ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Βιβλία για προετοιμασία εισαγωγής στην II Κατώτερα.

    lydiaanes
    17.10.2015, 15:37

    Γεια σε όλους! Είμαι 17 ετών και επιθυμώ του χρόνου, παράλληλα με τις σπούδες σε πανεπιστήμιο, να ξεκινήσω μαθήματα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Η μόνη μου θεωρητική επαφή με την μουσική ήταν σε ηλικία 12 χρονών όπου έκανα ένα χρόνο θεωρία και σολφέζ. Από εκεί και πέρα έμαθα αυτοδίδακτη να παίζω κοντά στα 10 όργανα. Ωστόσο, θα ήθελα πλέον να μπορέσω σε 5 χρόνια να είμαι σε θέση να δώσω κατακτήριες στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο ΑΠΘ, που απ' όσο γνωρίζω απαιτεί γνώσεις αρμονίας.

    Ρίχνοντας λοιπόν μια ματιά στο πρόγραμμα σπουδών του ΚΩΘ (πχ. http://www.odiokrat.gr/web/menu/spoudes/egxorda/violi), συνειδητοποίω οτί θα χρειαστεί να ξοδέψω αρκετά χρόνια. Γι αυτό λοιπόν θα ήθελα την συμβουλή σας για το ποια βιβλία θα μπορούσα να μελετήσω για να καλύψω την παρακάτω εξεταστέα ύλη και να εισαχθώ απ' ευθείας στην II Κατωτέρα (ζητώ δηλαδή τα βιβλία που χρησιμοποιούνται στην Προκαταρκτική I και II και στην Κατωτέρα I).

    [Από την πρώτη και μόνη μου χρονιά σε ωδείο, έχω το βιβλίο Μελωδικαί Ασκήσεις του Λεμουάν (1ο τεύχος).]

    ΘΕΩΡΙΑ-ΣΟΛΦΕΖ   Α’   (για Β΄)

     Θεωρία (γραπτά): Τόνος-Ημιτόνιο-Τριημιτόνιο-Εναρμόνιες νότες-Μείζονες κλίμακες με διέσεις και υφέσεις

    Σολφέζ (προφορικά): Κλειδιά Σολ & Φα (άγνωστο) 

    ΘΕΩΡΙΑ-ΣΟΛΦΕΖ   Β’   (για Γ΄) 

    Θεωρία (γραπτά): Ελάσσονες κλίμακες-Διαστήματα-Διαστήματα στις α)μείζονες κλίμακες β) εναρμόνιες κλίμακες 

    Σολφέζ (προφορικά): Κλειδί Φα (άγνωστο) 

    ΘΕΩΡΙΑ-ΣΟΛΦΕΖ-ΝΤΙΚΤΕ  Γ’   (για Δ΄) 

    Θεωρία (γραπτά): Λύσεις διαστημάτων-Διαστήματα στις ελάσσονες κλίμακες-Συγχορδίες-Μεταφορά μελωδίας (transporto)-Mείζονες-Ελάσσονες-Εναρμόνιες κλίμακες 

    Σολφέζ (προφορικά): Κλειδί Σολ + Φα+ Ντο επί της α’ γραμμής Ντικτέ (γραπτά)
    Ευχαριστώ πολύ!

    [ τροποποιήθηκε από τον/την lydiaanes, 17-10-2015 15:40 ]

    [ τροποποιήθηκε από τον/την lydiaanes, 17-10-2015 16:24 ]


    CROSS
    17.10.2015, 17:49

    Καλησπέρα,σε ενδιαφέρει αν κατάλαβα καλά,να μάθεις την υποχρεωτική ωδειακή αρμονία,dictee και ιστορία μουσικής,που εξετάζονται στις κατατακτήριες.Το λίνκ που παραθέτεις,σχετίζεται με τα υποχρεωτικά μαθήματα που χρειάζονται για να πάρει πτυχίο στο βιολί.Το έβαλες κατα λάθος προφανώς.

