Σήμερα 2 Σεπτέμβρη του 2021 άφησε την τελευταία του πνοή ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.
Λίγα λόγια για το σπουδαίο αυτό άνθρωπο:
Γεννηθηκε το 1925 στη Χίο είχε όμως Κρητικές ρίζες από τη μεριά του πατέρα και μικρασιατικές ρίζες από τη μεριά της μητέρας.
Σε ηλικία 17 ετών δίνει την πρώτη του συναυλία στην Τρίπολη,παρουσιάζοντας το έργο του Κασσιανή.
Έλαβε μέρος στον αγώνα κατά των κατακτητών,είχε πλούσια αντιστασιακή δράση και πέρασε πολλά.
Σύλληψη από τους κατακτητές ιταλούς,κατάταξη στην ΕΛΑΣ,εξορία στην Ικαρία,βασανισμός μέχρι παραλύσεως στο στρατόπεδο στη μακρόνησο
Παράλληλα με τις κακουχίες του καταφέρνει να αποφοιτήσει από το Ωδείο Αθηνών κι έπειτα αφού αποστρατεύτηκε, να πάει στο Παρίσι για σπουδές με κρατική υποτροφία.Εκεί εγγράφηκε στο Conservatoire όπου σπούδασε μουσική ανάλυση με τον Ολιβιέ Μεσιάν και διεύθυνση ορχήστρας με τονΕζέν Μπιγκό.
Το έργο τoυ suite No1 για πιάνο και ορχήστρα βραβεύεται στο Φεστιβάλ Μόσχας το 1957.
Το 1960 ο Μίκης Θοεδωράκης επιστρέφει στην Ελλάδα και το Σεπτέμβρη του έτους αυτού ηχογραφεί τον Επιτάφιο,ένα έργο σταθμό όχι μόνο για τη συμμετοχή της Νανάς Μούσκουρη στην ερμηνεία και του τεράστιου Χατζηδάκι στην ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας,αλλά γιατί ο επιτάφιος παντρεψε το λαικό με το ευρωπαικό έντεχνο στοιχείο.
Το γνωστό σε όλους μας''Αξιον Εστι'' του Οδυσσέα Ελύτη μελοποιείται εκείνη τη χρονιά και παρουσιάζεται κάποια χρόνια αργότερα στο ευρύ κοινό(1964)
Στα χρόνια της δικτατορίας περνά στην παρανομία και αγωνίζεται ως πρόεδρος του ΠΑΜ ενάντια στο καθεστώς.
Συλλαμβάνεται,βασανίζεται μα πάλι βγαίνει νικητής.
Το 1972 επισκέπτεται το Ισραήλ δίνοντας συναυλίες και κάνοντας μια εποικοδομητική συζήτηση κοινωνικοποιλιτικού χαρακτήρα με τον Γιασερ Αραφατ.
Τα τραγούδια του ερμηνεύονται στο εξωτερικό από διάσημους καλλιτέχνες της εποχής όπως η Μαρία Φαραντούρη και η Μελινα Μερκούρη συμβάλλοντας στην μεταλαμπάδευση του έργου του εκτός συνόρων.
Στην μεταπολιτευση με την πτώση της χούντας επιστρέφει Ελλάδα όπου συνεχίζει απρόσκοπτα το μεγάλο καλλιτεχνικό και πολιτικό του έργο.
Το 1976 ιδρύει το κίνημα ''πολιτισμός ειρήνης'' και το 1983 του απονέμεται το Βραβείο Λένιν Ειρήνης.
Η δράση του για την ύφεση της ελληνοτουρικής αντιπαράθεσης και τη δημιουργία δεσμών ειρήνης ανάμεσα στα δύο έθνη είναι αξιοσημείωτη.Δημιούργησε επιτροπές ελληνοτουρκικής φιλίας με πρόεδρο τον ίδιο και προσέλκυσε τη συμμετοχή πνευματικών ανθρώπων από τη γείτονα χώρα όπως ο Αζίσ Νεσίν και ο Γιασάρ Κεμάλ.
Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 80 ανέλαβε άτυπα να πρεσβεύσει ιδεολογικά την ελληνική πρωθυπουργία με μηνύματα ειρήνης προς την τουρική κυβέρνηση και έκανε συναυλίες εναντίον της πυρηνικής ενέργειας ύστερα από το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.
Το 1990 δίνει 36 συναυλίες ανά την Ευρώπη υπό τη αιγίδα της διεθνούς αμνηστιας.
Το 1993 αναλαμβανει γενικός Διευθυντής των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ.
Το καλλιτεχνικό του έργο και η πολιτική του δράση στόχο είχε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ένας τεράστιος καλλιτέχνης,σπουδαία πολιτική φιγούρα,αλλά και άνθρωπος έφυγε σήμερα.
Θα συνεχίσει να ζει όμως για πάντα στις καρδιές των ανθρώπων που τον αγάπησαν και φυσικά μέσω της βαρυσήμαντης πολιτιστικής του σφραγίδας στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα θα εξακολουθήσει να δίνει ρυθμό στις ορχήστρες όλου του κόσμου!
Καλό ταξίδι ΜΙΚΗ!!
[ τροποποιήθηκε από τον/την freddieKrueger, 06-09-2021 19:25 ]