Το 2011 ηχομόνωσα ένα δώμα περίπου 8 τετραγωνικά για να παίζω ηλεκτρική κιθάρα. Η μόνωση έγινε από ειδικό με χρήση πετροβάμβακα και γυψοσανίδας στους τοίχους και το ταβάνι και laminate πάτωμα. Έχε υπόψη ότι η προσθήκη μονωτικού και γυψοσανίδας στους τοίχους προσθέτει 7 εκατοστά σε κάθε τοίχο- οπότε υπολόγισε αν χωράς στο χώρο που θα μείνει. Κόστισε περιπου 1000 ευρώ. Οι ατέλειες ήταν στα κουφώματα (δεν ήθελα να μπω στα έξοδα να τα αλλάξω και τα κάλυψαμε κουρτίνες "black out" που ψιλοβοηθάνε) και στην πόρτα (που επίσης δεν ήθελα να ξοδευτώ: θα κόστιζε μόνη της άλλα τόσα και έτσι καλύψαμε την υπάρχουσα πόρτα με μονωτικό υλικό). Το τελικό αποτέλεσμα μου επιτρέπει να παίζω κιθάρα με τον ενισχυτή όσο δυνατά θέλω σε λογικές ώρες και σε ικανοποιητική ένταση σε περίεργες ώρες. Αρκεί να σου πω ότι τόσα χρόνια δεν έχει πει το παραμικρό κανένας γείτονας, η μόνη που μου κάνει παρατηρήσεις είναι η γυναίκα μου!
Αν είσαι Αθήνα μπορώ να σου στείλω με ΠΜ το όνομα του τεχνικού να σου κάνει μελέτη χώρου. Σε κάθε περιπτωση κάνε μια έρευνα αγοράς από το ίντερνετ και φέρε 2-3 διαφορετικούς τεχνήτες για να συγκρίνεις ιδέες, υλικά και τιμές αν αποφασίσεις αυτή τη λύση.
Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις τα υλικά από το Praktiker και να τα εφαρμόσεις μόνος σου αν "πιάνουν τα χέρια σου". Θα σου κοστίσει περίπου 200 ευρώ.
Λύσεις τύπου αυγοθήκες, κουβέρτες, τσόχες κλπ προσφέρουν ηχοαπορρόφηση (δηλαδή να μην ανακλάται ο ήχος στον τοίχο και ακούς ηχώ) και όχι ηχομόνωση.