    Αυτό που χρειάζεσαι είναι να μάθεις θεωρία και αρμονία(απλές βασικές γνώσεις.καμμία σχέση με επίπεδο πτυχίου αρμονίας).Οπότε αν δε θέλεις να τα μάθεις απο μόνη σου,βρές εναν θεωρητικό καθηγητή του ΚΩΘ,κανονίστε μεταξύ σας πότε θα σου κάνει μάθημα(για να γλιτώσεις χρήματα)κι αν είσαι μελετηρή μαθήτρια,σε 2 χρόνια το πολύ θα είσαι έτοιμη για τις κατατακτήριες.

    Αν ακολουθήσεις την πορεία της εγγραφής στο ωδείο και την εισαγωγή σου στις τάξεις,τότε θα φας μια εξαετία για τον ίδιο σκοπό.

    Σχετικά με το dictee απο τη στιγμή που παίζεις 10 όργανα φαντάζομαι θα χεις μουσικό αυτί,επομένως εντελώς τυπικά θα κάνετε με τον ίδιο καθηγητή και αυτό.

    Τα βιβλία θεωρίας που έχεις,σε καλύπτουν όσον αφορά τη θεωρία.Θα πάρεις αρμονίας,όποια σου προτείνει ο καθηγητής.


    lydiaanes
    17.10.2015, 18:15

    Δική μου παράλειψη και ζητώ συγγνώμη: Το λινκ δεν το έβαλα καταλάθως. Απλώς θεώρησα (ίσως λανθασμένα;) ότι αν θέλω να σπουδάσω αυτό το όργανο από του χρόνου (που αυτό σκοπεύω να κάνω), θα πρέπει να ακολουθήσω αυτό το πρόγραμμα που με εντάσσει στην Αρμονία μετά από 5 χρόνια. Γι αυτό και προσπαθω να γλιτώσω χρόνο και να μπώ Κατωτέρα ΙΙ της Θεωρίας. Δηλαδή, οι θεωρητικές σπουδές δεν παραλληλίζονται με τις σπουδές σε όργανο; Γίνεται να ξεκινήσω ένα όργανο απ' το μηδέν ενώ στα θεωρητικά να είμαι μπροστά; Αν ναι, τότε λύνεται ένα μέρος της απορίας μου.

    Οσο για τα βιβλία, δεν νομίζω πως ενα πρώτο τεύχος σολφέζ μου αρκεί. Θα ήθελα κάτι που να καλύπτει όλα τα προαπαιτούμενα (εξεταστέα ύλη) για να εισαχθώ στο 4ο έτος και τα οποία παρέθεσα παραπάνω.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την lydiaanes, 17-10-2015 18:24 ]


    CROSS
    17.10.2015, 23:30

    Οι βασικές θεωρητικές σπουδές είναι κοινές για όλα τα όργανα και ανεξάρτητες απο αυτά.Μπορείς να κάνεις ο,τι όργανο θέλεις ανεξάρτητα απο το επίπεδό σου στα θεωρητικά(εννοώ τα υποχρεωτικά:α,β,γ, θεωρία,α,β,γ αρμονία,μορφολογία,ιστορία,χορωδία κλπ).Το να είσαι μπροστά στα θεωρητικά και να ξεκινήσεις απο το μηδέν το όργανο,όπως λές,δεν υπάρχει κανενα πρόβλημα,φυσικά μπορείς να το κάνεις.

    Σχετικά με τα σολφέζ,συνολικά είναι 5 βιβλία που διδάσκονται και συνήθως είναι τα συγκεκριμένα:εκτός απο το πρώτο που έχεις ήδη ακολoυθούν τα Lemoine 2A,Lemoine 3A,Reuchsel 3,και του Καλομοίρη για 2 φωνές.

    Σχετικά με το κατωτέρα ΙΙ Θεωρίας που αναφέρεις,έχεις ψιλομπερδευτεί πάλι.Δεν υπάρχει αυτό.

    Υπάρχουν 3 τάξεις θεωρίας και 3 αρμονίας.Μπορείς να τα κάνεις ολα μαζί μεσα σε 2 το πολύ 3 χρόνια,αν δεν θέλεις να χάνεις χρόνο,με την προυπόθεση ότι θα έχεις χρόνο για μελέτη!Λεπτομέρειες σχετικά με αυτό θα σου πούν απο το ωδείο.


    lydiaanes
    18.10.2015, 00:07
    Μου τα ξεκαθάρισες αρκετά. Σ' ευχαριστώ πολύ. :)