό καβαλάρη) ή Floating Bridge (Κρεμαστή γέφυρα) και είτε μόνο για ένα είτε και για περισσότερα είδη διατομής χορδών (gauge). Στο εμπόριο κυκλοφορούν χορδές: light gauge, extra light gauge, medium gauge.
Οι μεγαλύτερης διατομής χορδές δίνουν δυνατότερο καμπανιστό τόνο με ευχάριστες αρμονικές ήχο και sustain αλλά ‘’πονούν’’ περισσότερο τα δάκτυλα κατά το πάτημα στα τάστα ενώ οι μικρότερης διατομής πατιούνται ευκολότερα στα τάστα, κάνουν ευκολότερο το bending είναι όμως πιο επιρρεπείς στο οξύνουν τον τόνο (overbending).
Ο τόνος μιας χορδής είναι και συνάρτηση της gauge. Όσο μεγαλύτερη η διατομή τόσο βαρύτερη η χορδή, τόσο μεγαλύτερη απαίτηση για τέντωμα της για να δώσει τον ίδιο τόνο, τόσο πιο δύσκολο να την πιέσουμε στα τάστα.
Πιθανόν, χρήση διαφορετικών gauge χορδών να απαιτεί ανύψωση των χορδών για να αποφύγουμε το buzzing με τα τάστα. (βλέπε ΕΔΩ :)
Η δική μου συμβουλή:
Είδα ότι το κατάστημα ΕΔΩ: την Fender squier sa105 την πωλούν με 12άρες (12-52 round wound)
Εάν η κιθάρα δεν είναι καλή (η Fender squier sa105 φαίνεται ότι είναι μια πολύ φτηνή κιθάρα – μπορεί όμως να αποδειχτεί καλή) , τότε μεγαλύτερη διατομή χορδών θα την σκληρύνει δυσανάλογα .
Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις από 10άρες μόλις μάθεις να πας σε 11άρες, και μετά παραπάνω. Αν βέβαια αντέχουν τα δάχτυλα σου ξεκίνησε από τις προτεινόμενες 12αρες αλλά ποτέ παραπάνω (εγώ ξέρω μέχρι 14αρες).
Εγώ χρησιμοποιώ Martin 11άρες και 12άρες σε ακουστική κιθάρα Takamine
-----------------
''Οταν η ψυχή χάσει την αρμονία της τότε η μελωδία και ο ρυθμός βοηθούν να επανέλθει στην τάξη'' Πλάτωνας
[ τροποποιήθηκε από τον/την STEFANOS604, 15-02-2014 16:28 ]